Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   443 / 4011
(#) proli007 válasza maTaKee hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Hello!
Minden feszültségmérőt rá lehet bírni árammérésre. Tekintve, hogy az áramot általában nem közvetlen módon mérjük, hanem az áram hatására egy ellenálláson eső feszültség mérésével és a jó öreg Ohm bácsi törvényének segítségével. Ez a Shunt ellenállás.
üdv! proli007
(#) Electricboy válasza proli007 hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Ok felrakom szkennelt remélem lehet látni.

LAB táp.jpg

(#) Szobiati hozzászólása Márc 11, 2009 /

Sziasztok!

Első sikertelen próbálkozásom után megépítettem az astabil multivibrátort. (Ugy alakult h nem volt suli ). Beszereztem egy ilyen dugaszolós panelt is nem tom, hogy hogyan hívják, a lényeg hogy megépítettem és működik. Csináltam néhány "művészi" :idiota: fotót és egy videót is a működéséről. Nagyon örülök neki, hogy sikerült megcsinálni, egyre jobban teccik az elektronika.

Innentől nem állok meg.

Videó

Kép1 Kép2 Kép3 Kép4 Kép5 Kép6
Ezek ilyen megás képek még JPG-ben is, meg amúgyis másnak is mutogatom ,úgyhogy inkább feldobtam a tárhelyünkre.

Köszönöm a segítségeket
(#) kiskacsa2009 válasza Szobiati hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

A hatos képen létok egy hajszálat.
A barról a második ellenállás lábánál
(#) Szobiati válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Utána fujtam le onnan, akkor nem vettem észre. Nem sok "vizet" zavart ott.
(#) Flatlander hozzászólása Márc 11, 2009 /

Valaki kért rajzot a 400w-os FET-es végfokhoz tessék.Ránagyítva elég jól látszanak a dolgok.
(#) Action2K válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Ugyan már! Az az élő organizmus a fémvázon.

Szobati, csak így tovább! Mikor én kezdtem még ilyen dugaszolós micsoda (próbapanel) sem volt.
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Márc 11, 2009 /

Sziasztok 24V-ról szeretnék le(mit tudom én mit csinálni) 15 V-ra
tudom, hogy valami áramkör kell, de milyen???
valami ilyesféle kéne (azt hiszem) csak más cuccokkal
azt hiszem egy 7815-öst raknék be, de ehhez a kondikat nem kell változtatni???
(#) csuszo_zalan válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Helló! Itt egy kapcsolás,ami a bejövő(max 28V)ból 1.2-25V ig bármit tud csinálni.Egy potméterrel be bírod állítai a neked szükséges 15Vot.

Illetve lenne egy kérdésem: a 2N3055 -ös NPN trazisztorak csak 2 lába van.Viszot a kapcsolási rajzomon kollektor,bázis és emitter is van.Az adatlapján úgy írja,hogy a kollektor a TAb.Az mi is?

2n3055.JPG

(#) Flatlander válasza zacc hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

A borda az 12x12cm a bordák 5cm magasak és 10db van
(#) csuszo_zalan válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

A rajz lemaradt...

small_9.jpg

(#) sprofan válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

A kollektor az maga a tranzisztor fém váza.
(#) proli007 válasza Electricboy hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Hello!
Egy 24V-os 100VA-es trafó, elég lesz.
A pufferkondi helyett, inkább 2x220µF-ot választanék.
üdv! proli007
(#) Electricboy válasza proli007 hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Köszi a segítséget a tanácot is megfogadom
(#) spikk válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Azt írtad, hogy max. 28, a rajzon ellenben >28 V van a bemenetnél, ami minimum annyit jelent.
(#) zacc válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Az jou lesz. De szerintem eleg lesz ha csk 4 -et hasznalsz egy oldalhoz es leszeded a nyakrol a tranyokat es felfogod a bordara udv zacc
(#) gtk válasza Szobiati hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Tovabbi sok sikert
(#) Flatlander válasza zacc hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Akkor rakosgassam szét rajta a 4tranyót?Én úgy gondoltam mivel nem ez a borda lesz végelesen hogy ahogy rajtavan a nyákon úgy simán fölrakom és közbe a bordát hűtöm ventivel és nemhajtom nagyon.Majd kap egy jó nagy bordát kb 25x25-cm-est 14-es ventivel.
(#) jdani válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

helló. Lenne egy pioneer autórádióm. A kábelozás a hátulján. egy sárga, piros, fekete, kék. A sárgára egyértelműen rá van írva h. baterry +. A pirosra rá van írva hogy ACC. A feketére nincs írva semmi. És a kékre, System remote Control. Mi mit is jelent, és hogyan is kössem be, hogy működjön is?
(#) jdani hozzászólása Márc 11, 2009 /

Hoppá. az előző kérdésem mindenkinek szól, nemcsak Flatlander -nak elnéztem..
(#) titi válasza jdani hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Hali!
A lényeg, hogy a sárga és a piros +12V-ot igényel.
Célszerű a sárgát állandó 12V-ra kötni, a pirosat pedig kapcsolt 12V-ra, vagyis gyújtáskapcsoló után.
A feketét testre kötöd, a kéket pedig jól szigeteld le, arra nemigen lesz szükséged. (az esetek 90%-ában nincs)
Egy jó tanács a végére: Először a hangszórókat kösd be, jól legyen szigetelve, majd a testet, és utoljára a +12V-ot.
(#) brato hozzászólása Márc 11, 2009 /

Üdv!

Van egy BSM 25GD 100D tipusú IGBT-m.
Szeretnék vele kísérletezni egy kicsit.
Ahoz kérnék segítséget, hogy hogyan bírom kapcsolgatni
egy PIC-cel? A PIC és az IGBT összekötése érdekelne konkrétan. 10-12 voltos egyenfeszültséget alakítanék 3 fázisúra vele.
Csatoltam az oldalán látható bekötési rajzot.
(#) Lu-Dash hozzászólása Márc 11, 2009 /

szevasztok!
én még új vagyok errefelé, de máris van egy kérdésem!
hangerőszabályzót szeretnék építeni ehhez az erősítőhöz ,csak hülye vagyok ahhoz a részéhez.meg nem is vagyok egy műszaki zseni egyenlőre(remélem).
na akkor ehez külön kell építeni hangerőszabályzót vagy rá kell kötni valahogy mer TDA7250 van benne az meg ha jol tom tudja állítani a hangerőt is.
kösz a segítséget előre is!

ne116.jpg

(#) gtk válasza brato hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Pl. ezt itt, a FETek helyett megfeleloen bekotod az IGBT-t. Az IGBT teljesitmenyet meg neked kell ismerni!
Bővebben: Link #93878
(#) Flatlander válasza Lu-Dash hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Ez csak végfok?Ha igen akko simán a bemenetet rákötöd a poti egyik felére a közepét a végfokra a másik felét földre és kész is máris tudod állítani.
(#) Flatlander válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Akkor*
Nemvagyok akkor paraszt hogy akko-t írok csak elírtam
(#) Flatlander válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

393715 hozzászólásomba megtalálod ha még érdekel
(#) Stephani Mihaly válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Szia Imi65! Minden infót szívesen veszek, nem vetem meg a tudományt. Be is látom: kell még csíszolódnom az elmélet terén is... köszönöm a tanácsodat, kissé kijózanított... de nem adom fel!
(#) koval hozzászólása Márc 12, 2009 /

sziasztok
már bocs mindenkitől h ezt kérdezem de sehogy sem tudok rájönni mi az a GND.tom hogy azt hiszitek h hülye vagyok de az egészben még kezdő vok....
(#) didyman válasza koval hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Az angol ground szó rövidítve, jelentése föld.
Következő: »»   443 / 4011
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
K�rlek v�rj...
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem