Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   32 / 107
(#) szamóca válasza klimás56 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Szervusz!
Nos nem tacskóst szeretnék, mert hosszú távú, biztonságos üzemelésre vásárolnám. Nem utolsó sorban a zajszintje is jó ha alacsony, és a beltéri design-ja, fogyasztás, ami miatt ezt választottam. De lehet tévúton járok, ezért szívesen fogadom a szakik tanácsát.
(#) klimás56 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Hááát! A szempontok alapján ez a Te kategóriád !Azért a garanciával kapcsolatos kérdéseket tedd fel a cégnek mindenképpen!
(#) szendi001 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

A design egyedi igény, de ebben az esetben próbáld meg úgy felrakatni, hogy állaljon rá a koma 2 év garit. Ha addig jó akkor, csak tisztítani kell a kültérijét meg a belső szűrőket és nagyon kicsi a sansz arra hogy lehal. Az elején döglenek meg hamar szerelési meg gyári hiba miatt, aztán később meg azért mert nem takarítják őket. Ez utóbbi orvosolható. Sok sikert!
(#) szamóca válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Hűha! Ez konkrétan erre a típusra, vagy úgy általánosan a klímákra érted?
Egyenlőre kellene egy szerelő, mert máshogy nincs gari rá, a fene enné meg. De a lap szerint 5év a gari rá. Vagy lehet csak kamu?
(#) szendi001 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Általában, (mint gépészet) az elején romlanak el. (6 hónap mondjuk) Ha azt túléli, akkor általában tényleg csak a karbantartás elmaradása miatt halnak le a gépek.
Van a hibaszámra amúgy éadixes összefügés az idő függvényében, de mint egy nagy cég szervízese, kb a fenti a tapasztalom a mindennapokban. Lehet olyan hogy egy típus (olasz masinák) rosszul rezonál, és egy tipikus helyen töri a csövet, de nem ennél a méretnél jellemző hiba. (Pl kínai nem törik, mert a sárga sajnálja a rezet és jobban hajlítgat, az olasz meg nem szeret jól forrasztani pénteken...)

Az 5 év gari pl arra vonatkozik, hogy nem porlad el, vagy hogy a névleges élettartama 5 (gyakorlatban 10-12 év) tehát a fődarabokra addig esküszik a gyáró. Ettől függetlenül, aki szereli az általában 12 hónapra vállal garit, pl az ellen, hogy felhányta és elment a gáz belőle.
Mivel drága ez a készülék, így elvárható a típus forgalmazójától, hogy adjon számlát, garit stb, de figyelj arra, hogy karbantartási szerződést akarnak kötni rá . Ha az első szezont jól tűri utána elketyeg, de kiváncsi vagyok más tapasztalatára is.
Nem a készülék számít, hanem a korrekt szervíz háttér. Van ilyen is olyan is, kb mint a kocsiknál.
(#) szamóca válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Aha, értem. Köszi az infókat!
(#) logoutz hozzászólása Jún 24, 2011 /

A 10 centi a fal és a kültéri között nem kevés egy kicsit?
(#) klimás56 válasza logoutz hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Általában elég, ha oldalról is van legalább 20-25 cm, de jobb lenne több !
(#) nusi0201 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Kedves szamóca!
nem tudom, hogy ország mely részén élsz ... egy klímával foglalkozó céget tudok adni ... ilyen a szer-vizexpressz, nálam ők csinálták a klímát, részletre vettem és garanciát is adtak. És korrektek voltak.Víz-, gáz-, fűtés-, csatorna-, klímaszerelés
(#) logoutz hozzászólása Jún 28, 2011 /

Nitrogénnel érdemes megnyomatni? vagy elég a vákuumolás.
Szóltam a szakimnak, nincs nitrogén-je(e).
(#) logoutz válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

A gáz szökésre is vállalnak garanciát?
(#) klimás56 válasza logoutz hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Gázszökés??? Az mi???
Ha nem kontár, márpedig kishazánk bővelkedik gyorstalpalós klímásban, akkor az említett gázszökés szinte kizárt! A "szinte" azt jelenti, hogy tisztességesen felszerelte és beüzemelte a gépet, viszont később pl. egy hollandi repedés miatt lehetséges a hűtőközeg szivárgás. De talán ez nem írható a szerelő számlájára.
(#) szendi001 válasza klimás56 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Sziasztok! Jó eséllyel meg lehet szerelni egy otthoni splitet nyomáspróba nélkül. Ekkor a négy hollandit meghúzzák és egyből vákuum alá helyezik a kört elpár oldalon. Arra számít az ember, hogy ha szépen és türelmesen csinálja a peremeket, és jó keze van lehúzáskor minden klappolni fog.
Hivatalos ajánlás szerint minden kört nyomni kellene száraz nitrogénnel átadás előtt. Ha 20 egyforma gép van egy tetőn, akkor még a gagyibb cégek is megnyomják, annak ellenére, hogy ugyanaz a típusú gép van fent, mint pl egy panel ház nappalijában amit meg nem... Nyilván preztízs veszteség lenne, ha 3 ereszetne rossz szerelés miatt egy címen... 20 gépet megnyomni nem sokkal több idő mint 4-et. Sok a járuklékos cucc amit cipelni kell. Hoyg mondjam egy mondatban? A sajátomat megnyomnám.
(#) kaqkk válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

A nitrogénes nyomáspróbával csak egy baj van : Ha felszerelted a klímát megnyomatod , egy durva hibát kimutat (se azt a vákuumolás is kimutatja ) de ha hűtőket szerelsz tudod hogy egy nyomáspróba minimum 24 óra !
Elvileg a nitrogén egy klímánál csak átöblíti a rendszert
más jelentősége nincs . Tehát ha levákuumolod a rendszert , egy pici gázt beengedsz a szívó oldalról , majd újra vákuumolsz sokkal hamarabb készen vagy és ugyanaz a végeredmény , ja és nem cibáltad fel a harmadik emeletre a nitrogénpalackot !
(#) logoutz válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

"egy pici gázt beengedsz a szívó oldalról , majd újra vákuumolsz"

Ezt nem teljesen értem (kíbic vagyok csak, érdeklődő..)
(#) logoutz válasza klimás56 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Jó, legyen hűtőközeg-szivárgás
(#) kaqkk válasza logoutz hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

A kültéri egységben gyárilag benne van a kellő hűtőközeg mennyiség , 70dkg-1,5 kg tipustól teljesítménytől függően , ha ebből a menyiségből egy pár gr ot beengedünk a levákuumolt rendszerbe , és újra vákuumoljuk ez átöblíti a rendszert , és így kisebb az esélye hogy "idegengáz" (levegő) vagy vízpára marad a
készülékben .

Tehát nem is a nyomó oldalon?

Szóval akkor kétszer történik vákuumozás a rendszerben?

Elvileg mindegy melyik oldalról (melyik szelepen ) engedem be azt a pici gázt , és igen kétszer vákuumolok
és nem használok nitrogént .

Évente átlag hány splitet szereltek fel?

(ha nagyon bizalmi a kérdés, természetesen ne válaszolj)

Hát ebben az évben még nem túl sokat raktunk fel ,
De tavaly volt olyan időszak hogy napi 2- 3 klímát is felszereltünk . Nem számolgatom de valószínű hogy a 8 év alatt amióta csinálom kb 1000db került ki a kezem alól
,és ebből kettőhöz kellet szerelői hiba miatt visszamennem gariba

Ez nagyon jó arány
(#) szendi001 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Bár nem volt kérdés, de én inkább nagygépezek. Jellemzően gyógyszergyár, erőmű meg irodaház. Általában mindent jegyzőkönyvezni kell, átadási dokumentációval, hulladék kezeléssel.(hűtőközeg, olaj, a géprony darabra névre véve ISO14...) Valóban 72 órás nyomáspróbákat csinálunk, ahol lehet. Nyilván más kategória, splitnél nem kell túldramatizálni a dolgot, de én személy szerint magamnak is ezt várnám el, és ha 2k körül valaki fel akarna tenni egy inverteres csodát, kérnék aláírt nyomáspróba jegyzőkönyvet. Ha a koma azt mondja, hogy a felrakás így 4 munkaóra plusz, és még ráír 1m3 nitrogént kifizetném neki, és kérnék full garit. Nyilván 1000 darabnál beelfér két rossz install, sőt... de nem mindenki megy vissza megcsinálni tisztességből, ha elkefélte a dolgot. Ilyen értelemben tisztelem ahogy dolgozol, és értem a nyomápróba hiányának okát.
(#) blackdog válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Szia!

Engem már szóltak le, hogy ne okoskodjak és most sem ez a szándékom, de szakmai szemmel a hozzászólásaid.. Hmm..
Miért is haszontalan a nitrogén?
'Gázt' engedni majd újra vacumm? Mindegy melyik szelepen? Találós kérdés: A klíma kültérin van két sarokszelep: gáz-folyadék, szívó-nyomó, gáz-gőz..?
Ezzel a legtöbb kis klímás nincs is tisztában.
A napi 2-3 klíma felszerelés az meg érdekes. Csupa fal egyik fele másik fele?
Én ugyan 30 kW alatt ritkán foglalkozom klímával, de véleményem szerint és tapasztalatom is, hogy nem érdemes elaprózni a dolgot. Neked jó és talán a megrendelőnek nem tűnik fel, hogy a klíma hatásfoka nem hozza azt amit kell. Ezért (is) fogynak a nagyáruházi szemetek mert az emberek azt hiszik egyre megy. [off]
Sajnos a szakmai szövetség inkább ellensége a szakmának mintsem oltalmazója így egyre kevesebb az igazi szakember. Aki szakmabeli az tudja miről beszélek.
(#) kaqkk válasza logoutz hozzászólására (») Jún 28, 2011 / 1

Hát az igazság az hogy valamit jól meg csinálni sem tart sokkal tovább mint ha sz.... ul csinálja az ember . És én nem szeretek magyarázkodni inkább úgy dolgozok mintha magamnak csinálnám .
(#) logoutz válasza blackdog hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

"Ezért (is) fogynak a nagyáruházi szemetek mert az emberek azt hiszik egyre megy."

Alapvetően egyetértenék a mondanivalóddal, de épp a saját esetem gátol meg ebben.
Miről is van szó? Június 28 van, az idén még nem kellett bekapcsolnom a légkondit, ahogy nézem az előrejelzést, még egy hétig megint biztosan nem kell. Tartós kánikula esetén van rá szükség, amikor 33 fok vagy felette a hőmérséklet 3 napon keresztül, addigra melegszik át a fal, hogy szükségét érezzem a bekapcsolásának. Egyszóval alig évi 10-15 nap van, amikor szükség van erre az úri hóbortra, és - kövezzetek meg - nekem erre elég az áruházi szemét is (persze ha működik).
(#) blackdog válasza logoutz hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Igen én ezt megértem és bele is törődtem ezért nem is foglalkozom lakossági klímával.

Nekem is van itthon klímám. A lakásom keleti fekvésű mégis szükség van rá mert 26-27 fok van este a lakásban. És én nem 'sajnáltam' rá a pénzt, de tudom, hogy 10 év múlva is menni fog és, ha mégsem akkor kapok hozzá alkatrészt és gyárit és emberi áron. Egy áruházi klímáról ez nem mondható el. Na és a hatásfokról ne is beszéljünk.
Az is tény sajnos nálunk még 'úri hóbort' a klíma.
Nem is tudom mi lesz ezzel a szakmával....

Egyébként tudjátok hol készül a nagy LG klíma ?
Kí..ban ! Ennyit az áruházi szemétről ! Ha nem kínai cuccot akarsz fizess érte 5x annyit és még akkor sem biztos hogy ott készült ahol gondoltad ! Én már találkoztam olasz készülékkel amit szlovákiában raktak össze (ez nem klíma volt de akár az is lehetett volna)
(#) logoutz válasza blackdog hozzászólására (») Jún 28, 2011 / 1

Én kb. 5 évet kalkulálok futásteljesítményben, efelett minden nap ajándék...
Ha így lesz, örömmel dobom le, és cserélem egy új készülékre.
Egy 200 ezres kategóriánál ezt nem szivesen tenném..
(#) blackdog válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

LG ??? Vagy Olasz klíma??
Én minőségi gépről beszéltem. Az LG sem különb az áruházi klímánál csak drágább és jobb a marketing.
Következő: »»   32 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem