Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp készítése házilag képcsőből, TV-szkóp
Lapozás: OK   7 / 16
(#) sanyi01 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Hello

Csak azért hogy biztosan kapjak rá választ
(#) kadarist válasza sanyi01 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Ha öt helyre írod be ugyanazt, attól még nem biztos, hogy kapsz rá választ.
(#) JackONeil hozzászólása Feb 16, 2011 /
 
Szisztok!

Egyszerűbb fűrészjel-generátor kapcsolást keresek X irányú kitérítéshez, egy Tungsram DG7-128-as katódsugárcsőhöz pedig adatlapot. Remélem lapulnak nálatok ilyenek! Köszi szépen!
(#) Greg House válasza JackONeil hozzászólására (») Feb 19, 2011 /
 
Én is csatlakoznék a fűrészjel-generátor kérdéshez, ill. kiegészíteném annyival, hogy mennyire láttok esélyt egy TV-készülék mind TV-ként, mind számítógép-monitorként, mind oszcilloszkóp-képernyőként való használatára való bekötésre - kapcsolóval, mit szeretnék épp használni rajta?
- Btw tetszik a nickneved, Jack volt a kedvencem a Csillagkapuban -
(#) kadarist válasza Greg House hozzászólására (») Feb 19, 2011 /
 
Szia!
Ha számítógép videokártya videókimenetére kötöd a tévét, akkor használhatod mindenre, csak egy PC-oszcilloszkópot kell a számítógépedre kötni. Más megoldás nem igazán működik.
(#) pimi9 válasza JackONeil hozzászólására (») Feb 19, 2011 /
 
Ha esetleg konkretizálsz egy-két dolgot, pl. hogy mi lenne belőle, mennyire komoly az építési szándék, akkor tudok segíteni.

Nálam is pihen már jóideje egy 6LO1I, ami köré, ha lassan is, de kiépül egy szkóp elektronika.
Eddig van egy táp, ami 12V-ból csinál +-12V +5V +55V +200V +300V -900V feszültségeket.
Ill. valahol próbapanelen van egy vertikális eltérítő, két TDA6120Q-val, kb. 30MHz-et el lehet érni majd vele.
Meg vannak firkálmányaim egyéb áramörökről is.
(#) Medve válasza JackONeil hozzászólására (») Feb 19, 2011 /
 
Hello, én a Hobbi Elektronika 98/8-dik számában leközölt fűrészgenerátorra szavaznék. Ne akarjál egyszerűt, nem lenne örömed benne.
(#) JackONeil válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Szia!

Annyi a cél, hogy hozzávetőlegesen lehessen jelalakokat figyelni. A frekvencia igazából nem kritikus, 1 MHz alatt van bőven minden, amit láthatok/látni szeretnék.
A lényeg annyi, hogy nem kell egetrengetően hitelesnek lennie, csak nagyvonalakban le lehessen olvasni róla a dolgokat(jelalakokat, hozzávetőleges periódusidőt). Más kérdés mondjuk, hogy egy gyári szkóppal különösebb gond nélkül lehetne hitelesíteni még az ilyen barkács-kreálmányokat is, legalábbis ami a V/div értékeket meg a t/div-et illeti. Mondjuk nem tudom mi értelme van egy sávozatlan kijelzőn a DIV fogalomnak, erre majd rendszeresíteni kell egy vonalzót.
Ha jól értem a szavaidat a te csöved valamilyen ekvivalense az enyémnek.... Sajnos adatlap nincs a neten ehhez a tungsramhoz. Használhatóak vajon a te feszültségeid?
Amúgy itt egy nagyon-nagyon fain oldal linkje, sajnos csehül van, de a szobatársam érti . Bővebben: Link Sajnos ez a gép fullcső.... Nézzetek szét, elég jó kapcsolások vannak az oszcilloszkópon kívül.

Bocs, h ilyen későn jelentkeztem.
(#) JackONeil válasza Medve hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
A gugli a nem talált semmit ezzel a cikkel kapcsolatban. :no: Esetleg neked megvan?
(#) kadarist válasza JackONeil hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Szia!
Ez tranzisztoros, de legalább cseh: Bővebben: Link. Egy másik nagyon egyszerű csöves: Bővebben: Link
(#) kadarist válasza JackONeil hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Itt meg van egy táblázat, benne a csöved adataival: Bővebben: Link
(#) JackONeil válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Oh köszönöm szépen! Rengeteget segítettél!
(#) kadarist válasza JackONeil hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Sikeres építkezést!
(#) Medve válasza JackONeil hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
töltsd le innen. Amúgy az egész cikksorozat értékes mű! Ha az analóg világban akar maradni az ember
(#) subdiaz hozzászólása Aug 22, 2011 /
 
Sziasztok,

oszcilloszkóp terén nem igazán vagyok otthon, viszont úgy gondolom, elég fontos, hogy legyen egy, ha kell. Nézelődtem, és sem újan, sem használtan nem kapni olcsót - ellenben vannak nagyon profi eszközök is, aminek a harmadából már autót lehet venni (jó autót), viszont sokat tudnak.

Nézelődtem itt, és arra jutottam az emberek egyhangú véleményéből, hogy a CRT TV és a szkóp tök más csövet tartalmaz, és az egyikből nem állítható elő a másik. Tehát, hiába van itthon pl. egy 10 cm-es ffehér CRT-m, amit éppen fel is áldozhatnék, nem lesz ingyen szkópom.

Aztán kicsit olvasgattam, és - sajnos csak angolul - találtam egy halom leírást, hogyan kell szkópból TV-t csinálni, és hogyan kell TV-ből szkópot csinálni. Sőt, egyes leírásokban arra is kitérnek, hogyan kell TV-ből csinált szkópot összekötni mp3 playerrel, vagy épp PC-vel, hogy kirajzolja a "zene hullámait". Ami tök jó. Sőt, vannak kifejezetten régi CRT monitorra vonatkozó leírások, hogy abból hogy kell szkópot csinálni.

Miért van itt mindenki azon az egyhangú véleményen, hogy ez nem lehetséges?

egy halom videó





1. leírás


2. leírás


3. leírás



4. leírás


És még lehetne sorolni a végtelenségig.

Kérdés: valaki tud erről a témáról magyar nyelvű leírást? Ha nem, nem gond, kibogarászom az angol nyelvű forrásokat, csak így legalább lenne +1 forrás, ami magyar nyelvű.

Egyébként valaki próbálkozott már ezzel? Mik a tapasztalatok? Konkrétan az a része érdekel, hogy ffehér vagy színes TV-ből / monitorból csinálok oszcilloszkópot.

Ha elkészül és remekül működik, később lehetőség van rá, hogy apránként bővítsem a funkcióit, akár odáig, hogy megközelítse egy profi boltban vásárolható szkóp funkcionalitását?

Egyébként azt hallottam, hogy az ilyen tv-szkópok rendkívül pontatlanok, de gondolom ha sokat mérek, számolok, tanulok és olvasok, akkor lehet javítani a pontosságán is, hiszen a pontatlanság egy valamilyen irányú torzulás, és ekkor csak előtte az áramkörömet a másik irányba kell torzítani, és máris pontos. Csak ehhez mérni kell előtte.
(#) kadarist válasza subdiaz hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Szia!
Láttad már ezt a topikot? Bővebben: Link
(#) subdiaz válasza kadarist hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Igen, láttam, és az összes többit is. Mindenhol az volt az elfogadott vélemény, hogy CRT TV-ből nem lehet szkópot csinálni, csak bizonyos ritka esetekben. És akkor is olyan bonyolult, hogy nem érdemes.
(#) kadarist válasza subdiaz hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
A mágneses eltérítésű csövek egy eléggé fix frekvenciájú használatra vannak megalkotva, kivéve a modern monitorcső-eltérítések, de ott is korlátozott a sávszélesség. Látványosságnak, dekorációnak jók ezek a megoldások, de mérésre, műszer gyanánt használhatatlanok.
(#) pucuka válasza subdiaz hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Lehet oszcilloszkópot építeni, csak nem egyszerű. Gyakorlatilag arról van szó, hogy elő kell állítani a sor, és kép eltérítő fűrészjeleket, és a kioltás megfelelő időzítésével elő lehet állítani a képet.
(#) watt válasza pucuka hozzászólására (») Aug 22, 2011 1 /
 
Kérdés milyen képet!? Szépen hangzanak ezek a mondatok, csakhogy láttál már szkópcsövet? Kicsit mintha hosszabb lenne arányaiban a képcsőméretéhez képest, mint egy TV cső. Biztosan azért, hogy hosszabb dobozt kelljen építeni neki, nehogy leguruljon az asztalról!
(#) subdiaz válasza watt hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Nem azt mondtam hogy fullHD orgia lesz. Kicsit olyan mint egy fekete fehér tv, 4 cm-es átlóval, és iszonyú kicsi kontraszttal. A mondatomban a hangsúly azon volt, hogy "lehetséges".
(#) pucuka válasza watt hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Igen, láttam már szkópcsövet, és jó képet, és láttam szkópot mágneses eltérítésű képcsővel is, sőt láttam TV -t elektrosztatikus képcsövön is. A mágneses eltérítésű képcsöves szkópon, például ragyogó vonalas markereket lehet gyártani, amplitúdóra, és időre is, és a képe sem utolsó. Igaz nem 82 cm es csővel, de olyan 10 - 12 cm képátlójúval. (1954 -ben 3KP1 es szkópcsövön néztem a TV kísérleti adásait)
(#) watt válasza pucuka hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Én maradok a szkópcsőnél ennek ellenére...
(#) idlob válasza subdiaz hozzászólására (») Aug 23, 2011 /
 
Tudtad, hogy az oszcilloszkóp az egy műszer?
(#) proba válasza idlob hozzászólására (») Aug 23, 2011 /
 
Olcsó van jel,nincs jel,nagyjából milyen alakú ,stílusú "mérésekre" biztosan alkalmassá tehető(ez néha még elég is) .Gyanítom az a kategória ami helyett használná ,a megfizethető árban van
A másik ami a csővel kapcsolatos probléma ,a szkópcsövek lemezes eltérítésüek ,talán ezért hosszabbak,a CRT TV -kben pedig egy viszonylag nagy "tehetetlenségű " tekercs az eltérítés . Ez a sávszélességet ,a fel/lefutó élek meredekségét igen alacsony frekvenciára korlátozza.
(#) Sebi válasza subdiaz hozzászólására (») Aug 23, 2011 /
 
"Nem azt mondtam hogy fullHD orgia lesz."

Ez a mondat utal legjobban a korlátokra: természetesen lehet mágneses eltérítésű csövekkel szkópot építeni (akár színes csővel is), de a megjeleníthető jel határfrekvenciája 50...100kHz fölé analóg megoldásokkal nem tolható ki. Ennek alapvetően a mágneses eltérítés (tekercs) az oka, de természetesen a sugár eltérítéséhez szükséges nagyobb teljesítmény (rövid a cső, nagy sugáráram) is hátrány.
Egyébként nagyon gyakori alkalmazás volt wobblerekben, ahol a vízszintes eltérítés általában 50Hz, akárcsak a TV-nél. Ilyenkor vagy a térítő tekercset fordíják el 90 fokkal, vagy a csövet, hogy az eredetileg vízszintes térítő tekercset használhassák függőlegesnek, mivel ezek határfrekije magasabb.

Igazi műszert is lehet persze építeni: processzorral, AD-vel RAM-ba pakolni a mintákat, majd egyszerű képként ráengedni a csőre. Ilyenkor a négyzethálós rasztert is generálhatja a proci, tehát az esetleges geometriai torzítás a leolvasási pontosságba nem szól bele.

Tehát az építés örömére vagy wobblerként való használatra érdemes csak belevágni, hiszen 10...20ezer forintért vannak gyári szkópok 15MHz határfrekivel is...
(#) Ge Lee válasza Sebi hozzászólására (») Aug 23, 2011 /
 
Így van, az a lényeg hogy építeni lehet de nem éri meg, nem véletlenül nem épülnek ilyen szkópok. Csöveket 1-2 ezerért már lehet venni, a legtöbbhöz rajzot is lehet találni. A TV-vel rengeteg tervezés és munka lesz, az eredmény messze elmarad a várttól és a mérete sem lesz kicsi.
(#) Gabi hozzászólása Szept 21, 2011 /
 
Sziasztok,

elsőre is tudom, hogy "hülyeség" a téma. Viszont van sok régi crt monitorom, amik működőképesek. Kidobni, bontani sajnálom. Ezért gondoltam, hogy kísérletezni jók lesznek.

Hogyan lehet a monitort "bekapcsolni" csak magában? Alapból ugye nincs "fény" rajta, csak ha kártyára dugom.
Mi egyszerűbb: szinkronjeleket adni neki vagy beletúrni a képcső vezérlésébe?
(#) Medve válasza Gabi hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Szia! Szinkronjelet mindenképp adni kell neki, ezzel beindul a soreltérítés és a nagyfeszültség, a képeltérítéssel pedig szét lehet húzni a kapott sávot. Legalábbis nálam így volt, egy egyszerű VGA monitornál. A tápon kívül csak az eltérítő áramkörök voltak benne, A játékhoz beletettem egy 16kHz-re hangolt LM555-öt a soreltérítéshez. Óvatosan a fényerővel, könnyen beéghet!
(#) Gabi válasza Medve hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Szia, köszi a választ. Tehát ha jól értem akkor, 16 kHz-et rákötöm a sorszinkron bemenetre, és belül a képeltérítő tekercsre ráadom a "jelet"? Ekkor az "időalapom" (mint a szkópnál) 16 kHz lesz, ha jól sejtem. Ez elvileg variálható? Gondolom a mágneses eltérítés miatt nem jutok el sok 100 kHz-ig (?)
Következő: »»   7 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem