Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   95 / 148
(#) Suncorgo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

A primer szálakat nem nagyon akarom szétbabrálni mert bele vannak forrasztva egy 6mm-es saruba. + elég rövid a kivezetés is. Szóval ezt panelen kell megoldanom.

Ez bonyolultabb mint gondoltam...

Szóval egyforma hosszúnak kell lenniük a primerek és a drainek között is a vezetősáv hossza, és a source-k és a fet meghajtó tranzisztorainak emitere között is szimmetrikusnak kell lennie.

A doboz meg van amibe benne lenne. Annyi baj van vele hogy le van festve gyárilag. Most ezt felcsiszolva fémtisztára (olyan 1-1.5mm vastag) jó lenne hűtésnek?

A fényképeknek nagyon örülnék köszi
(#) (Felhasználó 46585) válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Van egy olyan érzésem, hogy te biztosan át fogod azt a trafót tekerni. Nem is egyszer...

Hát, miután nem tudom mekkora a dobozod, még becsülni sem tudom, hogy mennyire lesz hatásos hűtőnek.
(#) Suncorgo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Már 1x áttekertem a szekundert
Mert nem volt vcs-m a első verzióba. Fix 35-0-35V-ra tekertem a szekundert.

Az volt a baj hogy üresen terheletlenül volt 40V dc-m a kimeneten, terhelve egy 30W izzóval 1,6A leesett a feszültség 30Vra. Akkor mondom mi lesz ha majd 20A lesz megterhelve? Ezért döntöttem úgy hogy akkor teljes híd erősítőt teszek rá. Szimpla tápra van akkor szükségem. 65-70V@20A Persze a kimeneten nem kel ekkor a fesz az erősítőnek lennie majd hogy elérjem a 800W-ot. kb 50% modulációs mélységre számoltam. Ezután az áttekerés után jött a visszacsatolás. És akkor jött elő az összenyitás gyanúja és a rettenetes hatásfok csökkenés.
(#) Suncorgo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Itt a doboz mérete, anyagvastagság. Ebből lejön ugye dupla festék réteg.
(#) albinolynx válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Ennek az oldalaival szeretnéd csak hűteni a 800W-os tápod?
(#) szucsip válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Üdv!

Itt a snubber kapcsán vetődött fel bennem egy kérdés: milyen esetben kell feltétlenül snubbert használni? Ha mondjuk IRFZ44N -et szeretnék 110kHz-en hajtani, oda is kell snubber? A hatásfokot amúgy nem rontja le?
(#) DJ Tacki válasza szucsip hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Ha már snubber, én is kérdeznék egyet. Mi alapján kell méretezni a snubbert, ha szkópábráról tudjuk a belengés frekvenciáját, és nagyságát?

szucsip kérdésére a részleges válasz:
A parazita induktivitásokon(Nyák, szórási induktivitás,stb.) a gyors áramváltozások miatt indukálódott túlfeszt fűti el(vagy okosabb kapcsolásokkal vezeti vissza a bemeneti pufferbe), hogy ezek a tranziens feszültségek ne menjenek a FET DS feszültségtűrése fölé, és ne üssék át azt. Minél jobb a nyákterv, és jobb a tarfó tekercselése, annál kisebbek ezek a tranziensek, annál kisebb a veszteség a snubberen. Illetve befolyásolja még a FEt nyitásának, zárásának meredeksége is. Minél gyorsabban nyit(zár), annál nagyobb az indukált fesz, ha viszont túl lassan kapcsol, akkor a lineáris üzem miatt lesz nagy veszteség a FEt-en. Meg kell találni a középutat.
(#) albinolynx válasza DJ Tacki hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Szimulátor.
(#) albinolynx válasza albinolynx hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Lemaradt a kép:

http://i56.photobucket.com/albums/g199/albinolynx/meres.png
(#) szucsip válasza albinolynx hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Köszi, de amúgy tudtam, hogy nagyjából mi a feladata a snubbernek. A szimulációs ábrádon én azt a tekercset jóval nagyobbnak képzeltem volna el.
További kérdés már csak az, hogy miféle reaktáns tag, és hol van, ami az Ud feszültséget fentebb tudná emelni, mint a tápfesz. Hiszen ha földelt sourcú FET-et kikapcsolsz (N csatornás), akkor az összeomló mágneses tér ellentétes irányú feszt. hoz létre, azt pedig az antiparalell dióda visszatölti a forrásba.
Eddig úgy tudtam, hogy csak az antiparalell dióda lassúságát hivatott kompenzálni a snubber.

Ezek szerint mégsem?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Tehát, egy "U" alakú hűtő van hajlítva, ebbe van beépítve egy komplett táp, de a kimeneti pufferkondik nincsenek a panelen. Az alja teljesen sima, egyenes, tehát, ha beszerelem még egy dobozba, akkor a doboz is tud hőt elvinni, de egy 2 x 300W-os erősítőhöz bőségesen elegendő ennyi hűtés is.
(#) (Felhasználó 46585) válasza szucsip hozzászólására (») Szept 3, 2011 / 1

Az előbbiekben belinkelt szimulációs rajz csak arra hivatott, hogy megmutassa, hogy a szerelési induktivitást hova kell elképzelni, tehát ezen nincs az a visszavezető dióda.
Ha teszel bele egy ilyen diódát, akkor nagyban javul a helyzet, mert úgy ahogy mondod, a dióda megnyit és megfogja a tápfesz+1 V-on a drainfeszültséget. Ez akkor lenne igaz, ha a dióda anódja és a drain között nem lenne semmilyen szórási induktivitás. Sajnos a gyakorlatban nem tudsz úgy szerelni, hogy ez ne legyen és még a FET-nek is van belül némi induktivitása. Tehát, akármit csinálsz, mindenképpen lesz túlfeszültség.

A másik, hogy nem árt lassítani a drain-source jel felfutását, egyrészt nem túl jó, ha mondjuk 20 ns alatt változik a feszültség mondjuk 24...300V-ot, mert ez az igazi RF zavarforrás, másrészt az is előfordulhat, hogy a FET visszakapcsol a Miller kapacitásán keresztül, tehát, a kikapcsolás után újra bekapcsol, stb. De ez azért ennél jóval bonyolultabb.

A diódák bekapcsolási ideje többnyire néhány ns, emiatt nem igazán kellene snubber.
(#) Suncorgo hozzászólása Szept 4, 2011 /

Ettől jobb ötletem már nem nagyon van...

Tényleg újra tekerem a trafót... katt-nak igaza volt. Így sehogy sem jó. Nem vagyok megelégedve. A trafó mellé teszem az összes fetet és polygon plane-el látom el.

Leegyszerűsítem a fet meghajtást is. A TL belső tranyói 250mA tudnak. Ez meg tud hajtani 4 FET-et 22R gate ellenállással? Lezáráshoz PNP tranyó-220R ellenállat meg L4148-at használnék.
(#) albinolynx válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Szerintem nem.
SG3225-nek lényegesen nagyobb a kimenő árama, de annál is ajánlott használni valamit a FET-ek meghajtására.
Ha vissza olvasol, SG-vel azért 4db FET meghajtható, jó jelalakok mellett.
(#) Suncorgo válasza albinolynx hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Aha láttam. Meg a WestSound weboldalán is.
(#) albinolynx válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Miért nem raksz BD139-140 párosokat?
Közel a FET-ekhez, kollektorokra pedig közvetlenül 47µF mondjuk. Vezérlés, FET meghajtás FET-ek trafó egyik oldalán, másikon pedig a szekunder kör. Tükör szimmetrikus elrendezésben.

Ha pedig egy oldalra akarod rakni a FET-eket, diódákat, akkor javaslom nézd meg ezt:

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_126344.html#126344
(#) Suncorgo válasza albinolynx hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Valahogy így akarom én is

Ezt sasoljátok meg. Jó lesz? Minden fet tövébe 22R/3W 2,2nF

Minden fet kapott 4700µF/16V kondikat azok jól vannak úgy?

A 2 fetmeghajtó a borda 2 végénél van. Van az a kis vezetősáv alul felül oda menne a TL kimenete.

A trafó primer szálait felosztanám a 3-3 fetre ahogy katt javasolta. A bordát megtartottam, legalábbis az egyiket, van rajta 6 furat ez csökkentette a feteket 3-3 -ra. Esetleg ha nem bírná a 44Z akkor teszek bele nagyobb áramút.

A TL-t honnan kell ellátni GND-vel? A bemenettől hogy ne menjen a nagyáramú vezetősávra? A remote bemenet lehet direktbe a TL + tápja? Mondjuk az nem tart sokba megdoppingolni egy NPN tranyóval.

A bal alsó sarokban van a negatív akku bemenet. Középen a kondiknál a pozitív.

Itt a mostani kapcsolás lassan végleges formája.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Hát, a primerek szétosztását nem én javasoltam, de jó ötletnek tartom. Arra ügyelj, hogy a primerek legyenek összesodorva.
Ha egy sorban akarod a tranyókat elhelyezni, akkor ez már egész jó elrendezés. Azért a GND-t én telibe csinálnám meg úgy, hogy a panel bal szélétől a pufferkondik negatívjáig egy egybefüggő felületet képezne. Ebbe tenném bele - szigetszerűen - pl a snubbereket, a primer csatlakozásokat, stb.
A TL GND-je a pufferkondik negatívjáról kapna megtáplálást, minél közelebb a negatív kivezetésekhez, középről.
Azt nem tudom, hogy a REMOTE tud e ennyi áramot, de inkább úgy kellene megcsinálni, hogy egy tranyó a TL ic DT bemenetét rövidrezárja a belső 5 V-os referenciával. Amikor indul a táp, akkor ez a tranyó kikapcsol, a DT ( valójában kitöltési tényező ) szép lassan emelkedik, így nem lesz áramlökés a kimeneti töltetlen pufferek miatt. ( Persze, a DT-re kell valami elkó. ) Aztán a szabályozókör megfogja a kimeneti feszt. A TL ic a pufferkondik közepéről kapja meg a +12 V-ot.
(#) Suncorgo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Mármint igen azt mondtad hogy jó ötlet. a javaslónak
(#) Suncorgo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Akkor a legvégén a teljesítményrész GND vezetősávjait kitörlöm és teliföldet adok neki.

Remote áramkör TL494-hez

ha valaki nem nagyon látja és firefoxot használ akkor CTRL + + billentyű a nagyítás
(#) mex válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Ezen a rajzon nem segít, a méret ugyanakkora marad.
(#) szucsip hozzászólása Szept 4, 2011 /

Az a helyzet, hogy mikor a képet töltjük fel, akkor nem szabad a "Méretezés" legördülő listából semmi felbontást választani (ilyen esetben), hanem a "Ne méretezz" -et kell választani, AZTÁN kitallózni a file-ot.

Na amúgy azt szeretném kérdezni, hogy a trafók primer vagy szekunder oldalához milyen esetben, és mennyire szükséges RC tagot betenni?
(#) Suncorgo válasza szucsip hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Hát én nem nagyon értek úgyszólván hozzá. Nincs diplomám sajna de lehet megőrülök és megyek de szerintem fet-nek jöt tesz ha csillapíva van az a nagyfrekvenciás tüske. Arról nem is beszélve hogy sokkal kevesebb rádiófrekvenciás zavart bocsájt ki a táp. A szekunder oldalon sokat csillapít ugyan ezen tüskén, kisebb is lesz az amplitúdója amire a puffered üresjáraton fel is akarna töltődni aminek a feszültségét meg pl határra méretezted, nem tesz neki jót. Továbbá a kimenetre is sokkal kevesebb esélye van így kijutni.
de majd az okosabbak megmondják, én is tőlük tanulgatok
(#) Suncorgo válasza szucsip hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Ez valahogy mindig elkerülte a figyelmem. Amúgy a 2 tranzisztornak nem muszáj feltétlen ilyen nagy áramúnak lennie. Csak ebből fogok rendelni egy párat és a neve ott maradt ctrl+c-vel...
(#) (Felhasználó 46585) válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Ez így nem fordítva fog működni? Nem úgy van, hogy a REMOTE 12 V, ha működik a fejegység? Mert ha igen, akkor így a DT az 5 V-on lesz, aztán nem jön ki semmi az ic-ből.
Következő: »»   95 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem