Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A két végfok meleg pontján (+ kimenet)-re kell kötni a 8 ohmos hangszórót.
Köszi mert most beüzemeltem nagyon szépen szól, és arra gondoltam hogy veszek 2 panelt amivel kísérletezek stúdióra, Pa-ra is, azaz egy 20-30 watt körüli a munkapontra beállított verziót és egy minél nagyobb teljesítményű verziót is.A mostani 100 wattos meg megmarad prototípusnak, amiket építek mind a 2 rackes lesz szintúgy.
Gratulálok, jól bevásároltál! Ez nagyon drágába van már neked, vehettél volna hangfalat készen.
Nade ha már így van, akkor ne próbálj meg asszimetrikus tápot csinálni, mert az úgy nagyon kevés lesz. A 28V az AC-ban van mérve, vagy pufferelve 28V? Sajnos drága hangfalhoz drága lesz az erősítő is. A TDA20XX -ek +-25V-ot bírnak. Most IC-ben gondolkodva a gainclone jöhet szóba. LM1875, az bírja a +-30VDC -t is. 1% torzítással +-28V -ról leadna 30W-ot.
Az lenne a kérdésem, hogy az alábbi kapcsolást milyen módosításokkal lehetne használni +-50-55V-ról? erősítő
Illetve tudnátok-e mutatni hasonlóan egyszerű kvázi-komplementer végfokot, ami elviselné a 4-ohmos hangfalat 50V-ról. Azért szeretnék kvázi-komplementert, mert van itthon pár darab MJ13091 -es tranzisztorom, azokból szeretnék valami izmos végfokot csinálni.
28VDC. Ez már pufferelés után. Sajnos a hasonló teljesítményű kész hangfalak többe kerültek volna.
Ez van. Lagálbb kicsit megismerem ezt a világot is. Végül is építve tanul az ember
Végül is a tanulópénzt meg kell fizetni. Mindettől függetlenül remélem, hogy jó hangfalat fogsz építeni. Amúgy kicsit nagyobb dobozba kéne rakni, mint amit a SAL tervek javasolnak.
Amúgy a hangváltót igazán megspórolhattad volna, elég lett volna egy soros kondenzátor a dómmal sorba. Szóval csinálj duplatápot abból a trafóból (2 dióda, 2 puffer kondenzátor meg maga a trafó), és szerezz be -egyelőre 1db- LM1875 -öt.
Erről a dupla táp készítésről adnál egy rajzot?
A doboz nagyobb lesz. Nem magasabb csak szélesebb.
Szia!
Itt egy móricka rajz. Valamelyik topikban kaptam úgy, hogy az értékeket ne nézd. Diódának 1Nxxxx szériából is bármi megteszi ami 3A-t elviselt legalább. Készítsd el ezt, aztán terheld le úgy 60mA-val áganként és nézd meg a feszültségesést (kb ennyi lenne az üresjárati áramfelvétele a TDAk-nak.. Hanem kicsit növeld a terhelést. Ha 100-120mA terhelésig el a feszültség leesik 26V alá akkor örülhetsz me folytathatod a TDA20xx álmaidat. Ha nem akkor már nem igazán éri meg. Egy próbát így is úgy is megér mivel a tápra így is úgy is szükséged lesz.
Igen, erre. A móricka rajz az asztalomon maradt 35V 4700µF kondik csatornánként kell. Pl még teszel rá egy nagy fényerejű ledet akkor még 20mA-val terheled a tápot ami amúgy nem fog neki megártani de a feszültség ejtésében már ez is számíthat. Hanem szimplán ellenállással elfűtöd. A TDA20xx széria tűréshatárába sokak szerint belefér még a +-26V is. Azt a 2 voltot pedig ilyen féle egyenirányítással nem szabadna gondot jelentsen eltüntetni.
Hát az elméletedet ne firtassuk, mert nem babra megy. Meg lehet éppen próbálni, de... Még ha üresben ki is bírná a TDA IC a (mondjuk) 26V-ot, kis melegedés és kész a baj. Nem tudom mi gond van az LM1875-tel. 700Ft/darab áron ki is jön.
Amin viszont bátran lehet spórolni, az a pufferek feszültsége! Én 10.000µF kondit használnék tápáganként, viszont 25V-osat. Az oda tutira elég lesz, annak nem számít 2-3V pluszban.
Évek elteltével számít. Hamarabb fog felpúposodni. Nekem eddig nem sikerült elpusztítanom TDA20xx-et csak híd kapcsolásban. Szerintem elpusztíthatatlan darabok. És akkor már én is inkább szavaznék a TDA2050-edre amit ajánlottál. Esetleg TDA2051/52. Szerintem egy próbát megér. Mellesleg szerintem sokkal könnyebb beszerezni. Te nézted az árt. A két TDA kijön 700Ft-ból összesen ha jó helyen veszed.
Srácok!
Most abból kell építkeznem ami van. Az pedig TDA2030. Olyan amilyen... Nincs más. Egyéb IC-m csak 2hét múlva lesz. Addig ebből szeretnék építkezni. Aztán a végeredmény majd adja a következő lépést. Szóval ebben kérem a segítséget.
Akkor csak az a lehetőséged amit én mondtam Leírtam mi a teendőd.
Ha biztosra akarsz menni még van egy verzió. Kicsit ágyúval hangyára való lövés de biztos. Zener+tranzisztoros feszültségstabilizálás kb 25V-ra. Amikor nagyobb a feszültség a tranzisztor elfűti. Elfér a bordán és nem lesz nagy disszipálás a kis feszültségesés és kis áram folyása miatt.
Mármint melyik ötletedre gondoltál..? Mert a táp leterhelése TDA2030 nál felejtős, hisz csak 2×18V ot bír! A TDA20030A bír 2×22V-ot. Esetleg a hidalás maradna, és a szimpla táp. Így több IC kell, de becsületes nagyságú lenne a kimeneti teljesítmény, 30W fölött.
Na itt vettem be a cselt megint. Köszi, hogy szóltál a TDA2030 tápfeszével kapcsolatban.
Esetleg mit szolnál a szimpla táphoz és a leválasztó kondikhoz? De kezdem lassan feladni. Túl sok korlát lett.
Nem sok a korlát. Leválasztó kondi... Hát esetleg, de elég kicsi lesz a kimeneti teljesítmény. De nem nagy cucc a hidalást megcsinálni!
Sziasztok,
kapcsolási rajzot szeretnék kérni, ha lenne esetleg a kritériumoknak megfelelő valakinek a birtokában. Adott tápfeszültség: + / - 22V (DC) Bemeneti jel érzékenysége: 1Vp Frekvencia átvitel: teljes hallható tartomány Erre szeretnék építeni FET-es erősítőt, ami Ucs-cs: 40V-ig kivezérelhető (2-2V marad a FET-eken, tranzisztorokon) és megbirkózik 2Ohm terheléssel is. Még csak hasonlót sem találtam ic-s kapcsolások között, ezért gondoltam, hogy FET lesz a nyerő. Ötletek, javaslatok? Köszönöm!
Szia! Készülget Bővebben: Link
Alul mik azok a kék csíkok? mintha valamilyen fura átkötés lenne, csak nem tudni mit-mivel köt össze.
Szerintem az átkötés is egy alkatrész (méghozzá olcsó és szinte tönkretehetetlen), ezért az alkatrészoldalon van a helye.
Üdvözöllek! A kivitelezés még elég kezdetleges, az elgondolást leírom.
Az élesztés és az esetleges javítás során szeretném az IC -ket egyenként leválaszthatóvá tenni. Elsősorban a táp, a kimenet, másodsorban a párhuzamosítással járó összekötések tekintetében. A táp (kék) és a kimenet átkötéseket 1-es több elemi szálas (hajlékony) vezetékkel oldanám meg. Ezt nehéznek érzem a nyákfuraton átfűzni. Belátom elég slampos forrasztási oldalam lesz. Hogyan lehetne ezt elegánsan (Alkotósan ) megoldani?
Olvastam a leírásod amit linkeltél a topikban. Ezzel az a problémám, hogy 4db kellene és a csúcsáramom csak 10A, igaz ez tartósan is akár. Amit meg beszéltünk, hogy 5-6A-t eszik az ic-s...
Multisim-ben pont a VF3-at nézegettem, mint kiindulási alapot. Multisim topikban megtalálod a végén.
Nekem valamiért szimulátorban nem akar működni, addig meg szkeptikus vagyok vele. Hiába építették meg sokan. Jó lenne rájönni, mi a hiba...
Hello! Ez már használhatóbb ötlet.. Üdv! proli007
A csúcsáram (tápfeszültség és terhelő ellenállás hányadosa) csaknem független az erősítő topológiájától. Korlátozhatja az erősítő rövidzárvédelme, vagy növelheti az A osztályú kapcsolás. Gondolom a 20V csúcsfeszültséget normál AB osztályú erősítővel szeretnéd elérni. Ha 10A csúcsáramot tudsz maximálisan biztosítani akkor erre kettő db 4 ohm -os hangszóróval terhelt csatorna köthető azonos fázisban. A másik két csatornán fordított fázisban kell átküldened a jelet. A +/-22V tápra éppúgy használhatsz IC-s, mint tranzisztoros kapcsolást. Mindezt mono jelre matekoztam ki. A 4 db erősítőnek mi lesz a feladata? Megpróbálom a 10A-t szétosztani közöttük.
4db erősítőről van szó. Ebből 2db stereo mélyközepet hajt (2 x 4Ohm), 2db pedig hídkapcsolásban hajtana mélyet (1 x 4Ohm, ezért kell 2Ohm stabil erősítő).
A magassugárzók egy külön erősítőről mennek, ennek a teljesítménye/áramfelvétele elhanyagolható.
A híd kapcsolású erősítő kimeríti a "keretet". Amikor a 4 ohm mélysugárzó kapcsain megjelenik a 40V csúcsfeszültség, ott 10A fog folyni. A másik két csatornát TDA1562q-val építeném meg.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |