Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fénycső bekötése
 
Témaindító: atya, idő: Márc 9, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 23
(#) Shul válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Oh, ilyen egyszerű volna...

És működik is köszönöm, gondolom a két lyuk (oldalanként) közül a választás már opcionális
(#) Haszuboy válasza Shul hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Az előtéten kell legyen bekötési rajz, illik aszerint bekötni.
(#) silboy hozzászólása Dec 17, 2011 /
 
Teljesen járatlan vagyok ebben a témában.A garázsomban házilag készített neon világítás van,az előző tulaj munkája.Az egyik fénycső most azt műveli,hogy nem hajlandó begyúlni,csak villog és valami füstöl.Mi lehet az oka,melyik alkatrész a ludas,mit kellene kicserélnem?
(#) kadarist válasza silboy hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Szia!
Biztosan a fojtótekercs füstöl. Érdemes lenne belenézni az armatúrába.
(#) silboy válasza kadarist hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Armatúra az nincs,csak úgy minden szabadon.Megfigyelni meg nem tudtam,mert egyből lekapcsoltam mindent.
(#) briki válasza silboy hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Ha a fénycső vége sárga, és úgy villog, akkor a fénycső. Lehet továbbá a tekercs ( fojtó is), mert az eredetileg nem füstölőként üzemel. Továbbá a gyújtó is lehet rossz, főleg ha nem a megfelelő fénycsőhöz való. Volt úgy hogy az un. univerzális gyújtó sem vált be . A legjobb, ha van üzemelő másik armatúrád, és abból szépen cserélgeted a cuccokat kizárásos alapon.
(#) silboy válasza briki hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Köszi,kipróbálom ezt a cserélgetős módszert.
(#) briki válasza silboy hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Találkoztam olyan esettel, amikor egyszerre sok armatúrát javítottunk, hogy ugyan azok voltak a látható jelek az egyes armatúráknál, de más és más alkatrészt kellett bennük cserélni. Pl. fénycső vibrálásnál hol gyújtó, hol fénycső, stb cserére volt szükség.
(#) dimetrodon hozzászólása Dec 17, 2011 /
 
Sziasztok!

Fénycsövet szeretnék bekötni, még pedig kettőt, a doboz, amibe tenném adott, így két lehetőségem van:
T8 30W (895 mm) - T5 21W (849 mm)
Fényerőben mindkettő megfelelő lenne. A T5 talán jobb, de lehet, hogy lesz más szempont is, ami miatt T8 a nyerő.
Ami spéci: legalább minimálisan cseppálló foglalat kéne, láttam mindkettőből még IP67-eset is, ez tehát nem lesz nagy gond. (Jó boltot tud valaki, ahol kapni?)
Mindenképp elektronikus előtéttel szeretném meghajtani a két csövet. Milyet érdemes választani, mire figyeljek?

Köszönök bármi tanácsot!
(#) Haszuboy válasza dimetrodon hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
T5-ös csőhöz talán jobb elektronikus előtétek vannak, mert azok kifejezetten elektronikus előtéttel való működtetésre vannak kifejlesztve. Azonkívül a fogyasztása is kisebb, és fényerőben elég jók. Ne vegyél olcsó, gagyi előtétet, inkább márkásabbat válassz (Osram, vagy hasonló) Ha létezik foglalat, akkor google a barátod, hirtelen nem tudok üzletet, talán Tungsram márkabolt a Bécsi úton, de épp tegnap akartam ott vásárolni, és zárva volt.
(#) flaca1 hozzászólása Jan 15, 2012 /
 
Sziasztok!Van nekem egy olyan előtétem ami tud:
T5 FQ 80w-54w-49w-39w-24w
T5 FH 35w-28w-21w-14w
T8 58w
TC-L 80w ez az utolsó adat az érdekes köthetek erre 80w-nál kisebb 4pin-s kompakt csövet?Gondolom 80w-ig tud,de ha kisebb talán nem gond. Kísérletezni nem akarok mert a cső még nincs meg és csak akkor venném meg ha megnyugtató választ kapok.
Egyébként erről az előtétről van szó:Link
Köszi.
(#) flaca1 hozzászólása Jan 15, 2012 /
 
Sziasztok!Látott már valaki ilyen foglalatot kis hazánkban valahol?
Köszi.
(#) Haszuboy válasza flaca1 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Szerintem igen, mert ez automatikusan illeszti a cső égési feszültségéhez a cső áramát, tehát beállítja saját magát.
(#) Haszuboy válasza flaca1 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
A lényeg pont nem látszik, milyen foglalat, mihez van?
(#) lac08 hozzászólása Jan 16, 2012 /
 
Óóó, ti még mindig az ilyen fojtótekercses, gyujtóval villogtatós, sokatzabáló, 50 Hz-en villogó antik fénycsőarmaturáknál tartotok? Nem kellene inkább a korszerű világítástechnikai, minimum 40kHz-en azonnal gyújtó, IC-kkel, tranzisztorokkal vagy MOSFET-ekkel összekombináltan megvalósított elektronikákról értekezni?
Nálunk otthon a fürdőszoba régi lámpatestjében a 2 db. 36W-os fénycsövet már egy ilyen újdonság gyújtja be. Magát az elektronikát úgy gubiztam össze egy villanyszerelői kidobásból .. és megjavítottam.
A fojtós-gyujtós (starter) cucc pedig gyorsan ment a kukába.
Bár boltokban láttam már ilyesmit, mivel lehet készen kapni, de elég rázós az ára. Egy komplett armatura elektronikával szerelten nagyjából 6-8 ezer pénz.

Maradt tehát a barkács-öröm.

Tanulmányoz, feltár, kicserél, megjavít - és örül ... végtére is ez egy ilyen fórum, nem?
(#) lac08 válasza flaca1 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Kisebb teljesítmény-igényűeket mindig köthetsz rá, csak nagyobbat nem.
Pontosan ilyen elektronikáról beszéltem én az írásomban. Brutál jó ... amíg nem megy tönkre. Hagyni kell szellőzni, mert eléggé melegszik és azt többnyire nem bírják az alkatrészek. Tehát egy lámpatestbe beleépítve azért "kapjon levegőt".
(#) lac08 válasza silboy hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Nagyon eccerű!
Az egész szerelvény összesen 3 alkatrészből áll: a fénycső, a trafókinézetű fojtótekercs és a gyújtó.

"mit kellene kicserélnem?"
Úgy elsőre mindhármat és akkor király vagy!
(#) flaca1 válasza Haszuboy hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
SziA! 2G11-hez!
Köszi.
(#) Haszuboy válasza flaca1 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Én még nem láttam ilyet. Csak sima foglalatot, amit fel lehet csavarozni, és belekötni a vezetéket. Persze ez nem zárja ki, hogy lehet kapni..
(#) Haszuboy válasza lac08 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Van, amikor a fojtótekercs jobb, mint az elektronikus előtét. Sőt, egyes távolkeleti gyártmányú előtétektől biztos hogy jobb, amik a fénycső élettartamát lerövidítik pl 5000 órára, holott a cső normális meghajtás mellett égne 12000 órát. Sok olyan elektronikus előtét van, amit a kukába vágnék de azonnal. A régi kapcsolás villog? Kit zavar? 20 éve villog, meg lehet szokni. Mindezek mellett természetesen van létjogosultsága az elektronikus előtétnek, ha minőségi, jól van összeszerelve. De akkor is van benne 20-30db alkatrész, amik mind tönkremehetnek. A fojtó vagy megy vagy nem, bár én életem során még csak 1x találkoztam szakadttal.
(#) mixer hozzászólása Máj 28, 2012 /
 
Sziasztok

Volna egy kérdésem hogy 1x30-as fojtóra igy-e kell bekötni 2drb 15w-os neon csovet. (kép melékelve)

meg hogy ideglenesen lehet-e 1x15w-os és 1x18-os neon csövet használnom kb egy hétig még nem veszek 18as hejet egy 15öst.
elöre is köszönöm :nemtudom:
(#) lemir hozzászólása Máj 30, 2012 /
 
Sziasztok,
Adott egy T4-es 20 W-os (G5) fénycső, melynek mindkét széle halványan világít felkapcsolás után. Szeretnék tanácsot kérni, hogy mi okozhatja, hogy az eredeti fényerő 5-10%-át produkálja csak. Sajna nem tudom mivel kipróbálni, hogy a fénycső lehet a rossz, vagy a lámpatest. Ha nem a fénycső a hibás, akkor javítható e a lámpatest, vagy újat kell venni?
Köszi előre is a választ.
(#) Haszuboy válasza mixer hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
2 db 15Wattos csövet ráköthetsz egy 30Wattos fojtóra. Valószínűleg 1db 15Wattos, és 1db 18Wattos csővel is működni fog, de inkább használj 2db 15Wattosat. Ami fontos, hogy a gyújtó kondenzátorok "series" tipusúak legyenek, ellenkező esetben a gyújtás nehézkes lesz, és lehet, hogy be sem gyulladnak a csövek. Tehát a gyújtókondik de "single" hanem "series" tip legyenek.
(#) Haszuboy válasza lemir hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Milyen lámpatestben van? 1-2 fénykép a csőről működés közben, és a meghajtó elektronikáról sokat segítene. Valószínű, hogy elektronikus előtét van hozzá, mikori a lámpatest, és mennyire márkás, vagy gagyi?
(#) didyman válasza lemir hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Ha csak a vége izzik, akkor lehet, hogy az elektronika nem fut fel jól, ha netalán hagyományos előtétes, akkor a gyújtó került zárlatba, vagy a cső hagyta el a gáztöltetét. Szóval: Bármi lehet
(#) didyman válasza lac08 hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Régen volt, de...
Nem, nem köthetsz rá. Csak pontosan azokat kötheted rá, amik fel vannak tüntetve rajta. Sajnos ezt sokan nem veszik figyelembe, mondván, hogy mit jelent pár Watt ide vagy oda, meg hogy hiszen világít rajta a cső. Igen, de nem mindegy, hogy meddig, a csövek kezelése meg áramgenerátoros, tehát maga a teljesítmény szinte alig mond el róla valamit. A nem megfelelő párosítás a csövet alul-, vagy túlhajtja (ez mindkét esetben rövidíti az élettartamot), és adott esetben stresszes az előtétnek is.
(A fojtókról csak egy mondat: Az elektronikus előtét megfelelő PFC és árnyékolás nélkül nem nagyon spórol-legfeljebb a villanyórának, de ha már környezettudatosságról is szó esik, akkor a szolgáltató felé is illik spórolni-, és ellátja a hálózatot, meg környezetét remek felharmonikustermékekkel, ugyanakkor záros élettartama miatt potenciális veszélyeshulladékbánya. Az elektronikus csőkezelés előnyeit el kell ismerni, de a megvalósítása sajnos nem egyetemesen jó, sőt. Az ezelőtt 40 évvel készült pl. Tungsram hagyományos előtétek a mai napig pontos és kíméletes csőkezelést tudnak bonyolítani egyszem fázisjavító kondival kiváló PF mellett, legnagyobb hidegben is megbízható indulással, működéssel, természetesen a 100Hz-es üzem hátrányaival.)
(#) lemir válasza Haszuboy hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
csináltam pár fotót, de meghalt a blutuszom is
A lámpatest egy lengyel cucc kb 6 éves 2x volt eddig fénycső cseréje.
Típus:Kanlux Grela Tl2004 20 w
http://www.kanlux.hu/index.php?oldal=termeklap&gyujto=19&akat=4
566 mm hosszú a cső, melnek két vége világít csak Ez olyan 50 mm hoszban lehet a végektől. A belső kb 460 mm semmi fény.
Most du. elmegyek egy villamossági boltba elviszem a fénycsövet, hogy náluk világít-e. Ha szerencsém van akkor a fénycsővel van a gond (kb. 1,5 éve cseréltem)
(#) Haszuboy válasza lemir hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Az előtéttel lesz gond, méghozzá 95%, hogy egy kondi zárlatos benne, azt kellene kicserélned. Ha a fénycső 2 vége izzik, akkor a fénycső 95%, hogy jó, nincs értelme elvinned a boltba. Kondit ki tudod cserélni? Ha igen, mondom mit kell benne, és milyenre.
(#) didyman válasza lemir hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Az egy nagy rakás ... . A csőcsere gyakorisága mindenképp ezt támasztja alá, 0/24 üzemben se lenne szabad kiégnie ilyen hamar egy csőnek.. Viszont, akkor lehet, hogy elektronikahibás.
(#) lemir válasza Haszuboy hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Az elektromossághoz is, mint sok minden máshoz zöldfülű vagyok, de soha nem késő elkezdeni, főleg ha támogató is akad.
Légyszi ne kíméljél, de lassan és érthetően. Sok kárt úgysem tudok tenni a cuccban, legföljebb kukába köt ki. Most el kell mennem, (a vill. boltot most kihagyom), majd jövök. Addig is hálás köszönet a segítségért.
Következő: »»   9 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem