Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Pattogó monitor

Témaindító: szgabor, idő: Dec 21, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) szgabor hozzászólása Dec 21, 2007 /

Sziasztok!

Az egyik monitorom úgy tűnik, hogy kezdi megadni magát, időnként éles pattogó hangot ad, miközben a kép is ugrik egyet. Ezt egyre gyakrabban csinálja, és újabban kikapcsoláskor, amikor amúgy is perceg, 4-5 kisebb csattanást produkál. Jól sejtem, hogy a nagyfesztrafó öregedett ki? Lehet valamit tenni azért, hogy kicsivel tovább bírja?
(#) JZoli válasza szgabor hozzászólására (») Dec 21, 2007 /

Szét kellene szedni, megnézni hol húz át. CSak figyelmesen az áramütés vszéje miatt. Ha a nagyfesztrafó oldalán üt át akkor egy kis melegenragasztó segit az átütési hely szigetelésében. Ha a vezeték "kopott ki" szintén ez az eljárás a célra vezető. Ha a képcsőben üt át akkor vége a monitor pályafutásának.
(#) shark hozzászólása Dec 22, 2007 /

Nekem 0day idősen is perceget kikapcsoláskor, szétszedni meg nem tudom, nem látok a Samsung Syncmasteren csavart...
(#) ha6pc válasza shark hozzászólására (») Dec 22, 2007 /

A percegetés az jó,=kikapcsoláskor működik a CRT-lemágnesezés.
(#) bond3 hozzászólása Dec 22, 2007 /

Sziasztok
Nem akartam ezért új témát nyitni, ezért ide írom a kérdésem.
Mitől lehet ez?
Adott egy IBM G50-es monitor. 4 évig ment minden probléma nélkül, egyszercsak elkezdett olyat csinálni, hogy mikor bekapcsolom, pár másodpercig van rendesen kép, majd olyan mintha elmenne készenlétbe, de nem, mert a led nem vált át zöldről sárgára. Ha kikapcsolom, és újra bekapcsolom ugyanezt produkálja, és így elég nehéz vele netezni (ki be kapcsolgatom , már fárad a kezem)
Hol keressem a hibát?
Köszönettel:Bond3
(#) PCB válasza bond3 hozzászólására (») Dec 22, 2007 /

Szia !

Kiszáradt elkók cseréjével kezd a tápban és tovább.

Üdv!
(#) szgabor válasza JZoli hozzászólására (») Dec 22, 2007 /

Szikrákat nem látok, de egyértelműen arról a környékről jön a pattogás. Letakarítottam és az anódvezetéket behúztam egy szívószálba, de semmi nem változott. Belül nem húzhat át?
(#) Balázs válasza szgabor hozzászólására (») Dec 28, 2007 /

Belül is átcsaphat, vagy a NYÁK alján, stb... Ha biztos, hogy nincs kívül szikra, akkor sorkimenőcsere lehet a dologból, de az nem két fillér. ITT van rendes választék.
(#) szgabor válasza Balázs hozzászólására (») Dec 29, 2007 /

Öö, hülye kérdés, de kb. mekkora szikrákról van szó? Sötétben is néztem, nem láttam semmit.
A javítást illetően, ez egy leharcolt monitor, fél óra munkát talán még megér, de pénzt már semmiképp nem fordítok rá.
(#) Balázs válasza szgabor hozzászólására (») Dec 29, 2007 /

Változó lehet, pár milliméter. Lehet, hogy olyan helyen van, ahol nem látszik. Ha tényleg nem egy nagy érték, akkor nem biztos, hogy megéri foglalkozni vele. Lehet, hogy rossz a trafó (csere), vagy túl magas a sortáp (táp átkondizása). Biztos, hogy a trafótól jön? Átüthet a képcsőben is (kuka) vagy a képcső végére rádugott panelen (ennek látszania kéne).
(#) bgsf válasza szgabor hozzászólására (») Dec 30, 2007 /

Nézd meg a tápban az összes kondit! Nekem egy 220 mikrós elkó csinálta ugyan ezt. Ha kikapcsoltam a gépet, de a monitor feszültség alatt volt, akkor csattogott! Az elkó kilukadt, de terhelés alatt nem csinálta, csak terheletlenül! 220mikró/300V
(#) szgabor válasza bgsf hozzászólására (») Jan 22, 2008 /

Ez sajnos üzem közben is csinálja. Azért megnéztem a kondikat, de nem láttam rajtuk sérülést.
Köszönöm a segítő szándékot, ennek a monitornak szerintem annyi.
(#) proba hozzászólása Ápr 8, 2008 /

Egy siemens mcm 171V tip monitorom van az a baja hogy a kép lüktet (a képméret változik kb 5cm et oda vissza folyamatosan )kb 1hz vel.Ha a sorkimenőn növelem a fényerőt akkor megáll visszaveszem és a következő kikapcsolásig áll a kép.Esetleg valaki rajzot tudna róla vagy ha találkozott már ilyen hibával mit érdemes kicserélni.(a tápkondikkal már próbálkoztam)
(#) patexati válasza proba hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /

Véletlen nincs mellette egy kis asztalilámpa mi trafós az aljában az szok ilyet okozni crt monitoroknál ha üzemel zavarja a trfó Ha nincs nem szóltam!
(#) proba válasza patexati hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /

Sajnos nem "hullámzik" hanem pulzál.
(#) patexati válasza proba hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /

Dobáld ki belőle az elkokat annyit megér!Lehet,hogy nem szűr elegt már valamelyik!
(#) Szárnyas hozzászólása Aug 20, 2008 /

Sziasztok!
Van egy öreg Samsung monitorom, aminek a sorkimenő trafójánál állítani kellett a fényerőt mert már nagyon sötét volt a képe. Viszont azóta időnként tapasztalom, hogy nagyokat szikrázik, mintha átütne a sorkimenő trafó. Arra gondoltam, mivel a fényerő potméter körbe volt ragasztva mielőtt állítottam rajta, talán ott üt át a nagyfesz. Kérdésem az lenne, hogy mivel lehetne körberagasztani a potmétert, hogy megszűnjön ez a jelenség?
(#) Zsolta hozzászólása Jan 29, 2010 /

Sziasztok!

Talán kapcsolódik valamennyire a problémám ez előbb leítrakhoz...
Van egy PRO VIEW PU-564DM típusú monitorom.
Tegnap egyszer csak elment a kép, semmit nem mutat, csak halk ütemes pattogást ad talán a tápja felől. Néztem sötétben is, de nem láttam szikrát, és a nyák sem kormos alul.
Elkezdem kicserélni az elkokat (a monitor 1999 -es gyártmány)

Tudom nem érdemes foglalkozni vele... De momentán nincs 4-5 ezer forintom egy újra.

A kérdésem, hogy mennyi idő múltán tudok biztonsággal belenyúlni?
ugyanis féltem az életem
(#) kadarist válasza Zsolta hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Szia!
A valószínű a sortranzisztor lett zárlatos. Tényleg nem érdemes foglalkozni vele.
(#) Zsolta válasza kadarist hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Tudom, az idő nem számít amit ráfordítok. Viszont jelen pillanatban nem tudok másikat venni. Ha egy két alkatrész cseréjével, és persze egy kis segítséggel megoldható beleásnám magam. Sajnos monitorok terén semmi tapasztalatom sincs. Azért is kérdeztem mennyi idő után merjek belenyúlni???

Közben találtam egy rajzot, igaz nehezen olvasható...

Ha tudnál esetleg segíteni, melyik alkatrészre gondolsz előre tudnék egy kicsit haladni...

A Q601-re gondolok, bár eléggé rossz minőségű a doksi. A nagyfesz trafó melletti legnagyobb tranzisztor. A kollektor-emitter között lehet zárlatos a tranyó, ezért a tápegység zárlatra dolgozik, innen a furcsa hang.

Köszönöm a segítséget!

A csatolt képen az a tranyó van, ha jól csalódom...

Már csak egy kérdés. (ugyanis olvashatatlan a rajzon a típusa)

Mennyi idő múlva tudok biztonsággal belenyúlni, esetleg ki kell sütni valami, vagy az idő megoldja?

Q601.JPG

Igen, róla van szó. A típusát olvasd le direktben a tokról, ha szétszedted a monitort.
Több félével is lehet helyettesíteni, ha éppen azt nem lehetne kapni.
Persze ne bízzuk el magunkat, lehet, hogy nem ezzel van a baj, de nagyon valószínű, hogy ő adta meg magát. A mérések kiderítik az igazságot.
Nyugodtan belenyúlhatsz a kikapcsolás után, már régen kisült a képcső, nem lehet veszélyes. Esetleg a hálózati pufferkondit süsd ki a biztonság kedvéért egy izzólámpával.
(#) Zsolta hozzászólása Jan 29, 2010 /

rendben
köszönöm!

Na szétkaptam...

A Q601 (C5448) nem zárlatos 475 öt mértem a kollektor és emitter között ill. szakadást. Ha jól tudom 10 -1000 között kell lenni.

A bemeneti puffer viszont púpos volt egy picit. Kivettem, de ne szűnt meg kattogás.
Most így szétszedve, viszont már hallani, hogy bemeneti trafó (T501) kattog.
Egy kicsi elszíneződés van a nyákon az R514, R515, D506 között. Olyan mint amikor nagyon fűt az alkatrész és elszínezi a nyákot.
A C521 gyanús még nekem, csak nincs ilyen kondim: 68µF/35V.
Gondolom 100µF/50V -et helyette nem illik betenni?

Persze lehet, hogy szekunder oldalon van a baj...

Későn fogtam hozzá...
Nem értem volna már el alkatrészért.

Van ötleted?
Persze nem akarok követelődzni

A puffer, ha műanyag tetejű, akkor a púposság normális. A tápegység kimenetén mérj feszültségeket, esélyes, hogy valahol mégis zárlat van. A 100 mikróst nyugodtan beteheted a 68-as helyett.

Visszatettem a kondikat. a puffer műanyag tetejű volt. A panel hátuljára fel vannak írva írva feszültségszintek, és
ha jól gondolom ezek egyen szintek (82V; 7,2V). Viszont mindenhol 0,6-8 V körül mérek és az is ingadozik...

A kimeneti szűrőkondikon mérj feszültséget. A pattogás a terheletlenség miatt is lehet. Például mert nem indul be a sorvégfok(nagyfeszültség). Azért a primer oldalon még cserélj elektrolitkondikat (kicsiket).
(#) Zsolta válasza kadarist hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Mértem a tápfeszeket, de minden normális.

Kivettem a Q630- at egy izzót kötöttem a helyére (D-S).
megszűnt a pattogás, és bekapcsol a monitor.

Sorkimenő?
(#) kadarist válasza Zsolta hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Elviekben a kollektor-emitter között nem kellene diódának lennie. A bázishoz képest miket mértél?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem