Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Akkumulátorral a kimeneten 30W izzóval 5sec alatt felforrósodnak a fetek. Mért adatok:
kimeneten:30,2V@1,2A Bemeneten 12,3V@8,5A Ezért gondoltam hogy valami nem stimmel. in: 36,24W (Az izzó 28Vos ezért vehet fel 30,2Vról 36W-ot) out: 104,55W hatásfok: 34,6% -> A többi a feteket fűti Valakinek valami ötlete? szerk: Bocs lemaradt a kép akkumulátoros táplálás esetén a gate jelekkel földhöz képest.
Hát, nem túl jó ez a nyák. Azzal kezdődik, hogy egy kondit úgy kell bekötni, hogy a kondira rámegyünk két dróttal ( vagy fóliával ) és elmegyünk két dróttal róla. Te, úgy kötötted be a bemeneti puffert, hogy egyszerűen két dróttal bekötötted. ( jó messze a source-öktől)
A másik, hogy közösen mennek a gate meghajtó tranyók emmittere a source-okra. Ez is hosszú, meg vékony. Ennek van induktivitása, persze, hogy látják ezen keresztül a gate-ek. Ezt a részt úgy kell megcsinálni, hogy a pufferkondi negatívja a source-ok, meg a gatemeghajtó tranyók emmittere egy nagy pacába menjenek. Vagyis nagyon közel kell tenni őket egymás hogy, vagy ilyenkor jön a "teliföld", azért, hogy ezeknek az összekötéseknek a lehető legkisebb legyen a reaktanciája. Az említett tüske nem csak emiatt van. Még szimulátorban is megfigyelhető, pedig ott nincsenek szerelési induktivitások. ( ha csak nem teszünk bele ) Pl: a tranyók Miller kapacitásán visszamegy valamennyi áram és ha ez bejut a vezérlésbe, akkor máris gond van. Én mindig teszek snubbert, nem jó az, ha túl gyorsan kapcsolnak a FET-ek.Az RF zavar is nagyobb.
Szóval akkor az a baj hogy hiába kötögetném tovább vezetékkel nem lenne jó úgy sem mert hosszú és vékony nagy induktivitással.
Új nyákot rajzolok. Megépítés előtt felteszem ide. Míg nem adjátok rá áldásotok addig nem maratom ki.
Üdv!
Nem tudom mennyire számít, de: milyen kondikat használsz hidegítésnek? Csak mert úgy tudom, hogy a fólia nem jó, szigorúan kerámia kell.
Szia!
Ez a te műved? Esetleg gyári ez a fenevad? A felépítése nagyon felkeltette érdeklődésem a paramétereit illetően. Esetleg megosztanál valamiket róla?
Nem saját.
Kapásból rávágnám, hogy valami japán, vagy német, de úgy emlékszem egy cseh/lengyel oldalról származik.
Akkor már nem emlékszel semmi információra róla? Nem kapcsolási rajz meg hasonlók érdekelnek hanem pl. teljesítmény paraméterek.
Nem, mert amikor láttam még csak alapvető információk voltak felsorolva. Fetek típusai, vezérlő kör, ilyesmi. Mérési eredményekre nem emlékszem.
Közben azon gondolkodom hogy hogyan kellene megoldani a rövidzár védelmet.
Mit gondoltok arról a megoldásról hogy a negatív ágba tennék egy söntöt. 66A körül fogok áthúzni rajta. Olyan söntre gondolok ami pl egy ipari targoncatöltőben van. Úgy néz ki hogy a 2 végén 2 réz tömb és közte, gyárilag kalibrált huzal ellenállás. 1mV/A ami szerintem nem rosz. Annyit kell majd megoldanom hogy mivel nekem a sönt után van az összes GND ezért a komparátorral amivel majd mérek a söntön annak negatívba kell majd mérnie. Vagy nem tudom hogy az mennyire lenne jó hogy ha a mérő komparátort a sönt elé kötném és akkor egyszerűen tudnék mérni vele. Gondolom a kimeneten nem nagyon lesz majd gubanc a TL tiltásánál hogy pl 70A-nál a komparátor és a TL testje között 77mV különbség lesz. Meg azzal vagyok mér gondba hogy milyen komparátort kellene hozzá választani ami ilyen kis feszültséget tud mérni. Vagy még egy megoldás ha erősítem 10x-esen egy műveleti erősítővel. De akkor annak az offsetje is belekerül. Mit tanácsoltok?
Végülis... Vagy talán csak én bonyolítom így túl?
Érdemes beletenni azt a kis L tagot a pozitív ágba a bemenetnél?
Tenni akarok mellé egy 1F-os kondenzátort, az erölködő a csomagtartóba lenne ahová ujjnyi vastag tyúkbelen megy a 12V az akkuról gondolom annak a hosszú vezetéknek csak van egy kis induktivitása
A nagyobb teljesítményű cuccokba nem teszek, meg úgysincs sose hely neki
zn4416 megsúgod nekem hogy te miszerint és hogyan szoktad méretezni a hibajel erősítő visszacsatolását? Mármint azokra az RC tagokra gondolok ami a TL 2-3 lába között van...
Na ez engem is borzalmasan érdekelne. Vagy legalább az, hogy ha X dolgot csinálsz vele (a vcs.-vel), akkor mi a pontos hatása, el lehet-e nagyon baltázni.
Mellesleg Suncorgó! Én még mindig a mágneses érzékelővel épített túláramvédelemre szavazok, nem nagy kunszt! Ott nem lennének ilyen gondjaid a komparálási/offset hibával. Egyébként minden műv.erősíő nagyon érzékeny, és igen, ilyen kis fesz. szintekkel is jól dolgoznak (persze az offsetet leszámítva, ami esetedben összemérhető már a hasznos jellel) Ú A fő probléma: ha kap valami induktív/kapacitív szórást a müv.erősítő, akkor megbolondul, hála a kis bemeneti szinteknek, és a nagy bemeneti ellenállásnak. Utóbbit tudod orvosolni. És természetesen ne feledkezz meg arról sem, hogy felgerjedne a túláramvédelem, kb a beavatkozási idő kétszeresen lenne az oszcillációs frekvencia periódusidelye. Ehhez hiszterézises komparátort kellene használnod (akár galvanikus ohmos, akár mágneses érzékelőt használsz)
Egyenlőre itt járok. A nagyobb kondik 4700uF, a kisebbek 2200uF. Vagy nem muszáj így agyon kondizni? Amekkora a kék téglalap akkora dobozba kell férnem a táppal és az 1 csatornával is.
igen mert szerintem nagyobb a doboz mint egy A4 papír.
Javítottam. Végül is méretileg most nem 1:1-es de addig míg tudtok nekem egy véleményt mondani róla addig elfér 1 lapon. A Gate-eket a fetek háta mögött kellene összekötni.
Cs1 a pozitív Cs4 a negatív akku bemenet
Én is csináltam vagy négy pdf lapot mire elégedett lettem a nyák lappal
Valaki nem tud véletlen segíteni akinek meg van a DSO 2090 usb oscilloscope gyári cd-je s lenne szives feltenni valamelyik fájl megosztóra .Vagy emailban megbeszélnénk. lac364@gmail.com
Ha a fetmegajtó áramkört a szekunder részről leválasztott egyenirányitott majd zénerrel beálitott feszültséggel vezérelnénk nem lehetne hogy kevesebb zaj lenne a fetek gate oldalán?Vagy ezzel csak gyarapodnának a zavaró jel alakok?
Alakul ez. A vezetősávokat lehet jócskán szélesíteni.
Milyen trafód lesz? A terveidből úgy tűnik, hogy akár toroid is lehetne. Az a bajom, hogy a Q3, és a Q7 jelalakjai nem lesznek egyformák. Túl hosszúak az áramutak. Jó megoldás lehet az is, ha nem a trafód lábaira vezeted ki a huzalokat, hanem az 5 fetre egyenlően szétosztva, és a fetek lábaihoz közvetlen oda lehet vezetni. A Rockfordokban is ez a divat, és több más erősítőben is. Ettől sokkal szélesebb vezetősávokat tudsz ki alakítani a + nak, és a - nak. Itt egy pár kép a linkekben. Bővebben: Link 1 Bővebben: Link 2 Bővebben: Link 3
kicsit jobban szét kell raknom a feteket. Vettem 2 szupcsi bordát. Azt akarom majd ráakasztani. A trafóm ETD49. 6mm kábelsaru van a primeren és a szekunderen is. Vagyis akkor szedjem egy pontba a fetek összes lábát ami egyforma távra van az összes fettől és onnan vigyem egybe tobább?
Itt egy pár kép a bordáról, darabján 6db 3mm-es csavarmenetes furat van. Vagyis 2dbot teszek bele egy bordán 4 fet + 2 dióda
és itt van a méretarányos pdf a borda és a fetek mostani elrendezésével
800W-ot. Már megvannak az irfz44ek ezeket akarom felhasználni. Nem 5-5 lesz hanem csak 4-4. A vezérlés még szerte szét van, nincs a helyén. Nemsokára teszek fel átrendezett pdf-et a hűtőborda miatt
Ezzel még mindig az a baj, hogy a gatemeghajtások source nem szimmetrikusan csatlakozik a tranyókra. Az egy jó ötlet, hogy miután úgyis több szálból kell tekerni a primereket, akkor azokat oszd szét 4 részre és ezeket közvetlenül lehetne bekötni a drain-ekre, a 4 párhuzamos FET-nek megfelelően. Ekkor nem kell közösíteni sehol sem, vagyis nem kell neki fólia. A drain-source közé tranzisztoronként tehetnél kisebb snubbereket, mondjuk 3,3 nF 22 ohm, az ellenállás legyen 3 W-os és felállítva. Ez még eddig alig foglal helyet. A panel közepén megmaradna a hely, én ide egy nagy teleföldet, vagyis a betáp negatívját tenném. Ezen lenne a trafó, persze az alkatrész oldalon. A trafó elé, lefelé és a mostani betáp pontok közé meg elférne a vezérlés, akár felállítva egy kis panelen.
( Egyébként, a 800 W nem lesz egy egyszerű történet... ) Én nem használnék hűtőbordát, csak megbonyolítja a dolgot. Miért nem jó egy "U" alakúra hajlított 3 mm-es alu lemez? Ez rögtön lehet egy doboz is, mégis egy kompakt valamit alkotna ez a táp. Ennek a belsejébe lehet tenni a panelt, az "U" szárain meg felszorítva lehetnének a tranyók, diódák. ( Holnap teszek fel fotót, már ha sikerül csinálnom a saját tápjaimról.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |