Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Szia! Szerintem valami nem stimmel az órádnál a táp részen. Ez az Overkill óra elkészültekor igencsak előremutató volt és több fejlesztés alapját képezi itt a fórumon. Azóta megjelentek gombbal beállítható kapcsolások is és az utánépítőn múlik melyiket választja. Az eredeti 84A pic-cel építetted meg? Próbálok egy egygombos beállítással kiegészített változatot összeütni a szoftveréből.
Igen, 84A a PIC. A tápot ellenőriztem, mindenhol az előírt feszültség van. A nyákkal és a szereléssel nincs gond, mert gondosan és pontosan szereltem. Az akku töltőfesz 4,49V.
Maga az óra, a kapcsolás tetszik, rögtön beindult, és ha esetleg méltóztatik szinkronizálni, akkor pontosan is jár. De a manuális beállítás nagyon nagy hiányosság, változatlanul ezt mondom.
Amit még tapasztaltam, hogy a 100R;47u;100n szűrő tagokkal sem változott a helyzet. Egyébként valószínű, hogy a földrajzi viszonyok miatt van ez a szinkron probléma. Félreértés ne essék nem akarom "lehúzni" az overkill-t, amit írtam azt fejlesztési célból írtam.
Kiegészítettem a kódot a "beállító" gomb kezelésével.
Az RA4 (pic 3. láb) bemenetet egy 5k ellenállással a földre kell kötni (ha nincs földre kötve az óra folyamatosan pöröghet!) a nyomógomb ezt a lábat köti a +5V-ra. Sajnos ahhoz, hogy teszteljem kellene egy overkill óra Megpróbálom a Mule 1-emet átalakítani, hogy én is lássam az eredményt.) Igy működik: Idézet: Melékelem a teszteletlen (!!!) változatot: „„A gombot nyomkodva a perc értéke eggyel nő. Ha nyomva tartod előre fut tíz percet és ha még mindíg nyomod, akkor az órát kezdi növelni és a percet nullázza. Ha eléred a kívánt óra ertékét el kell engedni a gombot. Ezután a perc nyomkodással és rövid futamokkal beállítható. Kis késleltetés van a gombnyomás és a számlálás között.””
Teszteltem, működik, csak nagyon gyors a számok pörgetése. Javítottam:
Nagyon kedves!
Köszönöm sooty. Az asm-et is ugyanúgy kell égetni, mint a hex állományt, igaz? (A PIC-hez egyáltalán nem értek, cimborához viszem és ott tesszük máglyára a PIC-et. Az árnékolt kábel sem segített javítani a helyzeten. Akkor csak egy maradt. A földrajzi helyzet és az épület szerkezete okozta nehézkes szinkron. Mindenképpen kiegészíteném ezzel a funkcióval, amit közzé tettél. Üdv!
Bocs rosszat csatoltam:
Szia Zoli_bácsi!
Egy gondolat a PIC/ akku üzemről. Mindenképpen el kellene érned, ne nullázódjon az óra a dugasztáp kikapcsolása után sem. A D3 (1N4001) helyére egy Schottky diódát javasolnék, olyat amin csak max. 0.3V körül esik, pl. BAT43. A felejtős órád ebben az esetben lehet hogy megjavulna. - Ettől függetlenül nagyon jó az egygombos beállítási lehetőség, csak támogatni tudom a fejlesztést.
Szia Janocsi
Elvittem Egy barátomhoz az órát, és minden egyes alkalommal három perc alatt beszinkronizált. Tehát nagy bizonyossággal mondhatom, hogy földrajzi, illetve árnyékolt helyen lakom... Egyébként milyen kábel-méter korlát van a dcf vevő és az óra között? Én azt hiszem minden dióda UF4007-es gyors dióda. Kipróbálom amit javasolsz.
Szia Zoli_bácsi!
Az UF4007 valóban nagyon gyors dióda, csak ha jól tudom 1.7V esik rajta? Arra a diódára gondolok, amelyik az akku felől a PIC tápra csatlakozik. Oda mindenképpen olyat kellene berakni, amelyiken kevés feszültség esik, még egy "mezei" 1N4148 is jobb lenne mint a mostani, vagy 1N4001!.
Helló Jani!
Raktam bele BAT48-at. Az akku felőli diódát cseréltem. Ez volt itthon, de sajna nem változott a helyzet. Megmértem a PIC lábán a fesz, amikor csak akkuról ment, ez 4,07V. Tehát elméletileg mennie kéne. Az akku teljesen új, teljesen feltöltve.
Szia Zoli_bácsi!
Akkor "resetel" a PIC, amikor leveszed a külső tápról. Már csak szűrési gondok lehetnek, a 4V teljes mértékben megfelelne az akkus üzemnél, ez nálam csak 3.7V! A PIC 14.-5. lábára a nyákoldalon közvetlen egy kerámia 100nF, aztán ismét próba, de a puffert is megerősíteném.
Sajna a 100n kerámiakondi közvetlen a táplábra nem segített. De nem is zavar ez annyira. Inkább az zavar de nagyon, hogy a lakásban nincs vétel. Grrr... Néha be-be villan, de rendszertelenül. Egy tájolóval is bemértem az irányt. A lakásban sehol sincs vétel. (most jelenleg este 21:30 óra van) Máskor viszont van vétel, folyamatosan villog az 1Hz, de néha kihagy és ezért nem lesz meg a szinkron.
Az jutott még eszembe, hogy esetleg nem lehet ezt a ferrit antennát nagyobbra cserélni? hátha jobb lenne a vétel a lakásban. (?)
Szia, ez nem csak neked jutott az eszedbe itt beszéltünk róla nekem nem igazán sikerült a nagyobb ferritet illeszteni a vevőhöz, lehet hogy neked jobban sikerül, ha megpróbálod.
Esetleg nem működik a közelben TV vagy más elektromos berendezés? Este 7 és 9 - 10 óra között rosszabb a vétel, mint reggel vagy nappal.
Szia!
Ne keseredj el... Annyi csak a probléma, hogy a feltöltött hex -ekben be van kapcsolva a BOR. A 16F628(A) adatlapja szerint Idézet: „D005 VBOD Brown-out Detect Voltage: 3.65 4.0 4.35 V - Industrial 3.65 ---- 4.40 V - Extended” Ki kellene kapcsolni... Janocsiéban valószínüleg ki is van kapcsolva...
Szia, ezt a BOR-t a 16f84A ügye nem tudja értelmezni? Zoli bácsinak nem 16f628-al megy a kapcsolás vagy mégis
Idézet: A beállítógombos változatomban a watchdog és a power on timer van csak bekapcsolva és a codeprotect ki. „Igen, 84A a PIC. A tápot ellenőriztem, mindenhol az előírt feszültség van. (Zoli bácsi)”
A TV-től olyan jó 3 méterre van. Ügyeltem rá, hogy távol legyen minden elektromos készüléktől. (Téglaépítésű társasházban lakom, vasbeton födémmel.) Most például "fényorgonázik" össze-vissza villog. (fibrillál ) Komolyra fordítva a szót, köszönöm a hasznos infót!
Üdv! Fényerő változik? Van benne LDR (1k) ? (nem a ráeső fény vezérli túl) Melyik szoftver van benne, már az új (gombos) ?
Üdv!
Az LDR nincs benne, állandó fényerőn működik. Az LDR helyett egy 820R ellenállás van betéve. A gombos szoftvert ma égetjük be. (Sajna tegnap nem ért rá a cimbora) A megvan, mindenképpen visszajelzek! Nagyon köszönöm. Ezzel a szoftverrel legalább előrébb leszek, hogy nem kell órákat várni egy-egy elkapott szinkronért., hanem beállítható manuálisan, és ha majd megjön a szinkron pontosít. Szia sooty!
Ok, csak ne felejtsd le róla a gombot Majd kialakul ez az óra lassan... (A gyári órák is naponta egyszer próbálkoznak pontosítani éjjel 3 óra körül és ha nem sikerül akkor még egyszer-kétszer, a többi időt a saját kvarcukkal hidalják át)
Szia Zoli_bácsi!
A DCF modul nálam fixen szerelve az ablak egyik sarkában (belül) van, viszonylag jól beállított földrajzi irányban. Itt független, (saját) stabil 5V-os tápról működik, (benne a tápra és a kimenetre egy-egy LED a vizuális vétel észleléséhez is), ezért csak a jelkimenetek vannak levezetve egy kéteres árnyékolt kábellel, kb. 4-5 méterre a vevőktől. A modul itt is sok esetben nem működik tökéletesen, inkább a reggeli, vagy a kora délutáni órákban dolgozik hibátlanul. Csak rápillantok, és ha ki-ki hagy az 1mp-s villogás, ez esetben nem is érdemes várni hatékony szinkronizálást. Van, hogy hosszabb ideig meg sem villan a kimeneti jelző LED. - Sooty! Jó lenne, ha ez az "egygombos" fejlesztés PIC16F628(A)-ra is át lenne írva.
Szerény véleményem szerint én a glimmet fixre kötném, ha ilyen ritkán van vétel és inkább az óra elejére tennék egy ledet DCF visszajelzőnek. (amúgy is csak 59-et villan, lehetne inkább egy kimenetet csinálni a glimmnek, amit a saját órajelnek megfelelően villogtat, mint ahogy legutóbb a Tom025 órához beillesztettük) A 6 csövű változathoz is elkélne már a menü a dátum beállításához...ha már úgyis hozzányúlok ehhez a régi progihoz.
Szia, befordítom arra is, felrakom majd a hexet. A forrásba bele kellene tenni hogy a fordításkor a beállított picnek megfelelően forduljon be a kód.
4k7 ellenállásom van itthon, A PIC 3-as lábát ezzel kötöm a GND-re, majd a 3-as lábtól egy nyomógombon keresztül a +5V-ra. Már nagyon kíváncsi vagyok. Igen, remélem lassan kialakul.
Szia Sooty!
Köszönöm, de nálam a DCF jel legalább 6-7db órához szükséges és különböző, mindegyiknél más-más szintvezérlés dolgozik. Az overkill ezek között a legrégebbi verzió, ő nagyon messze van a modulhoz, ezért csak ritkán "akasztom" rá, ha már valóban szükséges pontosítani. Minden esetre, valóban jobb és főleg kényelmesebb lenne, ha be kerülne egy nyomógombos vezérlés ebben is.
Hello Sooty!
Nos. Nagyon szépen köszönöm! Hálás vagyok, hogy segítettél ezzel a programmal helyretenni a beállíthatóságot. Remekül megy a beállítás. Ha más földrajzi adottságokkal rendelkező helyen laknék (mondjuk 2 utcával lejjeb) akkor nem lenne probléma.
Sziasztok! Az Overkill órához az alábbi kiegészítéseket készítettem nem csak a DCF jelben szegény helyeken élők részére (a pic 16f628A változatban a BOREN kikapcsolva):
1. az RA4 (pic 3. lába GND-re kötve egy 5k ellenállással és nyomógomb a +5V fele) segítségével egygombos beállítás lehetősége (lásd az előző posztokat) 2. az RA2 (pic 1. lába) kimeneten - saját órajelről, egyenletesen, 50% kitöltéssel - az elválasztó glimm villogtatása, amelyet a rapszodikusan villogó dcf visszajelzés helyett lehet alkalmazni (természetesen ugyanúgy kell az előtétellenállás és a meghajtó tranzisztor) a dcf jelét inkább a hátlapon vagy előlapon (esetleg a modulon) elhelyezett ledre érdemes kivezetni.
Ki kellene próbálnod a Mule-2 -t...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |