Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
janikukaccal alkossatok egy saját fórumot, ahol mindenfélét írhatnátok, de még véletlenül sem olvasnátok semmit egymás írásaiból. Itt ezt szerintem fejezzétek be, és tessék elkezdeni olvasni.
Köszönjük a kritikát. Látszik, ennyire fontos az utánpótlás. Még egyszer köszi ! Egy évben kétszer kérdezek, az is baj. Akkor nem kell válaszolni. :gun:
Fontos az utánpótlás, ezért próbállak rávenni hogy olvass. Nagyon hozzászoktatok a facebook-hoz meg az msn-hez de ez nem chat oldal. Ez egy fórum, és sorozatosan megszegitek azt a szabályt hogy előbb olvasunk meg keresünk, csodálkozom hogy nem kaptatok még csak olvasási figyelmeztetést a moderátoroktól.
Szia Roli és Janikukac!
Bár már többen leírták, mint gulasoft és oxygen fórumtársaink, de meg próbálom extrém egyszerűen én is elmondani, hátha világosabb lesz az ügy. Tehát végy egy kétoldalas nyákot, majd egy gerber fájlt például és fúrd ki ahol kell (CNC) és kész is az emmentali sajt. Majd lötyögteted a megfelelő oldatban hogy a furatoldalakon kialakuljon egy vezető réteg amire aztán jön a kémiai réz, majd/vagy azonnal galvanikusan hordod fel a rézréteget. Természetszerűleg mivel "telibe van" még a lemez ezért tudod galvanizálni. Ezt követően fel laminálod a a dry-fóliát. És itt már látjuk a lényeget, ugyanis a galvanizált furataink két oldalról be vannak fedve. Majd megcsináljuk a filmet pl: Eagle-ben. (Azt hiszem ezt a folyamatot ami most jön, azt nem láttátok). Kiválasztjuk a CAM-feldolgozót majd az eszközöknél PS_INVERTED és kapunk egy szabványos postscript fájlt. Ha alapbeállításokkal használod a nyomtatásnál észreveszed, hogy sehol nincsenek lukak. EZ NEM HIBA! Ennek így kell lennie, különben gyönyörűen lemaratnád az előzőleg elkészített furatgalvánt, viszont így a dryfilm megvédi a marató folyadéktól. Maratás után persze dryfilm leold és kész is a mű. Remélem ez így egy érthető áttekintés volt. Ha valami nem világos, kérdezzetek bátran, ha képes vagyok rá válaszolok. (Azért tényleg olvashatnátok egy kicsit mielőtt kérdeztek a vakvilágba. Gulasoft kollégának sajnálatos módon igazad kell adjak. Hajrá utánpótlás ) Idézet: „Egy évben kétszer kérdezek, az is baj.” Inkább óránként. Bocs.
Sziasztok
Én szeretnék nyákkészítő céggel gyártatni kétoldalas panelt ilyenkor gondolom a nyáktervező programnál a furatgalvanizált padeket kell használnom?
Köszi! Mindent értek. Eddig az nem volt világos, hogy, hogy hogy csak oda lesz vezető réteg. Közben csak az elkészítési sorrendet nem tudtam. Végül is a legvégén is lehet furatgalvánozni, ha lötstoppos a nyák.
Olyan nincs. Furatfilet kell adnod, és gerber állományokat
Nem érted! Olvass, anélkül nem megy! Erről beszéltem!
Aprólékosan...
Hogy érted hogy olyan nincs?
Tudtommal létezik hagyományos és furatgalvanizáláshoz használatos pad is! Legalább is a Sprint Layoutban felajánl a program ilyen lehetőséget. Akkor tervezzem a nyákot nyugodtan sima mezei paddel?
Sajnos így ez nem működőképes. (Pedig jó lenne, mert sok minden jóval egyszerűbb lenne) Gondolj csak bele, hogyan galvanizálsz??? A nyák melyik pontjára csatlakoztatod az áramellátást, hogy az összes furat kapjon áramot??? Ezért tesszük ezt az elején amikor még "telibe van" a réz.
Az rendben van hogy ezt használják de nem tudni hogy mivel viszik fel lehet hogy nem lakkhengerrel hanem szórják.
Dob egység baja lett, nem volt gazdaságos megcsinálni. Lett helyette egy kb. zsírúj Kyocera FS-2020D
Ja igen. Ez is kiment a fejemből Viszont ha jól tudom, akkor lehet kapni jó pénzért áram nélkül használható lötyit. Na mindegy. Amúgy is csak érdekelt a dolog, mert nekem megfelel az alkatrészlábas összekötés is.
Azt nem tudom, hogy gulasoftnál az egyetemen hogyan csinálják, de én egyszer láttam egy gépsort és ott egy futószalag vitte a lemezeket egy nagy henger alá és az vitte fel a lötstoppot. Kísértetiesen hasonlított egy nyomda gépre. Mintha láttam volna egyszer a YouTube-on is egy videót ahol hasonló gépsor volt látható munka közben. Talán itt rakta fel valaki a linket, bár már nem emlékszem. Ha megtalálnám, belinkelem.
Megtaláltam! Erre gondoltam.
Facebookhoz nem szoktam hozzá, meg MSN-hez sem, mivel nem használom sokat manapság. Írkálok ilyen : pux, wagy, szerchy, pháwa, stb-t? Ez az MSN. . . De hagyjuk ...
Pluto: Köszönöm ! Erre voltam kíváncsi ! Csak sajnos egyesek ezt nem tudjak legalább lelinkelni, és aztán dobálóznak. Hagyjuk. Így már érthető(bb) számomra az egész. Nem mintha lenne rá pénzem, hogy beruházzak, csupán érdekelt. Én is nemsokára az első 2 oldalashoz érek. Januárban még alkoholos filceztem, aztán áprilisban vasaltam, júniustól meg már fotózok, és maradok... :- ) Ricsi: Lássuk hol az az óránként?! Vagy csak hülye vagyok? Hagyjuk ezt is. Nem éri meg a civakodás.. (vagy ti akartok??? )
Az egyetemen szitával viszik fel. Semmi minta telibe szitázzák a nyákot, megszárítják levilágítják előhívják. Náluk sem éri meg a szitamintával vacakolni, ennél egyszerűbb és olcsóbb megoldás nincs.
Az áram nélküli lötyi az mikronokban mérhető réteget visz fel, nem jó semmire, kizárólag korrózióvédelem szempontjából lehet hasznos. 3-an írtuk le, hogy először fúrás, utána furatgalván és csak a legvégén maratás, nem állok neki beidézgetni őket, örülök hogy végre eljutott a szemedből az infó a fejedbe. Tényleg tévedtem elnézést kérek, olvasni nem elég.
Egyébként lehet cnc nélkül is csinálni, csak akkor előbb fel kell dobni egy fóliát az egyik oldalra, levilágítani előhívni, és akkor már lehet látni hol kell fúrni. Egyszer régen mikor még nem építettem cnc-t csináltam így, végül is a 60ft/a4-es dryból nem olyan nagy veszteség egyet csak a fúrás miatt felrakni. Ja még valami, a kémiai rezező olyan szinten lúgos, hogy ezt a fóliaréteget leviszi, tehát fúrás után érdemes lemosni, mert csak összetrutyizza a rezezőt.
Most ugyan azt leírtad amit Én is, ismétlés a tudás anyja.
Én a sprint layoutot nem ismerem ilyen szinten, meglepett ez a galván nélküli pad, ennek semmi értelme. Talán csak annyi, hogy a furatgalván elvisz a lukméretből valamennyit, de hogy ilyenre figyeljen ahhoz tudnia kéne a galvánréteg vastagságát. Nem lehet hogy valamit félreolvastál? Eddig csak eagle-ből adtam le egyszer nyákgyárnak filmet, de az is régen volt, és drága is volt, és a minőséggel is gondok voltak, szerintem ha rákeresel pár perc alatt megtalálod a hozzászólást amiben le van írva a pontos menet, olyat kell neked is sprintből előállítani, vagy Alkotó tud segíteni, Ő már ha jól tudom adott le sprintből nyákgyárnak anyagot.
Most egy elég pici panelt terveztem van benne 10 átkötés, erősen gondolkodom hogy megéri e 2 órás procedúrát hogy kétoldalas furatgalvános legyen, de mivel egyből négyet raktam egy filmre az már 40 átkötés, lehet hogy játszok kicsit vele. Egyébként jó példa hogy kell kinézni egy furatgalvános panel tervnek, látszanak a teli forfülek.
Sziasztok! Keresgéltem és találtam egy programot, aminek lényege, hogy nyomtatáskor a virtuális nyomtatót kiválasztjuk és amikor rákattintunk a nyomtatásra, akkor előjön egy ablak, hogy hova menthetjük a generált PDF-et. Csatolom is, hátha segít valakinek! Először a Ghostscriptet, utána pedig a Bullzip PDF-et kell telepíteni! Ja és már volt szó arról, hogy Sprint Layoutból, hogyan konvertáljak PDF-be. Az OpenOficce-al is meg lehet csinálni, de ezzel a legegyszerűbb Ezzel lesz a legjobb minőségű. Vektoros...
Ezt már feltalálták előbb is, és már ki is témáztuk itt, mikor én is kerestem. Azért jó , hogy ezt is belinkelted, valaki lehet keresi most is !
Lehet... Én is találtam egy hsz.-t. BárányD hsz.-ét, de az nem működött, legalábbis nekem
Azt is kitárgyaltuk, hogy elrontja a mértet.
Bővebben: Link A megoldás továbbra is a gerber legyártása és a gerbmagic-el pdf-be mentés. Kár hogy nincs olyan hangulatjel ahol valaki vadul olvas, csak olyan ahol valaki vadul gépel.
Nálam Eagle 5.6 és PdfCreator van feltelepítve. Eagle-ből alapból pdf-re nyomtatok a pdfcreator segítségével, de nálam nem jelentkezik méret probléma, ugyan az a 2 nyomat amit Eagleb-ől nyomtatok és amit Eagleből pdf-be majd úgy nyomtatok. A lényeg, hogy ne legyen bekapcsolva a méretre igazítás.
A mai nap találtam megoldást a polignba normálisan kinéző inverz szöveg re, így a mostani menet Eaglből cam process/ps inverted, ezt a GsWiev progi segítségével megnyitom és tudom nyomtatni, vagy pdf-be nyomtatni a pdf creator segítségével, de itt sem tapasztaltam méret problémát. Az Eagle-ből nyomtatott és a ps-t pdf-be nyomtatva majd kinyomtatva tökéletesen fedik egymást a fóliák. (amivel most próbáltam az 15×4,5cm-es) Bari |
Bejelentkezés
Hirdetés |