Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   145 / 1210
(#) doup hozzászólása Okt 17, 2011 /

Sziasztok szeretnék építeni egy digitális hőmérőt ennek a cikknek az alapján http://www.mikroe.com/eng/chapters/view/17/chapter-4-examples/#c4v14
Minden megegyezik kivéve a pic-et ami egy 16f818. Működés közben viszont az lcd kijelzőn folyamatosan 0 fokot jelez és nem értem mi lehet a baj.
Az eredeti kódrészletből viszont kivettem ezt a négy sort ami nem tudom mit jelent lehet hogy ez a baj?

ANSEL = 0; // Configure AN pins as digital I/O
ANSELH = 0;
C1ON_bit = 0; // Disable comparators
C2ON_bit = 0;

A DS1820 adat szálát a 16f818 pic RA2 lábára kötöttem!
Valakinek van esetleg ötlete mi lehet a baj?
(#) doup válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Köszönöm segítségedet!!!!
(#) trudnai válasza doup hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

PIC Idozitok-ben valaszoltam neked, azt lattad?
(#) doup válasza trudnai hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

1. do {
  2.         //--- perform temperature reading
  3.         Ow_Reset(&PORTA, 2);       // Onewire reset signal
  4.         Ow_Write(&PORTA, 2, 0xCC); // Issue command SKIP_ROM
  5.         Ow_Write(&PORTA, 2, 0x44); // Issue command CONVERT_T
  6.         Delay_us(750);
  7.         Ow_Reset(&PORTA, 2);
  8.         Ow_Write(&PORTA, 2, 0xCC); // Issue command SKIP_ROM
  9.         Ow_Write(&PORTA, 2, 0xBE); // Issue command READ_SCRATCHPAD
  10.         temp = Ow_Read(&PORTA, 2);
  11.         temp = (Ow_Read(&PORTA, 2) << 8) + temp;

azt átírtam ha erre gondolsz

És ami még érdekes számomra hogy az LCD háttérvilágítása vibrál gondolom akkor mikor a DS1820 valamilyen adatot küld ciklikusan bizonyos idő eltelte után
(#) doup hozzászólása Okt 17, 2011 /

A hőmérős projectben arra a szintre jutottam hogy folyamatosan 85C ír ki az lcd.
Valakinek ötlete?
(#) trudnai válasza doup hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Nem erre gondoltam, hanem a 'sokaig nyomom a gombot akkor vegtelen ciklusba kerul' -re:

Bővebben: Link
(#) doup válasza trudnai hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Véletlen nem tudod hex-ában hogy van a 8Mhz Osccon = 0x40?
(#) potyo válasza doup hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

85 akkor van, ha a szenzornak nem sikerült konverziót csinálnia. Ez lehet pl. azért, mert még mindig 750us-ot vársz a konverzió indítása és a kiolvasás között, közben meg 750ms-ot kellene.
(#) potyo válasza doup hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Adatlap mit ír róla?
(#) kepiroo hozzászólása Okt 18, 2011 /

Sziasztok!

Kerdesem az volna, hogy tudna-e ********
Udv, Istvan

A topicokban tilos hirdetni!
(#) kepiroo válasza kepiroo hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

En nem akartam hirdetni semmit, csak egyszeruen egy tapasztalt forumtag (vagy tagok) segitseget akartam kerni -mint oly sokan itt a forumon- egy mar letezo PIC program modositasahoz.

Ugyhogy nem ertem, miert toroltetek a keresemet. Halas lennek, ha elmondana valaki, mi szamit ezen a forumon "hirdetesnek"?

Udv, Istvan
(#) qvasz2 válasza kepiroo hozzászólására (») Okt 18, 2011 / 1

1. Olvasd el a fórum szabályzatot!
2. Ha innen törölték, akkor tedd fel az apróhirdetések közé a kérésedet, mert a modi szerint odavaló!
(#) lokátoros válasza kepiroo hozzászólására (») Okt 18, 2011 / 1

Szia, szerintem menj át a prog.hu-ra ott feladhatsz bármilyen hirdetést.
(#) Poostmaster válasza peze hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Nos, nem egészen.
A beállításoknál teljesen kaotikusan lépkedsz a memória lapok között.
Ha a banksel makrót használod, akkor maradj annál a változatnál. A magam részéről inkább az egyenes megoldást választottam, mert akkor megtanulod, hogy mit hogyan állítasz.
Nálad ez most úgy néz ki, hogy az RP0 1-be állításával, és az RP1 törlésével kiválasztottad a BANK1-et. Itt találod a TRIS regisztereket (adatlap 25. old.)
Utána a banksel makróval átlépsz az ANSELH regiszter memórialapjára, ami viszont a 3-as lap. Ne felejtsük el, hogy a 4 lap 0-3-ig van számozva. Törlöd a regisztert, átállítva digitálisra. Ez jó.
Ismét a banksel makróval átlépsz a portok lapjára, ami a 0-s lap. Itt a portra írsz, pedig a TRIS-be kellene. Aztán pedig törlöd az RP1-et, ami itt fölösleges, mert már 0.

A Main teljesen rosszul kezdődik. A TRIS-t állítod, de nem lépsz át a lapjára. Utána pedig a BTFSS teljesen rossz. Ez egy bitet vizsgál, és ha az értéke 1, akkor átugorja a következő utasítást. A PORTB után a vizsgálandó bit száma kell, nem egy teljes bájt. (PORTB,0)
De ne csüggedj, fog ez sikerülni. Talán azzal kellene kezdened, hogy folyamatábrát készítesz. Anélkül elég nehéz programot írni, még profiknak is. Kezdőknek pedig nem ajánlott.
Tanulmányozd még a 231-es oldaltól az utasításkészletet is alaposan. Nem kihagyva a részletes magyarázatot sem.
(#) Poostmaster válasza doup hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Idézet:
„Ha kicsit érthetetlen vagyok elnézést, de kb 1 hete kezdtem pic-ezni.”

Ahhoz képest már kérdeztél 16F84A, 877A, 887, és 818-asról.

Amíg az egyiket nem érted, ne kezdj bele másikba. Ahogy potyo mondta, ne kapkodj.
(#) peze válasza Poostmaster hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Köszönöm,hogy foglalkoztál vele!
Most megfogadom a tanácsodat,és olvasok tovább...
Már a kocsiban is nálam van kinyomtatva a
"data sheet",csak hát az én gyér angol tudásom..
(#) Poostmaster válasza peze hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

A saját szintemen szívesen segítek.
(#) doup válasza kissi hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Köszönöm válaszod. Véletlen nem tudsz nekem egy linket adni amin van egy kapcsolási rajz?
(#) doup hozzászólása Okt 19, 2011 /

Szeretnék mikroc pro-ban egy 3*4 security keypadot és egy lcd összekapcsolni, hogy kiírja hogy melyik gomb lett lenyomva. Valaki tudna segíteni hogy tudnám ezt az egészet megvalósítani, mert fogalmam sincs.
Annyit tudok hogy a keypad kimenete oszlop szerint(2,7,6,4) sor szerint(1,2,3)
(#) doup válasza doup hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Úgy gondoltam hogy a sor a RA0, RA1, RA2 -es kötöm az oszlopot pedig a RA3,RA4, RA5, RA6-osra.
Csak ezt mikroc-ben hogy tudom lekezelni?
(#) watt válasza doup hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Többen javasolták, hogy ne kapkodj. Először egy LED-et próbálj meg villogtatni saját kútfőből, először simán főciklusból, aztán megszakításból. Ha így csapongsz, ne csodálkozz, ha nem fog válaszolni senki...
(#) kissi válasza doup hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Csatoltam egy kapcs.rajz részletet a Chipcad által forgalmazott FD2-es panelről ( nem tudom árulják-e még ! ) !

Steve
(#) kissi válasza kissi hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Valamiért lemaradt a csatolás ..., pótolom!

Steve

Megint levágta, nem tudom , miért ?!
(#) tibike32 hozzászólása Okt 20, 2011 /

Helló! Szeretnék tőletek segítséget kérni.
Találtam a neten egy kapcsolást RC autóhoz motorsebesség szabályozót, ami PIC-el működik. Van három file-om, amit szeretnék HEX-be konvertálni MPLAB-al, de mindíg hibát ír ki. Tudnátok ebben segíteni? A leírás linkje : Bővebben: Link
Előre is köszi minden segítőkész fórumozónak.
Tibi
(#) szitko válasza tibike32 hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Nekem megvan a lefordított HEX -file. Semmi hiba nem volt a fordításkor. Milyen hibát ír ki?
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Okt 20, 2011 /

Szép napot!
Időzár készítése a feladat. Aminek biztonsággal (áramszünet) tudnia kell hol tartott. 10-ezer órát számol le. Tapsztalatlan vagyok az eeprom írással, sosem csináltam. Olvasgattam. Ugye minden mikrovezérlőnek más eeprom kapacitása van. De azon belül én hozhatok létre 8 bies változókat? Gondolom folyamatosan lementek az epromba a cél változóimba kívánt értéket. Ahogyan látom itt a példában egyszerre egy 8 bites értéket írhatok. A többi helyet hogy címezzem , vagy hogy varácsoljam elő?
(#) tibike32 válasza szitko hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Köszi a gyors hozzászólást ! Itt van a csatolmányban a hiba lista.
Te ki is próbáltad ezt ?
Működik rendesen ?
Tibi
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Okt 20, 2011 /

Még egy kérdés. Létezik olyan hogya az mplabhoz c++ plugin, mert c-t azt találtam. Köszi
(#) watt válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Az EEPROM címek 8, vagy 16bitesek, típustól függően(nem írtad milyen PIC, nem írtad milyen nyelven...). Ennek megfelelően kell a címeket képezni. Ha csak 8 bites a cím, akkor 0..255-ig. Ha a számod több bájton van elhelyezve, akkor az EEPROM-ba is több bájtra kell mentened. Az EEPROM írását az adatlap részletesen tárgyalja. De ez nem nagyon haladó kérdés, ha nem tudod, hogy a számokat hogyan kell ábrázolni, nemde?

C++ nem létezik MPLAB-hoz. De minek is kéne ilyen monstrum a PIC-hez?
(#) n_yálastrubadúr válasza watt hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Nos nem szükségszeű. De most éppen azt tanulom, és láttam c van, de ez nem oly fontos. Oka a pl nem 1byte méretű dolgok kezelése könnyen, meg az időzítések, osztás szorzás egyéb dolgok. Amit ugyan azthiszem éppen nálad láttam először hogy asm-ben is vannak ilyen különleges jelek ahol mondjuk értkként meglehet adni mondjuk 21-ezret is pl ">" mwg ilyenek. Az ilyen szintaktika fondorlatok hol lelhetők fel, mert én még csak forráskódokban láttam.
Következő: »»   145 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem