Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Aha értem akkor keresek másat ha találok. És még egy kérdés hogy ezt most a lágyinditó elé vagy után kell kötni?
Tedd mindenek elé!Tehát ez legyen a 230VAC után közvetlenül.
Hali! Valaki segítsen ,nem akarok rossz tranzisztort belerakni! :no:
ITT A KÉP
Mi a gond azzal a tranyóval?
Ami be van keretezve és fölé írva hogy " BD 242C", az olvashatóan BD241C. A jobb oldali a 242C. ST gyártmányok, hacsak nem hamisítvány.
De az alatt van egy másik! A sárga keretes alatt van egy piros keretes! De arra nincs az írva hogy BD hanem csak 242C! Ugyan az lenne mind a kettő?
Jaj bocs a bal oldalit mutattam ,de a jobb oldalon van a BD242C!
Igen, az is BD242c. De kimérted őket egyesével, úgy hogy kivetted őket?
Persze. Én most arra vagyok kíváncsi,hogy a két piros keretes ugyan az-e? Mert az egyiken csak 242C van felírva ,a másikon BD242C van felírva! Valamit a formájuk is picit más.. Kerekített sarkok,oldalas bemélyedés..
Igen, az is BD242c.
Oké,csak most olvastam a hozzászólásodat! Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!!
Valamint nagyon aranyos a kislányod!
köszi.
Szia.
Egész egyszerűen nézd dióda vizsgálóval, az egyik npn a másik pnp, ez azt jelenti , hogy ha a CE-átmenetet akarod nézni, akkor azt az npn-pnp átmenet végett csak pont fordított "előfeszítő" vizsgálattal tudod megtenni. Ha egyformák akkor az rögtön kiderül, mert nem kell cserélni az előfeszítési irányt. Ha nem egyformák, akkor értelem szerűen cserélned kell a mérési irányt Bár most olvasom te talán, a típuson belüli osztályzatra lehettél kíváncsi ?.. Lényeg, hogy ahány gyártó annyi technológia (ill hamisítvány )
Na én ezt nem értem.. Át néztem a teljes kapcsolást.. Minden Alkatrész értéke megfelelő... Már a nyugalmi áramot szabályozó potit is állítgattam... Ami változást el értem, az az volt, hogy amikor a poti 2,2K-n állt akkor kicsit lassabban kezdett el emelkedni az áram... Viszont a kis 0,6W-os 10 ohmos 1,4A-nál nem bírta tovább. Már nem tudom, hol keressem a hibát! A Földelés lehet gond? Kössem le a hálózati földelést az erősítőről? Másra már tényleg nem tudok gondolni csak arra, hogy valami be gerjeszti a cuccot!
Szia.
A 680Ohm-os ellenállást (ami a nyugalmi áramot állító körbe van) cseréld magasabb értékűre 1K-1K2-ra. Indításnál menjenek vissza a 10Ohm-ok, és a poti maximális 2K2 állásba maradjon! Érdekes a jelenséged, mert olyan mintha a keresztirányú torzítást beállító A osztályban működő köröd nemigazán menne, és megfut hőre...
Szia. Kiforrasztottam azt az 5 tranyót a panelből,azok 100% hogy rosszak.. De ott maradt az a 2 db amin hűtés sincs. Az egyik:BD239C A másik 242C
A 242C-nek más az értéke mint a jó oldalon lévőnek!(lehet mert kiforrasztottam azt a 5 rossz tranyót?) Tehát az a gondom hogy kiszeretném cserélni a 242C tranyót,de a netten csak olyan találtam hogy BD242C.. Tehát azért vagyok bajban ,mert 5 tranyó közt is van BD242C de annak kerekítettek a sarkai, a másiknak nincs lekerekítve a sarkai és csak 242C van ráírva a BD nincs..
Idézet: És ez mitől lehetséges? „Érdekes a jelenséged, mert olyan mintha a keresztirányú torzítást beállító A osztályban működő köröd nemigazán menne, és megfut hőre...”
Az ne zavarjon meg semmibe, hogy kerekített-e vagy sem..
"ahány gyártó annyi technológia és hamisítvány" Az st az Thomson ha jól emlékszem. Lényeg az, mivel nem egy drága dolog ez érdemes az összes bd-t kicserélni ha már rosszak. 242c is bd széria. És igen, a kapcsolástechnika miatt beforrasztva mérhetsz más értékeket azonos típusú tranyókon, főleg ha egyik oldalról már kiszedted a többit. Valószínűnek tartom amik nincsenek felbordázva, ők a meghajtók. Bővebben: Link
Ellenőrizni kéne h jól működik az npn-tranyó.
Mekkora feszültség jelenik meg a C-E közt..? A végtranyók nem melegszenek be hirtelen??
Ilyenkor aktív elemek mennek legelőször tönkre, az ellenállás ha tönkre megy annak szinte mindig van fizikai jele (szétég, elszíneződik , esetenként megnyúlik).
Mérd át az összes tranyót, s csak úgy indíts rá!
Be teszem a BD140-et a helyére.. meg mérem a vég fetteket még egyszer.. Bár edíg ahogy méricskéltem jók voltak... A kereskedésbe tehetnek mindenről.. A számlán 2db bd139 és 1 db bd140 szerepel... E helyett kaptam 3 db bd139-et.. Na mind1 azért én is jobban figyelhettem volna!! Nagyon szépen köszönöm a segítségedet! Nélküled biztos nem jövök rá, hogy mi szívat!
Szia! A 220V/60W izzó a maga 60-70 ohm hideg ellenállásával szerencsésebb lett volna a kezdeti kísérletekhez, de a 10 ohm -osokkal is össze kell annak jönni.
Írod, hogy a nyugalmi áram magas és bekapcsolás után még feljebb fut. Pár mérésre szükség volna, hogy megtaláljuk melyik alkatrész okozza. Ehhez először is a nyugalmi áramot minimálisra kell csökkenteni a 2,2k potival sorbakötött ellenállás növelésével. A 680 ohm helyére 1,5-2,7k ellenállást ajánlok. Amikor a nyugalmi áram stabilan beállítható 20-30mA környékére akkor kérlek mérd meg az IC kimeneti és táp feszültségeit. Tudom fárasztó a szerelgetés de a panelra csak akkor adj áramot, ha mind az öt tranyó a hűtőbordán van. Nagyon fontos, hogy a nyugalmi áram beállító BD139 -ese együtt melegedjen a fetekkel, ez az egyensúly feltétele.
Szia!
Hála emersys segítségének meg lett a bűnös alkatrész.. a bd140 helyére bd139-et tettem.. Ő okozta a galibát.. Már csak imádkozom, hogy minden alkatrész túl élte a tévedésemet.. Én nem tudom.. akár hányszor átnéztem mindent jónak láttam.. És csak most tűnt fel, hogy a 139-140 pár helyén 2 db 139 van.
Az előbbi hsz. írásakor még nem tudtam a BD140 elcseréléséról.
Végülis egy kutya.. Kis téglatest alakú és 3 lába van.. Kell ennél több? Amúgy szerinted mik a kilátások, Túl élhették a többiek a tévedésem? És még nincs faji meg kölömböztetés.. Csak egy szám tér el rajta és máris ki utálták a többiek....
A negatív tápoldali fetek nyitva voltak. Ebben nincs semmi megrázó. Csere és hagy induljon
Kiváncsi vagyok
haza érek 5 után melóból és minden kiderül..
Szia.
Elkészültem a zavarszűrő paneljával, gondoltam megmutatom hogy, hogy is néz ki. 3 pólusúra tervezetem. Találtam hozzá itthon mindent, van nekem itthon egy régi mikrohullámú sütő és abban találtam mindent hozzá és ott benne a tekercs mellett 10A-os biztositék volt, tehát ez a tekercs tuti kibirja az akár folyamatos 450W terhelést. (Ám le is teszteltem a tekercset, 460W-al terheltem (égők) és épp hogy egy picit meleg volt a tekercs) |
Bejelentkezés
Hirdetés |