Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akku NiCd - NiZn
 
Témaindító: szeva000, idő: Feb 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 19
(#) szeva000 hozzászólása Feb 1, 2006 /
 
A gondom az,hogy van egy Zepter akkus porszívóm amiben behaltak a pana NiCa(1300mA) SUB-C akkuk.Sorba volt 9db kötve.Most hirtelen csak NiMh 2900mA-est tudnák szerezni.A kérdésem az lenne,hogy kicserélhetem e az egészet NiMh akkukra vagy maradjak a NiCa-nál?
A válasz sürgős lenne és előre is köszönöm.
(#) Sebi válasza szeva000 hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Nyugodtan kicserélheted, jobban fogja bírni a strapát. A töltőt célszerű lesz átalakítani,hogy nagyobb árammal töltsön.
(#) szeva000 válasza Sebi hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
egy egyszerű 10,8V-os adapter a töltője az a röhej.Ettől félek picit.Röhej ez a zepter,egy nagy f*s ennyi pénzért.Akkor ezek szerint nem lesz gond az akkukkal ez a lényeg.Még lenne egy kérdésem.Külön töltsem fel a 9db-ot először és aztán forrasszam össze őket vagy fordítva is mehet a dolog?
(#) szabi83 válasza Sebi hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
NiMh 1.2v os 1600mAh -sban, hogy lehet 3 A ??
(#) Sebi válasza szeva000 hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Én azt szoktam tenni, hogy végigmérem azúj cellákat, és ha nincs nagy különbség a feszek közt, akkor párhuzamosan kötöm őket és feltöltöm így. Ha készen van a töltés, még1szer végigmérem, aztán sorba velük és munkára fel!
(#) dr_uhu válasza szeva000 hozzászólására (») Feb 2, 2006 /
 
Üdv!
Lenne egy kérdésem. Eddig úgy tudtam h. a NiMH akkut lehet össze vissza tölteni mint a Li Ion-t, csak negyedik - ötödik alkalommal ki kell sütni majdnem teljesen. (Állítólag hozzá értő) ismerős azt mondta h. nem kell kisütni őkert, nem megy tönkre. Ezt nem tudom igazán elképzelni. Hogy is van akkor ez? Előre is köszi!
(#) eSDi válasza Sebi hozzászólására (») Feb 2, 2006 /
 
Helló! Bocs, hogy ide írok, de nem akarok ezért új témát kezdeni. szándékozom építeni egy NiCd-NiMH akksi töltőt. a mellékelt képen látható az általam kigondolt kapcsolás egy részlete. Az lenne a kérdésem hogy ez a módszer az akkuk számának kiválasztására működőképes lenne e? Teljesen automatizálni akarom a töltőt, nem akarok semmi tekerő kapcsolót berakni. ha esetleg valakinek lenne jobb ötlete akkor azt elküldhetné. köszi előre is.
(#) Sebi válasza eSDi hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Nem tetszik. A kapcsolóeszköz triac-nak van jelölve, de nem találtam adatlapot. Egyenfesznél a triacot 1szer begyújtod és vezetve marad mint a tirisztor, nem tudod kikapcsolni csak az áramkör megszakításával. Begyújtani sem lehet így a PIC felől mert a legfelsőhöz már nem jut gyújtófesz sem.
Én külön-külön áramgenerátorrra szavaznék, ezek kapcsolhatnak is. A kisütésnek is cellánként van több értelme, hogy az esetleges eltéréseket korrigálja.
(#) Sebi válasza dr_uhu hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Ezeket az infókat sztem a kereskedők terjesztik, hogy minél többet lehessen eladni a tönkrementek helyett. NiMh ugyanúgy szenved a memóriaeffektusban, mint a cellarészegségben - gyakran ez utóbbi miatt kellett cserélni a telefonokban, mert a töltőproci hamar töltéskész jelet kapot és sosem töltötte fel. Ezeket aztán analóg műszeres tápon gond nélkül fel lehetett tölteni, megfigyelve a töltőárammérő csapkodását 10 és 300mA között.
(#) patexati válasza dr_uhu hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Szerintem a NiMH akkut is ki kell sütni csak az élettartama magasabb mint a NiCd akkué.A LiIon akku az teljesen más módon működik mint az előző kettő de azt is ajánlatos kisütni legalább minden 5-6.töltéskor viszont ha nincs kisütve akkor a névleges kapacításának csak egy részét tudja nyújtani ha mAh-ban mérjük tehát pl a mobiltelcsin ezt úgy veszed észre,hogy "hazudik a telep töltésmérő".:yes:
(#) eSDi válasza Sebi hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Üdv! Bocs de azt elfelejtettem leírni hogy a töltő REFLEX redszerben üzemel, ezért az áramkör mindíg megszakad egy pillanatra. A triak típusa meg nem érdekes az ne nézd. És azért raktam triakot, mivel a kisütőáramnak is kell folynia visszafelé. Már van bent 3db ármgenerátor a kapcsolásban, de azok csak a töltöáram kiválasztása miatt vanak. A mellékelt képen látszik a REFLEX töltési módszer elve. Ezzel a módszerrel nagyobb töltési fok és kevesebb hőtermelés érhető el.

reflex.gif
    
(#) eSDi válasza Sebi hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
És itt van a kapcs rajz is. Hátha esetleg segít a megértésben. Most csináltam, ezért lehet hogy kihagytam valamit(az értékek direkt nincsenek feltüntetve). Köszönöm az eddigi válaszodat.

töltő.gif
    
(#) Norberto válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 10, 2006 /
 
Kellene nekem egy kapcsolás NiMH akksik töltéséhez. Van olyan emberke, aki ért a töltőkhöz? Illetve tud vki adni ismertetőt, hogyan is érdemes ezeket tölteni-kisütni (ha kell), stb? Van 4 db ceruzaakksim (nemrég vettem), és azokat szeretném normális módon tölteni, hogy minél tovább éljenek

Ha vki tud vmi infot/bonyolultabb kapcs rajzot, az ne tartsa vissza az információkat!

(Az se baj, ha PIC van benne, eligazodom rajta...)
(#) eSDi válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 10, 2006 /
 
Helló!

Én most csináltam egyet. De az egyém gyorstöltő! Max 5.6A-rel tölt. Gondolod akkor csnálok egy kapcsolást neked is. csak áruld el hogy menyi időt szánsz a töltésre.
(#) Norberto válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 10, 2006 /
 
Nekem egyáltalán nem kell gyorstöltő...akár egész éjszaka is mehetne. Az a lényeg, hogy profi legyen, csakis NiHM-hoz legyen "tervezve", mindenféle áramokat, feszültségeket mérjen töltés közben, hogy ne kelljen fél év múlva kidobnom a kukkkkába az akksikat

Egyébként kösz előre is, ha tervezel egyet Az jól jönne nagyon!

(Felőlem lehet benne 5 PIC is, vagy 2 ATMEL, de vérprofi legyen!)
(#) eSDi válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 10, 2006 /
 
OK! Holnapra összedobok egy kapcsolást!
Legyen rajta LCD is? Mondjuk 2x16 karakteres vagy elég a ledes visszajelzés. 1 PIC-el simán megoldom és még bonyolult se lesz.
Elég 1 fix áram értékis vagy legyen változtatható?
(#) Norberto válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 10, 2006 /
 
LCD nem kell rá, kösz. LED-es visszajelzések megfelelnek. Tehát: töltés, kisütés, kész állapotokra külön LED-ek, mind a 4 külön akksihoz. És persze az lenne a legjobb, ha a 4 akksit függetlenül kezelné...
(#) szeva000 válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 10, 2006 /
 
1ilyen lapcsolás engem is érdekelne
(#) Norberto válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 10, 2006 /
 
Szerinted a fix áramos jobb, vagy a változtatható?

Amelyik a jobb, olyan kell nekem
(#) eSDi válasza szeva000 hozzászólására (») Ápr 10, 2006 /
 
OK akkor egy PIC16F872-es kell + 4db mondjuk 300mA-es áramgenerátor + 4db kisütő MOSFET.
(#) Norberto válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 10, 2006 /
 
PIC16F72-vel nem lehetne??? Abból van pár itthon...egyáltalán...pontosan milyen feladatokat is végez a PIC?
(#) eSDi válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 10, 2006 /
 
Az egyszerübb a fix áramos. De ezzel minden kapacítású akksit ugyan azzal az árammal töltesz.
(#) eSDi válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 10, 2006 /
 
F72? mekkora is ennek a program memóriája?
(#) eSDi válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 10, 2006 /
 
Szerintem a cellafeszt kell mérni és az áramgenerátorokat kell kapcsolgatni.
meg a kisütő tranyókat.
(#) Norberto válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 10, 2006 /
 
Az F72-nek ugyanakkora a prog. memóriája, mint a 872-nek.
(#) eSDi válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 10, 2006 /
 
akkor jó lesz!
(#) eSDi válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 11, 2006 /
 
Na itt a kapcsolás! kb olyan 270-300mA-el fog tölteni.

A nyák-al és a software-el megbirkózol? vagy szenvedjek én vele....

charger.gif
    
(#) bbatka válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 11, 2006 /
 
Kicsit későn kapcsolódtam be tudom. Találtam egy töltő kapcsolást. Talán hasznát veszitek. Itt
(#) KeserűCukor válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 11, 2006 /
 
memóriaeffektusban, mint a cellarészegségben
Ezek mik?

Töltőáram ugrál?

Kössz!
(#) tatabike válasza KeserűCukor hozzászólására (») Ápr 11, 2006 /
 
Hát, amemóriaeffektus valami olyasmi, hogy ha nincs feltöltve normálisan az akksi, vagy nincs lemerülve teljesen, és úgy töltenek rá, akkor azt "megjegyzi", és legközelebb ugyanazon a ponton "lemerül", pedig még van benne graft, csak valami kristálykicsapódás vagy mi a fene miatt a maradék energiát igen nehéz kicsalogatni belőle. A legjobb, ha mindig le vannak merülve, meg teljesen feltöltve. Akkor nem lehet gond. Én digikamerában 3 éve használok 4 db AAA méretű 750 mAh Energizer akkut, és 2 éve 4 db szintén AAA, de 800 mAh Hama akkut. Kb. 150 vakus fotót tudok velük csinálni, mármint egy töltéssel. Vaku nélkül meg 2-3x teleküldöm a 256 MB-os memóriakártyát. Sosem voltak túltöltve, meg rátöltve, és az Energizerek már 3 éve bírják, észrevehető teljesítmény-romlás nélkül. A 2 éves Hama típusúakon már érezni, hogy nem olyan jók, kb. 700 mAh-nél járhatnak. Ja, és ezeket a Blue-Baby nevezetű sokezer mAh-ás csodaakkukat nehogy megvegyétek, nagy gagyi az összes. Jó ha a negyedét tudják annak, mint ami rájuk van írva...
Következő: »»   1 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem