Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma

Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   59 / 298
(#) blackdog válasza Bacambo hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Nos ez esetben a javíthatóság meglehetőssen lecsökken.
A bugyogás teljesen normális. (viva'la R134a & R600a)
A kompreszot inkább nem véleményezem.
Ha kikapcsol akkor nagy baj nem lehet. Legalábbis a termosztáttal. Mérd meg meg, hogy hány foknál kapcsol ki és be.
Az nagyon nem jó neki, ha koszos. Sajnos a mai háziasszonyok nem veszik a fáradságot legalább nagytakarításkor arra, hogy a hűtőt ne csak belül, de kivül is tisztítsuk. Ez Fontos!

Ez a gázeleresztés még mindig zavar. Valami baj lehet, hogy van.
Ha lukas a párologtató akkor kuka a hűtő.
Nem értem ezeket miért nem modta el az a "szerelő".

Ha hűtőgépszerlőt vagy klímaszerelőt hívtok akkor fizetés előtt van munka előtt kérjétek el a "kék kártyát" -tőle!

Nagyon sok a balfa@&ä&& ebben a szakmában! És sokat kérnek a nemtudásukért!
(#) Bacambo válasza blackdog hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Jó reggelt! Nem kötekedés, nehogy félre értsd, de mi értelme van, h megmérem? mire jó az nekem? a háziasszonyok.. az enyém még csak 20 úgyhogy nem tudhatta, h takarítani kell, az előző tulajék meg... mondjuk ott már hibás az asszony... Azt mondta a szerelő, hogy ha fagy a hátulja akkor kuka, mert kikezd v.mi olaj v.mi fémet, amit a régi hűtőkön még meg lehetett csinálni, de a maikon már nem.. valamit a hátfalnál... okés elkérem tőle Nagyon szépen köszönöm a segítséget, de most akkor töltessek rá, vagy tegzem ki a hűtőt a 'riszájkling matadoroknak' ?
(#) blackdog válasza Bacambo hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

A méregetés csak annyi, ha van kedved bíbelődni vele.

A szerelő arra gondolt, hogy nagyvalószínűséggel lukas a párologtató amit a mai hűtőkben szinte lehetetlen cserélni.
Ha fagy a hátulja akkor vagy gázhiány(ez valószínűbb) vagy részleges dugulás.
Kérdezd mennyiért töltetén újra és eldöntöd megéri-e.

A háziasszonyoknak valóban sokan nem modják el, hogy a hűtőt kívül is tisztán kell tartani. Energiában is számít.

Szia! Hát ha különösebb oka nincs a méregetésnek akkor még nem játszok vele! Majd ha működni fog akkor belövöm az ideálist! Csak működjön !!) igen, a szerelő is ezt mondta csak nem voltam benne biztos és nem akartam hülyeséget mondani! Nagyon nagyon örülnék ha csak gázhiány lenne! Egybk. Egy részleges dugulás elhárítás drága? A töltésre azt mondta hogy 10-12 + szűrő csere, mondjuk azt nem értem hogy gáz nemű anyaghoz minek a szűrő .... A Hátuljának ma nekiesek! Nagyon remélem hogy jó lesz, mert most egy 'szaratovot' használunk és amikor leáll olyan hangja van h húúu... nagyon szépen köszönöm a tippet! További szép napot!
(#) blackdog válasza Bacambo hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

A saratov jó kis gép igaz szereti az áramot. Viszont az javítható míg szét nem rohad.

Az a szűrő szenny és nedvesség szűrő, kell bele.
Részleges dugulásnál megint az a gond, hogy elhárítani nagyon költséges, ha nitrogén nyomással nem lehet kihozni.
10e volt a hűtő +12e egy kétséges kimenetelű javítás. Nem tudom.
Lehet még töltés előtt kérni kellene a szerelőt, hogy nyomáspróbázzon. Ha ereszt akkor nincs értelme tölteni, ha csak nem hozzáférhető helyen van a szivárgás. Szóval előbb nyomáspróba. Sokmindent megmutat.
(#) Bacambo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Köszi szépen! Megnézem a csavart!

Hát figyu.... Azt nézve hogy egy normális hűtő ami literszámba megfelel 4emberre azért az igen csak 80-90 fölött van mert olvastam eleget a felújított meg hqsznált hűtőkröl! Mosógépet is újat vettem, mert láttam itt erzsébeten egy használt műszaki boltot és mikor rá kerestem a googleban a cégnévre.... Hát az első találat a panasz könyv.hu volt! Szóval le is mondtam a használt műszaki dolgokról ! jó jó ! Azt meg fogom kérni hogy nyomáspróbázzon.... Mondta ő is, de ő szivárgás mérést említett! ( feltöltik és valami nitrogén érzékelővel körbe szimatoltatja!)
(#) Bacambo hozzászólása Nov 4, 2011 /

Sorry az értelmetlen szövegért, csak melóhelyről írok csibészbe, nagy megszakításokkal és telefonrol!
(#) pokerfiu válasza Bacambo hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Hali !
A szivárgás mérés és a nyomáspróba lényegét tekintve ugyanazt takarja ez esetben.
Vagyis meg kell állapítani szökik -e a hűtőközeg vagy nem,valamint javítás céljából elérhető-e a hiba helye. Magam részéről sosem vennék használt hűtőt csak abban az esetben ha van rajta tényleges (érvényesíthető )gari. Ellenkező esetben olyan mint ha lottóznál!
Újratöltésről annyit: hányszor kell évente újratölteni?
Rámehet inged gatyád ,ugyanis tisztességes szerelő korrekten tájékoztatja az ügyfelet de a töltést az ügyfél döntése alapján ,annak rizikójára végzi el..
(#) raptor1974 válasza Bacambo hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

A nyomáspróbának hűtőközeggel nem sok értelme van, mivel a nyomás értéke a hőfok függvényében elég széles határok közt változhat. Ha a készülék R134a-s könnyen lehet, hogy hiába vizsgálja gázhalogén detektorral, mivel rejtett hűtőtestnél egyrészt a hűtőtest hozzáférhetetlen (a belső rész szétbarmoloása nélkül), valamint mivel az R134a híresen rossz olajoldó, ezért kisebb lyukat a hűtőgép olaj simán el tud tömíteni még aránylag nagy nyomás mellett is. Az R600a jó olajoldó, de mivel tiszta szénhidrogén ezért a detektorok nem jelzik. (egyes típusokat tönkre is tehet, vagy egyéb problémákat pl. begyulladást okozhat) Valahol azt írtad, hogy egész nyáron a garázsban állt. Mivel a hűtőtestben a nyomás üzem közben jóval alacsonyabb mint amikor a készülék áll, és ráadásul fel van melegedve, így ha ott lyukadás van a hűtőközegnek sokkal nagyobb eséllyel el kellett volna szivárognia. Nyomáspróbához alapvetően szárított nitrogén szükséges. Ez a nyomását a hőfok változás függvényében csak kis és számítható mértékben változtatja. A hűtőtesten és a keretfűtés csövön külön-külön, egymástól függetlenül célszerű nyomáspróbát végezni, mivel így kiderül, hogy javítható a cucc vagy eldobós.
Ha a készülék R134a-s, akkor a részleges dugulást könnyen okozhatja a kapilláris csőben kirakódott olajgyanta, amit az R134a nem old. Ezt az esetek 90%-ában kb. a hűtőközegtöltet kb.10%-ának megfelelő mennyiségű R600a betöltése orvosolhatja, mivel ez jól oldja mind az olajat, mind a gyantás szennyeződéseket. Kipróbált, működő módszer.
(#) yxcasd válasza raptor1974 hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Üdv!
Kicseréltem a hőfokszabályozót ,azóta hibátlan a hűtő (Remélem sokáig)
Igaz most fűtetlen zárt teraszon van 1-esen +5-6 fok van benne,rendesen ki-be kapcsolgat.
Igazi tesztje nyáron lessz,hogy akkor is bírja-e tartani ezt a hőfokot.(+35C'-ban) Volt már itt másik két hasonló hűtő ami nem bírta a meleget.Nekik sikerült +15fokot csinálni ami sok. (Fagyasztójában megvolt a -18fok.) Ez lehet gázhiány?
Köszönöm mégegyszer a segítségeteket!!!
(#) raptor1974 válasza yxcasd hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Egy fontos dolog. Ez, ha minden igaz egy hagyományos kombinált hűtőszekrény. Ha a terasz hőfoka kb 10-12 fok alá esik, ki fog olvadni a mélyhűtő.
Ez abból ered, hogy a hőfokszabályzó a normál tér hűtőtestének hőfokára szabályoz. A fokozatállító gombbal a kikapcsolási hőfokot állíthatod be. A bekapcsolás értéke azonban fix 2,5C. Erre a hőfokra kell a normál téri hűtőtestnek felmelegednie. Az ehhez szükséges hőt a környezetből nyeri. Ha a környezet hőfoka túl alacsony, akkor a visszakapcsolási hőfokot nagyon sokára éri el a hűtőtest. A normál tér hőfoka jó lesz, hiszen nincs ami nagyon felmelegítené, viszont a környezet hőfoka a mélyhűtőhöz képest magas. Mivel egy kompresszor viszi mindkét tér részt mire az bekapcsol, a mélyhűtő felmelegszik.
(#) yxcasd válasza raptor1974 hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Nem gond ,mert a hűtő egy nyaralóban van. Szezonon kívűl általában csak hétvégén használt.
Remélem nyáron bírni fogja a meleget is.
Ekkor már számít a fagyasztó is, mert a gyerekek nem szeretik az olvadt jégkrémet
(#) Poostmaster hozzászólása Nov 7, 2011 /

Sziasztok. Azt szeretném megtudni, hogy a fagyasztószekrényt lehet-e utólag felszerelni jegesedésgátlóval? Vagy egyáltalán lehet-e ilyet csinálni?
(#) raptor1974 válasza Poostmaster hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Jegesedésgátlóval? Az ajtókeretfűtésre gondolsz?
(#) Poostmaster válasza raptor1974 hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, hogyan működik. Csak azért jutott eszembe, mert most olvasztottam le, és tudom, hogy van olyan, amelyik nem jegesedik. Nem a korszerű légkeverésesre gondolok, már az előtt is volt olyan, ami nem engedte eljegesedni.
(#) V L válasza Bacambo hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

A használt gépeknél az állapoton kívül lényeges hogy milyen gyártmány! A mai új termékek nagyrésze bóvli, ami jó ha garancia+1napot bír ki..... tervezett élettartam. Valóban ezeket inkább el kell dobni mint javíttatni. De egy mondjuk 6-7éves Liebhert, ha szép külsőleg azt inkább érdemes javíttatni, nekem egyéve lett a szűrője cserélve, olyan mint új korában.
Ha a mosógépeket vesszük nekem 22éves az energomat termálom, a műanyag nyitóját cseréltem egy éve, kb. 10éve volt egy 15EFt-os nagyjavítás rajta. A TV-m még crt és nég mindig OK, 8éves egy kétszáz forintos kondi szárad ki amit az idén kellett cserélni.- Na ezt illene tudnia egy normális készüléknek ami egyre ritkább.
Már két éve tervezem egy LCD-TV beszerzését, de jó áron( 150EFT-ig) profi minőséget( 100Hz, fullHD, LED-es...) még nem találtam, marketing duma az van mindenhol, aztán mire az ára elérné a normális szintet - anélkül, hogy lebutítanák-típusváltás dupla áron kicsit több szolgáltatással. Hát márpedig én már torkig vagyok ezzel a pazarló, szemetelő, bélpoklos stílussal, egyszerűen nem veszem meg a használd és dobd el...akarom mondani...veddmeg és dobd el cuccokat... ezek a legdrágábbak hosszú távon.
(#) raptor1974 válasza Poostmaster hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Valószínűleg az önolvasztós készülékekre gondolsz. Ezeknél azonban csak a normál tér önolvasztós, a mélyhűtő hűtőteste nem. A normál tér olvasztását nem külön valamilyen jegesedést gátló eszközzel oldják meg, hanem a hőfokszabályzó kapcsolási metódusával. Ez röviden annyi, hogy a hőfokszabályzó a hűtőtest hőfokát érzékeli ( nem a hűtendő térét), a beállított értéknél kikapcsol. Az eltérés abban van a régiekhez képest, hogy ezek fix 2,5 vagy 4C-on kapcsolnak be. Mire ezt a hőfokot a hűtőtest eléri, leolvad róla a dér. Az ehhez szükséges hőmennyiséget a készülék környezeti hőfoka szolgáltatja, ez nem lehet 14C alatt. A régi XX-os készülékeknél a visszakapcsolás nem fix értékű, hanem a kikapcsoláshoz képest egy fix differenciával történik a visszakapcsolás.
(#) Poostmaster válasza raptor1974 hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Tehát nem lehet.
Köszi.
(#) pokerfiu válasza Poostmaster hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Lehet, csak kicsit bonyolult a megoldás.Pl: fűtőkábellel.
(#) Turanig hozzászólása Nov 10, 2011 /

Sziasztok! Pár hete felvetettem itt gey kérdést egy LG-GR399SQ No Frost-os kombi hűtő vezérlőjével kapcsolatban. Azóta annyit változott a helyzet hogy elkezdett nem hűteni! Közben letöltöttem egy Service manualt a hűtőhöz és abból kiderült hogy a ledek helytelen világítása nem a vezérlő hibája hanem egy hibakódot akart nekem sugallni de persze ez nincs benne a használatiban csak a service manualban azt meg persze hogy nem adnak hozzá. A lényeg annyi hogy a ledek állása leolvasztási rendellenességet jelez és a freezer sensor hibáját ezen tények ismeretében szétkaptam a fagyasztórészt és láss csodát egy hatalmas jégtömb (2-3 centi vastag páncél minden csövön) volt a hűtő falára szerelve gyanítom ezért csökkent le a hőmérséklet a hűtőtérben. a leolvasztást elkezdtem és előjöttek a jég alól ujabb alkatrészek amik talán a hiba okozói. Találtam egy fűtőbetétet meg is mértem elvileg 0.32 kOhm nem tudom az mennyire jó szerintem annak jónak kell lenni mivel nem szakadást mutat és nem is zárlatot. találtam még két szenzort amit nem tudom hogyan tudnék le ellenőrizni ez így néz ki : Bővebben: Link

Ebben kérném a segítségeteket hogyan tudnám ellenőrizni hogy jók-e amugy egy új elektronika már itt figyel a polcon leolvadt már szerelem is be hátha csak az volt a baja bár kétlem.

Előre is köszi és bocs a sok szövegért
(#) raptor1974 válasza pokerfiu hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Olyan készüléknél ami nem önolvasztós (jellemzően egy vagy két csillagos készülékek illetve mélyhűtők) nem járható út a fűtőbetét, hiszen a mélyhűtő hűtőteste az egyetlen hűtőtest a készülékben. Ha ezt leolvasztod, kiolvad a fagyasztó részben levő mirelit cucc.
(#) raptor1974 válasza Turanig hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Az ellenállás értéke kb. fedi a nofrostok fűtőbetét teljesítményét. Az olvasztást üzemszerűen egy hőfok érzékelő szonda (a képen fehér színű) felügyeli. Ez egy NTC érzékelő, 20C-on kb. 6,3 kohm értékű. Ez el szokott hangolódni. A másik egy hőbiztosíték. Ez kiold ha az olvasztás valamiért nem kapcsolna le és a hűtőtest túlmelegedne. Ez egyszeri alkalomra szól, ha egyszer megszakadt nem zár újra össze. Ebben egy rugós mechanika szokott lenni, ami idővel elfáradhat és akkor is kiold ha azt semmi sem indokolja.Ennek a beszerzése elméletileg nem macerás. Az NTC már neccesebb, mivel az ipari hűtéstechnikában használt NTC szondák értéke teljesen más. A háztartási hűtőknél pedig nem egységes. Én eddig három különböző értéktartományú, háztartási hűtőbe szerelt NTC szondával találkoztam.
(#) pokerfiu válasza raptor1974 hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Konkrétan ajtókeret fűtésként gondoltam. Már csináltam ilyet és jól szuperált.
(#) Poostmaster válasza pokerfiu hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Valami konkrétat tudtok mondani a működési elvről? Lehet, hogy nem tudom megcsinálni, de érdekel, hogy működik.
(#) Turanig válasza raptor1974 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Először is köszi a segítséget! Az elektronika csere után is a leolvasztás rendellenességi hibakódot dobta ki a kijelző. Megmértem a szondából menő vezetéket a hűtő tetejéhez menő panelig elvileg a vezetékek jók tehát akkor csak a szonda lehet hibás a fűtőbetétet egyenlőre akkor jónak tekintem a mért eredmények alapján. A hőbiztosíték akkor megint csak jónak bizonyul mert rövidzárlat a mérési eredmény tehát ha azt mondod ez az alkatrész egyszeri biztosíték akkor ez jó. Kizárásos alapon már csak az NTC szonda lehet a hibás 20 C-on én olyan 17 kohm-ot mértem a Te általad említett 6,3 ettől nagyon messze van. szerencsére még lehetett rendelni a szervizben ha megjön kiváncsi leszek mi lesz a fejlemény. Most hogy leolvasztottam teljesen a hűtőt, rendben hűt megint egy kis ideig.
(#) pokerfiu válasza Turanig hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Hasonló probléma volt nemrég,ahol a ventilátor szorult ,akadt és nem volt légkeringés,ami maga után vonta a jegesedést.(hozzáteszem más típus volt)
(#) Turanig válasza raptor1974 hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Üdv!
Megtaláltam a Service manualban a szondák hőmérséklet/ellenállás táblázatot azon adatok szerint a szondák is hibátlannak bizonyultak! Nem hagyott nyugodni hogy minden alkatrész elvileg jó de a hibakód mégis előjön a leolvasztási ciklus kezdetén. Egyetlen egy dolgot nem néztem még addig meg mégpedig hogy a fűtőbetét és az azzal sorba kötött hőbiztosíték hogyan csatlakozik be az elektronikába! Átvizsgálás során arra jutottam hogy valaki előttem feltételezem direkt nem a helyére kötötte be a fűtőbetét vezetékét hanem egy vak helyre a csatlakozóba. (Használtan vettem a hűtőt a V-betűs licitálós oldalon magánszemélytől azt mondta előtte csináltatta meg mert kompresszor cserés volt. A komppal nincs is semmi gond hűtött is kb 1 hónapig azután kezdte a felmelegedést a leolvasztási gondok miatt) milyen szerelő az ilyen aki direkt generál hibát egy készüléken???? Biztos hogy direkt csinálta mert egy csatlakozóból ki kellett operálni a vezetéket és eggyel balra visszarakni meg sem kellett volna bontani soha! Remélem így már rendben leolvaszt a készülék kiderül 4 óra múlva amikor elkezdi az olvasztást. Gondolom jó lesz mert egy bekötetlen fűtőbetét nem sok mindent tud csinálni a jéggel. Végszónak csak annyit hogy ismeretlen eredetű eszközt szerelni csak töviről hegyire lehet gondolva a lehetetlenre is !!! Még 1x köszönöm mindenkinek a segítséget legalább kiképeztem magam no-frost hűtőből úgysem láttam még szétszedve ilyet
(#) Bacambo hozzászólása Nov 15, 2011 /

Sziasztok! Először is nagyon szépen meg szeretném köszönni a körülbelül 2 hete nyújtott segitségeteket! feladt, új hűtőt szeretnék vásárolni! Nézegettem árgép.hu-n és 100 körül már elég korrekt hűtők vannak! Csak annyit szeretnék kérdezni tőletek, hogy mire figyeljek, milyen funkciói legyenek, esetleg mŕrka? Minden tippet nagyon szívesen fogadok! új hűtőröl van egybk. Szó! Nagyon szépen köszönöm előre a válaszokat! További szép napot!
(#) Balázs2 hozzászólása Nov 17, 2011 /

Sziasztok!

Leírom a problémámat, hátha tud valaki segíteni.

Néhány hete észrevettem, hogy a hűtő ( Whirlpool ART 796 ) alján víz gyűlik össze, ami eddig nem volt rá jellemző.
Majd egyszerűen leállt a hűtő.
Nem vagyok benne biztos, de mintha a felső sima hűtő rész melegedne.
Nem mertem így járatni, ezért gyorsan ki is húztam a konnektorból.
A hűtő nem egy mai darab és az érdekelne, hogy érdemes e megcsináltatni, vagy újat kell vennem.
Gondolom, hogy nem lehet pontos diagnózis felállítani így, ennyi információból, de minden segítséget megköszönnék.
Következő: »»   59 / 298
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem