Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 27 MHz távirányítós autó kérdések
Hello, ellenőrizd a tranzisztorokat. A Q1 oszcillátor lehet, vagy modulátor, a Q2 végerősítő. Az lehet inkább a ludas, (Egy NPN emittere általában földpotenciálon van, hidegpont)...de lehet a vevő is hibás...
Nos van hozzá LiPo és NiMH akku is, súlyra persze nehezebb a hibrid. Én is NiMH cellákból rakom majd össze. Olyan másfélszer nagyobb lesz a súlya mint a lítiumosnak. Érdekes hogy ez nem látszik meg rajta, talán kevésbé harapósan emelkedik.
A LiPo-hoz van rendes töltőm, cellánként, stb... Nagyon köszönöm mindenkinek a választ! :worship:
Bocs a kötözködésért, de sokan keverik a dolgot, hadd terjedjen a helyes inkább:
Nem Nikkel-metál hibrid, hanem hidrid. A hibrid az mást jelent, az valami "egyveleg", több dolog kevert összessége. Itt erről szó sincs.
Párszor el kellett olvasnom mire rájöttem miért is írsz
![]() Kiemelhetted volna azt a két betűt ![]() És megnéztem, és tényleg ![]() Köszi ![]() Hogy mik vannak ![]() ![]() Majd legközelebb én is figyelek ![]()
Sziasztok!
Szeretnék egy számítógépről vezérelhető kisautót csinálni, ezért A TECSÓ-ban vettem 1500 pénzért egy távirányítós verdát (27.125 MHz van ráírva). Nagyon kínai az egész, de nincs ezzel semmi baj. A távvezérlő 2 db AA elemről, az autó 3 db AA elemről megy (Evolution Speedy Lane NO. 866-397). A hatótávolság aksikkal kb. 5,5 m. Először is leszedtem róla minden sallangot (lámpák, felépítmény). Az első szerencsém, hogy ez hagyományos alkatrészeket és nyákot tartalmaz (nem felületszerelt). A vevő oldalon szépen látszik az RF rész és a két H-bridge tranzisztor sorozat a két DC motor vezérlésének. A másik szerencse, hogy az adó és vevő IC-jéről találtam infót a neccen (a sokat emlegetett SL TX-2B, SL RX-2B). Láttam, hogy 5 V-os tápról is elmennek. Rögtön duplájára emeltem az adó feszültségét és egyből 11m lett a hatótávolsága. ![]() Az adó nagyon egyszerű jószág. A mozgásnak megfelelő lábat földre kell kötni és már megy is. Ezért nagyon C=64 joystick hangulata van a vezérlőnek. ![]() Az IC tud még egy turbó fokozatot is (5. vezérő láb). A leírásban szépen meg van adva egy ajánlott RF kapcsolás. Szinte ugyanazt valósították meg. Turbó nélkül. Az RF rész leválasztható és akkor azt nagyobb feszültségről (+9V, +12V) is meg lehet zavarni, növelve a hatótávolságot. Növelni szeretném a hatótávolságot és lenne pár kérdésem: 1. Az adó teljesítményével kb. lineárisan növekedett a hatótávolság. A vevő feszültségét is érdemes emelnem (most kb. 3,8V-ról megy. 5V-ig még emelhetem)? 2. Az antennával érdemes játszani? Ha jól számoltam, akkor a lamda negyed valahol 2,76 m-nél van. Az adónál még meg is tudnám csinálni. Érdemes csak az adót növelni? Milyen huzalból csináljam? Érdemes a vevő oldalt is növelgetnem? Köszönöm a segítséget!
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene... Vettem használtan egy G-Force RC-s kütyüt. Aminek nem működik minden funkciója. A vevő egy 3 motoros elektronika amiben a két fő motor előre és hátramenet funkcióban egy irányba forog, irányváltáskor váltja a motorok polaritását ,kanyarodáskor meg egyik előre a másik hátra forogva helyben fordul.( gondolom én ) A harmadik motort meg az adó egy független külön gombjával lehet működésbe hozni ( kilövi a középső golyót ) a két szélső meg a két hajtott kerék. Most a gép annyit csinál hogy a távirányító jobb karját előre tolva mindkét kerék előre hajt, ugyanaz hátra ellentétesen hajtja a két kereket, a bal kar előre csak az egyik kereket hajtja előre és hátra húzva nem csinál semmit. Valamint a plusz ( kilövős )gomb sem csinál semmit . Lefényképeztem a gépet és az adó-vevő panelek mindkét oldalát. Ha valaki tudna segíteni megoldani a problémát (akár személyesen is )akkor azt nagyon megköszönném. Üdv: maddriver ![]()
Hello, ha jól értelmezem a motorok tudnak előre és hátra forogni, tehát a vételben és a motorvezérlésben nincsen hiba, igy arra tudok gondolni, hogy a hibás funkció esetében az adás nem indul. Ellenőrizd először a kapcsoló működőképességét, majd az adó áramfelvételét a különböző funkciók aktivizálásakor, hogy van-e különbség.
kedves Medve!
A távirányítón megmértem az áramfelvételt. A 4 irányért felelős kapcsolók megnyomásakor azonos mértékű volt az áramfelvétel. A plusz ( kilövős) gomb megnyomásakor is volt áramfelvétel, bár kb fele mint az előzőeknél. A vevőpanelen ahová az 1-es és 2-es motor van bekötve ott a polaritás váltás nem történik meg csak az egyik motornál rendesen. A másiknál csak egy irányba adja ki a jelet és fordítva már nem. A 3-as motor ami a vevőpanel mellett van függőlegesen az pedig amióta átcseréltem a tranzisztorát a sorból egy másik ugyanolyan jelzésűre azóta egyfolytában megy mintha folyamatosan nyomnám a kilövős gombot, pedig a távirányítón már próbából kikötöttem a kapcsolóját hátha zárlatos, de nem szűnt meg a folyamatos működése ezért ezt kizártam. Szerintem ezek alapján a vevőn van valami gubanc, csak nem tudom hogy mi. Üdv: maddriver ![]()
Igen, az adó jónak tűnik, ellenőrizd, hogy az adó gombjainak megnyomásakor a megfelelő vevő-IC kimeneteken van e jel. Ha igen akkor a motor végtranzisztorait elenőrizd.
A fotókat nem tudom hogy nézted-e amit a kérdésemhez csatoltam de azon a vevőn van egy ic amelyik oldalanként 8 lábú. Ahogyan a fotón áll a panel, az ic a bal oldalon van és a bal alsó lábánál van rajta egy pici bemélyedés. onnan számoztam meg a lábait 1-8 ig . a felső sort is az 1-el szembenit 1esnek 1-8-ig. a felső sorban az 5 és a 6-os lábra a bal kar előre és a jobb kar előre hátra irányba ad ki jelet. bal hátra semmit. a 7-re ugyanaz a helyzet. az alsó sor 6-os jobb kar előre ad jelet a 7-es jobb kar hátra ad ki jelet. akkor lehet hogy az ic is rossz? amúgy egy tranzisztort hogyan kell megvizsgálni? ( bocsi a hülye kérdésért de még kezdő vagyok az ilyen méricskélésben)
Természetesen néztem, lényeg, hogy az IC valamelyik lábán legyen állapotváltozás az adó bármelyik gombjának megnyomásakor. Ha ez nem történik meg, az IC rossz lehet. De lehet az is, hogy a rákötött hibás alkatrész tartja egy állapotban a kimenetet.... Egy tranzisztor vizsgálata sajnos egy másik topikhoz tartozik
![]()
igen annak most utána is néztem viszont ott az ic mellett vannak kis fekete a két végén és az egyik oldalánál forrasztott téglatest forma alkatrészek. Azok mik lehetnek? azok is tranzisztorok?
elég aprók és halvány rajta a felirat, de erős fény mellett és nagyítóval ha jól láttam akkor L 6 van rajtuk amik a nagy tranzisztorok felöl vannak, de van egy az IC mellett is balra azon meg t 1 A és mellette erre merőlegesen egy 80-as szám.
Helló!
Van két távirányítós autóm és mind a 2 27 mhz .Az egyiknek olyan a távirányítólya , hogy két előlre ,és hátra kar van a másik pedig egy kar előlre hátra ,és egy kar jobbra balra és az azt szeretném kérdezni ,hogy meg lehet-e oldani hogy minda kettő távirányító működjön minda a két autón. ![]()
Sziasztok.
Van egy 27MHz-s repülőm, de a távirányító C-s, míg a repülő B csatornás. Van rá mód, hogy együttműködjenek egy kis "manipuláció" hatására? Lehet a csatornát módosítani annak ellenére, hogy a távirányító jelenleg csak egy csatornás? A gép: Z-wingz Előre is kösz a segítséget.
Nem lehet megoldani.
Szia.
Nem értem mi a C és a B csatorna, de a képeket megnézve szerintem nem tudnak együttműködni. A lehet-e csatornát módosítani... kérdésedre nem tudok válaszolni, mert nem tudom mit értesz csatorna alatt. Hogy érted, hogy 1 illetve 2 csatorna? Én amennyire ismerem a modelleket - jó néhány modell birtokosa ként - azt tudom mondani neked, hogy egy csatorna az egy szervó vezérlésére való. Két csatorna két szervóhoz és így tovább. Egy 4 csatornás pl repülő távirányítóból nem tudsz 6 csatornásat csinálni, csak ha veszel egy másik távirányítót, ami 6 csatornás. Ez a repülő, ami neked van, egy játék. Ahogy azt összerakták, nem tudsz rajta módosítani. Hobbi modell repülőt ha veszel, ott van minimum 4 csatorna - motorfordulatszám, magasság, oldalkormány és csűrő -, de lehet még fékezőlapát vagy futóműbehúzó, ez plusz két csatorna. Szó mi szó nem tudok válaszolni a kérdésedre, csak ilyenformán, remélem segít valamennyit. Üdv, z2s
Tényleg hülyén tettem fel a kérdést.
Újra megpróbálom. A gépen és a távirányítóján is van egy cimke arról, hogy 27MHz-s. De a gépen az van, hogy "27MHz B", a távirányítón pedig az van, hogy "27MHz C" Szerintem nem összeillő a két darab. A dobozon is az van, hogy "27MHz C" Vaterán vettem, mint "angol raklapos áru" Biztosan össze lett keverve. Nem tudom pontosan, hogy ez mit jelent, de szerintem eltérő a kettő és ezért nem megy. Ötlet?
Vannak weboldalak, ahol le van írva hogy ez a B meg C milyen pontos frekvenciát jelent. Megnézed és veszel két darab egyforma kristályt egy modellboltba, ami 27MHz-es és ugyanaz a 27egész utáni xyz ezred is. Pl 27,345. És ekkor menni fog szerintem.
Üdv,
Üdv. Szerintetek ez így működne? Itt a kép. Tehát ha a csengő adna egy impulzust akkor kapcsolná az ic a Q1-et ekkor forogna a hajó motorja (mivel hogy hajóra lenne) előre. Ha még egy impulzust kapna akkor Q2-re váltana ami az üres. Q3-nál menne hátra. Q4-nél meg megint üres. A Q5-ötöt pedig visszakötném a reset-re. Ez így szerintetek működne? Válaszokat előre is köszönöm.
Sziasztok!
Az lenne a gondom hogy van két távirányítós autóm és mind kettő 27MHz-es de viszont az egyik távirányítója elveszett a másiknak meg nincs meg az antennája és hogy ebbe tudok-e antennát tenni mert lenne "donor" és ha meg van akkor működne-e az autóval?(képeket később küldök de nincs itthon a fényképező) Előre is köszi: Zsombor ![]()
Hali Mindenkinek!
Nekem is lenne egy kérdésem.Ma vettem a tescoban egy mini helikoptert.3.6 v-os aksi van benne.Kibírna-e 6-7,2 v-ot a vevője szerintetek?Ezt végülis csak azért vettem hogy lássam a felépítését (lekoppintsam) és egy nagyobb testbe beleépíteném az elektronikáját.Csak a nagyobb testhez nagyobb feszültség és nagyobb motorok kellenek.Mellékelek képet a helikopter dobozáról. Köszi!
A nagyobb feszultseg azonos ellenallason nagyobb aramot jelent. Nem birna ki.
A farokpropeller pl. ket db, sot23-as fettel van megoldva. De onnan leveheted a vezerlest es sajat, nagyteljesitmenyu FETedet megvezerelheted. Akkor a foldeket osszekotve mehet magasabb feszrol a MOTOR. |
Bejelentkezés
Hirdetés |