Fórum témák
» Több friss téma |
sziasztok
Nah akk 1 szikrázógépet szeretnék csinálni az önindukció segítségével. Az egészet 1 üvegcsőbe tenném bele. van több ötletem is hogyan szakítsam meg többször az áramot. A legegyszerűbbhöz az ötletet egy csengő adta. csak hát az elég hangos lenne. (és az túl 1xű XD) nah akkor a méretezéssel kapcsolatban és az áram megszakításával kapcsolatban várom az észrevételeket ötleteket
Jah és kezdők ne próbálkozzanak megill utánépítéssel
eléggé életveszélyes dolog
Azt hiszem valami ilyesmire van szükséged...Bővebben: Link
kb csak meg kell szorozni 10 el
nekem kb 5 cm es ív kellen
Nah, akkor ezzel a stílussal old meg ahogy tudod...
Kis fogalomzavar. Ívet akarsz, vagy szikrát? Mire kell?
csak a látvány a fontos egyébként szikra kellene nekem
(a sorozatos rendezett szikrák=ív?9
A legegyszerűbb lesz akkor elektronikusan megoldani az egészet. Kell neked egy kis teljesítményű nagyfesz tápforrás, és egy sokszorozó. Aztán hogy meddig sokszorozod, az a te dolgod. Vagy lehet marx-generátort csinálni. Egy kicsit csináltam már, de elég kezdetleges (egyik nap unatkoztam, és összeraktam, nem használom semmire): Bővebben: Link
Bővebben: Linkez a gép nagyon tetszik csak hát olyanoakt olvasok róla h simán áthuzza az üveget....
a link vmiért nem jó(nállam)
Próbálkozzál benzines autó gyujtótrafójával, ezek 15-20e Voltot is adnak,... ez szikrázik már...
Vagy egy átalakított fekete-fehér TV nagyfesztrafója, Pl ezen at oldalon... ezekhez nem kell tekercselgetned, ugyanis 10-20e Voltnak nem egyszerű elkészíteni házilag a tekercsét... Szikra2008
Itt többféle dolog van. Az ionszeles kísérletet van de graaff generátorral csinálják pl. Szikrainduktort legegyszerűbben tesla-körrel lehet csinálni. Tulajdnoképpen egy bipoláris tesla tekercs, egy kondival, primer és szekunder tekerccsel és egy szikraközzel. Azzal 5 centis szikra nem gond.
Színes TV-k sorkimenőjét érdemes beszerválnod, az majdnem minden esetben kelleni fog.
a szikrainduktörre gondoltam csak nem tudom h lehet külön belinkelni a vidit(a volt fizikatanárom alkotásai a vidik)
a tekercs sem gond mert szomszédnak van tekercselőgépe (vagy vmi hasonló) nekem 1 áramkörre lenne szükségem ami megszakítja az áramot nagyon sürűn vmi 555ös megoldásra gondoltam csak nem tom h mien tranyó birná ki ezt a terhelést . Ez a szines Tv sorkimenője a képcsőn van rajta ugye?
vélemények erről? Bővebben: Link
Hát előbb nem a marx generátorról beszéltem??
Szaggatni szikraközzel kell, nem 555-el. Vagy passzív elemekből, vagy aktív eszközökkel lehet megoldani, a kettő keverékéből csak füst lesz, meg sok szenvedés. Az ilyen impulzus generátor, mint pl. a marx veszélyesebb, mint a szikrainduktor.
Ha szép nagy szikrát akarsz és nem lényeg a Rumkorf-féle szikrainduktor utánérzés, akkor építs Skori féle Teslát. Bővebben: Link Ráadásul meg lehet tekerni kézzel is [ de hamar meg lehet unni
bocsi ha fáradt vok akk kicsit nehéz a felfogásom egy marx generátor lesz a vége...
tied a pont
Most én is gondolkodom valami jókora marx generátoron. Az egészben a tápegység, és a kondik a fontosak. Én szerintem üvegből csinálok hozzá majd kondikat, 50-100kV-osakat, olaj alatt, és vagy 4-5 lépcsőt szeretnék. Nagyjából 400kV körüli feszre gondoltam. Aztán lehet, ha sok időm lesz 1MV-ig valahogy felmászok
olyan rajzot nem tudtok nekem küldeni ami olyan hogy pl van 1 üveg csö és azon 1 szalag körbe körbe fut és azon vannak olyan szarságok amik az áramot begyülytik
Ez egy influencia gép,szerintem ilyesmire gondoltál....
A "szarságok" itt ezüstlemezkék,de megteszi a sima rézlemez is.
Szia!
Végigolvastam az Esermester cikket, és lehet, hogy én vagyok a hülye, de egy valamit nem értek. A lemezekről a töltések "levétele", meg a szikraköz, meg ilyesmi, az ok. De azt nem tudom, hogy mi eredményezi az elektrosztatikus feltöltődést (hiába olvastam el többször is, pedig biztos valami nagyon egyszerű...)??? Üdv: FazksG
Hello! Én a lehető legegyszerűbb módon szeretnék szikraívet előállítani. Nem kell, hogy nagy legyen az ív, de viszon elemről szeretném működtetni.
Ide valaki tud segíteni? Üdv: mate_x
Szikraív.. ha elmondod mi az, akkor talán tudunk segíteni.
Sziasztok!
Meg lehetne oldani elemről táplálva, minél kisebb méretű eszközzel azt, hogy az ív képes legyen meggyújtani egy cigit? Ha igen, akkor hogy?
Li-po akksival gond nélkül. Kisebb sorkimenőt fel lehet hozzá használni.
Zsebben elférő dologra gondoltam, és azért kérdeztem így, mert pl. az elektromos gázszikráztatók ráznak, csattognak, a földgázt begyújtják, de a papírt nem gyújtják meg. Mondjuk azokban is van valami trafó. Ha az elég lenne, az még nem olyan nagy, de a sorkimenő, az nem olyan kicsi. És nem tudom, hogy mi kell ahhoz, hogy be is gyújtson valamit, ne csak gyenge szikra legyen.
Idézet: „mert pl. az elektromos gázszikráztatók ráznak, csattognak, a földgázt begyújtják, de a papírt nem gyújtják meg. Mondjuk azokban is van valami trafó.” Van, amelyikben van, de a legtöbb piezokristályos. Ahhoz, hogy begyújtson valamit, fenn kell tartani kis ideig a plazmát, ezért nem gyújt a piezo sem annyira. Egy kis ködfénykisülést kell csinálni, 1-2mA is elég hozzá.
Akkor, pl. egy 30kHz-es multivibrátorra rákötöm a trafót az jó lesz? Mert a szikráztatónál ugye hallani ahogy csattog, ezért nincs ideje gondolom felhevíteni a papírt.
Van értelme feszültségnövelésnek a trafó előtt? Idézet: „Akkor, pl. egy 30kHz-es multivibrátorra rákötöm a trafót az jó lesz?” Egy FET-et akassz még rá, meg egy védődiódát, úgy jó lesz.
Mondjuk ez így életképes lenne?
Az R5 dióda, a primer az LSP3-4-re menne, és a szekunder 2 vége a NYÁK tetejére lenne forrasztva, amire mondjuk ellenállás láb darabokból forrasztanék szikraközt, így valamivel nagyobb felület hűtené, és nem izegne-mozogna nagyon. |
Bejelentkezés
Hirdetés |