Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   866 / 2534
(#) soos csaba válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 27, 2011 /

A két végfok meleg pontján (+ kimenet)-re kell kötni a 8 ohmos hangszórót.
(#) deadlyroberta válasza soos csaba hozzászólására (») Júl 27, 2011 /

Köszi mert most beüzemeltem nagyon szépen szól, és arra gondoltam hogy veszek 2 panelt amivel kísérletezek stúdióra, Pa-ra is, azaz egy 20-30 watt körüli a munkapontra beállított verziót és egy minél nagyobb teljesítményű verziót is.A mostani 100 wattos meg megmarad prototípusnak, amiket építek mind a 2 rackes lesz szintúgy.
(#) szucsip válasza blackdog hozzászólására (») Júl 27, 2011 /

Gratulálok, jól bevásároltál! Ez nagyon drágába van már neked, vehettél volna hangfalat készen.
Nade ha már így van, akkor ne próbálj meg asszimetrikus tápot csinálni, mert az úgy nagyon kevés lesz. A 28V az AC-ban van mérve, vagy pufferelve 28V?

Sajnos drága hangfalhoz drága lesz az erősítő is. A TDA20XX -ek +-25V-ot bírnak. Most IC-ben gondolkodva a gainclone jöhet szóba. LM1875, az bírja a +-30VDC -t is. 1% torzítással +-28V -ról leadna 30W-ot.
(#) szucsip hozzászólása Júl 28, 2011 /

Az lenne a kérdésem, hogy az alábbi kapcsolást milyen módosításokkal lehetne használni +-50-55V-ról? erősítő

Illetve tudnátok-e mutatni hasonlóan egyszerű kvázi-komplementer végfokot, ami elviselné a 4-ohmos hangfalat 50V-ról.
Azért szeretnék kvázi-komplementert, mert van itthon pár darab MJ13091 -es tranzisztorom, azokból szeretnék valami izmos végfokot csinálni.
(#) blackdog válasza szucsip hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

28VDC. Ez már pufferelés után. Sajnos a hasonló teljesítményű kész hangfalak többe kerültek volna.
Ez van. Lagálbb kicsit megismerem ezt a világot is.
Végül is építve tanul az ember
(#) szucsip válasza blackdog hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Végül is a tanulópénzt meg kell fizetni. Mindettől függetlenül remélem, hogy jó hangfalat fogsz építeni. Amúgy kicsit nagyobb dobozba kéne rakni, mint amit a SAL tervek javasolnak.
Amúgy a hangváltót igazán megspórolhattad volna, elég lett volna egy soros kondenzátor a dómmal sorba.

Szóval csinálj duplatápot abból a trafóból (2 dióda, 2 puffer kondenzátor meg maga a trafó), és szerezz be -egyelőre 1db- LM1875 -öt.
(#) blackdog válasza szucsip hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Erről a dupla táp készítésről adnál egy rajzot?

A doboz nagyobb lesz. Nem magasabb csak szélesebb.
(#) nagy_david1 válasza szucsip hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Szia!

Az a 28VDC nem olyan sok, főleg mivel egy utas egyenirányítást alkalmaznánk. Így a terhelhetősége is esik. Szerintem a TDA20xx üresjárati árama és még esetleg egy nagyon kicsi terheléssel simán leesik 25V-ra így a TDA20xx-nek is megfelelő lehet. Mit szólsz ehez az elmélethez?
(#) nagy_david1 válasza blackdog hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Szia!

Itt egy móricka rajz. Valamelyik topikban kaptam úgy, hogy az értékeket ne nézd. Diódának 1Nxxxx szériából is bármi megteszi ami 3A-t elviselt legalább. Készítsd el ezt, aztán terheld le úgy 60mA-val áganként és nézd meg a feszültségesést (kb ennyi lenne az üresjárati áramfelvétele a TDAk-nak.. Hanem kicsit növeld a terhelést. Ha 100-120mA terhelésig el a feszültség leesik 26V alá akkor örülhetsz me folytathatod a TDA20xx álmaidat. Ha nem akkor már nem igazán éri meg. Egy próbát így is úgy is megér mivel a tápra így is úgy is szükséged lesz.
(#) blackdog válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Köszi!
De hol van a móricka rajz?

Ilyesmire gondoltál?
Bővebben: Link

Igen, erre. A móricka rajz az asztalomon maradt 35V 4700µF kondik csatornánként kell. Pl még teszel rá egy nagy fényerejű ledet akkor még 20mA-val terheled a tápot ami amúgy nem fog neki megártani de a feszültség ejtésében már ez is számíthat. Hanem szimplán ellenállással elfűtöd. A TDA20xx széria tűréshatárába sokak szerint belefér még a +-26V is. Azt a 2 voltot pedig ilyen féle egyenirányítással nem szabadna gondot jelentsen eltüntetni.
(#) szucsip válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Hát az elméletedet ne firtassuk, mert nem babra megy. Meg lehet éppen próbálni, de... Még ha üresben ki is bírná a TDA IC a (mondjuk) 26V-ot, kis melegedés és kész a baj. Nem tudom mi gond van az LM1875-tel. 700Ft/darab áron ki is jön.
Amin viszont bátran lehet spórolni, az a pufferek feszültsége! Én 10.000µF kondit használnék tápáganként, viszont 25V-osat. Az oda tutira elég lesz, annak nem számít 2-3V pluszban.

Évek elteltével számít. Hamarabb fog felpúposodni. Nekem eddig nem sikerült elpusztítanom TDA20xx-et csak híd kapcsolásban. Szerintem elpusztíthatatlan darabok. És akkor már én is inkább szavaznék a TDA2050-edre amit ajánlottál. Esetleg TDA2051/52. Szerintem egy próbát megér. Mellesleg szerintem sokkal könnyebb beszerezni. Te nézted az árt. A két TDA kijön 700Ft-ból összesen ha jó helyen veszed.
(#) blackdog válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Srácok!
Most abból kell építkeznem ami van. Az pedig TDA2030. Olyan amilyen... Nincs más.

Egyéb IC-m csak 2hét múlva lesz. Addig ebből szeretnék építkezni. Aztán a végeredmény majd adja a következő lépést.

Szóval ebben kérem a segítséget.

Akkor csak az a lehetőséged amit én mondtam Leírtam mi a teendőd.

Ha biztosra akarsz menni még van egy verzió. Kicsit ágyúval hangyára való lövés de biztos. Zener+tranzisztoros feszültségstabilizálás kb 25V-ra. Amikor nagyobb a feszültség a tranzisztor elfűti. Elfér a bordán és nem lesz nagy disszipálás a kis feszültségesés és kis áram folyása miatt.

Mármint melyik ötletedre gondoltál..? Mert a táp leterhelése TDA2030 nál felejtős, hisz csak 2×18V ot bír! A TDA20030A bír 2×22V-ot. Esetleg a hidalás maradna, és a szimpla táp. Így több IC kell, de becsületes nagyságú lenne a kimeneti teljesítmény, 30W fölött.

Na itt vettem be a cselt megint. Köszi, hogy szóltál a TDA2030 tápfeszével kapcsolatban.
Esetleg mit szolnál a szimpla táphoz és a leválasztó kondikhoz? De kezdem lassan feladni. Túl sok korlát lett.

Nem sok a korlát. Leválasztó kondi... Hát esetleg, de elég kicsi lesz a kimeneti teljesítmény. De nem nagy cucc a hidalást megcsinálni!
(#) albinolynx hozzászólása Júl 28, 2011 /

Sziasztok,

kapcsolási rajzot szeretnék kérni, ha lenne esetleg a kritériumoknak megfelelő valakinek a birtokában.
Adott tápfeszültség: + / - 22V (DC)
Bemeneti jel érzékenysége: 1Vp
Frekvencia átvitel: teljes hallható tartomány

Erre szeretnék építeni FET-es erősítőt, ami Ucs-cs: 40V-ig kivezérelhető (2-2V marad a FET-eken, tranzisztorokon) és megbirkózik 2Ohm terheléssel is.
Még csak hasonlót sem találtam ic-s kapcsolások között, ezért gondoltam, hogy FET lesz a nyerő.
Ötletek, javaslatok? Köszönöm!
(#) reloop válasza albinolynx hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Szia! Készülget Bővebben: Link
(#) szucsip válasza albinolynx hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Üdv!
VF6-ot javaslok, keresd ki Király Tibor weblapján
link, vagy itt a VF3 fórumtopikban is foglalkoznak vele. Ám ez a kivezérelhetőségi kritérium nem biztos, hogy teljesül vele.
Megjegyzés: a VF6 eredetileg IRF540 és komplementerével készül, neked javasolnám az IRFP240 -et és párját.
(#) Alkotó válasza reloop hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Alul mik azok a kék csíkok? mintha valamilyen fura átkötés lenne, csak nem tudni mit-mivel köt össze.
Szerintem az átkötés is egy alkatrész (méghozzá olcsó és szinte tönkretehetetlen), ezért az alkatrészoldalon van a helye.
(#) reloop válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Üdvözöllek! A kivitelezés még elég kezdetleges, az elgondolást leírom.
Az élesztés és az esetleges javítás során szeretném az IC -ket egyenként leválaszthatóvá tenni. Elsősorban a táp, a kimenet, másodsorban a párhuzamosítással járó összekötések tekintetében.
A táp (kék) és a kimenet átkötéseket 1-es több elemi szálas (hajlékony) vezetékkel oldanám meg. Ezt nehéznek érzem a nyákfuraton átfűzni. Belátom elég slampos forrasztási oldalam lesz.
Hogyan lehetne ezt elegánsan (Alkotósan ) megoldani?
(#) albinolynx válasza reloop hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Olvastam a leírásod amit linkeltél a topikban. Ezzel az a problémám, hogy 4db kellene és a csúcsáramom csak 10A, igaz ez tartósan is akár. Amit meg beszéltünk, hogy 5-6A-t eszik az ic-s...
(#) albinolynx válasza szucsip hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Multisim-ben pont a VF3-at nézegettem, mint kiindulási alapot. Multisim topikban megtalálod a végén.
Nekem valamiért szimulátorban nem akar működni, addig meg szkeptikus vagyok vele. Hiába építették meg sokan. Jó lenne rájönni, mi a hiba...
(#) proli007 válasza skero hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Hello! Ez már használhatóbb ötlet.. Üdv! proli007
(#) reloop válasza albinolynx hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

A csúcsáram (tápfeszültség és terhelő ellenállás hányadosa) csaknem független az erősítő topológiájától. Korlátozhatja az erősítő rövidzárvédelme, vagy növelheti az A osztályú kapcsolás. Gondolom a 20V csúcsfeszültséget normál AB osztályú erősítővel szeretnéd elérni. Ha 10A csúcsáramot tudsz maximálisan biztosítani akkor erre kettő db 4 ohm -os hangszóróval terhelt csatorna köthető azonos fázisban. A másik két csatornán fordított fázisban kell átküldened a jelet. A +/-22V tápra éppúgy használhatsz IC-s, mint tranzisztoros kapcsolást. Mindezt mono jelre matekoztam ki. A 4 db erősítőnek mi lesz a feladata? Megpróbálom a 10A-t szétosztani közöttük.
(#) albinolynx válasza reloop hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

4db erősítőről van szó. Ebből 2db stereo mélyközepet hajt (2 x 4Ohm), 2db pedig hídkapcsolásban hajtana mélyet (1 x 4Ohm, ezért kell 2Ohm stabil erősítő).
A magassugárzók egy külön erősítőről mennek, ennek a teljesítménye/áramfelvétele elhanyagolható.
(#) reloop válasza albinolynx hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

A híd kapcsolású erősítő kimeríti a "keretet". Amikor a 4 ohm mélysugárzó kapcsain megjelenik a 40V csúcsfeszültség, ott 10A fog folyni. A másik két csatornát TDA1562q-val építeném meg.
Következő: »»   866 / 2534
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem