Fórum témák
» Több friss téma |
De megnéztem, csak gondoltam oda is kelleni fog. Jó rendben akkor azt majd kiveszem, és köszönöm a segítséget.
üdv. Tomi
Hello!
A gond nem az, hogy betetted a tranyót, hanem hogy így fordítva működik. Vagy is pont fordítva húz majd a relé vele. Mert az 555 akkor húzza meg a relét, mikor a kimenete alacsony szintű. A tranyó, meg akkor fogja elejteni. (vagy is invertált lesz a működése) üdv! proli007
Hello! Aha most már értem. Köszi szépen. Akkor tranzisztor nélkül lesz ahogy rajzoltad.
Sziasztok!
Adott ez a PWM kapcsolás.Ha a frekvenciát is szeretném változtatni, elég az 1Kohm -os ellenállás helyére potit raknom? Illetve, ha azt szeretném, hogy ha teljesen "letekerve" a fordulatszámot megálljon a motor, kell-e valamit változtatnom, vagy ez ebben a formában nem elég? Ráadásként még egy kérdés, ha az 555-ös reset lábát engedélyezésre használom, leállítja a motort, vagy teljesen kinyitja a FET-et?
Hello!
- Ez fix frekire való. - Ha a RESET láb alacsony szintű, akkor az 555 kimenete is alacsony szinten van. Ha a frekvenciát a kitöltéstől függetlemül szeretnéd változtatni, akkor inkább ezt a kapcsolásom ajánlanám. (az utolsó 555 RESET lábával kapuzhatod a működését is) üdv! proli007
Értem, köszi.
Addig ok, hogy reset hatására alacsony szinten van a kimenet, de a FET aktív alacsony szinttel, vagy magas szinttel "működik"? (tudom, ez elmehetne a kezdő kérdésekhez is...)
Hello!
Ezt azért már illene tudnod. Ha a Gate feszültsége a küszöb feszültség alatt van, akkor a Fet zárva van, tehát nem folyik rajta áram. Ha felette, nyitva van, és folyik áram. De ha vizuális típus lennél itt meg is nézheted. üdv! proli007
Ráhibáztál, elég vizuális típus vagyok, és köszi a videót, így már értem, világos. Igazából csak azt nem tudtam, hogy úgy működik mint az npn, vagy mint a pnp tranzisztor.
De így már értem, még egyszer köszi! Üdv.: BEM
Üdv mindenki, építettem egy astabilt 555-el de nem csinál semmit csak melegszik az ic+ lenne egy kérdésem: a kimenet a gnd és kimenet vagy + és kimenet. Mi lehet a probléma?
Hello!
- Várhatóan vagy fordítva van a tápfesz, vagy túl van terhelve a kimenet (esetleg bázis ellenálás nélkül van a kimeneten tranyó, vagy előtét ellenállás nélkül Led.). Az is gondot jelenthet, ha nincs kondi a 2-6-os láb és a GND között. De a kapcsolás olyan egyszerű, hogy elég nehéz elrontani valamit. Ellenőrizd le a bekötését, vagy az IC lábszámozása szerinti bekötését. - A kimenetet lehet terhelni a plusztáp-kimenet és/vagy a GND-kimenet között is. De az nem haladhatja meg a 200mA (inkább 100mA) terhelőáramot. üdv! proli007
Ugy csináltam meg mint itt. Tehát 1 és 2 láb közé 1 kis kerámiakondi, 1.-es lábra a + és egy 47µF-es kondi, a kondi negatív-ja megy a 2-6 lábra és és egy ellenállásra(20k) ami visszamegy a 7. lábra és egy másik ellenállással(10k) lemegy a gnd-re és a 4-8 lábra. A 3. láb a kimenet. Ja és a kapcsoláson a 4-es láb valami körrel van kapcsolva az ic-re az nemtudom mi...
Hello!
Ahogy írod, a táp fordítva van. 1-es a GND és a 8-as a plusz táp! (A 4-es a RESET láb, aminek alaphelyzetben a plusz tápon van a helye. De nem tudom mit készítettél, de a 2-es lábon "kis kerámia" mekkora kapacitás? És akkor hogy lehet ott még a 47µF-nak ráadásul a negatívja, hiszen ha a 47µF az időzítő kondi lenne, akkor a pozitív lábának kellene oda csatlakozni. üdv! proli007
Akkor egy működő kapcsolást, ahogy be tudom kötni hogy működjön, mert eddig egy nagy össze-visszaság van. esetleg a fordított táptol lehet baja? És kb mennyi tápot kell neki adni, 3V elég?
Hello!
- A fordított táptól (főleg ha az terhelhető is, tehát táp-elem-aksi) általában belepusztulnak az IC-k. - Még mindig nem tudni mit is készítettél, de szerintem az "össze-visszaság" az nálad van, nem a rajzoknál. - A 3V az a minimum az 555 működésénél, és ha a kimenetéről egy fehér Led-et szeretnél működtetni, akkor az elég kevésnek fog bizonyulni. üdv! proli007
Már sikerült megoldani, egy teljesen uj kapcsolással nyák nélkül. Ahhoz képest hogy az ic kb 10 percig kapta a fordított tápot nincs baja. Igen valóban nálam volt az össze-visszaság. Köszi a segítséget.
Sziasztok!
Vane egy olyan ventillátorom ami a 3. lábát akkor húzza le GND-re ha forog. Ha megáll ahhor "lebeg" ez a láb. Egy olyan kapcsolást szeretnék lehetőleg 555-el ami csak akkor ad ki 4szögjelet ha forog a ventillátor. Köszönöm a segítséget. Csery
Hello!
Tessék! Én a frekit csak találomra állítottam be, mert nem írtad, de majd kiszámolod ezzel a programmal a számodra kedvező értéket. üdv! proli007
Köszi szépen, faján működik.
Ugyanezt a dolgot kevesebb alkatrészből van esély kihozni ha nem ragaszkodok az 555-höz ? Csery
Hello!
"Egy olyan kapcsolást szeretnék lehetőleg 555-el " Vicces gyerek.. :yes: üdv! proli007
Tudom ellenntmondásos vagyok, azért köszönöm szépen.
Eredetileg azért akartam 555-el mert olyanom van, most viszont kiderült kellene ebből vagy 16 darab, azért gondoltam minnél kevesebb az alkatrész annál jobb. Respect,
Sziasztok!
Egy késleltető időzítést szeretnék megvalósítani nem tudom, hogy ez 555-el megoldható-e. A lényeg: A bemenet alap esetben L szinten és a kimenet is. Mikor a bemenet H szintre kerül és ott is marad! akkor a kimenet maradjon L szinten 5-30 sec.-ig majd az is váltson magas szintre és maradjon is ott. Ez megoldható? (nekem eddig nem sikerült )
Szia!
Én az alábbi kapcsolást épitettem meg, jól működik. A számológéppel ki tudod az alkatrészeket is számolni. Üdv: hp késleltető
Köszi. Ezt ismerem és gondolkodtam rajta, de én a bemenetnek egy 4013 IC-n keresztül adok jelet és ezzel nem lenne szerencsés egy másik (nem is CMOS) IC tápját kapcsolgatni.
Üdv!
Szeretnék egy olyan kapcsolást ami ha ráadom a tápáramot, 2-3mp múlva meghúz egy 12 voltos relét, a relé kb 100mA vesz fel, a tápáram is 12 volt lenne. Van valakinek egy bevált ötlete erre? Előre is köszönöm!
Hello!
Remélem erre gondoltál.. üdv! proli007
Hello!
Nem tudom ez megfelelő-e számodra. De ha egyszerűbbet szeretnél, akkor a rajzon szereplő kapcsolást is megépítheted. (Bár ez OFF itt) üdv! proli007
Üdv!
Az "off" kapcsolás is jó lenne nekem, de nincs itthon fet, valamilyen BD tranyóval nem lehetne kiválltani?
Hello!
Tranyóval is meg lehet így oldani, csak akkor nagy kondi kell, és a tényleges kapcsolás, a relé behúzó árama végzi. esetleg komplementer darlington kapcsolással, a helyzet javítható. üdv! proli007
Üdv!
Jó nekem az ha a relé végzi a kapcsolást, amúgy is 4 áramkört kell kapcsolni. Milyen tranzisztort javasolsz a helyére? (BD137 az tuti van itthon) Esetleg lerajzolnád, hogy kössem be? Előre is köszi! G
Hello!
Szét offoljuk a témát! A Modik örülni fognak. A BD jó helyette. De mire gondolsz, hogy rajzoljam le? Hogy kinézetre hogyan kell összekötni? De akkor inkább a "Kezdő kérdések" rovatban. üdv! Proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |