Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Időzítő
Témaindító: Mekkmester, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
És hogyan tudom a 20mA beállítani rajta?
Hello!
Például így egy soros ellenállással,a nyitófeszültségnél magasabb tápfeszültség alkalmazásával. Még egy segédprogram is van hozzá, mint láthatod.. üdv! proli007
És az úgy jó hogy megépítem az időzítőt és a kimenetre rákapcsolom a kiszámolt ellenállást?
Hello! Így van de sorba kapcsolva vele a diódát (diódákat). üdv! proli007
Nekem a levilágító viszont párhuzamosan van megépítve...
Hello!
Nem túl szép, hármasával kellett volna sorba kötni, és 12V-ról járatni. De ha már így van, akkor 5V-ról járasd, és a másik (párhuzamos) led-el számold ki az ellenállást. IRFZ Fet helyett lehet LR024-et kellene alkalmazni, a táp miatt. üdv! proli007
Sziasztok.
Tudnátok nekem segíteni abban, hogy hogyan építhetnék meg egy időzítő áramkört, ami egy pici villanymotort kapcsol ki - be? Mondjuk az ON állapot 2sec és az OFF is 2sec. Az is fontos lenne, hogy a lehető legegyszerűbben kéne összerakni, hogy minél kisebb helyen elférjen, mondjuk egy 2cm x 4cm-s panelen (nem nyomtatott nyáklap, mert olyat sajnos nemtudok készíteni) Sajnos nem ismerem, az ic-k működését, sőt az elektronikához sem nagyon értek. Mivel hordozhatóra szeretném csinálni, ugygondoltam, hogy elemmel működne. ha kell neki 12volt, akkor ilyen kicsi 12voltos elemről működtetném.(nembaj ha pár óra alatt lemerül [de azért jó ha bírja sokáig]), ha viszont elég neki 1,5 vagy 3-6 voltos gombelemről oldanám meg.. nem kell rá ki-be kapcsoló kapcsoló, az elem betételével hoznám működésbe az időzítőt. Ha lennétek olyan rendesek dobnátok pár infót, hogy hogyan álljak neki, illetve egy kapcsolási rajzot is csinálhatnátok rá...
Hello!
Egy NE555-el meg lehet oldani. De minimum a 3V, és a motor feszültsége/árama sem mellékes a megoldásnál. üdv! proli007
Köszönöm szépen, sikerült megépíteni, végül más időzítés mellett döntöttem, de köszönöm...
esetleg nem tudod/tudja valaki, hogy hol tudnék venni pici rezgőmotort? olyat mint ami a telefonokban van? néztem vaterán, de ott konkrétan telefonokhoz van aranyárban...
http://mobil-telefon.vatera.hu/mobiltelefon_tartozek/alkatresz/nokia_alkatresz_es_tartozek_csere_allatra_is_1457553424.html Itt például 150ft egy rezgőmotor
sikerült szereznem rezgőmotort...
nokia 3310 ből. beforrasztottam, és egy műanyag félcsövet tettem fölé, hogy ne akadjon bele semmibe... viszont nem mindíg működik rendesen... most per pillanat 2db sorbakötött AA-s elemről megy, és néha időzít, olyan 6-4 másodperes időközökben (ami elvileg jó a 330kohm-os ellenállásoknál), viszont néha nem kapcsol ki, mégcsak be sem lassul, hanem folyamatosan megy...aztán volt h levettem róla az elemeket, aztán visszatettem és működött, de nem találtam benne logikát, hogy mitől romlik el... lehet h nem megfelelő neki a 2db 1,5 voltos ceruzaelem? próbáltam mással is, 12voltos pici ceruzaelemféleséggel= csak folyamatosan ment 2xAA-s elemmel = néha megy néha nem (?) 1xAA-s elemmel ugy elsem indult... az én esetemben a két változó ellenállás 330kohm mindkettő, és a változó kondenzátor pedig 10uF. a 555ös ic 4es és 8as lábközött pedig van egy 47kohm-os ellenállás. valami ötlet esetleg, hogy mindíg jól működjön? jah a kondenzátorok fóliák, nem kerámiák, ez gond? szerk.: megin miután pihentettem pár percet, működött.. és amint hozzáértem a nyáklaphoz (pöttyös próba) megint csak folyamatosan ment... lehet, hogy valami a statikussággal lesz?
Hello!
- Nem mérted meg a motor áramfelvételét. - Írtam, hogy minimum 3V szükséges. (1AA elem hány volt?) Ha a telep feszültség össze esik a motoráram miatt, akkor gond lehet. A motor árama nem lehet több, mint 100mA. - Ez nem lassulhat. Vagy bekapcsol, vagy ki. Ha lassul, akkor már vagy a telep feszültség esik össze, vagy az IC nem bírja a terhelést. - A kondikat, amit írtál nem is értem. Az ellenállások R1 és R2 oda van írva, melyik milyen értékű. C kondi 22µF-os. C2 tök mindegy milyen, 10..100nF közötti. A C3-al párhuzamosan tegyél egy 100µF-os kondit. - De ezt a megy-nem megy viselkedést, vagy a tápfesz csökkenése, vagy valami forrasztási hiba okozza. pld. ha folyamatosan megy, a kondi nem tud feltöltődni. Vagy szakadt R1/R2 köre, vagy a kondi hibás, vagy fordítva van bekötve. - Mérni kell a feszültségeket az IC lábán, mikor nem működik. üdv! proli007
Sziasztok!
Én is küzdök egy időzítővel. Először 555+4017+AND kapu segítségével csináltam meg, de ez azért sok egy időzítőhöz. Látom proli007 már dobott be párat azokkal próbálkoztam, de belátom béna vagyok. A lényeg: Egy adott jelre (legyen a 12V tápfesz) induljon el az időzítő 10sec késéssel, ha letelt a 10sec akkor 5-10-15 (beállítástól függően) percre legyen magas szinten a kimenet majd álljon le és ne induljon újra az időzítés. 4060 IC-vel próbálkozom, de nem jön össze a 10 sec. késleltetés és a reset részét sem látom át. Igazából kicsit nehezen bírom megérteni ennek az IC-nek a működését. Kedves Gábor ugye tudsz segíteni?
Sziasztok!
Megépítettem Vicsys kolléga időzítő kapcsolását, nagyon szépen működik, csak a 7805 úgy fűt, mintha fázna, ezért arra gondoltam, kikapcsolom beállítás után a kijelzőt, hiszen nem órának, hanem időzítőnek használom. Hogy lenne a legcélszerűbb? Én arra gondoltam, hogy teszek egy plusz kapcsolót, ami elveszi a shiftregiszter tápját, ez járható út? E.
Hello!
Megpróbálok segíteni, de ezúttal nem oldom meg helyetted a feladatot. Mert az eddig nem volt célravezető.. Itt két időzítésről van szó. Egyszer bekapcsoláskori 10sec, majd egy monostabil működésű 5-10-15min. Tekintve, hogy a két idő között hatalmas eltérés van, nem érdemes egy fokozattal megoldani. Megoldás lehet a 10 másodpercre egy 555 ami tápfeszültséget ad egy 4060-nak, ha letelt a 10sec. Ez után a 4060 "lekéslelteti" az 5-10-15 perc időt, és leáll. A 4060 a következő képen működik: - Van egy RESET bement, ami ha magas szintű, minden számláló kimenete alacsony, és a belső ütemgenerátor is áll. Minden tápfesz bekapcsoláskor érdemes egy pillanatra RESET jelet generálni, mert akkor a számlánc "nulláról indul". egyébként meg ahonnan kedve van, és az első késleltetés ideje változó lehet. Ezt szolgálja általában a RSESET bemeneten lévő RC tag. - A belső ütemadó ütemidejét, egy ellenállás és egy kondi határozza meg, a t=R*C*1,15 alapján. (Ez impulzus idő, nem periódus idő, mert az. ennek kétszerese.) A kondi a 9-es lábra, az ellenállás a 10. lábra, csatlakozik. A 11-es lábon lévő ellenállás ajánlott értéke kétszerese a 10-es lábénak. - A bináris számlánc leosztja az ütemadó jelét, így minden Qx kimenet az előtte lévő Qx-1 kimenet, idejének kétszeresét adja. (Arra ügyelni kell, hogy az IC kevés lábszáma miatt, Q4-ig nincs kivezetve, illetve a Q10 sem.) - Tekintve, hogy a számlánc bináris, egy Qx kimenet impulzus idejét (míg az magas szinten van), a kettő hatványával lehet kiszámolni. Vagy is T=t*2^x - Tehát mondjuk 100kohm ellenállással és 100nF-os kondival a Q8 kimeneten a következő időt kapjuk. t=100k*100n*1,15=0,0115sec majd T=0,0115s*2^8=2,944sec. - A T idő letelte után, a Q8 kimenet magas szintre vált, és ezzel a számlálás megállítható, ha egy diódán keresztül ezt a magas szintet, bevezetjük az ütemgenerátor 11-es lábára. Mint ahogy itt is látható. - Ha a tényleges kimeneten a T késleltetési ideje alatt nem alacsony, hanem magas szintet szeretnénk a Q8 kimeneten, akkor a kimeneti jelet invertálni kell. - Az időzítés beállítására két mód kínálkozik. Vagy változtatjuk az R tagot (potival, vagy kapcsolóval) az ütemadóban, vagy másik-másik Q kimenetet használunk. De a Q kimenet választásával, az idő értéke mindig a kétszerese lehet, hiszen ez egy bináris számlánc. Megoldás lehet, ha kapuáramkörökkel, vagy diódákkal kapuzzuk (összegezzük) a Q kimenetek idejét. - Nálad megoldás lehet, ha az ütemadó idejét úgy választod meg, hogy valamelyik Qx kimenet impulzus ideje 5perc legyen. Ekkor a Qx+1 kimenet ideje 10perc, és a kettő ÉS kapuzott ideje 15perc lesz. Egyébként egy 555/4541-el egyszerűbb megoldás kínálkozik. A 4541 hasonló felépítésű mint a 4060, csak a kiválasztott Q kimenet, két A-B bemenettel választható ki. Viszont egy bemenettel monostabil módba kapcsolhatjuk, automatikus RESET áramköre van, és a kimenet magas/alacsony szintjét is egy bemenettel kiválaszthatjuk. (Tehát invertálni sem kell.) Erre is találsz itt példát, csak itt a 4541 vezérli az 555-öt, és nem fordítva. üdv! proli007
Hello!
Nem biztos, hogy célravezető, mert a bementek ettől még logikai szintet kapnak, és lehet terhelik a PIC-et. Inkább azt javaslom, hogy az LS164-MR lábát húzd alacsony szintre (egy 2,2k ellenállással fel a tápra, majd a kapcsolóval le a GND-re). Ekkor minden kimenet alacsony lesz, és nem fog világítani a kijelző. üdv! proli007
Már megint tanultam valamit... és megint tőled! :wave:
Köszönöm! Endre
Üdv
Nekem lenne egy olyan kérdésem hogy tudtok-e olyan kapcsolást (lehetőleg 555tel) ami óránként 10-15 percre behúz egy 220v-os relét? Ha lehet minél egyszerűbbet Thx
Hello!
555-el nem lehet órákat késleltetni, csak számláló kiegészítéssel. De lehet számodra ez is megfelelő lehet. De gondolom nem a relé 230V-os, hanem amit kapcsol az 230V. üdv! proli007
Köszönöm!
Érthető és korrekt válasz. Most kísérletezem vele egy keveset.
Sziasztok!
Most már nagyon ég a "pofám". Most vagy ennyire hülye vagyok vagy nem tudok kérdezni, de a lényeg, hogy nem bírom összehozni az időzítést. Kell nekem egy engedélyező láb. Kell nekem egy kimenet aminek az idejét állíthatom. Mindaddig amíg az engedélyező láb L szinten van addig a kimenet is legyen L szinten. Ha magas szintre vált akkor a kimenet is legyen magas (5-10-15 percig). Ha az engedélyező láb L szintre vált akkor álljon le az időzítő és rezetelje a számlálót. 4060-al próbáltam eddig megoldani és jó is lenne, de itt invertálni kell a kimenetet ami nekem nem jó mert, ha leállítom az IC-t akkor ugye a kimenet az inverter miatt magas szinten marad. Hogyan tovább
Hello!
Úgy is van.. Vagy az engedélyező jellel kapuzzad a kimenti jelet. (Úgy is az engedélyező jelet is invertálnod kell, így a RESET jellel és egy tranyóval lehúzhatod a kimeneti inverter kimenetét is.) Vagy használj 4541-et, és kapcsold a tápját.. (A célszerű megoldást úgy is csak akkor találod meg, ha megnézed mihez illeszted, és ott mik a követelmények) De ha egyszer "rákattansz" a Parsic programra, akkor "úgy is maradsz".. üdv! proli007
Ha van kedved próbáld ki ezt a kapcsolást , tesztelve még nincs de elvileg azt csinálja amit leírtál
Tudom, hogy ha uC használnék akkor sokkal könnyebb lenne az életem, de itt az egyik cél az uC mentes megoldás.
Ezek szerint a 4060 nem képes "fordítva" működni? Tehát alapból minden kimenet magas szinten van. Akkor teszek a végére egy AND kaput és úgy jó lesz. Csak elakartam kerülni +1 IC használatát.
Ha jelfogót vezérelsz vele ,egy PNP tranzisztort a táp felé bekötve szintén invertál.( bár ezt nem lehet az engedélyező jellel invertáltatni.) A másik lehet kapni egy kapus IC-ket is ,igaz SMD-ben láttam még csak.
Sziasztok, nem hiszem, hogy jó címet adtam meg, de nem igazán tudom, hogy hogy is hívják ezt.
Nekem egy olyan (minél egyszerűbb) áramkör kellene, ami figyeli a bejövő jelet, és csak a beállított jelhosszúság (csak pár másodpercről volna szó) után ad kimenőjelet (mondjuk egy relének). A kimenőjel ha nem bonyolult akkor egy előre beállított ideig tartson. Az egész autóba kellene, tehát kb 11-16V közötti feszültség tartományban lesz használva. A legjobba az lenne, ha mikrovezérlő nélkül megtudnám oldani, mert még nincsenek a használatához kellő felszereléseim. Előre is köszönöm a segítséget!
Bővebben: Link
Ezért miért kellett új topic? Na meg nem ártana egy árnyalattal érhetőbben fogalmazni.
Hát igen így már én is rákerestem, de olyat nem találtam ami nekem kellene.
Valóban ez nem jutott eszembe...
A kocsim riasztójához kellene, ugyanis egy telefont akarok rákötni, hogy gyorshívóval hívjon. A működése csak annyi, hogy kiforrasztok egy billentyűt, és ha a relé rövidre zár akkor a telefon hív is. Ezt mindet a sziréna jeléről vezérelném, csak mikor lezárom a kocsit akkor is akkor is "csippan" egyet. Ezt szeretném kiküszöbölni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |