Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egyszerű fekete- fehér TV
Témaindító: Dr.Megavolt, idő: Júl 17, 2007
Témakörök:
Sziasztok!
Arra gondoltam,hogy építek egy fekete-fehér TV-t! A helyzet a következő:van egy képcsövem,eltérítő tekercs,és van egy rakás TV NYÁK-om. Arra gondoltam,hogy a régi sorkimenő trafót felhasználva,valami egyszerű IC megoldást keresnék.A TV-n nem kell legyen teletext,digitális hangszabályzás,nem kell 100 adód fogjon,elég,ha csak a TV2 megy rajta.És ha lehet,a kapcsolás ne legyen túl nehéz!A behangolását egy változtatható kapacitású kondival gondoltam megoldani,a többi beállítást poti-val. Előre is köszonom
Izgatottan varjuk az eredmenyeket!
látom unatkozol és elütöd az időt képcsövem van nekem is 2 de max összetörés lessz belőle
Én is törtem már össze vagy 3-at,de ezekből TV akarok készíteni TV-t(a
Idézet: szót,azért nem használom,mert van aki arra gondol ).És a topic címet félreírtam (ő helyett ű) „csinálni”
ne félj majd a modik kijavítják
tegnap volt 1 olyan címú topic hogy Idézet: és képzelheted h miket írtak nézd meg nagyon vicces „kinek milyen szerszáma van” üdv!
Én a régebbi magyar gyártmányú tranzisztoros VT, orion TV-k moduljait ajánlanám. Meg régebbi TV-k kapcsolási rajzait tanulmányoztgatni. Gyakorlatilag csak össze kell kötni a modulokat és kész. (Persze sokkal bonyolultabb....Pl a sorvégfokot megépíteni meg egyebek, amibe rengeteg buktató lehet)
Én régebben csöves TV-t akartam építeni, de aztán elmaradt (utólag belegondolva: szerencsére )
Há ez az oldal egy kicsit kínaí
És ahogy nézelődtem egy kicsit,láttam,hogy szkópra kell kötni(vagy rosszul láttam?). Valami olyasmi kéne,hogy képcsőre kössem. És itt nem látszik jól minden alkatsész. zoly15-nek igaza van,az az oldal elég ciki ,ha valaki félreérti,és egy olyan képet felrak... Én attól félek,hogy a modik ezt a topic-ot törlik(vagy nem?).Szerintem beszédes topic lesz!
Hello, van nekem néhány régi könyv djvu formátumban, remélem valmai segít, bár nem pont csak kapcsrajzok vannak benne
http://users.atw.hu/orhalomskate/upload/tvszerelokkonyve.djvu http://users.atw.hu/orhalomskate/upload/fekete-feher_tv_keszulekek_...e.djvu
Ilyen képcsőből osszcilloszkópot nem lehet fabrikálni? Tudom, hogy ebben nem eltérítő lemez van, hanem tekercs, de azért valami spec. meghajtással hátha...
Mivel nyissam meg ezeket?
Nem kinai , japán.
Egyébként ez egy oszcilloszkophoz való "adapter" Elég érdekes egy kapcsolás.
Büszkén állíthatom, hogy én már építettem TV-t, igaz csak a hangig jutottam el Viszont "mindent" fog, audio kimenete szépen szól, a video cseppet grízes, azt még javítgatni kell. Szóval szerintem koncentrálj egy videomonitor megépítésére, ha az megvan, onnantól már sima ügy.
Itt egy képcső-izgató deszkamodell, ezzel a képcsövön meg lehet jeleníteni egy pontot, illetve mozgatni azt. Rajz még nem készült el, az alapja az RT 89.02-ben megjelent 4 csatornás display.
Ez egy nagyon szép (párszáz órás) munka!
Építéshez én is Videoton modulokat ajánlanék, anno a TC1612-t megépítettem saját nyomtatásban, a sorvéggel kellett küzdeni, mert periodikusan változtatta a méretet... A Vidi szervizben anno nem tudták rá a választ, így ajándékba adtak (a hülye TV-építőnek) egy zacskóban teljes készletet, hogy a jó alkatrészeket cseréljem ki jókra! Ezután rendesen ment, de az összes alkatrészt - amit kiszedtem - elhasználtam, és nem volt köztük hibás. AT650 Sigma csöves TV is utánépítésre került kisméretű képcsővel (hja, akkoriban mi mindenre ráért az ember...)
Sziasztok!
Kéne valami kis 1szerű kapcs rajz. Majd holnap leírom milyen tipusú fémburkolatú valamim van,amibe az antennát dugják. És azokhoz kéne valami bekötés.
Az a fémburkolatú valami a tuner. Bekötést jó szerencsével találhatsz a NET en. Van bene egy előerősítő, keverő, helyi oszcillátor. Azaz mindenből kettő, mert UHF-VHF. Én inkább kibogarászom a kivezetések funkcióját, a huszadik után már könnyebben megy. Amit meg kell találnod: AGC, hangoló feszültség, 3 (4) kapcsolófeszültség (12V) a VHF1 VHF3 UHF sávra, +12V táp, KF kimenet. Már ha nem digitális hangolású tuner
Itt van pár fénykép a tuner-ekről.
Az első képen látható tuner-ek aszem nem digitális hangolásúak,a második képen lévő az aszem digitális hangolású,a harmadik képen lévő azok sem digitálisak,aszem . Tehát,ha egy ilyet beindítok,akkor már csak egy olyat kéne készítsek,ami "dekódolja" a tuner jelét,és a képcsőt működteti?
A második képen levő tuner digitális hangolású, a benne levő IC-k adatlapjait töltsd le, onnan megtudhatod hogy digi-e vagy sem. A dobozban van még a KF erősítő is, és valszeg a hang demodulátor. Ennek a kimenete már a hangfreki és a videojel. Kell még többek között egy szinkronjel leválasztó, majd jöhet a neheze. Az utolsó mondatod igaz, de az a "CSAK", az nem stimmel! Úgy érzem előbb némi elméleti felkészülésre lesz itt szükség
ui.: Lehetőleg olyan tunert keress, amelyen jelölve vannak a kivezetések: pl BU, VT, BH, AFC, AGC, BL, ilyesmi
Találtam egy olyat,amelyiken jelölve van valami:RAA , BI , BIM , UVAR , UHF , FI , FI , +12 .
A BIM nem tudom,hogy BIM vagy BIN ? Nincs ehez valami kapcs rajzod?
Mihez lenne kapcsolási rajzom? Valami tipust nem írnál?
Valami ilyesmit ír rajta: P 38 308-020 .
Remélem segít
Semmit...Az IC adatlapja megmondja, hogy melyik a +5V táp, a DATA, a CLOCK. A KF erősítő IC-nél ugyanez a helyzet, ott megkapod, hogy hol jön ki a videojel, melyik a +12V táp. A bal szélső lehet a hang demod., annak a hang kimenete megjelenik valahol a doboz valamelyik kivezetésén...Jó felderítést! (most a második fotóról beszéltem)
Hát ebbe sok IC van:IC1:TDA 2545 J3D8240V3 ,IC2:TDA2541 CSS82364 ,IC3:SDA2002 8231 .
A képen is látszik
ja, minden stimmel, ehhez kell még egy hang-kf erősítő+demodulátor, pl a TBA120 köré épített panel s ha EZT (!) be tudod indítani, hangod már lesz.
IC3: PLL tuning, IC2: Kép KF demod, IC1: Hangcsatorna, 5,5 MHz-es FM modulált kimenettel (vagy amilyen szűrő van utána) ezt kell lejátszani a TBA 120-szal, bár lehet, hogy nagy lesz neki a jel, ezt még nem próbáltam. A hang demodulátor panelen rajta van a hang-végfok is, TBA810 pl...
Azért ne csináld már ennyire régimódian:
A behangolását egy változtatható kapacitású kondival gondoltam megoldani,a többi beállítást poti-val. Akkor legalább használj eggyel több potit és kapacitásdiódával hangolj,..............
És a lábait hogy kössem be?
Amit írtam hogy RAA stb. ar egy másiké volt.Ennek a lábain nem ír semmit,se mellette. |
Bejelentkezés
Hirdetés |