Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
Szeretnék építeni egy rc kisautót. Az alap ötlet az hogy lenne benne egy telefon aminek a kijelzője fölött alkonykapcsolók fotoellenállásai "nézik" hogy a területükön fehéren világít e a képernyő vagy nem. Az alkonykapcsoló most készült el és fehér/fekete alapon működik is a telefonnal. Az alkonykapcsolók ledjeit le akarom cserélni relére ami a motorokat kapcsolná. Innentől wlanon vagy bluetoothon lehet ki/be kapcsolni a motorokat. Viszont nem tudom hogy milyen motor jöhet szóba. 12v zselés aqumulátorról menne ami 1,2 kg, az autó teste is legalább két kg lesz szóval kb 3,5 kg-t kellene mozgatni. Az első két kerék lenne meghajtva, a fordulás úgy történne mint egy tanknál. A sebeség nem szempont, sőt kifejezetten lassan menne. Ehhez a feladathoz milyen motort használjak? Pl. ez: Bővebben: Link Vagy ennél nagyobb/komolyabb kell?
Hello!
Bocs, hogy ilyeneket írok, de jóindulatból teszem. Az igazság, hogy a legtöbbször olyan rajzot teszel fel, ami hiányos, és logikailag így nem értelmezhető. Aztán szólnak, hogy így nem jó, mire kiderül, hogy gyakorlatban nem is így van kötve a dolog. Mire a segítők le/kifáradnak, és közben nem is a lényegi részről van/volt szó.. Jelenleg is ez a helyzet. Mert sem az inverter, sem a tároló bemeneti nem lóghatnak a levegőben. De nyilván valóan nem is lógnak, csak így éppen a működést, nehéz felfogni. Mert ami itt látszik, az egy diódás VAGY kapu, ami a Led-re megy. Bár honnan kap feszültséget világítani fog. De a három állapot (sötét-villog-ég) nem fog összejönni, hiszen ha a mozgásérzékelő egyet villantana, a tároló azonnal bebillen, és már is állandóan égni fog a Led. Ahhoz, hogy villogjon, mikor jön a mozgás, a tárolónak később kell billennie. Tehát vagy egy időzítő, vagy egy számláló kellene az inverter és a tároló közé. De azt csak Te tudhatod, hogyan szeretnéd hogy működjön, mert arról nem esett szó. Egy kivétel lenne, ha a tárolót folyamatosan RESET alatt tartod, ekkor mozgásra villogna, ha pedig elvennéd a RESET jelet, akkor meg "elfogná az első riasztást. Tehát az első amolyan TESZT üzem lenne, a második eset pedig az ÉLES. (Vagy nappal/éjjel vagy nem tudom..) Ahhoz, hogy a tároló "elfogja" a jelet, a D bemenetnek fix logikai magas szintet kell adni. Ekkor a Clock bemenetre érkező felfutó élre a Q kimenete magas szintre vált, és ott is marad, akárhány felfutó érkezik ezután. Így tényleg RESET-re törölhető. De az ábrádon a Q-negált kimentet vezetted a diódára, ahol RESET jelre egyből ég a dióda, aztán a mozgáskapcsoló már azt tesz amit akar. De hogy a kérdésedre is válaszoljak: Nem veszik össze a két jel, hiszen ha a D2 diódán jel érkezik, azt a D3 nem vezeti vissza, és fordítva is ez a helyzet üdv! proli007.
Köszönöm a válaszod éreztem, hogy nem fogalmaztam pontosan és, hogy nem jó az, ha csak egy rajz részletet készítek.
Szóval pontosítok: 1. sötét. Ez rendben van. 2. villan. (nem villog). Amikor szakít az érzékelő akkor villan a led ill. világít amíg szakadás van. (ez a mozgás intenzitásától függ). 3. Világít amikor átbillent a tároló. És itt most önkritikát gyakorlok valóban igazad van egy lényeges dolgot nem közöltem: A RESET is vezérelve van. Aktív/inaktív állapot. Tehát az teljesen rendben van, hogy a tároló azonnal átbillen, ha érzékel a mozgásérzékelő és a LED folyamatosan világít. Villani mozgásra csak akkor fog, ha a tárolót tiltom. A kérdésem arra irányult, hogy nem okoz-e gondot, ha a tároló kimenetéről jön a H szint így világít a LED és közben jön egy-egy H szint az inverter felől is. Ezek szerint ez nem jelent problémát. Későbbiekben törekszem a minél pontosabb rajz készítésére! Sajnos nem vagyok a szavak embere ill. nem tudom a gondolataim írásban vissza adni. Ezen sürgősen próbálok javítani. Ha legalább egy ismerősöm lenne akit ilyenkor megkérdezhetnék és ő elmagyarázná sokkal előbbre lennék és nem irkálnék marhaságokat. Ez így egyedül elég nehéz. Köszönöm, hogy ennek ellenére válaszoltál! üdv.: BlackDog
Sziasztok. Hogyan lehet az ilyen trafókat úgy szétszedni hogy a vasmagot ne törjem szét. Mert ugye ezek össze vannak ragasztva.
Szia. Kivülről a szigetelőszalagot leszeded, ezután beletszed egy fazékba és annyi vizet engedsz rá, hogy ellepje a trafót. Forrásig felmelegited a vizet és ekkor egy fogóval kiveszed a trafót a forró vízből és valamilyen rongyal széthúzod a darabjait. Szétszedés után a trafót vissza kell tenni a vízbe és hagyni kell, hogy a vizzel együtt hüljön ki, mert ha nem akkor a mag meg is repedhet.
Jóestét . Adott egy Farenheit forrasztó minao vettem akciósan, be szeretném a szobámba költöztetni de ezt hogy tegyem? A kérdés tárgya nem az hogy beviszem hanem 480 Celsius fokot hogy ad le maxban és az asztalra milyen anyagot tegyek?
A 480°-ot nem az asztalnak adja le, csak a páka csúcsán. Ne tedd a pákát fűtve az asztalra. Arra ott a tartó. Az egyéb lepotyogó szemét, olvadt ón felfogására egy darab újságpapír is megfelel.
Sziasztok!
Vettem pár SMD kondit. Hogyan határozzam meg, hogy melyiknek mekkora a kapacitása, ha nincs ráírva? :O
Meg kell mérni, valamilyen kapacitásmérővel. (LCM3, hangkártyás PC progival)
Valami kulturáltabb felfogóra gondoltam, hangfalkárpit az pont megolvad de azért köszi.
Én pizzás doboz fedelén szeretek bütykölni, mert az karton, ezért jól bírja. Azután, ha mégis elhasználódik, könnyű pótolni
PC -d csak van. küldtem egy progit levélben.
Sziasztok egy hangszoronak hogy lehet meghatarozni hogy hany W -os ha nincs ra' irva?
Lemered az ellenallasat, abbol tudod, hany ohmos.
Hogy hany wattos, azt nem tudod, mert nem tudod, mennyivel hajtjak meg.
Üdv!
Mire kell ügyelni egy egyenirányító dióda és egy diódahídnál?
Azon kívül, hogy ne kösd be rosszul, és hogy ne terheld túl sem árammal, sem feszültséggel, sem teljesítménnyel, és ha hűthető, akkor hűtőlemezre szereld ?! Gondolom (remélem) ezeket eddig is tudtad.
Vagy egy rossz falapot preparálok ki.
Hello! Elég kezdő vagyok, lehet rossz helyre is tettem fel a kérdést de szükségem lenne néhány elméleti kérdés I/H válaszára
Kisjelű erősítő fokozatok: 1, A közös emitterű erősítő nagy bemenő ellenállással rendelkezik I/H 2, Az emitterkövető kimenő ellenállása kicsi I/H 3, A közös bázisú erősítő jó feszültség erősítéssel rendelkezik I/H 4, Mindhárom típus fázist fordít I/H J-FET tranzisztorok működése: 1, Külső elektromos erőtérrel megváltoztatjuk a félvezető vezetőképességét I/H 2, Külső elektromos erőtérrel megváltoztatjuk a rendelkezésre álló keresztmetszetet I/H 3, Belső áramuk igen kicsi I/H 4, Bemenő áramuk közel 0 I/H 5, Teljesítményigényük nagy I/H 6, Hőmérsékletfüggése jelentős I/H 7, Hőmérsékletfüggése elhanyagolható I/H Aki segítene annak előre is köszönöm !!
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani megbízható potmétert olyan 500ft alatt? A mostaniak elég hasznavehetetlenek. 4-ből 2 gyakorlatilag kontakthibás. Lehetetlen szabályozni vele, mert vagy szakadás vagy ugrál az értékük. Segítségeteket előre is köszönöm.
Szia! Én ilyeneket használok , még nem volt velük gondom.
Üdv!
Relé kimenetéhez szeretnék párhuzamosan kötni egy diódát amivel párhuzamosan kötnék egy motort. Vettem diódát, meg akartam nézni az adatlapján hogy melyik a pozitív vége de ott azt olvasom hogy "plastic silicon rectifier", vagyis egyenirányító. Bocs ezért a kérdésért de szerintetek ez az elem jó relé védő diódának? Bővebben: Link in4006 gp0204a Ha megfelelő akkor jó úgy a bekötés hogy párhuzamosan kötöm a kimenettel a csíkos végét a pozitív felé, és erre párhuzamosan jön a motor? Köszönettel: chocob
Üdv mindenkinek!
Van néhány kérdésem: -2 trafó szekundereit ha párhuzamosan összekötöm, akkor nagyobb áram erősséget adnak le? egyáltalán össze szabad kötni őket? -egy 2 szekunderes trafó szekundereit össze szabad kötni? és ha összekötöm nagyobb áramerősséget tud majd leadni? előre is köszönöm a válaszokat és 1000 bocsi ha már előttem feltették a kérdést |
Bejelentkezés
Hirdetés |