Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Önindukciós szikra gép
Lapozás: OK   1 / 2
(#) tgpetrjan hozzászólása Ápr 4, 2008 /

sziasztok
Nah akk 1 szikrázógépet szeretnék csinálni az önindukció segítségével.
Az egészet 1 üvegcsőbe tenném bele.
van több ötletem is hogyan szakítsam meg többször az áramot.
A legegyszerűbbhöz az ötletet egy csengő adta. csak hát az elég hangos lenne. (és az túl 1xű XD)
nah akkor a méretezéssel kapcsolatban és az áram megszakításával kapcsolatban várom az észrevételeket ötleteket
(#) tgpetrjan válasza tgpetrjan hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Jah és kezdők ne próbálkozzanak megill utánépítéssel
eléggé életveszélyes dolog
(#) tiggersoft válasza tgpetrjan hozzászólására (») Ápr 4, 2008 / 1

Azt hiszem valami ilyesmire van szükséged...Bővebben: Link
(#) tgpetrjan válasza tiggersoft hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

kb csak meg kell szorozni 10 el
nekem kb 5 cm es ív kellen
(#) menyus válasza tgpetrjan hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Nah, akkor ezzel a stílussal old meg ahogy tudod...
(#) Collector válasza tgpetrjan hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Kis fogalomzavar. Ívet akarsz, vagy szikrát? Mire kell?
(#) tgpetrjan válasza Collector hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

csak a látvány a fontos egyébként szikra kellene nekem
(a sorozatos rendezett szikrák=ív?9
(#) Collector válasza tgpetrjan hozzászólására (») Ápr 4, 2008 / 4

A legegyszerűbb lesz akkor elektronikusan megoldani az egészet. Kell neked egy kis teljesítményű nagyfesz tápforrás, és egy sokszorozó. Aztán hogy meddig sokszorozod, az a te dolgod. Vagy lehet marx-generátort csinálni. Egy kicsit csináltam már, de elég kezdetleges (egyik nap unatkoztam, és összeraktam, nem használom semmire): Bővebben: Link
(#) tgpetrjan válasza Collector hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Bővebben: Linkez a gép nagyon tetszik csak hát olyanoakt olvasok róla h simán áthuzza az üveget....
a link vmiért nem jó(nállam)
(#) dcsabi válasza tgpetrjan hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Próbálkozzál benzines autó gyujtótrafójával, ezek 15-20e Voltot is adnak,... ez szikrázik már...
Vagy egy átalakított fekete-fehér TV nagyfesztrafója, Pl ezen at oldalon... ezekhez nem kell tekercselgetned, ugyanis 10-20e Voltnak nem egyszerű elkészíteni házilag a tekercsét...
Szikra2008
(#) Collector válasza tgpetrjan hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Itt többféle dolog van. Az ionszeles kísérletet van de graaff generátorral csinálják pl. Szikrainduktort legegyszerűbben tesla-körrel lehet csinálni. Tulajdnoképpen egy bipoláris tesla tekercs, egy kondival, primer és szekunder tekerccsel és egy szikraközzel. Azzal 5 centis szikra nem gond.
Színes TV-k sorkimenőjét érdemes beszerválnod, az majdnem minden esetben kelleni fog.
(#) tgpetrjan válasza Collector hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /

a szikrainduktörre gondoltam csak nem tudom h lehet külön belinkelni a vidit(a volt fizikatanárom alkotásai a vidik)
a tekercs sem gond mert szomszédnak van tekercselőgépe (vagy vmi hasonló)
nekem 1 áramkörre lenne szükségem ami megszakítja az áramot nagyon sürűn
vmi 555ös megoldásra gondoltam csak nem tom h mien tranyó birná ki ezt a terhelést .
Ez a szines Tv sorkimenője a képcsőn van rajta ugye?
(#) tgpetrjan válasza Collector hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /

vélemények erről? Bővebben: Link
(#) Collector válasza tgpetrjan hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /

Hát előbb nem a marx generátorról beszéltem??
Szaggatni szikraközzel kell, nem 555-el. Vagy passzív elemekből, vagy aktív eszközökkel lehet megoldani, a kettő keverékéből csak füst lesz, meg sok szenvedés. Az ilyen impulzus generátor, mint pl. a marx veszélyesebb, mint a szikrainduktor.
(#) idlob válasza tgpetrjan hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /

Ha szép nagy szikrát akarsz és nem lényeg a Rumkorf-féle szikrainduktor utánérzés, akkor építs Skori féle Teslát. Bővebben: Link Ráadásul meg lehet tekerni kézzel is [ de hamar meg lehet unni
(#) tgpetrjan válasza Collector hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

bocsi ha fáradt vok akk kicsit nehéz a felfogásom egy marx generátor lesz a vége...
tied a pont
(#) Collector válasza tgpetrjan hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Most én is gondolkodom valami jókora marx generátoron. Az egészben a tápegység, és a kondik a fontosak. Én szerintem üvegből csinálok hozzá majd kondikat, 50-100kV-osakat, olaj alatt, és vagy 4-5 lépcsőt szeretnék. Nagyjából 400kV körüli feszre gondoltam. Aztán lehet, ha sok időm lesz 1MV-ig valahogy felmászok
(#) Kicsi Vezér hozzászólása Feb 20, 2009 /

olyan rajzot nem tudtok nekem küldeni ami olyan hogy pl van 1 üveg csö és azon 1 szalag körbe körbe fut és azon vannak olyan szarságok amik az áramot begyülytik
(#) mex válasza Kicsi Vezér hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Ez egy influencia gép,szerintem ilyesmire gondoltál....
A "szarságok" itt ezüstlemezkék,de megteszi a sima rézlemez is.
(#) fazksg válasza mex hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Szia!
Végigolvastam az Esermester cikket, és lehet, hogy én vagyok a hülye, de egy valamit nem értek. A lemezekről a töltések "levétele", meg a szikraköz, meg ilyesmi, az ok. De azt nem tudom, hogy mi eredményezi az elektrosztatikus feltöltődést (hiába olvastam el többször is, pedig biztos valami nagyon egyszerű...)???
Üdv: FazksG
(#) mate_x hozzászólása Feb 28, 2009 /

Hello! Én a lehető legegyszerűbb módon szeretnék szikraívet előállítani. Nem kell, hogy nagy legyen az ív, de viszon elemről szeretném működtetni.
Ide valaki tud segíteni?

Üdv: mate_x
(#) Collector válasza mate_x hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Szikraív.. ha elmondod mi az, akkor talán tudunk segíteni.
(#) gyulank hozzászólása Júl 17, 2011 /

Sziasztok!
Meg lehetne oldani elemről táplálva, minél kisebb méretű eszközzel azt, hogy az ív képes legyen meggyújtani egy cigit? Ha igen, akkor hogy?
(#) Collector válasza gyulank hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Li-po akksival gond nélkül. Kisebb sorkimenőt fel lehet hozzá használni.
(#) gyulank válasza Collector hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Zsebben elférő dologra gondoltam, és azért kérdeztem így, mert pl. az elektromos gázszikráztatók ráznak, csattognak, a földgázt begyújtják, de a papírt nem gyújtják meg. Mondjuk azokban is van valami trafó. Ha az elég lenne, az még nem olyan nagy, de a sorkimenő, az nem olyan kicsi. És nem tudom, hogy mi kell ahhoz, hogy be is gyújtson valamit, ne csak gyenge szikra legyen.

Idézet:
„mert pl. az elektromos gázszikráztatók ráznak, csattognak, a földgázt begyújtják, de a papírt nem gyújtják meg. Mondjuk azokban is van valami trafó.”

Van, amelyikben van, de a legtöbb piezokristályos.
Ahhoz, hogy begyújtson valamit, fenn kell tartani kis ideig a plazmát, ezért nem gyújt a piezo sem annyira. Egy kis ködfénykisülést kell csinálni, 1-2mA is elég hozzá.
(#) gyulank válasza Collector hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Akkor, pl. egy 30kHz-es multivibrátorra rákötöm a trafót az jó lesz? Mert a szikráztatónál ugye hallani ahogy csattog, ezért nincs ideje gondolom felhevíteni a papírt.
Van értelme feszültségnövelésnek a trafó előtt?

Idézet:
„Akkor, pl. egy 30kHz-es multivibrátorra rákötöm a trafót az jó lesz?”

Egy FET-et akassz még rá, meg egy védődiódát, úgy jó lesz.
(#) gyulank válasza Collector hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Mondjuk ez így életképes lenne?

Az R5 dióda, a primer az LSP3-4-re menne, és a szekunder 2 vége a NYÁK tetejére lenne forrasztva, amire mondjuk ellenállás láb darabokból forrasztanék szikraközt, így valamivel nagyobb felület hűtené, és nem izegne-mozogna nagyon.
(#) Collector válasza gyulank hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Nem tudok mit kezdeni ezekkel a fájlokkal, mi lenne, ha normálisan képként tennéd fel?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem