Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   37 / 185
(#) CHZ válasza Hi Fi Hobbi hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Szíj hajtja, mégis van értelme, egyenletes szalagfeszítés miatt. A fejekre stabilabban fekszik fel a szalag.
(#) szabjan válasza Hi Fi Hobbi hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Így van Hifi Hobbi jól írta. Megfeszíti a szalagot a két tengely között. A kettes /reverse/ tengely átmérője ilyenkor picivel kisebb/vagy a szíjtárcsa átmérője nagyobb/. Így egy folyamatos szlíp/csúszás/ keletkezik a tengelyen. Ez a minimális eltérés egy görgőnyomással jól szabályozható feszítést eredményez. Az ilyen magnók amik egy irányban játszanak akkor ez áll fenn. Ha két irányú a lejátszás, akkor a két tengely azonos.
(#) quake4 hozzászólása Júl 24, 2011 /

Sziasztok!

Nem rég újra elkezdtem deckezni és egy érdekes dologra lettem figyelmes. Készítettem felvételeket egy Denon 2fejes deckkel TDK D normál kazettára cd-ről a felvétel teljesen sztereó volt. Amikor Maxell XLII krómra készítettem a felvétel nem volt sztereó. A TDK új kazi, a Maxell 10-12 éves egyszer volt rá másolva meg most akartam, lehet ez az oka? A felvételt megismételtem egy Sony UX-S krómra szintén 10-12 éves, de az sem lett sztereó, látványosan el van csúszva a két oldal. Találkozott már valaki ezzel a hibával?
Tudom az igazi megoldás az lenne ha vennék egy új krómost, de igazából szerintem nem kéne hogy a kazetta legyen a ludas. Mert ha a rec sense potikkal beállítom a krómhoz a jelszintet akkor a normál kazi nem lesz sztereó.

rec.jpg

(#) quake4 hozzászólása Júl 24, 2011 /

Nem fogalmaztam jól, mert sztereó csak nem azonos a két oldal jelszintje. Míg az egyik oldal +3dB addig a másik csak 0dB.
(#) Tomi94 válasza quake4 hozzászólására (») Júl 25, 2011 /

Szia! Így már érthető a probléma, és mondhatnám, hogy viszonylag gyakori. Ha csak egy-egy kazettánál fordul elő, akkor szalaghiba (jellemzően ekkor a bal oldal halkabb, mert az van a szalag szélén, és az esetleges megnyúlás először itt zavar be). Esetleg lehetne fejkopás, de az pont normál kazettán érződne először. Szóval először érdemes lenne biztosan tökéletes króm kazettával is kipróbálni. Ezen kívül első körben felvétel átkapcsoló - és ha kézi szalagválasztós, akkor a szalagtípus kapcsolók - tisztítása, ha nem a szalag a baja.
Tomi94
(#) quake4 válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 25, 2011 /

Köszönöm a segítséget. Veszek egy vadi új TDK SA krómos kazit és kipróbálom.
(#) quake4 hozzászólása Júl 25, 2011 /

Egy technikai kérdést szeretnék feltenni, hogy tudom a következő anyagot letölteni az elektrotanya oldaláról. Belinkeltem, hogy nekem mi jelenik meg, de letölteni nem tudom. Firefox-al nyitottam meg, de semmi.

707.jpg

(#) Bigpeterson válasza quake4 hozzászólására (») Júl 25, 2011 /

Szia!

Ha kicsit lejjebb görgetsz, a kép mellett ott lesz, hogy "Get Manual". Naponta max két letöltést indíthatsz
(#) quake4 válasza Bigpeterson hozzászólására (») Júl 25, 2011 /

Köszönöm.
(#) Bigpeterson válasza quake4 hozzászólására (») Júl 25, 2011 /

Nincs mit Tény, hogy eléggé el van dugva. Mikor először kerestem ott manualt, én sem találtam

Egyébként valakinek nincs véletlenül Sharp Rt-115-höz service manual-ja vagy kapcsolási rajza? Még nincs vele probléma, de szeretem, ha a cuccaimnak megvannak a rajzaik A gugli most nem segített, csak fizetős helyeket találtam
(#) balux33 hozzászólása Júl 26, 2011 /

Sziasztok!
Lehet nem ide illik a kérdés de jobb helyet nem találtam.
Néha benézek a közeli használtcikk kereskedésbe,kishibás deck-eket 500-1000 ft ért adják

Nemrég amikor benéztem láttam egy furcsa magnódeck-et.
Szálcsiszolt szürke előlapja volt plexi lehajtható ablak mögé kellet berakni a kazettát a mechanika benézve komolyabbnak nézet ki,tiszta fém volt az egész.
Itt kezdődnek a furcsaságok, az előlapon volt vagy 15 kis kétállásu kapcsoló ha jól emlékszek "masage" felirattal és van még két 7 szegmenses led kijelző is szintén ezzel a felirattal, meg van még két nagy potméter az egyik "aux volume" a másik "fader valami" meg még egy kis lehajtható ajtó mögött vannak a magnó vezérlő gombjai.
A hátulján pedig van egy nagy hűtőborda felette pedig valami csatlakozó (olyan hogy csavarral kel belefogatni a vezetéket és ezek párban vannak és van vagy 10 pár) , lehet van még RCA is de azt nem láttam.

Egész éjszaka azon törtem a fejem hogy mi lehet ez ?

Mi az a sok csatllakozó és mi az a "masage" kilyelző és kapcsolók?
Ha valaki tudja,elmondhatná hogy mire használták ezt?
(#) Bigpeterson válasza balux33 hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Szia!

Esetleg nem emlékszel rá, hogy milyen gyártmány?

Na, Találtam valamit, bár korántsem biztos, hogy jó lesz. Amire Gondolok, Az a Panasonic RS-635. Igen ritka deck-nek nézem. Képet sem nagyon találni róla. A régebbi típus hasonló, ez az RS- 612 US. Ha ez az, akkor megvannak az adatok is.
(#) balux33 válasza Bigpeterson hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Nem hagyott nyugodni a kiváncsiság,elmentem a szakadó esőbe és megvettem (1000 ft volt).
Rediffusion cm-3000 a tipusa, nagyon érdekes egy szerkezet mindenféle timer meg azt se tudom még mi van benne, ja és az orsókat két olyan motor hajtja közvetlenül mint a videókban a capstan tengelyt,meg a hangtengelyt is közvetlenül egy jóval nagyobb olyan,ilyet még nem láttam :eek2:
Neten egy értelmes oldalt találtam róla:
Bővebben: Link
Én már abban sem vagyok biztos hogy ez hang lejátszására való

Hát 1000ft-ot mindenképp megért. Elég egzotikus szerkezet, tényleg semmi infó róla...

Én sem találok róla semmit :no:
Pedig egy kapcs rajz jól jönne, mert a hátsó kimeneten nem jön ki a hang de a kis beépített hangszórója szól.
Egyáltalán milyen célra készítették ezt?

Igazából ilyet előszőr látok. Elvetemült egy masina. Amit küldtél link, ott sajna nem sok mindent lehet kivenni, csak sejteni a dolgokat. Nem tudnál róla lőni pár képet?

Tessék itt vannak a képek.
kép
kép
kép
kép
kép
kép
kép
kép

Nézem a képeket, valamiféle felvevőre tippelnék. Talán ha jelet kap a rem bemeneten, akkor elkezd felvenni. Mindenesetre toshiba Cmos ic-ből jutott egy pár bele.
(#) zolika60 válasza Bigpeterson hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Nem lehet, hogy ez egy adatrögzítő. Olyasmi mint a Commodor magnója, csak profibb változatban nagyobb számítógéphez?
(#) Bigpeterson válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Én úgy látom, hogy audiót rögzít. A csatlakozók is erre utalnak. Viszont az lehet, hogy a vonalkimeneten már egyfajta digitális jel jön ki... A hétszegmenses kijelző felett pedig az van írva, üzenet száma. Lehet valami üzenetrögzítő is, bár a vonalkimenet...

Balux23: A hűtőbordára mik vannak csavarozva? Illetve ha line kimenetet visszaköveted, hova jutsz el? Ha ott kijönne a hang, akkor biztos nem digtalizál. Lehet csak az időzítések miatt lett megszórva cmos-okkal

Mindenesetre a masinád feldobta a topikot

A hűtőbordán stab kockák vannak.
A vonalkimenet visszafelé: müv erősítő, analog switch ic ( a mute-hoz) fej erősítő
Kijön a hang a vonalkimeneten meg a benne lévő hangszóró is szól.
A Cmos ic-k a vezérlés miatt vannak,nem volt elég a mikrokontroller i/o lábai ezért van 3 i/o expander,eprom is van, meg a kijelzőhöz van egy bcd to 7 szegmens dekóder meg ki tudja még mi van ott
Ha digitális jeleket rögzítene szerintem nem csináltak volna ilyen komoly mechanikát, a képeken nem nagyon látszik de 3 motorja van és mindent közvetlenül hajt,ja meg még 2 elektromágnes.

A topikot már olvasom egy ideje,de még nemvolt szükségem rá a javításhoz
(#) pucuka válasza Bigpeterson hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Szerintem rendes hangrögzítő magnó, de valami speciális célra készülhetett, mert rendesen távvezérelhető, Ahogy nézem, a vezérlőpanelen van processzor, rom, ram, I/O áramkör
(#) szabjan válasza balux33 hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Szerintem ez valami hang átalakító/torzító a 80 as évekből.
Lejátsza vagy rögzíti a módosított hangot és kívülről vezérelhető. Amolyan ős effekt gép...De csak tipp.
(#) Hi Fi Hobbi hozzászólása Júl 28, 2011 /

Sziasztok
Tudja valaki milyen végfok IC van a Siemens RS722-be? És ennek az IC-nek az adatait, mekkora teljesítmény tud, frekvenciaátvitele, hol lehet beszerezni, stb? Meg jó volna ehhez a készülékhez egy műszaki leírás, (kapcsolási rajz) is különösen a mechanikáról.
Hi Fi Hobbi.
(#) mapi65 hozzászólása Júl 29, 2011 /

Sziasztok! Van 1kis gondom. Vettem egy KENWOOD KX 880 D magnót, a következő problémával. Mechanika tökéletesen működik a kijezők működnek kivéve a szintjelzőt és a kazetta típus indikátort valamint, nem vesz fel, és meg sem szólal. Már végig néztem a jelutat, valamint a tápfesz vonalat. Arra rájöttem hogy nem kapnak tápot az erősítői(külön felveő és lejátszó) de kombifejes. Van ugyan kapcsolási rajzom hozzá de már nem tudom merre menjek. :no: A főtápegységnél megvannak a szintek de aztán miden "eltűnik", és nem tudom hogy hol. Nem tudom hogy így látatlanban ki tudna valami irányt mutatni a további hibakeresésben. Köszönöm. Üdv István
(#) balux33 válasza mapi65 hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Szia!
Én sem vagyok túl profi ebben de megpróbálok segíteni.
Kapsolási rajzot csak kx880g-hez tudtam letölteni,nem tudom miben különbözik a kettő.
Szerintem a tápegységnél van a probléma,nem tudom miket mértél ki.
De ha a mechanika megy akkor valószínű a +12v és az +5v megvan,de a +10v valószinüleg nincs ebből állítaná elő a +7,5v ot ez az utolsó kettő kel azoknak a részeknek amik nem működnek,szerintem a 10v előállításánál nem jó valami ezért nincs 7,5v sem,és ezek kellenének az erősítőkhöz.
Ha a 10v nincs meg akkor a q36,q37 környékén lehet a bibi. (persze ha ugyanaz a kapcsolási rajzom)

Remélem tudtam valamicskét segíteni.
(#) Tomi94 válasza mapi65 hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Szia! Nem tudom, milyen felépítésű deck, de ha nem az újabb, elektronikus vezérlésű (mikrokapcsolós) típusok közé tartozik, akkor lehet, hogy egyszerűen nem érintkezik a mechanikában egy kapcsoló. Egyszer fél órát szívtam a nem működő felvétellel, mire rájöttem, hogy nem érintkezik a mechanikában a fémnyelves érintkező.
Tomi94
(#) mapi65 válasza balux33 hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Szia, nekem is a 'G'-hez van rajzom. A 'G' és a 'D' közt a DBS(Dinamic Bias System valami HXPro hoz hasonló) a külömbség.Tegnap nem írtam de még tetézi a problémát hogy lejátszásban gyengén törli a kazettát. Köszi a tippet, ennek is utána nézek.
(#) CHZ válasza mapi65 hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Szerintem ellenállás szakadást kéne keresni, ami a +/- feszültségek szétválasztásában szokás elhelyezni, ez néhány ohm, kiemelve szerelik általában. Méricskélni kellene, ilyen ellenállásokon..
Következő: »»   37 / 185
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem