Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek!
Én 1985 óta építek Texas erősítőket. Tapasztalataim szerint kiválóan alkalmas 'HI-FI, DISCO és Zenekari' célokra egyaránt. Az általam gyártott Texas némileg különbözik az itt találhatóaktól. Többféle paneltervvel készítettem már és soha nem volt semmilyen probléma vele. Ha valakinek bővebb információra van szüksége, azt a *** TEXAS * Az emil törölve, ( ide a fórumra írhatja ) !
Udv,
Ennek a kapcsolasnak meg mindig a szinteltolo a gyengeje. Ha a trimmer poti rosszabb minosegu es a csuszka nem erintkezik tokeletesen akkor kesz a baj, leeghet az erosito! Tudom, hogy ez eleg ritka jelenseg, de az ördög soha nem alszik. Inkabb teszek bele 2 plusz ellenallast es nem kell felni ettol a problematol.
A problémára egyszerű a megoldás. Beállítod a nyugalmi áramot (vele együtt a keresztezési torzítást). Kiveszed a trimmert, megméred a lábak közti ellenállást és helyettesíted 2 fix ellenállással. Ha véletlenül elszállna a végfok, tranyócserénél ismét így kell eljárni mert valószínű, hogy az új tranyók nem pontosan úgy fognak dolgozni, mint a régiek. Mindazonáltal, hogy ez a probléma nálam még soha sem jelentkezett. 1985-2011-ig.
Idézet: „A problémára egyszerű a megoldás. Beállítod a nyugalmi áramot (vele együtt a keresztezési torzítást). Kiveszed a trimmert, megméred a lábak közti ellenállást és helyettesíted 2 fix ellenállással.” Igen, ez is egy megoldas, csak kevesen ismerik es hasznaljak, mindenki ugy epiti meg, hogy bent hagyja a potit. Ha pedig bent marad akkor mar inkabb a biztonsagosabb kapcsolast erdemes megepiteni. Idézet: „Mindazonáltal, hogy ez a probléma nálam még soha sem jelentkezett. 1985-2011-ig.” Jaja, en is epitettem nehany erositot igy regen, nekem sem volt soha baj, megsem ajanlom ezt a szinteltolo kapcsolast, mert masnak lehet, hogy 1x bajt okozhat ha kevesbe jo minosegu, regi, elhasznalt potit epit a kapcsolasba.
Nem rossz. Pár ötlet: a 220 ohm lehetne nagyobb terhelhetőségű, a 22 ohm ellenállások közös pontja mehetne GND-re, a már említett nyugalmi áram beállítást mellékelem.
Ez sem az igazi, trimer állításakor teljes rövidzárba kerülhet a B-E és repülnek a végtranyók. Kellene egy + ellenállás a potival sorosan.
Szia! Meggyőztél, ezzel is lehet "gyilkolni". A soros ellenállást azért számolgatni kell, hogy igény esetén ~100mA-ig el lehessen jutni.
Próbálom számolni, oda lyukadok ki, hogy egyszerűbb a potival soros ellenállást először áthidalni, max. nyugalmi áramot állítani, potit lemérni, ezen értékű ellenállást beültetni.
Ennél az erősítőnél, nem kell a nyugalmi áramot beállító tranzisztort csatolásba hozni a hűtőbordával?
Kárt nem okoz, de a meghajtó tranyókkal fontos hőre együtt futnia. Bővebben: Link
Nem kell! Ha valaki nem tudja beállítani a potit minimumra az ne kezdjen bele! Ez nem egy LEGO erősítő!
Igazad van, mindenki úgy gyilkolja a tranyóit ahogy akarja. Minden trimerrel történő bellítás korrekt kivitelezése, csak normális határok közötti beállításra ad lehetőséget, ez alól kivétel lehet valóban, néhány barkács erősítő .
Szerintem is kellene, de itt egyesek ilyen "aprósággal" nem foglalkoznak..
Természetesen célszerű. Erre több megoldás is használható. Én rendszerint fel szoktam ragasztani a hűtőbordára egy csepp ferrobonddal.
A nyugalmi áram beállítására egyszerű módszert lehet alkalmazni, az úgynevezett erősítő élesztést. Hogy mi is ez? Akik esetleg nem tudnák azoknak elmondom, nagyon egyszerű. A két tápfesz ágba egy-egy 100ohm 5W-os ellenállást illesztünk és így kapcsoljuk rá a feszültséget. Ez két okból is jó. Ha valamit elrontottunk a panelen az ellenállások miatt nem tud akkora áram folyni a végtranyókon, hogy azok elszálljanak. nyugalni áram beállításánál pedig nem tudjuk zárlatba vinni a végét.
Csak a pontosság kedvéért, több int 25 éve foglalkozok ezzel a végfokkal.
Ha ennél az erősítőnél 100 mA-es nyugalmi áramra van szükség, akkor jobb ha elkezded az egészet előröl. Az általam megépített erősítők egyikénél sem haladta meg a nyugalmi áram a 30mA-t. Jó minőségű tranyók kellenek és akkor nincs gond.
Kitartó vagy. Nekem elég volt belőle néhány nap és szétszedtem.
A tápágakba kötött ellenállás nem a legjobb módszer, nem minden végfok tolerálja. Párszáz forintból (+trafó és egyebek) összedobható egy állítható szimmetrikus táp áramkorláttal. Ráteszed a végfokra a 3 csipeszt, beállítod a két potival a kívánt feszültséget és már csak az árammérőt kell figyelni. Fél perc.
Én nem általánosságba mondtam az ellenállásos módszert. Ennél az erősítőnél a legegyszerűbb módszer a védekezésre.
Ennel (es mas hasonlo vegfoknal ahol kompozit darlington kimenet van) azert _nem kotelezo_ a szinteltolo tranzisztort a hutobordara szerelni mert a tranzisztorok elrendezesebol adodoan nem tudnak hore megfutni a vegtranzisztorok. A nyugalmi aram ertekeert elsosorban a kompozit par elso tagja felel. Ennek a BE diodaja van hatassal a nyugalmi aramra, tehat ha ez a BE atmenet melegszik akkor no a nyugalmi aram. Van valami kis hatasa a vegtranzisztornak is, de az nem jelentos. Magyarul a kompozit vegu erositoknel a meghajto tranzisztornak kellene jo hőkontaktusban lennie a szinteltoloval (lasd B5 erosito).
Normal darlingtonnal mas a helyzet, ott mindket tranzisztor BE diodaja hatassal van a nyuglami aramra es ott kotelezo mindent a hutobordara szerelni!
Csatolt nyákon Te látsz valahol hőkontaktus kialakítást?
Én minden tranyót a bordára szerelnék.
Nem tudom milyen csatolt NYAKrol van szo. En altalanossagban irtam a kompozit vegu erositokrol.
Idézet: „Én minden tranyót a bordára szerelnék.” Ez is jarhato ut csak felesleges ido- es anyagpazarlas.
elektrorudi kérdése volt, a csatolt képet látván..
Nem értem az idő és anyag pazarlást.? Nyákot kell tervezni és akkor miért ne úgy.. és hűtés is kell, tehát semmi plusz. Idézet: „Nem értem az idő és anyag pazarlást.?” Egyszerubb a NYAK-ba forrasztani 3 tranzisztort es ugy hagyni oket mint ugyanazt a 3 tranzisztort NYAK-ba is forrasztani + hutobordara szerelni. A feleslegesen hutobordara szerelt tranzisztorokat valahogy oda kell erositoni, el kell szigetelni a hutobordatol ... ezek azok amuveletek amik plusz anyag es idotobbletet jelentenek fuggetlenul attol hogy van megtervezve a NYAK. De erre az egeszre felesleges ennyi szot is pazarolni mert igy is, ugy is jo a meglodas, egyeni izles kerdese ki hogy szereli a kompozit veget. A lenyeg ugyis az, hogy azt a tevhitet szerettem volna kicsit helyrerakni miszerint a kompozit vegu erositoknel is a hutobordara _kell_ szerelni a szinteltolot.
Több mint 30 darab megépített Texas után azt kell mondjam hogy feleslegesen vitatkoztok ilyesmin. Ha nem melegednek a végtranzisztorok 50-60 fok fölé akkor nem kell a nyugalmi áramot beállító tranzisztor a hűtőbordára szerelni. Nem fog megfutni a nyugalmi áram. Kicsit hajtottabb erősítőnél már érdemes megcsinálni. Nekem a hűtés egy 5mm-es alulemez szoba hangerőnél még langyos sem volt (kb. 10-15W). A hűtés méretét most kapásból nem tudom, de akkora mint a nyáklemez és a nyák alatt van vízszintesen.Bővebben: Link
Az alkatrészekből lehet következtetni mekkora a nyák. Nekem ezzel az erősítővel semmi gondom nem volt a megépítéssel. ha jó alkatrészekből csináltam és a beállító trimmert közép állásba tettem akkor rögtön szólt. Beállítani pedig fülre is lehet, úgy hogy nagyon kis hangerőn ne torzítson. Az alkatrészeket sosem válogattam! Mert mutasson nekem valaki két egyforma hangdobozt! (és két egyforma fület) Skori honlapján is elég részletes leírás van erről az erősítőről... |
Bejelentkezés
Hirdetés |