Fórum témák
» Több friss téma |
Papír gyűjtés közben kísérd figyelemmel. Bővebben: Link
Mert szub-ból sosem elég
Egyébként meg nem felesleges a párhuzamos-híd. A 4 Ohm hangfalamhoz (87dB) ugye a sima kapcsolás gyengécske, a híd kapcsolás köszönőviszonyban sincs a 4 Ohm-al (még a sima sem bírta, csak ha levettem a tápfeszültséget). A párhuzamos kapcsolás már egész jó, de a hangszóró impedancia menete 4 Ohm fölé is megy (így hiába tudna közel 200W-ot 4 Ohm-ra...), mert 8 Ohm-on a párhuzamos 90/100W-ot tudhat max, és ezért kell a párhuzamos-híd. Ugyebár annak nem tesz jót a 4 Ohm, de csak annyira nem, mint ahogy a sima hídnak a 8 Ohm, szóval nem veszélyes. Mégis ez az egyedüli olyan kapcsolási módja ezen ICk-nek, a 4db együtt, ami képes torzításba vinni a hangszórót. Hát ez van . Ennek az autós JBL-nek kell az erősítő rendesen.
De, a parhuzamos kapcsolasoknal igen. A lenyegen nem valtoztat.
Egy kérdés,mivel már jó néhány TDA 7294-es erősitőt összeraktam már,szinte 99% ban mind müködik mái napig is.
Még a helyi diszkóban is egy ilyen erősitő szól már vagy 5 éve..nincs velük gond. most jelenleg is épitek egy 2+1 csatornásat,vagyis woofer kimeneteset.. .. Tehát arra akarok kilyukadni,hogy nem találok olyan rajzot ahol az IC-nek egyik lábára van egy ledd kötve.. Vagyis az akkor kezd el villogni mikor kezdődik a torzitási határ..Tehát mikor már jócskán terhelve van. Ez a rajz létezik de nem tudok rátalálni.. Tud ebben valaki okosat mondani?
Bocs igazad van, 7294-ben nincs is clip funkció.
Pedig számomra igen csak hasznos funkció, mert sokszor ahhoz állítom be a max hangerőt .
Hogyan lehetne a legegyszerűbben a 7293-hoz hasonlatosan működő clip detektort építeni a 7294-hez, nem tud véletlenül egy linket valaki ? Aki 7294-et használ, még nem hiányolta ?
kivezérlésjelzö+oszciloszkop+méregetés+beállitás, tehát ezzel azt akartam hogy kivezérlésjelzö felsö szintjét beállitani a clippelés határára
Szia! Elliott kapcsolásából merítve az ötleltet, készítettem egy univerzálisnak mondható clip jelzőt. A TDA7294-hez is ezt használom.
ITT van egy clip jelző kapcsolás. Jó mindenhez, csak méretezni kell néhány ellenállást a tápfeszhez.
Üdv! Az Elliott félének, ebből eredően az enyémnek is gyenge pontja, hogy csak egy adott terhelő impedancián működik helyesen. Az ok a szaturációs feszültség változása, illetve az áramkorlátozó működése.
Többek között emiatt is tértem át a TDA7293-ra.
Ez is Eliott féle rajz,igaz ez limiter,de ha kihagyod az ldr-t akkor clip jelző.Régebben megépítettem,egy hangosításra szánt erősítőbe beszereltem,ldr nélkül,később azt is tettem bele.
Lehet nem ebbe a topikba tartozik, de Eliott rajzát nézve az jutott eszembe, hogy az ldr-t valami másra cserélve,és a c2 értékének módosításával, remek magas sugárzó vagy hangszóróvédelmet lehetne építeni hangfalba.Valami ilyesmire gondoltam,csak nem relé lenne a beavatkozó hanem félvezető.
Szia! Érdekes felvetés, itt lenne jó megbeszélni.
Amatőr gyakorlatban nem számítok az elterjedésére, csak több erősítős rendszerekben tartom nélkülözhetetlennek.
Sziasztok!
Még mindig az IC StandBy és Mute lábán elmélkedem. A Mute lábat értem mert előforulhat, hogy kis időre némítani kell az erősítőt. A StandBy láb viszont nem fér a fejembe. Ha nem használom akkor kikapcsolom és nincs szükségem a készenlétre. Minek? Ha ez nekem nem kell akkor miért nem köthetem ezt a lábat fixen ellenállás és kondi nélkül a pozitív tápra?
Szia! A stby-hoz a kondi és az ellenállás csak a koppanás mentes bekapcsolás miatt kell. Ha van erre külön áramköröd, vagy nem zavar kösd nyugodtan direktbe.
Készül hozzá egy relés DC éd koppanás gátló.
Mostani kapcsolásomban direkt van kötve, de semmi hibát nem tapasztaltam. Mi a különbség a két funkció között?
Azért mert!!
Ha épitesz egy olyan rajzról ahol nincs is bekötve a ST-BY és csak magától beindul,akkor keletkezhet egy pillanatnyi amojan pici buffanás a hangszóróban.. Nem mintha ez kárt okozna,mert nem. Viszont ahol a st-by-on inditod ..(egy bizonyos rajzon.) Akkor lágy bekapcsolása van,szinte nem észre vehető hogy bekapcsolt.. Nekem egy nyomógomb az inditásom.. Ha meg ezt simán bekötöd akkor táp inditáskor ismét buffan. A mute nem ugyan az mint a st-by! De tégy egy próbát igy bekötni.
Hello!
Én megépítettem az oldalon levő koppanásgátlót, kicsit kiegészítettem. Beépítettem egy kapcsolót. Alapból az egész áramkör megkapja a +12V-ot, de a relé és a állapotot jelző LED csak akkor, ha a kapcsoló olyan állásban van van. Így megoldható egyszerre egy mute funkció is, a kapcsolóval lehet kapcsolgatni a relét, viszont az áramkört nem zavarja. Az is megoldható így, hogy a LED helyére egy kétszínű LEDet teszel, így ha mute állásban van a kapcsoló, akkor pirosan, máskülönben zölden világít. Az ötletet a basszusgitár erősítőm adta, abba is valami ilyesmi megoldás van, bár ott nagyobb a késleltetés. Tényleg ennél a kapcsolásnál min kellene változtatni, hogy nagyobb legyen a késleltetés? Én nem vagyok nagy koponya, csak építgetek pár dolgot, de ez így nagyon jól működik.
Ez a megoldás azért nem jó, mert a hangszórónak impedanciája van.
Köszi, megnézem.
Hello! Az bizony nem túl jó, mert többféle impedanciájú hangfalat is használok.
Na igen, olyan jó kapcsolást nem lehet összehozni, mint ami a 7293-ban van. Az a Clip jelző bármilyen tápfeszültségről, és terheléstől függetlenül pontosan visszajelez. Műterheléses kimenőteljesítmény mérésnél nem kell szkóp a jelalak vizsgálatához, a clip led tökéletesen jelzi, hogy mikor kezd klippelni a kimenet. Egyszerűen nem értem, hogy a 7294-ben miért nincs!? Gratula a tervezőinek... Még valami: a 7294 helyett gondolkodás nélkül áttérnék a 93-ra, csak egy jelentős különbség van védelmi szempontból a 94 javára. 7294: SHORT CIRCUIT PROTECTION 7293: SHORT CIRCUIT PROTECTED (WITH NO INPUT SIGNAL APPLIED) Ha a 93-at "zenével" zárod rövidre, akkor , míg a 94 valószínűleg túléli
Sziasztok!
Rajzolgattam egy sztereó végerősítőt 2db TDA7294-el. Ha valakinek van fölös 5 perce megnézné, hogy alapvatően jó-e? Adatlapi kapcsolás kiegészítve némító gobbal és led-el.
Elektromosan jónak látom. Kicsit tömöríteném, hogy a vezető sávok minél rövidebbek legyenek. A bemenetek felett elég keskenyen a GND, ott érdemes lesz ónnal vastagon futtatni.
Hogyan érted, hogy a bemenetek felett?
Ennél jobban nem mertem tömöríteni mert akkor már erősen zsúfot lenne és átláthatatlan. Működés szempontjából nem tudom... Próbálok törekedni az átláthatóságra és a stabil működésre.
Bekarikáztam, hogy hol vastagítanék.
Találtam egy példát az elrendezésre.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |