Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MDR(20) csatlakozós monitor problémája
Lapozás: OK   1 / 1
(#) subdiaz hozzászólása Júl 6, 2011 /
 
Sziasztok,

DIY projektort építek, és vaterán vettem két leharcolt LCD monitort. Az egyik még nem jött meg, így az MÉG nem okoz gondokat , a másik viszont annál inkább.

Úgy árulták, hogy régi gyártmány, de mivel sosem volt használva, új. A képeken azért van 2005-ös dátumbélyegző, mert lemerült a kamera. HDMI bemenete van, és fullHD képe, 2500 Ft (kétezer ötszáz), és nem adnak hozzá se külső tápegységet, se vezetéket, semmit.

Végül elküldte fizetés nélkül, hogy előbb letesztelem, és utána fizetek átutalással. Ma megjött a monitor...

A hátán rá van írva, hogy 2000 novemberében gyártották Koreában, majd az USA-ba szállították. A hátán lévő HDMI port minden, csak nem HDMI, mivel azt tudomásom szerint 2003-ban találták fel. Ez egy úgynevezett 20 pin-es MDR csatlakozó. Soha nem hallottam róla. A gyártó oldalán van részletes leírás:

http://support.gateway.com/s/MONITOR/Z00685/z0068524.shtml

A fullHD azt jelenti, hogy 1920x1080 felbontása, lásd itt:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Vector_Video_Sta...s2.svg

Ez 1024x768.

Ehhez a porthoz ebben az országban egy helyen lehet venni átalakítót DVI szabványra, amiből
már ki tudok indulni (arra már kapni kábelt, átalakítót, elosztót, stb.) de sajnos az is ugyanilyen ANYA csatlakozó,
vagyis nem tudom a monitorba csatlakoztatni. Nem fogok ráforrasztgatni vezetékeket, megfelelő csatlakozó / vezeték
/átalakító kell hozzá.

A képfrissítése, fényereje, egyéb paraméterei természetesen messze alulmúlják a mai LCD monitorokét, de ez sem baj,
hiszen 2500-ért adtad, és már 11 éves. Ha ki tudnám próbálni, akkor simán lehet, hogy tetszene a képe.


E-Bay-en lehetne rendelni, kb. 100 dollárért adják, 4 darabot találtam, és ehhez még jön
a hajó költsége...

***

A kérdésem:

-valaki hallott már erről a szabványról? Mit lehet róla tudni?

-Hol kapni ehhez kábelt, és átalakítót bármilyen más, értelmes szabványra, ami ma is használatos?

Ha nincs semmi megoldás, akkor attól a magyar cégtől megveszem a DVI-átalakítót, szétszedem, meg a monitort is, és összekötöm a megfelelő vezetékeket. De ezt szeretném elkerülni, nagyon "gányolós" lenne.

(Persze a projektorhoz így is úgy is szét kell szednem teljesen.)
(#) subdiaz válasza sooty hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Köszi. Ezt eléggé sejtettem, mivel az MDR-DVI átalakító gyakorlatilag vezetékezés, és az egész cucc 100 Ft.

Mondjuk egy analóg VGA - HDMI (mindegy melyik irányú) átalakító már nem vezetékezés, hanem bonyolult elektronika, éppen azért van hozzá távirányító, tápegység, nagy doboz, és úgy 20,000 Ft az ára.

Azért köszönöm, jó a link, tetszik. Talán szétszedem, hátha könnyedén lehet vezetékeket rákötni, és akkor házilag csinálok belőle DVI-t.
(#) sooty válasza subdiaz hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Nekem ez úgy tűnik, hogy printercsatlakozó, csak keskenyebb tehát ócska printerből kiműt aztán fűrész, csiszol DVI szabvány szerint beköt... Bocs a linket is töröltem mert nem ez volt a kérdésed...link.
(#) sooty válasza subdiaz hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
7 dolcsi egy kábel hozzá, vegyek neked? Bővebben: Link Csak sajnos nem szállítanak magyarországra, ezt benéztem
(#) subdiaz válasza sooty hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Hű ez a kábel de jó lenne!

A linkelt magyar bolttól rendeltem átalakítót DVI-ra, DVI-HDMI átalakítót, meg HDMI-HDMI kábelt. Aztán ha nem tudom beleerőltetni mert ANYA-ANYA mindkettő, akkor sajnos szétszedni sem fogom tudni, mert a monitornál ez a rész nem szétszedhető. Zárt házban van az egész csatlakozó, nincs hova forrasztani, digitális áramkört meg amúgy sem okos dolog csak úgy forrasztani, a tized milliméteres alkatrészek eléghetnek.

Tehát a probléma még mindig nem nagyon van megoldva.

Annak a fajta printercsatlakozónak, amire gondolsz, mi a neve? Ugyanennyi tűs és nagyjából ugyanilyenek a távolságok? Mert ha igen, akkor ez egy tök jó ötlet, kicsit megreszelem, a másik végére ráforrasztok egy DVI-t, és onnantól már bármit megtehetek

SZERK.: Utánanéztem, és printercsatlakozó címszóval csak LPT-t és USB-t találtam, amiket ismertem is eddig is. Nem találtam ilyen kinézetű printercsatlakozót. Ezek szerint azt sem ismerem, ahogy ezt az MDR-t sem.
(#) sooty válasza subdiaz hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
A printercsatlakozó másik végén MDR36 van, tehát kivágsz a közepéből 8(16) lábat és máris van mdr 20-as apa csatlakozód. ezt rászereled egy gyári DVI kábel másik végére és utána elvileg működhet. :yes:

DSC01952.JPG
    
(#) subdiaz válasza sooty hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
Ebben a monitorban mindent beleraktak egy Faraday-kalickába. Gond, ha a projektorban nem így lesz?

Egyébként mégis sikerült szétszednem a csatlakozót, és van ott egy szalagkábelekhez használt 2 sorban lévő tűkből álló csatlakozó. Van itthon tesztpanelem, és annak a lyuk-osztásához való ugyanilyen tűs rendszerű csatlakozó, apa is és anya is. Nem mennek egymásba, más az osztás, de erre már lehetne akár forrasztani, ügyesen.

Valahol van egy leírás, hogy a DVI-nak és ennek a lábait hogyan kell összekötni? (melyiket melyikkel)
(#) sooty válasza subdiaz hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
(#) subdiaz válasza subdiaz hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
Készítettem egy képet, van rajta néhány kérdés. Lehet hogy készítek én egy átalakítót, biztos ami biztos.
(#) sooty válasza subdiaz hozzászólására (») Júl 7, 2011 / 4
 
Úgy látom mindegyiknek meglesz a párja, ha a te rajzodat és az én általam küldött lábkiosztást is összeveted. :yes: Az analóggal meg a reserveddel nem kell foglalkozni, kivéve a 18-as pin.
(#) abcdabcd válasza subdiaz hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Én megtaláltam, hogy hol lehet venni ilyet(szintén egzotikus csatlakozót korábban nekem is itt sikerült vennem, így megnéztem...): Bővebben: Link - itt a legfölső, ha pesti vagy, akkor az oldalon lévő szállítási díj miatt ne aggódj, mert ha elmész a HR-ELEKTRONIKÁBA Bővebben: Link, akkor ott mondod, hogy TME-től szeretnél rendelni, és ha minden igaz külön postaköltség nélkül megrendelik neked és ott a boltban a TME oldalán lévő áron átveheted!

(Kaphatok pontot én is? )
(#) abcdabcd hozzászólása Júl 10, 2011 /
 
A témanyitó eltűnt?
(#) subdiaz hozzászólása Júl 11, 2011 /
 
üdv,

nem nem tűntem el, köszi a tippet. Nem vagyok túlképzett az oldal használatában, ha leírod hogy adhatok neked is pontot, akkor adni fogok. Egyébként valószínűleg marad az a megoldás, hogy mivel sikerült már szétszednem a monitor videó bemeneti részén a csatlakozást, és mint kiderült, egy 2 soros tűs csatlakozóval van szerelve, egyszerű lesz a dolgom, és csak össze kell kötnöm "házilag" DVI-al, vagy akár HDMI-vel. Innen pedig már egyszerű egy HDMI kimenető videókártyával összekötni.
(#) abcdabcd válasza subdiaz hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
Már azt hittem eltűntél Mert amúgy az több témánál elő szokott fordulni, hogy valaki kérdez valamit, jön rá többféle válasz is, a témanyitó meg sehol
Amúgy erre a csatlakozóra is valami olyat írnak, hogy mintha szalagkábel fogadására lenne kialakítva a hátulja "IDC vezetékre" és pl IDC-re ezt adja ugyanez az oldal: Bővebben: Link ...
A pont adásról én se tudok többet, még olyan téma nem volt, amit én nyitottam volna, de már olvastam több helyen, hogy moderátor írta, hogy akkor többen is kaphatnak pontot, de az is lehet, hogy valamelyik épp bent lévő moderátortól neked kell külön ezt kérni... szóval én se tudok többet a dologról...
(#) subdiaz hozzászólása Júl 11, 2011 /
 
egyébként ezek a pontok, ha sokat összegyűjtesz, a lokális presztízsen kívül még mire jók?

kár hogy ez a két soros dugaszolós izé, amit IDC-nek hívnak, nem egyezik meg a 3 lyukas tesztpanelhez kapható, és azzal kompatibilis 2 sor tűs csatlakozóval, mert olyanom van
(#) abcdabcd válasza subdiaz hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
A "helyi presztizsen" kívül semmire
Én amúgy arra gondoltam, hogy megegyezik vele, de akkor ezek szerint mégse?
(#) subdiaz hozzászólása Júl 12, 2011 /
 
Igazából sokféle szabvány létezik, szerintem ez leginkább abból adódhat, hogy más tájakon alakultak ki. Nyilván ha valaki Dél-Koreában elektronikai szabványt akar kialakítani, nem fog konzultálni egyik Dél-Amerikai országgal sem, mivel az "messze van", és amúgy is.

Szerintem ez az általam nem ismert IDC dolog kompatíbilis lehet az MDR porttal, amit ugye szét lehet szedni, és oda be lehet dugni 2 soros "izét"

Viszont ami nekem van, hármasával összekötött tesztpanel, és ahhoz való 2 soros, fűrészelhető apa és anya akármi, annak mások a távolságai, sajnos.

Eszembe jutott más. A monitoron van 2 sor tűs apa csatlakozó. Erről lehúzható egy 2 sor tűs anya csatlakozóval szerelt kis NYÁK lap, amire rá van forrasztva az MDR csatlakozó. A NYÁK és a csatlakozó közt merev fém drótok vannak 90 fokban meghajlítgatva. Ezeket csípőfogóval elvágnám az MDR mögött, kihajlítgatnám, és ekkor van egy nyákom, ami rámegy a monitor nyákjára, és kilógnak belőle kb. 2-3 cm-es drótok. Erre egy ovis is rá tud forrasztani bármit, és még csak nem is tesz tönkre a meleg semmit.

Én speciel nem tudok közeli dolgokra forrasztani semmit, nem vagyok elég ügyes.
(#) abcdabcd válasza subdiaz hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Ha erről a kis 90 fokban elhajlított drótokat tartalmazó részről tennél fel egy fotót lehet jobban el tudnánk képzelni és még esetleg ötleteket is adni!
(#) vnvsounds hozzászólása Aug 22, 2013 /
 
Interesting experiment. Audio Visual Services Equipment for presentations always have different types of components and third party model numbers which sometimes makes it difficult to work out the efficiency of a specific part.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem