Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » B5 és B8 végerősítő
 
Témaindító: banyaiakos, idő: Máj 31, 2008
Lapozás: OK   38 / 62
(#) rolitechno válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Szerintem ember nem hallja meg hogy a régi Motorola szól vagy az ON. De azért a BD vs MJL között (ebben a kapcsolásban) igen! Legalább is én hallom még az ellenállások között is. Bár nemtudom hogy a 0.33 ohm vagy a többi hozott e annyit, mert egyszerre cseréltem.
(#) rolitechno hozzászólása Júl 3, 2011 /
 
A 3.9R helyett csak 5 ohm ot birok megoldani, mert amilyet szeretnék hallani, nincs kisebb értékű. Van ennek számottevő jelentősége?
(#) Zupp87 válasza ethosz2 hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Mondjuk nekem is csak úgy ajánlották, hogy "azért jobb, mint a BD249/250". És kipróbáltam egyszer a saját 10W-os kapcsolásomban a BD241/242 helyett, és ha csak icipicit is, de hallottam javulást. (Amennyire jó az a félig bot fülem )
(#) CIROKL válasza rolitechno hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Miért nem tudnád megoldani !
Több ellenállás eredője , párhuzamos , soros vegyes megoldás , nem szép de használható és az eredmény sok esetben megfelelő.
(#) rolitechno válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Ami érkezik a héten(Takman 0.5W) abból csak 10 ohm os van. Egyet-egyet a panel aljára is hegesztek. De még mindig nemtudom hogy gond e ha oda 5 ohm kerül 3.9 helyett. Ha jól nézem az emitter ellenállása a TIP ek nek...?
(#) Alkotó válasza rolitechno hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Egyedi (finom jelzőt kerestem) a megközelítésed . Inkább eltérsz 22%-al a javasolt értéktől, mint betennél egy 4Ft-os ellenállást? Mindezt csak ezért, hogy elmondhasd, neked csilli-villi, hiper-szuper, "űberhájtek" még az ellenállás is az erősítődben. Hm...
(#) Zupp87 válasza rolitechno hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Én a saját visszacsatolt dolgomra tudok támaszkodni: nekem is kompozit darlington van a végén, csak nem tripla.. nálam annak az ellenállásnak a növelése torzításnövekedéssel járt. De mint KD is mondta, az enyém másképp viselkedik.. Igen.. azok tényleg a TIP-ek emitter-ellenállásai, és tulajdonképpen egy helyi soros feszültség-visszacsatolást valósítanak meg.
(#) rolitechno válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Nem kell mindig magadból kiindulni! Nameg nehogymár ne írjam le hogy nekem milyen van benne azért, mert neked 5 Ft os van ! Szóval érted a lényeget. Nem akartam villogni (minek) 200Ft egy olyan. Majd ha tantállal építek akkor villogok amiért lázadsz az teljesen alaptalan
(#) rolitechno válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Az a baj hogy már jön bele a 8 db 10R hiper super 200Ft os ellenállás. De meggondolom ,mert azért hogy az legyen benne..inkább a BC-k nél a két 100 ohm oson gondolkoztam, de azt már úgysem hallaná senki...marad így! Csak a 220uf ot cserélem superabbra
(#) Alkotó válasza rolitechno hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Félreértesz. nem magamból indulok ki, csak igyekszem rávilágítani arra a fontos mozzanatra, hogy az értékbéli jelentős eltérés sokkal többet árt, mint amekkora -vélt- előnyt tulajdonítasz a 200Ft-os ellenállásoknak a 4Ft-ossal szemben.
Inkább te próbálod erőltetni nagyon kitartóan, mennyivel jobb ami drágább. Pedig valójában -ha tényleg meg is hallgatod- akkor gyorsan kiderül, hogy sokszor jobb hangja van egy-egy olcsóbb, vagy jól megválasztott alkatrésznek, mint egy tőle 10 szer drágábbnak.
Az ellenállások szempontjából különösen fontos az ízlés. A régebbi szénréteg konstrukciók hangja lágyabb, mint a mostani fémrétegeké, viszont lényegesen "változékonyabbak" attól. A felhasználó meg eldönti, neki melyik a fontosabb paraméter.
A legközelebbi AAÉT-n nagyon szívesen odateszem a te B5-öd mellé a sajátomat, és meghallgatjuk.
(#) rolitechno válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Elég elfogult vagyok ez igaz! Minden szélső érzést félretéve...én is kíváncsi vagyok a különbségre ! Az én tapasztalatomból indulok ki, nem tudok mást gondolni csak azt hogy jobb. Sokkal drágább az 5-10-20Ft os hoz képest, de a minimális különbség miatt valakiknek megéri. Lehet hogy hinni is kell benne, de minden esetre el kell vinnem a találkozóra
(#) reloop válasza rolitechno hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Szia! Nem biztos, hogy elfogultság kérdése. Bővebben: Link
(#) Zupp87 válasza rolitechno hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Viszont én amíg kísérletezgetek, főleg úgy, hogy tranzisztoros erősítők építésében elég kevés építési tapasztalatom van, maradok a fiókom tartalmánál Amikor már megbízhatóan, és viszonylag szépen működik egy kapcsolás mezei BC/BD tranzisztorokkal, meg olcsó Jamicon vagy Yageo elkókkal, meg mezei wima fóliakondikkal, na akkor szivesen kipróbálnék ezt-azt, biztosan lenne az én erősítőmben is hangzásbeli különbség azok hatására.
[OFF]Csak monduk az se mindegy, kinek milyen az anyagi helyzete.. egyetem mellett dolgozó albérletes egyetemista vagyok.. szóval amire telik, az az 5 forintos ellenállás meg a 200 forintos potméter.. meg BC/BD/MPSA ja és a dédelgetett 2SA/2SC-k Meg soksok bontott dolog.
(#) Alkotó válasza rolitechno hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Megbeszéltük, így lesz a legjobb. Sok magyarázat helyett inkább meghallgatjuk. A te "turbózott" B5-öd az én "Alkotós" változatom mellett.
Csak semmiképpen ne tekintsük versenynek, mert az nem sülhet el jól, hiszen ha a tiéd lesz jobb, akkor "persze, hiszen 10-szer annyiba kerül" ha meg esetleg egyenlő lesz, akkor jönnek a "buta, negítív hangok".
De a lényeg valóban abban van, "mennyivel drágább, és mennyit javít", illetve egyénre szabottan mi éri meg és mi nem.
(#) rolitechno válasza reloop hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Heló!Épp ezen oldal miatt lett erős a hitem! Bár az ezüst vezetéket aztán jó erős hittel ,minthogy füllel kell meghallani...
(#) reloop válasza rolitechno hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Az ellenállásokról írottak miatt akartam a figyelmedbe ajánlani.
(#) rolitechno válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Az egyetemet irigylem! BME volt az álom, de a szenvedélyek miatt kérdezek most tőled(tek) Ha nem is 200 meg 700Ft ért, de 50Ft ért is van olyan ellenállás amitől jobbat(drágábbat) nehezen lehet(ne) meghallani....
(#) rolitechno válasza reloop hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Igen tudom, pár ötlet innen jött
(#) rolitechno válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Az erősítők már ott lesznek! Gondolom érzékeny hangsugárzókból sem lesz hiány...legjobb lenne a vakteszt, hogy senkit ne befolyásoljon a látszat. Na meg több fül többet hall
(#) Zupp87 válasza rolitechno hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
[OFF]Egyszer én is szivesen elmennék egy ilyen hallgatózásra.. biztosan inspirálna, ha végre hallanám is azokat a misztikumokat, mert eddig én szinte kizárólag középkategóriás cuccokat hallgattam A hangfalam is váltógubanc miatt örülök, ha egyelőre Videoton szintű (bár a hangszórók nem ezt érdemlik benne.. azok nagyon is jók) Csak nem nagyon volt rá időm.. Nameg viszonyításképpen meghallgattatnám az én kommersz erősítőmet is.. csak be merjek oda állítani egy BEAG dobozba csomagolt egyszerű valamivel?
(#) ptesza válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Ha csak azt nézem ,hogy az ember is választ párt , akkor a jobbik esetben nemcsak a külsőséget nézi. Az többet számít , hogy hogyan "szól"

Ne gondoljad hogy az enyém szebben néz ki. De azért vannak kivételek.
(#) rolitechno válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Az enyém is egy BEAG AET 453 dobozban van, bár elő és hátlap teljesen más. Az biztos ,hogy ezek a dobozok jobbak mint az újabb "hifi" erősítőnek mondott 0.5 ös lemezből készült gyenge....ok! Szerintem fontosabb a panel, szép forrasztások, megfelelő amper és feszültségek, szűrések De itt ezzel szerintem mindenki így van...
(#) Zupp87 válasza rolitechno hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Az enyémet még át kell kábelezni.. Épp csak ilyen kábeleim voltak kéznél, mikor összeraktam.. de nem lett se földhurkos, se brummos, se gerjedős.. szóval egyelőre így maradt. Mindenesetre minőségileg jobb lenne, ha jobb kábeleim lennének.. majd nemsokára
(Ja.. a trafó úgy 30VA, 2x12V)
(viszont a jelkábel a csatlakozóktól jó minőségű, 6 eres, árnyékolt kábel)

belso.JPG
    
(#) rolitechno válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Van 1-2 kb.150W "hifi" trafóm, ha gondolod küldök egyet! Azzal jobban tudnál kísérletezgetni Ha kell akkor ne itt, levélben! (postaköltség a tiéd)
(#) Zupp87 válasza rolitechno hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Van nekem is nagyobb trafóm.. kettő is.. de az az igazság, hogy ezt ide szobába szántam magamnak. Szobám az kb. 3x2m, ráadásul tömblakásban, szóval ahhoz az átlag 0,5-1W teljesítményhez, amivel használom, bőven elég az a 10W maximális teljesítmény. Tudom.. nagyobb tartalék lenne benne nagyobb feszről meg trafóról, pláne, hogy lehet jobban hozná a formáját ilyen kis jelekkel. Viszont így is kb. 80%-os kivezérlésig nagyon jól tartja magát. Elvileg 90% fölött is 0,01% körüi a THD.. de igaz.. ezek csak számok. Attól még nem biztos, hogy jó hangja is van.

[OFF] Én pl. leszimuláltam SPICE-val a B5-öt, igaz, csak TIP41-42 végtranyókkal, viszont azokkal a teljes hangfrekis sávban kb. 0,9%THD-t produkált 80%-os kivezérlésen.. és ebben egy ismerősöm éles mérése is megerősített. Észrevettem azonban, hogy abban a 0,9%-os THD-t eredményező FFT-ben dominánsabbak a páros számú felharmonikusok.. valószínű ez adja a kellemes hangját.. köztudott, hogy a csövesek is páros felharmonikusokat termelnek.. nem ritkán 1% fölött..
Ma este beszerzem az MJL-ek modelljét is, gyanítom, hogy kevesebb lesz. Már a 2SA/2SC-k is kb. megfelezték a THD-t a B5 esetében a TIP41/42-höz képest.
(#) steelbird válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
MJ11015/11016 PSpice modellem van, az nem jó Neked?
(#) rolitechno válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Lehet hogy amíg más pl:quad405 nem visz be torzítást, de számomra meg sokak számára kellemetlen a hangja vagy inkább steril. A B5 ből hiányzik kicsit több melegség, dehát ha minden honnan tökéletes lenne, akkor nem is kéne más erősítőt használnia senkinek. Azt a melegséget lehet hogy csak csövessel lehet elérni. Az 50-300EFt os bolti hifierősítők legtöbbjét így is veri. Azokon amúgy is hangszín van, nem véletlenül meg durva ,tompa, nem elég kiterjesztett és részletes ,mélyben is hiányos hangjuk van. Hamarosan összehasonlítjuk egy ismerőssel a B5öt. 2 milliós onkyo home cinema erősítője van.Nekem kéne,de eladni !...így első benyomásra. A JBL hangfalaiért viszont sírni fogok Majd erről még beszámolok ,hogy miket tapasztaltunk. Kíváncsi vagyok leginkább a B5 mélyátviteleire a JBL XTi 100-al
(#) Zupp87 válasza steelbird hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
(#) Zupp87 válasza rolitechno hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
[OFF] Akinek tényleg igazi melegség hiányzik, építsen A osztályt Azok ontják magukból a meleget..
(#) rolitechno válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Van itt most a szobában olyan fülledt meleg ,hogy a B5 épphogy csak halkan szólogat, de igencsak meleg! Az A osztály része meg egyenesen forró Mintha a hangja is melegebb lenne, de ez már lehet csak azért mert majd elájulok :zavart2:
Következő: »»   38 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem