Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   867 / 2506
(#) Mayan hozzászólása Júl 29, 2011 /
 
A mai kérdésem: - miért is szoktunk a tápelkóval párhuzamosan kötni 100nF -t ? Észrevettem hogy sok régi erősítőben nincs ilyesmi, sem a tápban, sem a végfokpanelen. Ilyen pl. az orister is. Apropó orister. Vettem egyet átalakításra, mindent kivettem belőle, csak a végfok maradt, szépen megcsináltam, minden alkatrésze eredeti, és hihetetlenül szép hangja van, akusztikus zenén lenyűgöző.
(#) emersys válasza Mayan hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Hali.
Egy végfokozat tápellátásához sajnos nem elég a nagy puffer elkok. A puffer elkok feladata hogy, egyenirányítás után gyök-ketted szeresére feltornássza , és lesimítsa a kimeneti dc-szintet. Mivel a búgófeszültség alacsony frekvencia ezért alkalmaznak nagy puffer elkokat, ám ahhoz hogy magasfrekvenciálissan is szűrve legyen a tápegység ehhez szükségeltetik 10µF-100nF párhuzamosan a kimenetre.
Régen sok érdekes dolgot csináltak, gondoljunk csak bele pl a nem helyes csillagpontos földelésekre, mikor is a házon rajt volt a védővezető, és arra semmi gond nélkül rátették a csillagpontot, pedig ott jelentős potenciálkülönbség van, és "brummosá" teheti a végfokot.
(#) Ge Lee válasza Mayan hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
A hihetetlenül szép az egy kicsit túlzás, de annyira nem volt rossz a maga korában. Nyúztam én is néhány évig.
(#) nagy_david1 válasza blackdog hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Szia!

Gondoltam megkérdezem, hogy sikerült-e valamire jutni vagy teljesen összezavartunk?
(#) blackdog válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Tegnap este összedobtam a hangfalat a tápot az erölködöt.
Végül is 28VDC-ről megy nem variáltam a szimetrikus táppal. Azt talán ma
Az eredmény egész jó. Nem torz, tiszta hangok és kellően hangos.

Annyi nem tetszik, hogy a mély nem elég erőtelje. Jó-jó, de lehetne jobb. Nem tudom, hogy a hangváltó a ludas vagy nagyobb mély hangszóró kellene.
A hangváltót mivel lehet helyettesíteni?
(#) petemazi válasza blackdog hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Tegyélbe normális, vastag kábeleket, mert így eltűnik a fele teljesítmény a dróton. Az erősítőbe is.
(#) zsozso72 válasza blackdog hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Szia! Nem lessz rossz ha elkészül de fenyő fából igen ritkán készítünk hangfalat ha csak nem minden pontján egyforma a sűrüsége,én inkább az MDF lapot ajállom erre a célra,a hangváltót nem igazán hagynám el hacsak nem egy aktív hagolhatóra cseréled.
(#) blackdog válasza zsozso72 hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Sajna csak fenyő faanyag volt itthon. Biztos, hogy nem azonos a sűrüség ezt méretrevágásnál észrevettem. Majd bevonom valamivel.
(#) lamalas válasza blackdog hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Idézet:
„Annyi nem tetszik, hogy a mély nem elég erőtelje. Jó-jó, de lehetne jobb.”

Ennek sokfele oka lehet. Egyreszt objektiv (merheto), masreszt szubjektiv, izlesbeli okok. Az objektiv okok sokfelek lehetnek, pl adodhat a nem megfelelo hangszoro es doboz parositasbol, a nem megfelelo doboz hangolasbol, a nem megfelelo szerelesbol (nem zarodik legmentesen a doboz az illeszteseknel), a nem megfelelo hangvaltobol. Ezen kivul a vartnal kevesebb mely magyarazhato a szobaakusztikaval, de akar az elektronikaval is (ha pl. nem elegendoen nagy valahol az erosito lancban egy csatolo kondi).
A szubjektiv okokra nem ternek ki, az nem ennek a forumnak a temaja

Altalanos elmondhato, hogy fenyobol nem szoktunk hangdobozokat epiteni. A szendvics (retegelt) szerkezetu, jo belso csillapitasu anyagok elonyosebbek hangdoboz epitesre. Ilyen a retegelt lemez is.

Idézet:
„A hangváltót mivel lehet helyettesíteni?”

A hangvaltot nem lehet helyettesiteni. Az altanalosan hasznalhato/univerzalis hangvaltoknak hirdetett hangvaltok altalaban nem adnak megfelelo eredmenyt. Hangvaltot mindig az adott konstrukciohoz fejlesztunk.
(#) lamalas válasza petemazi hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Idézet:
„...mert így eltűnik a fele teljesítmény a dróton.”

Ezt ugye Te sem gondoltad komolyan. Probanak tokeletesen megfelel az a drot amit hasznal. Nem azon a droton "tunnek el" a hianyolt melyhangok. Termeszetesen javallott a vastagabb drotok hasznalata hangsugarzo belso kabelezesere is, de probahoz vekonyabb is hasznalhato (persze nem 0.1mm-es drotra gondoltam )
(#) nagy_david1 válasza blackdog hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Hát le a kalappal az előtt, hogy milyen gyorsan dolgozol. Ajánlanám a szilikont szigetelésre. Sokszor valóban ez a baj, hogy mindenhol sziszeg az egész hangfal csak ott nem ahol kéne. Sajnos most észrevetted te is, hogy mennyire nehéz eltalálni a jó dobozt egy hangszóróhoz.
(#) szucsip válasza lamalas hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Csak annyit had fűzzek hozzá, hogy a SAL dobozterv -keserű tapasztalatom szerint- nem jó. Ez a hosszított doboz, meg benne a lyuk -ami méginkább hosszítja a dobozt akkusztikusan- kicsit túlcicomázása a sz*rnak. A gond az lehet, hogy kicsi a doboz térfogata.
Én "klasszikus" formájú dobozt építenék, vagy ha már így van, akkor a reflex csövet távolabb tenném a mélyhangszórótól. Meg aztán fenyőből ne akarjon senki dobozt építeni, mert az túl rugalmas. A hangenergia szerintem mozgási energiaként vész el.

Másik dolog: a klasszikus topológiájú hangváltó a mélyhangokat egyáltalán nem fojtja le, hisz a méllyel sorban tekercs van, és nem kondi.

Amit ellenőriznék, az az erősítő kicsatoló kondenzátora. Inkább dupla akkora legyen a kapacitása, mint 20%-kal kisebb.

Amúgy a mélyhang hiánya leginkább a hangszóró és kisebb mértékben az erősítő fogyatékossága lehet.

lamalas! Azt megtennéd, hogy emersys hozzászólását is jól átolvasod?
(#) petemazi válasza lamalas hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Próbának természetesen bármi jó, de egy 0,75-ös sodort vezetéken nagyon sok minden eltűnik az erősítő és a hangdoboz között. Első kézből tapasztaltam, hogy miután a hasonló kábelemet lecseréltem UTP kábelből eszkábált példányokra, feléledt a mélysugárzóm. Nem arra gondolok, hogy kitörtem vele az ablakot, de például megvan egy dobütésnél a kellő dinamika, és a labdob is "átjön".
(#) albinolynx válasza reloop hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Igazad van, de a 10A csak szinuszjel esetén, csúcsoknál fog folyni. Ezt az értéket átlagolja majd a táp kimeneti/erősítő bemeneti puffer (bizonyos mértékben és ideig). Nem is lesz szerintem teljesen kihajtva a végfok, mert nem hangnyomás versenyre készül a rendszer.
Ha mégis igényelné, úgy kap egy második tápot is.

Ettől függetlenül igyekszem követni a 729x-es vonalat, hogy mit sikerül összehoznod. TDA1562 nekem nem pálya...
(#) lamalas válasza szucsip hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Idézet:
„Azt megtennéd, hogy emersys hozzászólását is jól átolvasod?”

Pontosan melyiket?
(#) blackdog válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 

Köszi. Te legalább értékel is egy kicsit és nem árad belőled a leszólás, hogy mindent rosszul csinálok.
Életemben először csinálok ilyet és TDA2030 IC-vel. Kérem ezt vegyétek figyelembe.

Ma készítek egy másik nyákot +-14VDC -re. Van egy 11,5V 60VA toroidom.
Teszek még rá egy szabályzó potit és a kimenetre tranzisztoros hangfal védelmet.
És persze elvégzem a szükséges korrekciókat a hangfalon.
Majd a következő jobban fog sikerülni elsőre is.
(#) doomkiller hozzászólása Júl 29, 2011 /
 
Sziasztok! Van itthon egy sztereó VF3 erősítőm, most szeretném kicserélni belőle a TL071-et OPA445AP(max fesz. +-45V) -re, a kérdésem az, hogy így az ic-k cseréjével hajthatnám e +-24V-ról, vagy a gate ellenállásokat is módosítani kel? Mellékelem az OPA445 adatlapját.

OPA445.pdf
    
(#) nagy_david1 válasza blackdog hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Ha van elfekvőben 4 darab 2030-ad akkor én még mindig ajánlanám figyelmedbe a 2 db hidas kapcsolást a 60W-os toroid trafódra. Szépen szól, kellő teljesítményt lead csak a zárlatot nem kedveli a drasztikus impedancia esés miatt. Úgy, hogy készítsd el az ugyan ilyen topológiájú tápot a toroidodhoz is majd építsd meg a hidalt verziót. 20W-ot garantálok, hogy le fog adni 8 ohmra. Elméletbe 30W felett kéne teljesítsen de ez csak +-16V stabil feszültségen. Kellő pufferekkel még a 25W is elképzelhető lehet. De nem fogod észrevenni ezeket a különbséget.
Nem is tudom ki készített egy nagyon jó cikket itt az oldalon az érzékenység és teljesítmény kapcsolatairól. Ha gondolod olvasd el és megtudod, hogy mennyi is múlik a jó hangfalon.
(#) blackdog válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
A tápot úgy akarom megcsinálni ahogy korábban linkeltem. A toroid után egyutas egyenirányító és 2db 10000 µF elkó. (nem volt olcsó) Elvileg akkor lesz +-16VDC még, ha nem atom stabilan.
Ma még megyek vissza a boltba szigetelésért a hangfalhoz megnézem, hogy van-e még neki TDA2030 IC-je. Ha van akkor megcsinálom a hidas verziót is. Kíváncsivá tettél.

Miért nem tudom vajon mérni az erősítő áramfelvételét?
Ha rákötöm a multimétert akkor gerjed a kimenet.
(#) reloop válasza albinolynx hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Védd a 10A tápot biztosítékkal, akkor nem keletkezhet kár. A mélyládának +/-22V tápra megkockáztathatod a TDA7294 hidat, ami 6,5A -nél papír forma szerint leszabályoz. Hitelesnek fogadom el Bassmester mérését 150W 4 ohm -ra, ebből 8,6A csúcsáramot számolok. A 4 db tda7293-ból összeállított híddal 200W-ot tudnál elérni, 10A csúcsáram mellett. Ez utóbbi kapcsolás akkor lenne érdekes, ha +/-30V 15A -ed lenne.
Feltételezve azt, hogy az oldalsó csatornák domináns jelei azonos fázisban vannak, célszerűnek látom az egyik csatornát fázisfordított jellel hajtani. Erre természetesen a hangszórók is fordított polaritással kerülnek, így hangzásban helyre áll a rend. A táp adott pólusát egy periódus alatt felváltva terhelné a két csatorna, itt a csúcsáram nem lépné túl az 5A-t. Ez egy elgondolás részemről, kipróbálva nem volt, kérd ki mások véleményét is.
(#) blackdog válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
10A állásban volt a műszer, de most, hogy mondod tudod mi maradt ki a nyákról.
(#) nagy_david1 válasza blackdog hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
A kimeneteken még van egy szűrő ha észrevetted. Egy kis ellenállás és egy 100nF-os kondi. Na nekem eddig egyszer se volt rá szükségem egész legutóbbi alkalomig, a hídnál amikor is ha mindkét hangszóró rákerült akkor ott volt a brumm, valamit összeszedett, gerjedt. Egy hangszóróval nem csinálta csak ha mindkettő rákerült. Az a szűrő is mint látod "fakultatív". Ha ott van baj nincs, ha nincs ott akkor a "bolygók állása" határozza meg, hogy lesz-e mellékzaj vagy nem
A híd kapcsolásnál viszont tényleg figyelj majd oda, hogy ne záródjon rövidre a kimenet. Az IC valóban minden védelemmel ellátott és egymagában elpusztíthatatlan de a híd kapcsolásban már a védelem lassúnak bizonyul.
Igaz lassan a TDA2030 topikba is költözhetünk mivel már eldöntötted, hogy ezzel építkezel.
(#) reloop válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Szia! Az a szűrő Boucherot tag.
(#) nagy_david1 válasza reloop hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Szia! Köszi az infót. Még nem hallottam ezt a kifejezést.
(#) blackdog válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Nos egy IC ment az örök szilicium merőkre
Táp oldalon mi a hiba jelenség, ha túl kevés vagy éppenséggel túl sok a puffer?

Hogyan kell, milyen zenével eszközzel tesztelni egy erősítőt?

Most egész jó a mély hang. Szigeteltem a hangfalat emeltem a tápfeszt és állítottam a hangkártya beállításán is.
(#) szucsip válasza blackdog hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Biztos, hogy nem túl sok a puffer a tápban. Nem hallottam még olyanról, hogy gyakorlatilag bármi problémát okozott volna. Amúgy miképp ment tönkre az IC? Hidalva volt? Jelenleg duplatápos a bekötés?
Az IC -t amivel feltetted... Szóval jó dolog a szigetelő csillám/teflon, de ugye A CSAVART IS LESZIGETELTED egy műanyag gyűrűvel?
(#) blackdog válasza szucsip hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Az IC tuti halott. Két lábát 3-5 véletlenül rövidre zártam.
Tettem bele másikat most jó.
Én a szigetelésnél a hangfalra gondoltam. Persze, hogy használtam csillámot, pasztát, gyűrüt
Most is aszimetrikus táptól megy csak +34VDC. Amit még adhatnék neki az 38VDC, de nem merem kipróbálni.
(#) szucsip hozzászólása Júl 29, 2011 /
 
blackdog én sem próbálnám ki a 38VDC -t, csak ha TDA2030A típusú az IC. Ha igen, akkor kösd rá bátran.

Amúgy lenne egy kérdésem: Miért nem működik úgy az erősítőm, ahogy én szeretném?

Linkelek egy Móriczka ábrát. A tápfeszültség 2×36V (320W toroid megpufferelve 6900µF kondival tápáganként). A terhelés 4ohm, a kivezérelhetőséggel nincs is igazán gond, csak az IC védelme be-be kapcsolgat. Az NPN tranyó melegszik a kivezérlés hatására, nyilván szépen teszi a dolgát. De az a PNP tranyó (TIP2955) nem nagyon nyit, hanem nagyon forrósodik a B-E teljesítményellenállás.

Mi lehet a gond? A tranzisztor nyitását mértem multiméterrel, szépen nyit. Meg tettem bele már egy másik 2955-öst, azzal is ugyan ezt produkálja. Valakinek valami ötlete van? A B-E ellenállásokat nem szeretném fokozni, mert nagyon lecsökken a kivezérelhetőség.

AMP.JPG
    
(#) blackdog válasza szucsip hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Ezt most komolya kérdezed vagy picit gúnyolódsz?
A hozzászólásaimból láthatod, hogy tök hülye vagyok az erősítőkhöz (is).
De, ha már kérdeztél:
Tegyél 5-10W ellenállást és adj erősebb hűtést a tranyónak. Vagy vátoztatsz az ellenálláson, de ezt meg nem szeretnéd.
(#) szucsip válasza blackdog hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Nem, nem gúnyolódom. Nem tőled, hanem mindenkitől kérdezem. Amúgy nem az a gond, hogy melegszik az egyik tranzisztor, az csak azt jelzi hogy működik. A gond az, hogy a másik tranzisztor nem nyit.

Amúgy az IC-d az TDA2030A vagy TDA2030 ?
Következő: »»   867 / 2506
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem