Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   884 / 2523
(#) gaboca323f hozzászólása Aug 14, 2011 /

Üdv!

Került hozzám 8db TDA7295 IC, ismeretlen eredetű bontottak, 2 db nagyon csúnyán kilyukadva.
A maradék 6 darabon nem látni semm sérülért.
Ki lehetne valahogy deríteni beépítés nélkül, hogy jók e?
(#) Bártfai Ferenc válasza Doncso hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Na ezt nekem senki nem mondta, hogy a bemenetet rövidre kell zárni.. lehet ez a gond?
(#) Doncso válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Ha csak a levegőbe van, akkor például lehet, hogy begerjedt, nem lehet tudni, első indításnál pláne.
Zárd rövidre a bemenetet, a nyugalmi áram potit tekerd a legkisebb nyugalmi áram felé, a kimeneten ne legyen terhelés, 10 ohmok a tápágakban, és mérjük a + ágba az áramot, akár árammérő módba, akár a 10 ohmos ellenálláson eső feszültségből, ez nem lényeges, majd inditsd el, ha jó a panel, akkor nem szabad felszökni az áramnak, mindössze 5-10mA nél kell mozognia a nyugalminak, ha ez így van, akkor szépen tekerd felfelé a potit, kb 50-70mA ig, ezzel megvan a nyugalmi áramod, majd mérd meg nincs e DC a kimeneten, ha minden ok, akkor 10 ohmokat ki lehet venni, elvileg kész az erősítőd.
Ha felszalad a nyugalmi, akkor lehet vakarózni, lehet panelhiba, gerjedés, hibás alkatrész, szinte bármi lehet.
(#) Doncso válasza gaboca323f hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Szerintem légszereléssel, méréssel nem lehet megállapítani szerintem.

Köszi.. az ellenállások értéke meg maradt 10 ohm csak kicsit meg égtek... a bemenetet már rövidre zártam... 2. élesztési kísérlet.....
(#) Bártfai Ferenc válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Ugyan az történt csak most el égtek az ellenállások... Át nézem a panelt... de a kapcsolási rajz alapján az eredeti nyákra készítettem... úgyhogy passz mi lehet most a baj..
(#) Bártfai Ferenc válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

mégsem égtek el.. ezek még mindíg 10 ohm-osak..

Valami akkor még mindig nem jó. Mérd ki a FET-eket jók e egyáltalán még. A FET-et nem tudod rövdzárra mérni, EZ alapján megmérheted élnek e még a FET-ek. Az ellenállás kizárólag akkor füstöl ha az erősítőd nagyon nagy áramot akar felvenni, ez jobbára akkor következik be, amikor kinyitnak a FET-ek, ez lehet gerjedés miatt, vagy épp lehet attól is hogy rosszak, vagy az előttük lévő fokozat hibája, de lehet egy rossz forrasztás, esetleg átvezető nyák is, ha tudsz csinálj két jó minőségű képet a nyák és a beültetési oldalról, illetve csatold a dokumentációját, úgy könnyebb lenne segítenem.
(#) subwoofer220 hozzászólása Aug 14, 2011 /

Hali!
Az a két tranyó egyforma? Az egyiken nincs "BD"
Valamint a formájuk is kicsit más..
(#) albinolynx válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Köss sorba inkább + / - ágba 1-1 21W-os gépkocsi izzót. Szemléletesebb is, mint az ellenállás.
(#) albinolynx válasza demcar hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

A 100nF hidegítőket szerintem forraszd közvetlenül a pufferek lábaira. Lehet akár smd is, ha úgy gondolod.
(#) Doncso válasza albinolynx hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

+- 63v-ról van szó. Szemléletesen kilőné az izzót.
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Aug 14, 2011 /

Itt vannak a képek és a kapcsolás! Remélem jók lettek
(#) albinolynx válasza Doncso hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Sorosan bekötöd, mint egy áram mérőt. Miért lőné ki?

Rakd fel légy szíves a nyáktervet, amit készítettél!
(#) subwoofer220 hozzászólása Aug 14, 2011 /

Valaki tudna válaszolna a lap legelső kérdésére?
Előre is köszönöm!
(#) Bártfai Ferenc válasza albinolynx hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

tessék... hát kicsit el szomorított ez a kezdeti sikertelenség... Amúgy a feteknek még nincs baja... azonnal le kapcsoltam a tápot amint 1A fölé emelkedett az áramerősség

270W.lay

(#) saraha hozzászólása Aug 14, 2011 /

Üdv,meg van valakinek az Nmos 350/500 végfok azon kapcsirajza amin a védelem is szerepel?

Ahh, legközelebb az alkatrész feliratozást se hagyd le a rajzról!
(#) Doncso válasza albinolynx hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Mert ha egy 12v-os autóizzót köt be egy +-63v-os tápágba, és probléma van az erősítővel, szerinted mekkora feszültség kerül az izzóra? Jó hogy itt vagy.
(#) saraha válasza saraha hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Lustaság fél egészség...már meg is van itt,ha valakit érdekel.

Gondolom a +táp a 9240-es felé van ugye? Diódák jófelé állnak?

igen a diódák jó felé állnak... és a táp+ a 9240 felől van.. amúgy a nyákrajzot innen az oldalról szedtem... az alkatrész értékeket én is a kapcs. rajz-ból legóztam ki..
(#) demcar hozzászólása Aug 14, 2011 /

Sziasztok.

Nekem abban kellene segitség,hogy a készülő erősitőmhöz, a trafó elé a hálózatra milyen szűrőt érdemes tenni?
A tanácsokat előre is köszönöm.
(#) albinolynx válasza Doncso hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Jogos, csak magamból indultam ki...
Nekem van egy szabályozható toroidom, amivel különféle leválasztókat táplálok. Első élesztéskor, bemérésekhez már alap, úgy megszoktam. Ezért írtam, hogy szemléletes az izzó, mert kis feszültségnél is látszik már, ha gond van (és nem is megy tönkre).
Nyilván szabályozható toroid nélkül neki nem segítség. Köszi és bocsánat!
(#) saraha válasza demcar hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Szia.
Pl: ilyet attól függ mekkora teljesítményre kell, én rossz PC tápokból is szoktam bontani...
(#) demcar válasza saraha hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Aha én is ilyenre gondoltam, de én inkább csinálnék mert nem úgy van kialakitva már a doboz hogy egy ilyen csatlakozót tegyek bele. Én inere gondoltam a két kondenzátorral. És ez elég lenen 450W terheléshez mármint amperilag mert ez 3,1A bir el. És még valami hogy ehhez milyen kondik kellenének?

Akkor bontsál valahonnét az a legolcsóbb...TV-ből,PC tápból tekercset 2x 30-40mH elég lehet ferrites is, elé és után 100nF/400V kondi,csinálhatod 3 pólusúra is...a tekercs keresztmetszetét figyeld azért,hogy megfeleljen az áramerősségnek.
(#) demcar válasza saraha hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Látod hát te zseni vagy! Nekem eszembe se jutott a számitógépem van nekem rossz 2 darab is most néztem és abba is van tekercs is és kondi meg is van a megoldás.
Nagyon köszönöm a segitséged!!!
És úgy van irva a szűrő mellé hogy 2A-os biztositék és én ahogy kiszámoltam az elég 450W-ra, mert nekem az 1,95-re jött ki ha jól számoltam. 450 : 230= 1,95, tehát 2A-os biztositék elég.
Még egyszer köszi.

Folyamatos 450W teljesítménynél nem egy életbiztosítás én biztos nagyobbat választanék...
Következő: »»   884 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem