Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyszerű fekete- fehér TV

Témaindító: Dr.Megavolt, idő: Júl 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Júl 17, 2007 /

Sziasztok!
Arra gondoltam,hogy építek egy fekete-fehér TV-t!
A helyzet a következő:van egy képcsövem,eltérítő tekercs,és van egy rakás TV NYÁK-om.
Arra gondoltam,hogy a régi sorkimenő trafót felhasználva,valami egyszerű IC megoldást keresnék.A TV-n nem kell legyen teletext,digitális hangszabályzás,nem kell 100 adód fogjon,elég,ha csak a TV2 megy rajta.És ha lehet,a kapcsolás ne legyen túl nehéz!A behangolását egy változtatható kapacitású kondival gondoltam megoldani,a többi beállítást poti-val.
Előre is köszonom
(#) kyrk válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 17, 2007 /

Izgatottan varjuk az eredmenyeket!
(#) zoly15 válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 17, 2007 /

látom unatkozol és elütöd az időt képcsövem van nekem is 2 de max összetörés lessz belőle
(#) Dr.Megavolt válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 17, 2007 /

Én is törtem már össze vagy 3-at,de ezekből TV akarok készíteni TV-t(a
Idézet:
„csinálni”
szót,azért nem használom,mert van aki arra gondol ).És a topic címet félreírtam (ő helyett ű)
(#) zoly15 válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 17, 2007 /

ne félj majd a modik kijavítják
tegnap volt 1 olyan címú topic hogy
Idézet:
„kinek milyen szerszáma van”
és képzelheted h miket írtak nézd meg nagyon vicces

üdv!
(#) Kera_Will válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 17, 2007 /

Hello itt van meg egyszerűbb TV leírása -)

egyszeru tv oldala

jó nézelődést ..
(#) MaSTeRFoXX válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 17, 2007 /

Én a régebbi magyar gyártmányú tranzisztoros VT, orion TV-k moduljait ajánlanám. Meg régebbi TV-k kapcsolási rajzait tanulmányoztgatni. Gyakorlatilag csak össze kell kötni a modulokat és kész. (Persze sokkal bonyolultabb....Pl a sorvégfokot megépíteni meg egyebek, amibe rengeteg buktató lehet)

Én régebben csöves TV-t akartam építeni, de aztán elmaradt (utólag belegondolva: szerencsére )
(#) Dr.Megavolt válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 17, 2007 /

Há ez az oldal egy kicsit kínaí
És ahogy nézelődtem egy kicsit,láttam,hogy szkópra kell kötni(vagy rosszul láttam?).
Valami olyasmi kéne,hogy képcsőre kössem.
És itt nem látszik jól minden alkatsész.
zoly15-nek igaza van,az az oldal elég ciki ,ha valaki félreérti,és egy olyan képet felrak...
Én attól félek,hogy a modik ezt a topic-ot törlik(vagy nem?).Szerintem beszédes topic lesz!
(#) DRoland hozzászólása Júl 17, 2007 /

Hello, van nekem néhány régi könyv djvu formátumban, remélem valmai segít, bár nem pont csak kapcsrajzok vannak benne
http://users.atw.hu/orhalomskate/upload/tvszerelokkonyve.djvu
http://users.atw.hu/orhalomskate/upload/fekete-feher_tv_keszulekek_...e.djvu
(#) AndSys hozzászólása Júl 17, 2007 /

Ilyen képcsőből osszcilloszkópot nem lehet fabrikálni? Tudom, hogy ebben nem eltérítő lemez van, hanem tekercs, de azért valami spec. meghajtással hátha...
(#) Dr.Megavolt válasza DRoland hozzászólására (») Júl 17, 2007 /

Mivel nyissam meg ezeket?
(#) masi1 válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 17, 2007 /

Nem kinai , japán.
Egyébként ez egy oszcilloszkophoz való "adapter"
Elég érdekes egy kapcsolás.
(#) Medve válasza masi1 hozzászólására (») Júl 17, 2007 / 4

Büszkén állíthatom, hogy én már építettem TV-t, igaz csak a hangig jutottam el Viszont "mindent" fog, audio kimenete szépen szól, a video cseppet grízes, azt még javítgatni kell. Szóval szerintem koncentrálj egy videomonitor megépítésére, ha az megvan, onnantól már sima ügy.

TV-hang.JPG

(#) masi1 válasza Medve hozzászólására (») Júl 17, 2007 /

Én meg rádión nézem a videot.
(#) Muri hozzászólása Júl 17, 2007 /

Ez egy jó oldal.
(#) Medve válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 17, 2007 /

Itt egy képcső-izgató deszkamodell, ezzel a képcsövön meg lehet jeleníteni egy pontot, illetve mozgatni azt. Rajz még nem készült el, az alapja az RT 89.02-ben megjelent 4 csatornás display.

TV-szkóp.JPG

(#) Sebi válasza Medve hozzászólására (») Júl 17, 2007 /

Ez egy nagyon szép (párszáz órás) munka!
Építéshez én is Videoton modulokat ajánlanék, anno a TC1612-t megépítettem saját nyomtatásban, a sorvéggel kellett küzdeni, mert periodikusan változtatta a méretet... A Vidi szervizben anno nem tudták rá a választ, így ajándékba adtak (a hülye TV-építőnek) egy zacskóban teljes készletet, hogy a jó alkatrészeket cseréljem ki jókra! Ezután rendesen ment, de az összes alkatrészt - amit kiszedtem - elhasználtam, és nem volt köztük hibás.
AT650 Sigma csöves TV is utánépítésre került kisméretű képcsővel (hja, akkoriban mi mindenre ráért az ember...)
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Júl 17, 2007 /

Sziasztok!
Kéne valami kis 1szerű kapcs rajz.
Majd holnap leírom milyen tipusú fémburkolatú valamim van,amibe az antennát dugják.
És azokhoz kéne valami bekötés.
(#) Medve válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 18, 2007 /

Az a fémburkolatú valami a tuner. Bekötést jó szerencsével találhatsz a NET en. Van bene egy előerősítő, keverő, helyi oszcillátor. Azaz mindenből kettő, mert UHF-VHF. Én inkább kibogarászom a kivezetések funkcióját, a huszadik után már könnyebben megy. Amit meg kell találnod: AGC, hangoló feszültség, 3 (4) kapcsolófeszültség (12V) a VHF1 VHF3 UHF sávra, +12V táp, KF kimenet. Már ha nem digitális hangolású tuner
(#) Dr.Megavolt válasza Medve hozzászólására (») Júl 18, 2007 /

Itt van pár fénykép a tuner-ekről.
Az első képen látható tuner-ek aszem nem digitális hangolásúak,a második képen lévő az aszem digitális hangolású,a harmadik képen lévő azok sem digitálisak,aszem .
Tehát,ha egy ilyet beindítok,akkor már csak egy olyat kéne készítsek,ami "dekódolja" a tuner jelét,és a képcsőt működteti?

A második képen levő tuner digitális hangolású, a benne levő IC-k adatlapjait töltsd le, onnan megtudhatod hogy digi-e vagy sem. A dobozban van még a KF erősítő is, és valszeg a hang demodulátor. Ennek a kimenete már a hangfreki és a videojel. Kell még többek között egy szinkronjel leválasztó, majd jöhet a neheze. Az utolsó mondatod igaz, de az a "CSAK", az nem stimmel! Úgy érzem előbb némi elméleti felkészülésre lesz itt szükség

ui.: Lehetőleg olyan tunert keress, amelyen jelölve vannak a kivezetések: pl BU, VT, BH, AFC, AGC, BL, ilyesmi
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Júl 18, 2007 /

Találtam egy olyat,amelyiken jelölve van valami:RAA , BI , BIM , UVAR , UHF , FI , FI , +12 .
A BIM nem tudom,hogy BIM vagy BIN ?
Nincs ehez valami kapcs rajzod?

Mihez lenne kapcsolási rajzom? Valami tipust nem írnál?

Valami ilyesmit ír rajta: P 38 308-020 .
Remélem segít

Semmit...Az IC adatlapja megmondja, hogy melyik a +5V táp, a DATA, a CLOCK. A KF erősítő IC-nél ugyanez a helyzet, ott megkapod, hogy hol jön ki a videojel, melyik a +12V táp. A bal szélső lehet a hang demod., annak a hang kimenete megjelenik valahol a doboz valamelyik kivezetésén...Jó felderítést! (most a második fotóról beszéltem)

Hát ebbe sok IC van:IC1:TDA 2545 J3D8240V3 ,IC2:TDA2541 CSS82364 ,IC3:SDA2002 8231 .
A képen is látszik

Kép2.jpg

ja, minden stimmel, ehhez kell még egy hang-kf erősítő+demodulátor, pl a TBA120 köré épített panel s ha EZT (!) be tudod indítani, hangod már lesz.

IC3: PLL tuning, IC2: Kép KF demod, IC1: Hangcsatorna, 5,5 MHz-es FM modulált kimenettel (vagy amilyen szűrő van utána) ezt kell lejátszani a TBA 120-szal, bár lehet, hogy nagy lesz neki a jel, ezt még nem próbáltam. A hang demodulátor panelen rajta van a hang-végfok is, TBA810 pl...
(#) ferci válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 18, 2007 /

Azért ne csináld már ennyire régimódian:
A behangolását egy változtatható kapacitású kondival gondoltam megoldani,a többi beállítást poti-val.

Akkor legalább használj eggyel több potit és kapacitásdiódával hangolj,..............

És a lábait hogy kössem be?
Amit írtam hogy RAA stb. ar egy másiké volt.Ennek a lábain nem ír semmit,se mellette.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem