Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tina
Sziasztok!
Egy egyszerű kapcsolást készítenék a tina segítségével. Egy autó kapcsolási rajzát. Irányjelző villogó relét kéne valahogy megoldani. Próbáltam az idővezérelt kapcsolóval de sehogysem tudom beállítani. Ha tudnátok segíteni az nagyon megköszönném.
Sziasztok!
Nyáktervezésnél, az "add via" jobbgombos opcióval letett forrszem nagyságát hogyan tudom változtatni? Jelenleg az 1mm -es fúró teljes átmérőben kiharapja, ezért szeretnék nagyobbakat.
Írtad, hogy szimulált hangszóróval tesztelted a JLH -t wavval.
Tegyél már fel képet légyszi, hogy milyen induktivitás és kapacitásértékeket használtál. 4Ohmos és 8Ohmos helyettesítőkapcsolás kellene értékekkel. Én meg felteszem a szimuláció eredményét pár erősítőnél. Erősítő javaslatokat kérek, mikkel teszteljem. Ideális hangszóróval már néhányt teszeteltem, belinkelem majd a fájlokat.
Sikerült elkészítenem négy kapcsolás tranziens szimulációját wav fájllal Tina 8-ban.
Az eredeti wav fájlnak azt a fájlt használtam, amit highand linkelt be az erősítős topicban: Fájl Amiket szimuláltam: Jean Hiraga original 20W Class A Amplifier. Az erősítőt 8 Ohmos műterheléssel szimuláltam. Fájl letöltése. Jean Hiraga módosított kapcsolás, AB osztályú, 8 Ohmra. Fájl letöltése. Texas original kapcsolás, 15 Ohmra. Fájl letöltése. JLH erősítő Fájl letöltése. Lehet hallgatgatni! Csináltam egy gyors szeánszot, fülhallgatóval. Az eredeti, szimulációhoz használt felvétet nem hallgattam meg szándékosan. Az én (természetesen szubjektív) véleményem és sorrendem a következő lett: 1. Hiraga Class A 20W: Kicsit kimért, visszafogott, kissé hűvös (a többiekhez képest). Korrekt, diszkrét. 2. Hiraga mod (Class AB): Az eredetihez (Hiraga 20W Class A) képest kicsit forszírozottabb hang, több felharmónikus a hangban, de még nem tolakodó. Kimért, korrekt. 3. Texas original: Tolakodóbb a két Hiragától, torzabb vonós és fúvóshangok. A triangulum a végén fátyolosabb, de ez is korrekt összességében. 4. JLH: Tolakodó, idegesítő, torz. Magasak hiányosak az előzőekhez képest, viszont torzabbak. A vonós hangok szőrösek, torzak, bántóak. Várom mások meghallgatási észrevételeit és véleményeit a teszt wav fájlokról!
Hello!
Nem tudom pontosan mire gondoltál, de lehet erre? Mert nem kell semmi, csak egy feszültség vezérelt kapcsoló, és egy váltakozó áramú generátor 1Hz/1V-os négyszögjellel. Persze ez szabadonfutó, és nem szinkronizált a kormánykapcsoló működéséhez, mint a valóságban lenne. üdv! proli007
Hello!
Próbáltam szimulálni egy egyszerű DAC-ot Tina 6-ban. Az összeállítás egy 8 bites adatgenerátor és egy DAC lett volna melynek analóg kimenetére egy szkóp van kötve. Azt tapasztaltam ,hogy ha beállítom az interaktív módot digitálisra tehát "elindítom" az áramkört akkor a szkóp menten kikapcsol illetve ha a szkópot kapcsolom be utólag akkor a szimuláció áll le. Mit csináltam rosszul? Egy primitív DDS áramkör jelalakját szerettem volna szemügyre venni egyébként. Köszi szépen!
Mindjárt megkeresem neked a műterhelést, amit kértél. addig is két kérdés:
1. milyen programmal mentetted ki a lejátszott wav hangját? 2. feltennéd-e a két Hiraga tsc fájl-t, hogy én is megcsinálhassam a szimulációt?
Köszi!
Szimulálom majd ezzel is a kapcsolásokat. Gondolom, ez egy 8 Ohmos hangszóró helyettesítő kapcsolása (a soros 6,2 Ohm miatt). Én a mastereléshez használt programommal (Soundforge) vettem fel visszahallgatás közben a lejátszott amplitudógörbét. Azt már évek óta használom, ismerem jól. A hangkártyám meg stúdiókártya, úgyhogy csak nagyon minimálisan módosítja a jelet. Csatoltam a két tsc fájlt, meg az analízis beállításokat. Az utóbbit mindkét Tina be tudja nyitni. (Azért használtam ezt, mert a Tina Ti 9 -ben nem lehet minden analízis paramétert állítani. A tsc fájloknál a potmétereket a helyükre kellesz tenned, mert én módosítottam magamnak a potméterek kinézetét, az eredeti túl nagy volt.
Köszönöm. Nálam a két Hiraga egyforma kapcsolású.
Erre nagyon kíváncsi vagyok, mert a mai napig nem volt időm megépíteni sztereoban.
Arra írod, amiket feltettem?
Nem egyformák, csak az elv azonos. A módosított változatban állítható a nyugalmi áram, emiatt kicsit más a vége, és AB osztályban megy, darlington végtranyókkal. A munkaponti ellenállások mindenhol úgy lettek megválasztva, hogy minél kisebbek legyenek, ami a félvezetők saját kapacitásainak hatását csökkentik. Gyorsabb lett a módosított, és nagyobb a határfrekvenciája. Teszteltem nagy frekvencián szinusz jellel, nem négyszögesedett, csak csökkent az amplitudó.
Huhh... 3ms -ot 300s alatt szimulált le a 9-es Tina, pedig az gyorsabb szimulációban, mint a 8-as.
Ezzel sose fog végezni...
Már látom a módosítottat. Nem tudom az előbb mi volt...
Azt hittem nálad gyorsabb lesz, mert én egy P3 előtt ülök.
Tegyél a végére pár darab felülvágó szűrőt, attól simább a jel és gyorsabb a szimuláció. Mondhattam volna hamarabb is, tudom.
Nekem itthon csak a laptopom van, abban meg 2GHz -es proci, de ilyen lassú.
Milyen szűrőket, milyen értékkel, és hányat? Én mintha ezt a kapcsolást 1-2 hete néztem volna, megcsináltam magamnak, de lehet, hogy nem pont ugyanígy, a pwm erősítős topicban volt (sajna, nem találom itt a gépen). Akkor is csak szkóppal ment, tranziens szimulációban fél óra volt az első 5 mp. De ezzel a kapcsolással még lassabb.
A Fetek gate -jei közé kell az a 100nF? Az nagyon belassítja a szimulációt. Annak mi a szerepe?
Holnap megnézem egy jóval izmosabb gépen.
Szimmetrikussá teszi a jelet, ami nagyon nem árt egy félhídnál...
Próbáltam szimulálni egy másik gépen. P4 -es, 3Ghz dual core Pentium proci van a gépben, ezzel 7 és fél óra alatt 210ms -ig (~2%) jutott el a szimuláció. Reménytelen....
Köszi a segítséget!
Ez is tökéletesen megfelel.
Megnéztem egy izmosabb géppel is, 2 magos, 64 bites 3GHz -es AMD proci van a gépben.
Mindkét mag 100%-on izzadt, memóriahasználat (csak) 50% -on ment, a számolt szimulációs idő kb 3 nap lett volna. Sajnos, ehhez a NASA kell...
Hello
Suliban készülök elektro vizsgára és ezt a feladatot kaptuk Bővebben: Link. Leakarom szimulálni Tina 8ban de sajnos nem nagyon értek hozzá. Ki kell számítani az I1 I2 és az U3at. I1=10A I2=19.2A U3=16.5V csak kontrolállni szeretném magam de sajnos a Tina nem akarja leszimulállni az áramkört valamitbiztos elszúrtam, tudna valaki segítteni, hogy hol a galiba?
Hali!
Bár ezt a nyelvet én nem értem, de a szimulációban talán tudok egy-két dolgot segíteni: Első lépésként tegyél bele GND pontot, másrészt U3-mat sorosan kötötted egy áramforrással (feszmérőn keresztül nemsok áram fog folyni). Nem tudom itt számít-e, de a szimuláció beállításainál a "Transient initial values" -t állítsd "Zero initial values" -re. A voltmérőt kiszedve (a helyére vezetéket kötve) nekem szépen leszimulálta.
Köszönöm szépen így már működik nekem is, sajnos azta feszültségmérőt nagyon elnéztem
Sziasztok! Miért írja ki a Tina 6 progi ha "bekapcsolom" a feszt,
hogy: "Operating point not found."
Helló. Tettél a kapcsolásod negatív ágába GND-t. Mert ez is okozhatja. Esetleg a kapcsolást csatolhatnád hogy mi is ki tudjuk próbálni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |