Fórum témák
» Több friss téma |
Ez csak arra utal, hogy a progi meghajtja az LPT portot. De ha az LPT 1-9, 14, 16 kábeleknél van valami bibi, akkor ugyanúgy nem fog működni a kijelző.
A kijelző leírt villogása, hmm, hát, nem valószínű, hogy normális jelenség. Úgyhogy valszeg jobban jársz egy újjal.
hát a kábelellel nem leht gond... vagyis remélem végig mentem ellenállás mérővel mindegyikkel és nem volt szakadás egyiknél sem...(a LTP dugó pinjei és a kijelző "papucsai" között)
szal most már örülnék ha a kijelző a rossz!
no megjöttem Pestről és többek között megvettem a legolcsóbb kijelzőt is!
a neve: SC1602D adatlapja itt megtalálható: http://www.datasheet4u.com/html/S/C/1/SC1602_ETC.pdf.html no most ennek teljesen máshogy van a lábkiosztása... azt írja hogy a 15-16. láb anod illetve a katód... no de a kijelző másik felén is van egy anod illetve egy katod?! most melyik az igazi? összekötve maximum a microchipen keresztül vannak mer szál nem köti őket össze. azt szeretném megkérdeni hogy a háttérvilágításnak az előtét ellenállást hogyan kell megválasztani? mer adatlapon semmi erre utaló kifejezést nem találok... vagy simán R=U/I? mer akkor 500 ohm körüli elég... a másik téma: hogy ledek villognak ha rávan kötve a port kimenetre... azt vettem észre, hogy mind a 9 kimenetnél ugyanugy villog! két leddel próbáltam egyiket a DB0 án hagytam a ámsikat pedig vittem végig a többi kimeneten és mind teljesen ugyanugy villogott! az nem gáz? (józan paraszt ésszel minek kilenc kimenet ha ugyanaz jön akkor bőven elég lenne az egy! ) köszi Skip
helyesbítenék.
ez az adatlap http://www.tme.pl/dok/a06/prc1602a-series-1.pdf a háttér világítást kipróbáltam! és működik! bedugdosom... azt lesz ami lesZ
ÉÉÉS Igen!!! Működik!!! no ennek most nagyon örülök!
még a háttér világítás ellenállását nem tudtam megoldani de számolások alapján 200-300 ohm körüli elég. még a program ismeretekkel van gondom mer a szöveg futását nem tudom lelassítani de próbálkozok! Köszi mindenkinek a héten még bedozolom és megcsinálom kész állapotra akkor mondok majd köszönetet névre szólóan
Az LPT-re kötött LED-et azért láttad ugyanúgy villogni, mert a szemed nem tudja megkülönböztetni, hogy voltaképp mindegyik máshogy villog. Csak kontakthiba-keresésre jó ez a módszer, vagy "dekorációnak".
A háttérvilágításhoz R=U/I képlet jó lenne, ha tudnád I-t és U-t. De az adatlapon csak egy szerepel, a feszültség: 4.2V. Egyáltalán semmilyen más infó nincs a háttérvilágításról. Se tűrés, se semmi. Érdekes adatlap. Én azt csinálnám, hogy ellenállás helyett potit raknék be (mondjuk egy 1K-sat, bár szvsz egy 470 Ohmos is elég oda), és a maximális ellenállásától indulva tekerném vissza, közben pedig mérném a feszültséget az anód és a katód között. Ha elértem a 4.2V-ot (esetleg 4.1-et, biztos, ami biztos), akkor kikapcs, és megmérném a poti ellenállását. Majd kicserélném egy (közel) ugyanilyen értékű sima ellenállásra. Örülök, hogy végre lett egy kis sikerélményed.
kipróbáltam az egy kilos potival amit mondtál és meglepő eredmények születtek!
3.8-9 Voltig ha erősödik a fény! egy nagyon picit kb 30-50 ohmot tekerek felljebb akkor felugrik 4,7 V ra hirtelen... nagyon érdekes! IGaz amikor felugrik akkor már szép nagy fénye van! ennek van valami oka? vagy ez igy van és kész? amugy 3,9 V nál lemérem az ellenállást és azt rakom be! nem kockáztatunk
Mennyire jött ki a mért ellenállás? Nálam a Displaytech 162F kijelzőnél 10 Ohm kellett (ott megvolt az adatlapon a feszültség és az áramerősség is, nem kellett mérnem). Csak azért kérdezem, mert ha az 1K-s potihoz képest nevetségesen kevésnél jött a 3.9V, akkor kisebb potival finomabban tudnád hangolni. De ha 100 Ohmos nagyságrendű érték jött ki, akkor nem érdekes, jó lesz az, amit mértél.
100 ohmos potival kéne... mer 30 ohm körül jött ki csak az nincs kéznél! de köszi holnap szerzek!
Akkor a fesz is azért ugrott meg olyan hirtelen valszeg...
tönkremegy-e könnyen az lcd ha a plusz meg a minuszát összekeverve használtam 20-30 másodpercig? mer sztem haza vágtam! de momentán felrobbanok!
Hááát... Sztem igen. A fordított polaritást nem nagyon tűrik az egyenáramú dolgok, nagyon oda kell figyelni.
Hogy a rosseb egye meg!! éreztem hogy ma nem kéne befejezni! aztán meggyőztem magam hogy két ásítás között megcsinálom még... de már nem fogom ugy néz ki...
az egyik chip melegszik mint atom.... szal kuka... jó lesz világítani mer az jó rajta...
Azért ne dobd ki az egészet.
Az LCD (üveg+folyadékkristály) biztosan nem döglött meg, csak a vezérlés. Ha legközelebb épp eltörik egyen az üveg, akkor ki tudod majd cserélni erre. Meg van benne zebragumi is, amit elég nehéz szerezni. Meg ahogy írtad is, a háttérvilágítás.
Tegnap olvasgattam a "Mit nem szabad" c. topikot, és ott is írták, hogy fáradtan ne dolgozzunk. Nagy igazság.
Sziasztok!
Nekem is felkeltette az érdeklődésem a dolog, és van is hozzá egy 2x16 soros, PVC160202-es tipusú LCDm, csak annyi vele a bibi, hogy abban HD44100H- s vezérlő van. Letöltöttem az LCDSmartie-t, és abban nincs a chip-hez dll. És a másik, hogy ennek 16 helyett 14 kivezetése is van. Valamikor leszedtem hozzá datasheet-et, de nem tudom már hol van, és most hiába keresem, egyszerűen sehol sem találom meg a neten. Ha esetleg valaki tud megoldást, vagy már épített ilyen kütsüt HD44100-as sorozatú kijelzővel(paralell portra), várom hozzászólását! Üdv: Laci
Bocsesz.. este van.. és kicsit elírtam az előző hozzászólásomat: 2x16 soros helyett 2x16 karakteres.. tudom, sokan ugyis értik, mire gondolok, de ugy tiszta ha korrigálom magam (De jó is lenne egy 32 soros kijelző, azon már az msdos is elfutna
Öööö... Eszerint ez csak szegmens meghajtó, amit pl. a HD44780-hoz lehet használni. Mivel írtad, hogy nem tudod bekötni, felteszem, nem is próbáltad. Szerintem ez sima HD44780 kompatibilis LCD.
A bekötés elvileg (ugyanattól a gyártótól egy másik modul adatlapja szerint): 1: GND 2: +5V 3: GND/LCD kontraszt 4: Register Select 5: Read/Write 6: Enable 7-14: D0-D7 adatvonalak De ha elfüstöl a kijelző, ne engem hibáztass. Tipp: Ha fémkeretes a kijelző, és szerencséd van, a keret le van földelve. Így a földet meg tudod keresni, aztán nagy bajt már nem csinálhatsz az LCD-vel.
Köszi Stadi! Alaposabban megnéztem: az tényleg csak a szegmens meghajtó. A vezérlő IC egy Goldstar gyártmányú KS0066F00, aminek megtaláltam a lábkiosztását, amely megegyezik az általad leírtakkal, sőt, egy bekötést is LPT portra, ami (emlékeim szerint)szintén hajszálpontosan ugyanaz, mint az oldalon található lcd-s cikk kapcsolási rajza. Szóval ez a KS.. egy HD44780 kompatibilis ic.. ezexerint. Amugy még az se biztos, hogy működni fog, mivel egyik ismerősömnél "kukáztam", akinek a garázsa számtalan bontott ketyerét rejteget. Max célbaveszem valamelyik műszerész boltot, ugy 1800 Ft körül lehet egy HD44780as 2x16 karakteres kijelző, utánanéztem boltokban. Köszi a segítséget mégegyszer.
Közben összehasonlítottam: tök ugyanaz a két kép. Csak a VB+ és VB- láb hiányzik a kijelzőmről, viszont egy másik 2x16os fényképén is csak 14 lábat láttam (egész pontosan a BC1602A-n, az enyém PVC160202... jéé, most esik le.. tökre hasonlít a két tipusjel..) egyre több bizonyíték kezdi alátámasztani, hogy valszeg működni fog Hétvégén otthon neki is kezdek. Köszi srácok a segítséget
Hát túl sok variáció nincs ezeknél a kijelzőknél. A hiányzó két kivezetés azt jelenti, hogy nincs háttérvilágítása. Kivéve, ha oldalt a nyákon van két fóliacsík egy A és egy K betűvel, mert akkor mégis van (vagy lehet).
Háttérvilágítása van, megnéztem, a feszt a plusz táptól kapja, egy smd ellenálláson keresztül. A két plusz lábas kijelzők (ahogy néztem az egyik adatlapon) gondolom hidegkatódos csövekkel világítanak(láttam ilyet is), vagy a fényerőszabályzást oldják meg külön kivezetéssel. Ez LEDes, zöld fénnyel, egyszer tápfeszre kötöttem, és világított. Remélem a többi része is működni fog
Nade most már húzok szunyálni, hétvégén megépítem, és beszámolok a fejleményekről!
Akkor ez az átlagtól eltérő kialakítás. Azokon a kijelzőkön, amiket én láttam, mind külön ki volt vezetve a LEDes háttérvilágítás két lába.
Megépítettem azt, ami itt van a kapcsolások között és tökéletesen működik
Egy EW16410BMW kijelzőt vettem ma, szép kék. Még dobozolni kell majd.
Én is megépítettem a már említett, "kukázott", kijelzőmmel, és lássatok csodát: tökéletesen működik Már csak egy szép dobozt kellene neki csinálni, de arra is gondoltam, hogy beteszem az egyik 5,25-ös helyre, úgy se mutatna rosszul. Már csak azt súgja meg nekem valaki, hogy lehet az LCD Smartie-ban a vinamp funkciók közül előcsalogatni a spektrumanalizátort? Merthogy egy pár képen láttam már, csakhogy ott a parancsok között nincs benne.
hát el nem dobom semmiképp! de lesz mégegy köröm pestre mer egy teljesen ilyet kell vennem mert a dobozát megcsináltam márt! (természetesen fülpucoló doboz! mimás?!) nem nagy dolog de nincs kedvem újat csinálni!
Stadi: fáradtan sose!
Ami ezen a képen van nyomtatóport csati, olyat lehet kapni manapság vagy honnan lehet szerezni? Van annak neve? Az én tákolmányom így nem túl guszta, elég kusza, látszik a forrasztás...Szép lenne, ha le lehetne fedni.
http://www.ocinside.de/assets/lcd_display/lcd20x4_bausatz_big.jpg
25 pólusú D csatlakozó, lengő, apa (tehát a tüskés ) kell az LPT porthoz. Ez van a képen. Meg egy ház is kell hozzá. Sztem bármelyik elektronikai boltban kapsz.
Alternatív megoldás, ha számtech boltban kérsz nyomtató átkapcsoló kábelt, aminek 2 ilyen csati van a végén. Így a kábel is megvan; ha félbevágod, elég két kijelzőhöz is. Csak ki kell mérni műszerrel, hogy melyik drót melyik tüskéhez megy a csatinál. Viszont ilyen kábelt manapság már csak a nagyobb boltok tartanak sztem, mert hát az LPT fölött kicsit eljárt az idő. Ugyanígy jó a sima párhuzamos portos nyomtatókábel is, de az csak 1 kijelzőhöz elég, viszont talán több helyen kapható.
Vagy ha szalagkábelezni akarsz, létezik D csatlakozó szalagkábeles változatban is, amit csak rá kell nyomni a szalagkábelre. Ilyen viszont lehet, hogy csak a nagyobb elektronikai boltokban lesz. A Lomexben pl. szokott lenni.
Válaszd azt a megoldást, amelyik a legszimpatikusabb.
Feltettem néhány képet, egyelőre ilyen. Egy kölcsönlaptopról nyomom, de a tápellátás egy rendes szgép tápról megy, ami az asztal alatt van, így 23 hosszabító csatin keresztül megy egy mini satuba fogatva, nehogy lerántsan az egész hóbelebancot...
http://people.inf.elte.hu/villam/lcd/ |
Bejelentkezés
Hirdetés |