Fórum témák
» Több friss téma |
Én máshogy csináltam és kevesebb időmbe telt, mint neked a hozzászólásodat megírni. Egyszerűen megkérdeztem priviben. 10 perc múlva jött a válasz. De ha figyelmesen elolvastad Raiden hozzászólását, sugallta a privát levelet...
Úgy látszik, hogy nektek mindent a szátokba kell adni...
Én még mindig nem értem,... Miért nem ássátok ki őket ?
Én már többet kiástam a földből aztán egy időre eltűnnek a vakondtúrások.
Kedves Mindenkinek!
akik a vakonddal vívják ádáz küzdelmüket... Jómagam is sokat vacakoltam e bájos állatkákkal, sikertelenül. Hosszas töprengés következett. Végül is, megszületett a teljes megoldás: kb. 2000 nm-es tanyai kertet sikerült védelem alá vonni és két hónapja nincs friss túrás... Ha van rá érdeklődés, szívesen közkinccsé teszem. Üdv., egy közel hetven éves rádióelektronikai amatőrtől.
Epekedve várjuk, a vakondok kevésbé.
Amit próbáltam, napelemes lámpába épített vakond riasztó, mechanikus (!!!) buzzerrel. Jó eredményt tapasztaltam, de csak kis hatótávolsággal.
Persze, hogy várjuk, különösen, ha valami elektronikus megoldásról van szó. A fiamnál és nálam is úgy nézhet ki a föld alul, mint egy fejlett nagyváros metróhálózata...
Kedves Katt és mások!
A lényege a dolognak a hatásos lesugárzás. A gyári kütyük néhány 10mW-os zümmere nevetségesen csekély. Főként, ami a valós teljesítményt illeti... Tehát: 25 literes régi tejeskannába építettem be hangszórót, amekkora csak befért az edény száján. Földbe süllyesztvén a kannát -aminek fedelét gumival izoláltam, csakúgy, mint a hangszóró bemenőkanócát- az egész mű még kapott egy műanyag vödröt is, téglával a tetején. Így 2-3 méterről már semmi zavaró hang nem hallatszik. Itt azt hiszem a .lesugárzó. ami újszerű, nagyon időtálló is. A többi a szokásos: 556, astabil, wobbulálva, -350-400 Hz, hangvégfokkal ellátva: TBA810. A táp biztonsági trafóról. Két ilyen rendszer védi a kertet, óriási sikerrel. Üdv
Tetszik, ötletes! A hang állandóan szól, vagy csak bizonyos intervallumonként szólal meg?
Az ötetedről ugrott be az, hogy régen nem tudtam felébredni a mechanikus csörgő órára. Úgy oldottam meg, hogy az órát 5-6 porcelán tányér tetejére tettem. Így már eléggé idegesítő volt a hangja. Ezt a gondolatot továbbfejlesztve akár egy kiszuperált mechanikus csengőt is tehetünk a tejeskannába -régi kiszuoperált tányérok társaságában- melyet időnként bekapcsoltatunk egy elektonikával. A kertben elhelyezett riasztók más más időben kapcsonának be.
Kérlek tisztelettel, a részletekbe nem mentem bele: nem szól állandóan, kb 15 sec szünet, kb 6-7 sec zaj. Ezt a funkciót 2 db PNP-re épült lusta astabil odja meg, kapcsolván egy power FET-et. Így az össz fogyasztás is alacsonyabb és nem szokik hozzá a vakond. Havi szinten cca. 100 forinttal növeli mindösszesen a villanyszámlát, nekem megér ennyit. - Ezen oldalakon láttam olyat is, valaki rádióműsort sugárzott nekik. Azt nem próbáltam, félvén, hogy Illetékes Hatóság esetleg perbe fog, nem rendeltetésszerű rádióhallgatás címén...Üdv.
U.i.: amit idáig gyári vacakra költöttem, -hatástalanok voltak- bőven megvehettem volna belőle MÉH telepen a kannákat, de ezek a padláson hevertek.
Köszönjük, a magam részéről kipróbálom.
Még egy érdekes tapasztalatról teszek említést: az első rendszer telepítése után -kb. 1 hétig- még voltak a vakondnak próbálkozásai, szinte koncentrikus körök mentén távolodva, egyre kisebb túrást hagyott maga után, végül ezek is megszűntek. Ekkor telepítettem a második tejeskannát, kellően megfontolva az átfedést is. Azóta ,,csendes,, a kert. Még annyit, azért nem süllyesztettem teljesen föld alá a kannákat, mert hangszórójavításnál-cserénél télen nehezebb lenne ez a művelet. Megfigyelésem szerint télen is igen aktív Őkelme, főleg közvetlenül a ház körül, ahol kicsit jobb a mikroklíma. Sok sikert kívánok. Üdv.
Szevasztok!
Havasa elmondása alapján összedobtam egy kis kapcsolást , működik, de a vakondokra gyakorolt élettani hatásánál én még nem tartok, azon agyalok mibe tegyem bele, hogy jó legyen. Gondoltam PVC toldó karmantyúra ami tuti, hogy vízmentes lenne de nem olcsó. A működési intervalluma 3s és 45s a két változó Itt a NYÁK rajz akit érdekelne.
Köszi de nem tudom mivel lehet megnyitni ezt a tipusú fájlt.
szia
érdeklődnék hogy bevált e a kapcsolás a vakondok ellen? mert én is szeretnék ilyet építeni ha bevált. üdv: Tiva
Hy
Ezt konkrétan nem tudtam tesztelni me aksiról próbáltam s nem sokáig bírta (szünetmentes) macera lett volna a 220V-ot kivinnem. Van egy ami 220V ról megy de az eyg sima zümer (400Hz-es) időzitővel, az működik, a fatárolóba tettem be ott azóta sincs turás a szalonnasütőnél. Szerencsélyük. Nekünk meg az a szerencsénk, hogy még ennek ellenére is el tudtuk olvasni... Frankye
szia
Szóval akksis üzemről nem nagyon bírta. Én könnyen kihúzom a 230-at ezért megépítem a kapcsolást hamarosan. üdv: Tiva
Helo bocs hogy bele szolok, én sok módszert meg próbáltam, de a kapát javasolta az öreg szakember egy műsorban. idézem ( Megfogni óvatosan és a szomszédban átpasszolni) Sem a növény, sem a riasztó nem használt. Sók sikert mindenkinek.
Nálunk a járatba vizet szokás engedni mivel nem szereti a nyakába löttenő vizet.
Sziasztok!
Én készítettem egy mikrokontroller vezérlésű vakondriasztót, a kisebb kb. 15, a nagyobb pedig kb. 60W-os tápegységről megy (100W-os hangszóróval). Eddig nagyon jók a visszajelzések. Le van védve, úgyhogy kapcsolást nem adhatok, de akit érdekel, magánba küldök linket.
Ágyúval verébre?
Az én receptem nem titkos. Napelemes táplálás, 555-ös astabil, trimmerrel állítható kb 200-500 Hz között, quartz órából bontott piezo egy csőbe helyezve, ami az egész szerkezet lába. 40-50 m2-es területre nekem bőven megfelelt, és be is vált. Gyorsan és olcsón elkészíthető.
Hát igen, ha a veréb már nagyon idegesítő...
A kisebb 1000, a nagyobb pedig 2000 m2-re bizonyult hatékonynak.
Úgy megijedt, hogy egyből feljött megnézni, mi ez az idegesítő berregés..
Érdekel a vakondriasztó.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
Azt ugye tudod, hogy egy 2011-es (!) hozzászólásra válaszoltál?!
Sziasztok!
Van egy vakondriasztóm (nem is egy )olyan mint pár hozzászólással feljebb a képen. A helyzet, hogy nem csinál semmit, úgy gondoltam szétszedem. Az impulzus mikor hangot bocsájtana ki megvan legalább is meg mértem és 1Voltot mér a műszer, hiába van napon akkor sem megy 1voltnál feljebb a kis berregő motor az jó, elemmel teszteltem. Kicseréltem a nyákon a kondikat de semmi, ugyan úgy kis időközönként csak 0,8-1 volt amit ráküldene a kis motorra ami a hangot generálná. Mit kellene kicserélnem, még , hogy működjön legalább 5-6 Volt kellene, akkor szépen hallható hangot ad a kis motor. az aksira 1,2V van írva mi az ami azt feltornázza 5-6 voltra a nyákon csak két kondi van 1db 105C, 100µF 16V, a boltban amit kaptam az 105C, 100µF 25V, a másik az 105C, 47µF szintén 16V amire cseréltem az 105C, 47µF 25V ezeken kívül van rajt 3db 3lábú (1db s8550)és 2db s9014) ezek helyett a boltban s8050 jelűt kaptam azt mondták ezt rakhatom nyugodtan mind a 3 helyére, ez igaz lehet? + van még pár ellenállás rajt. Valaki elmagyarázza, hogy működik ez a dolog, eddig ha elromlott mindig vettem helyette másikat most úgy döntöttem megjavítom ha tudom, de ahhoz a segítségetekre lenne szükségem.
Sziasztok! A tudásotokra/ véleményetekre lenne szükségem! Kérdésem a következő lenne: --megoldható hogy, villanypásztorral vagy egyéb szerkezettel biztonságosan a földbe vezetni az áramot (úgy hogy ne legyen zárlat).
Vagyis a föld alatt szeretnéd elvinni a villanypásztor vezetékét? Védőcsőbe húzott kábelszerű vezetékkel megoldható.
Idézet:"villanypásztorral vagy egyéb szerkezettel"
Én sem értem, de lehet hogy a gilisztákat akarja kikergetni?
Nem a gilisztákat hanem a földikutyát és a pockot szeretném elzavarni a területről (nem elpusztítani) 100 eper palántából 1-et a vakond túrt ki ez még nem is lenne baj, de további 30-at úgy körbeásott a pocok/földikutya hogy szinte eltűnt. Az eldugott hagymának a felét elhordták. Ezért szeretném ha valami technikával el tudnám tessékelni őket más területre. Vegyszerezni nem akarok.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |