Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   34 / 175
(#) zsoleszka08 hozzászólása Szept 27, 2011 /

Egy tápegységet szeretnék összerakni, egyszerű trafó, egyenirányító (gretz) kondi ( 1000 mikroF 35V) . Viszont nem tudom hogy, milyen feszültségű trafót használjak, ugyanis 12V-ra lenne szükségem , ha 12V-os trafót használok 17V körüli feszültséget kapok! Mekkora feszültségű trafó kell ahoz hogy 12V-ott kapjak?
(#) Nagymoli válasza zsoleszka08 hozzászólására (») Szept 27, 2011 / 1

9,5 V-os trafót használj! 1,41 szerese jelenne meg a graetz után a kondin, de levonódik belőle a diódahíd nyitófeszültsége! Mihez akarod használni?
(#) kokozo válasza zsoleszka08 hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Szia! mihez kell? Ha nem túl nagy az áram (max 1 A) akkor veszel egy 7812 stab ic-t ami megoldja a 12-voltos problémádat..

12vtap.gif

(#) zsoleszka08 válasza kokozo hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Egy régi rádiót akarnék vele üzemeltetni. Összeraktam egy tápot 12V-os trafóval, de majdnem 17V-ot adott le. A rádiónak viszont 12V-kell.
(#) zsoleszka08 hozzászólása Szept 28, 2011 /

Szeretném megkérdezni , hogy van egy erősítőm ami 12-15V-ról működik, ez egy házilag összerakot szerkezett (ismerőstől kaptam) Áramfelvétele 4.2- 4.5A tápegységet nem épített hozzá mert valami labor táprol működött. Ha vennék hozzá asztali kapcsolóüzemű tápegységet azzal működne? Például ilyett:
(#) zolika60 válasza zsoleszka08 hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Erről biztosan nem, mert ez váltóáramú. Az erősítőnek egyenáram kell.
(#) erbe válasza zsoleszka08 hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Tessék választani! Univerzális notebook tápok:
Notebook tápok1Notebook tápok2
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

A nevében az van, hogy AC adapter. Ebből gondoltam.
(#) linux_PIC hozzászólása Okt 11, 2011 /

Jó napot!
Van egy EPSON EPS-63E nyomtató tápegységem. Csak a tápegység.
Van 5 kivezetés az oldalán. Szétszedtem és a következőket állapítottam meg:
5-ből 4 vezeték van bekötve.
2 össze van kötve és naggyon föld gyanús.
2 pedig csomó alkatrészen keresztül kapcsolódik ide oda...

Találtam kapcsolási rajzot is:katt

Meg itt egy másik kép amit még találtam:katt

Bekapcsoltam és 0V-ot mérek mindenhogy :o

Találtam egy angol fórumon egy srácot aki 1 éve ugyanezt kutatta:
Őneki megvolt a nyomtató áramköri panelja is. Feldugva működés közben 0V,5V,0V,36V-ot mért.
Ha ledhúzza akkor "alvó?" üzemmódba kerül... valami "PSC Signal" -t olvasott az eszköz leírásában (amit nem találok sehol).

A gyerek elkezdett 500ohm, 800ohm ellenállásokat rákötni és a biztosítékot ki is égette... de azt mondja a 36V-os rész bekapcsolt így neki.

Ez lenne a megoldás? Kezdjem terhelni? Mivel? 1Mohm?
Csak nehogy valami nagyon nagy hülyeséget csináljak azért kérdezem. Jólenne ha nem a kukában végezné.

A cél egy fasza kapcsolóüzemű tápegység. Most kezdek el PIC-ülni és pár IC, led, FM transmitter-reciver, senzorok, i2c cuccok ... hoz kéne.
(#) storm hozzászólása Okt 17, 2011 /

Sziasztok!
Egy 3,6V-os akksiból szeretnék valami konverter segítségével 4V körüli feszültséget előállítani. Tud valaki ilyen kapcsolást?
(#) ekkold válasza storm hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

(#) storm válasza ekkold hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Igen, valami hasonlóra gondoltam, csak nekem 10db UV ledhez kellene, ahhoz meg nem elég 60mA
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Nov 9, 2011 /

Sziasztok!

Ebben a kapcsolásban mi a szerepe az induktivitásnak? Zavarszűrő? Tele vagyok bontott induktivitásokkal, de mérő híján fogalmam sincs, melyik lenne megfelelő a mellékelt áramkörbe. Maximum méret alapján tudok saccolni, a rossz érték mennyiben befolyásolná a működést?

Előre is köszi.
(#) proli007 válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Nov 9, 2011 /

Hello!
Ez nem éppen zavarszűrő. Ez egy kapcsolóüzemű tápegység, ahol a tekercs az energiatárolás része. Nem véletlenül van az adatlapon (ahonnan a rajz van) megadva a vasmag huzal, menet mérete, típusa.
A kérdésedet is a DC/DC vagy kapcsolóüzemű tápegység topikba kellett volna feltenned. Ott majd Cimo-ék megmondják mit vegyél/tegyél bele, mert a következő kérdésed úgy is ez lenne.
üdv! proli007
(#) Fenyő hozzászólása Nov 12, 2011 /

Sziasztok!

Még régebben építettem én egy 5V Step-down tápot, az IC leírásában található minta alapján, amit ide mellékeltem.
Ez a kis elektronika viszont sajna bekavar egy másik, hozzá közel lévő elektronikának, köszönhetően a toroid mágneses terének.
Arra gondoltam, mi lenne, ha egész egyszerűen azt a kis 22 uH-s toroidot szépen eltávolítanám? (és egy rövidke kis kábellel átkötném a helyét persze)
Így az egész elektronika nem csinálna szinte semmi mágneses teret, és nem kavarna be más elektronikának.
Amúgy egy kis kompresszort üzemeltetek ezen a step-down-on, ami úgy 5A-t eszik.
Szerintetek kivehetem a toroidot? Nem csinálok vele bajt? Nem füstölöm el vele az IC-t vagy akármit?
(#) ekkold válasza Fenyő hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Skori mondta, hogy annyi ilyen kérdést kap mailban, hogy már betette a GYIK-ba is:
Idézet:
„Kihagyható-e a tekercs a(z) XXXX áramkörből?
NEM !!!! Amelyik áramkörben tekercs, trafó, stb.. van, az nem véletlenül került bele, anélkül vagy egyáltalán nem, vagy hibásan működik, ugyanolyan fontos alkatrész mint a többi - amiket szintén nem hagyunk ki.........”

Csak annyit tennék hozzá, hogy ha akár Fenyő, akár Miphee, ismerné a belinkelt kapcsolásuk működését akkor nem is kérdezne ilyesmit
(#) ekkold válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Az alábbi nem kizárólag Miphee-nek hanem részben Fenyőnek is szól:
Az általad csatolt képen, egy kapcsolóüzemű táp rajza van. Ebben a tranzisztor (ami az IC-n belül van) nem szabályozóként hanem kapcsolóként működik. Amikor a kimeneti feszültség kisebb mint a szükséges akkor a tranzisztort kinyitja (teljesen) a tekercs árama növekszik és a kimenő feszültség is. Amikor a kimenő feszültség nagyobb kívánt értéknél, akkor a tranzisztort kikapcsolja (teljesen), de a tekercs árama tovább folyik a diódán keresztül a kimenet felé, a benne tárolt energia miatt, persze az áram ilyenkor csökken, és a feszültség is. Egy biztonyos érték alatt a tranzisztor ujra bekapcosl és a folyamat előlről kezdődik.
Ebből kitünik hogy a tekercs a kondihoz hasonlóan energiatároló alkatrészként működik, illetve az áram változásának sebességét korlátozza (és ezzel közvetve a kapcoslótranzisztor áramát is ésszerű határok közé szorítja), ezért az induktivitását nem lehet tlejesen szabadon megválasztani, nullára csökkenteni pedig ezen felül elvi hiba is lenne.
(#) ekkold válasza ekkold hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Még annyit hogy a működési elv az előbbi leírásban kissé leegyszerüsített, de akár így is működhet egy táp. A valóságban gyakram impulzusszélesség modulációt használnak (PWM), és a kapcsolási ciklusok nem csak a kimeneti feszültségtől, hanem az áramtól is függenek. A célIC-vel készült megoldások többnyire ilyenek, de ezeknek a működését most nem részletezném. A lényeg, hogy a tekercsre szükség van, nem lehet kihagyni.
(#) Piszkos válasza koncsik03 hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Lm317-el szinte ugyan ennyi alkatrésszel tudsz tápot építeni, ami ráadásul túlmelegedés és rövidzár védett.
(#) Fenyő válasza ekkold hozzászólására (») Nov 13, 2011 /

Idézet:
„Skori mondta, hogy annyi ilyen kérdést kap mailban, hogy már betette a GYIK-ba is:”

Hupsz, na ez meg sem fordult a fejemben, hogy ez ilyen gyakori kérdés lehet, és h ott keressem.

Idézet:
„Csak annyit tennék hozzá, hogy ha akár Fenyő, akár Miphee, ismerné a belinkelt kapcsolásuk működését akkor nem is kérdezne ilyesmit.”

Ez teljesen így van! Én sajna nagyon kezdő szinten maradtam meg elektronikából, mert végül programozó lettem, nem villamosmérnök.

Amúgy köszönöm a kimerítő választ!
Azért merészeltem feltenni, h hátha esetleg kihagyható, mert valami olyasmit hallottam, hogy a tekercs tulajdonképpen simítani kell, ahogy a kondi, csak ellenkező irányba simít vagymi a szösz.
Gondoltam hátha elég csak az "egyik irányba" a simítás. Viszont azt hiszem lehet, h még mindig nem teljesen jól értem, de hátha mégis: tehát tekercs nélkül olyan lenne a kimenet, hogy egy szép kis négyszögjelet kapnánk, mert állandóan ki-be kapcsolgatna a tranzisztor. És ezt simítanák szépen a kondik, ami ha jól sejtem nagyon nem 5V-hoz konvergálna.
(#) Fenyő válasza Piszkos hozzászólására (») Nov 13, 2011 /

Idézet:
Lm317-el szinte ugyan ennyi alkatrésszel tudsz tápot építeni, ami ráadásul túlmelegedés és rövidzár védett.”

Szerencsére nem a túlmelegedés és a rövidzár a problémám.
Hanem az, hogy hogyan védjem meg a másik elektronikát(egy áramszabályozó) ennek az elektronikának az elektromágneses terétől, mert nagyon bekavar neki.
Próbáltam már azt is, hogy valahogy árnyékoljam a toroidot, de nem sikerült. (ragasztószalaggal bevontam egy darab alufóliát, és valamennyire körbeöleltem vele a toroidot, de hiába, ugyanúgy zavarta a másik elektronikát...
(#) Piszkos válasza Fenyő hozzászólására (») Nov 14, 2011 /

Árnyékolásra érdemes lenne egy vaslemezzel próbálkozni, az mágnesesen is árnyékol az alufóliával szemben. Vagy trafót messzebb rakni.
(#) Szpidi hozzászólása Nov 16, 2011 /

Sziasztok, segítséget kérnék. Adott 12V AC (-bal oldalról). Szeretnék Uki3-n 5V-ot folyamatosan, arról élne az áramkör, ami figyeli, hogy az Rs-en átfolyó áram nagyobb-e, mint a hozzá beállított. Ha a beállított értéket meghaladja, akkor a tranzisztor bázisáról elveszi az 5V-ot (alulról bejövő vezeték), hogy Uki2-n ne legyen feszültség.
Több kérdésem is van:
Egyrészt az áramkör működőképes-e? Van-e jobb, egyszerűbb megoldás? (Ilyen tranyók vannak itthon)
Másrészt a méretezés. Ha jól számolgattam akkor a 4400µF kondi elég, de 2 db 1N4001 kell 1A terheléshez, mert csak fél periódusban tölt. Jól gondolom?
Uki2-n nagyjából max. 1A-t szeretnék kivenni, de a vezérlő 5V-omon max 5mA vezérlő jel áll rendelkezésre. (PIC DO). Elegendő ez vagy túl fogom terhelni?
A 2 tranzisztoron nem esik nagyobb feszültség, mint amivel az 1 dióda megemeli a szintet?
(A -5V máshoz kell) Előre is köszönöm a válaszokat!

tap.PNG

(#) proli007 válasza Szpidi hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Hello!
Ez az áramkör nem működőképes.
- Elsősorban azért, mert a két tranyó darlington kapcsolást alkotna, csak az éppen nem ilyen. A BC kollektora a BD bázisába, a BC emittere, pedig a BD kollektorába megy.
- Másodsorban hiába van megemelve a tápfeszültség, mert ha a BC-t 5V-al vezérled, akkor annak emitterében a bázis-emitter nyitófeszültségével alacsonyabb feszültség lesz. Vagy is a kimeneten 4,4-nál nem lehet nagyobb feszültségre számítani.
- A PIC terhelésével nem lenne gond, hiszen a darlington áramerősítése bétászor béta. Vagy is ha a BD bétája 20, a BC bétája 100, akkor az darlington erősítése 2000. Vagy is mindössze 0,5mA bázisáramra lenne szükség. Ez kb. akkora mint maga a 10kohm terhelése 5V-on.
- Azt gondolom tudod, hogy az RS ellenálláson eső feszültséggel is kevesebb lesz a kimenő feszültség. Vagy is 1A esetén ez is 0,1V.
- De talán ennél a megoldásnál, célszerűbb lenne a PIC-nek külön stabit használni, az 1A-os terhelésnél, meg a stabi előtt kapcsolni a feszültséget. ekkor a veszteségek nem sokat számítanak, a stabi majd beállítja az 5V feszültséget. (Feltéve, hogy nem gyors PWM-el akarod modulálni az 1A áramot.)
- Ha még is a szabi után szeretnél kapcsolni, akkor esetleg egy P csatornás Fet alkalmazása ésszerűbb lenne.

A szűrés azért nem kritikus, mert a 12V bemeneti feszültség, elég magas az 5V kimeneti feszültséghez képest. de féloldalas 1A-es egyenirányítás nem túl szép a trafóval szemben. Mert gondolom, a -5V nem lesz így terhelve. Egyutas egyenirányítás és 1A terhelő áram mellett, a brumm feszültség csúcsértéke, hozzávetőlegesen 3V lesz már 2200µF-ot használva is. Ez soknak tűnhet, de a 12V egyenirányítva, kb 15V feszültséget ad. Ebből vonódik le a 3V, ami még mindig 12V, így messze töb, mint az 5V-os stabi feszültség igénye. (kb. 8V)
üdv! proli007
(#) Szpidi válasza proli007 hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Köszi a választ. Sejtettem, hogy a ez a fajta "ál-darlington" nem működik. A FETes megoldást hogy lehet kialakítani? A fetekkel még nem barátkoztam meg igazán. Sajnos nem is tudom miért jobb most nekem, mint a tranzisztor. Tudnál ebben egy kicsit segíteni?

A trafó sajna féloldalas terhelést fog kapni, de nincs jobb ötletem. 4x6V-os a trafó, ebből kell csinálni -5, 0, +5 és +24V-os egyenfeszt. Ha tudsz jobbat, mint a féloldalas egyenirányítás, azt szívesen fogadom. Ebből a 24V kb. 0-2A-re lenne terhelve, +5V 0,1-1A-re, a -5 pedig kb. 0,1A-re. Mindezekhez közös 0 pont szükséges.

Végülis stabkockát rakhatok külön a PICnek. PWM-et nem akarok, csak tiltani akarom az áramot, ha az több, mint amit engedek (egyfajta áramkorlát vagy inkább elektromos biztosíték)

Ha a stabkocka előtt kapcsolom az áramot, akkor nem gond, hogy csak 5V vezérlőfeszültségem van?
(#) proli007 válasza Szpidi hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

Hello!
- Ha egy P-csatornás Fet forrását (S) az +5V-ra kötöd, és a kapuját (G) vezéreled a PIC-el, akkor ha a PIC kimenet magas szintű, a tranyó le van zárva, ha alacsony szintű, akkor meg ki van nyitva. Itt azért célszerűbb, mert a Fet feszültség vezérelt és így egyszerűbb a PIC-hez illesztése. (Mindössze fordítva működik, és a G-S közé, kel egy 10kohm ellenállás, hogy amíg a porta nincs inicializálva, ne lógjon a Gate a levegőbe.)
- A mellékelt kapcsolás szerint megoldhatod a Stabi bemenetén is a kapcsolást. A T3 tranyó invertálása miatt, ez is fordítva működik, mint a Fet. Alkalmazhatnád a kimeneten is, csak ott a feszültség veszteségek gondot okoznának, a bemeneten meg nem mivel ott jelentős tartalék van.
- Nem tudom mit alkotsz, de a 4db. 6V-os tekercs sorba kötésével, és az így kialakított középmegcsapolással, egyetlen egyenirányító híddal, +-12V-ot tudsz előállítani. Ebből kialakítható a +-5V feszültség, valamint rendelkezésre áll a 24V is, csak éppen +-12V formájában. Cserébe minden kétutas lesz. De a +-12V-on lévő fogyasztót is lehet kapcsolni, kis ügyeskedéssel. A jeleket ha a PIC vezérli, akkor mindenképpen kell valamilyen szintillesztő fokozat. Akkor meg mindegy milyen tranyót, és hogyan kötsz be.
üdv! proli007

5V-SW-sim.png

(#) ekkold válasza proli007 hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

A csatolt kapcsolásodban előfordulhat, hogy T2 tönkremegy. Leírjam miért, vagy már te is tudod?
(#) proli007 válasza ekkold hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

Hello!
A kondi töltőáramára, vagy a bázis-emitter lavinafeszültségre gondolsz? De halljuk a Te verziódat is..
üdv! proli007
(#) kameleon2 hozzászólása Nov 18, 2011 /

Sziasztok!
Keresek olyan egyszerű tápot, ami 230VAC/24VDC legalább 300, de max 600mA-t képes szolgáltatni és belefér egy kismegszakító méretű DIN sínes dobozba. Találtam kész megoldásokat is, de mivel én gyártom azt az eszközt is, amit táplálni kellene kézenfekvő lenne a saját gyártás - hacsak nincs extra kívánalom ezzel szemben - például bevizsgálási költség stb.... A fogyasztó 35 és 185mA között eszik 24V-on. Kisméretű trafós és konverter megoldások is érdekelnek, illetve valamilyen notebooktáp szerű kivitelre is szükségem lenne - csak a notebook tápok túl drágák. Nekem messze nem kell akkora áram.
Következő: »»   34 / 175
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem