Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1502 / 3993
(#) forma1 hozzászólása Nov 21, 2011 /

Mindenkinek köszönöm, pucuka te hogy érted azt hogy 16-os már nem készült? Mert az én lemezjátszómon olyan is van
(#) ujfalusi válasza forma1 hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

16-os sebességű lemez nem készült.
(#) pucuka válasza ujfalusi hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Voltak kísérletek, de nem terjedt el. Tudomásom szerint (de ez nem biztos) üzletben nem volt. Akkorra már voltak olyan minőségű magnetofonok, amik bőven túlszárnyalták az ilyen lassú lemezek képességeit, minőségben, játékidőben egyaránt, és ráadásul felvételt is lehetett készíteni, ami a lemezeknél körülményes. Házi használatra lemezvágót is csak 76 -os fordulatra láttam.
(#) granpa válasza erdgab hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Szervusz Gábor!
Keresd meg "bobz"-ot, és Hodinkát (a fórumon), ők odaát laknak, és nekem is küldtek már adatlapot(stb) ide.
Üdv: Kálmán
(#) Sick-Bastard válasza proli007 hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Üdv!

Alakul a dolog, de még nem az igazi. 10 bekapcsolásból 9-szer működik. Csináltam egy rajzot is, hogy elvileg hogyan is kötöttem be. Így gondoltad?

Az ellenállások mind 1kOhmosak, a kondi 22pFos. R42 lehet, hogy nem Qn-re van kötve hanem Qra.

Az órajelet egy ilyen kapcsolással állítom elő.
segédórajel generátor
Csak annyi jelenleg az eltérés, hogy egy 32,768kHz-es kristályt használok. Ezt osztanám el 2^15, 2^16-onnal, hogy egy 1-0,5Hzes jelet kapjak. Az osztást 3db 74HC393 IC végzi. Ezekhez kellene nekem a reset jel, hogy a kimeneteik ne össze vissza álljanak be, hanem mind 0-án álljon.

reset gen.jpg

(#) pucuka válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Ha 74HC4060 -at használnál, abban benne van az oszcillátor, és 14 fokozatú bináris osztó. A kimenetére már köthetsz JK flip flpot, kettőt, és meg van amit szeretnél.
(#) Akashi hozzászólása Nov 22, 2011 /

Üdv.

Van egy olcsó multiméterem,(hasonló ehhez: DMM 91010) de nagyon rosszul olvasható a kijelzője.
Azon gondolkodtam, nem lehet az LCD-jét ledes kijelzőre cserélni? Egy kis panel van az lcd-n, az van ráírva 7106. Gondoltam 7107-tel tudnám helyettesíteni. Valaki próbált már hasonlót?
(#) proli007 válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Hello!
- A 4011 helyett 4093-at érdemes használni, mert annak Schmitt-es a bemenete. Ott a kondi töltődése alatt, határozott logikai szintet készít. Az R40 és R42 szükségtelen. Viszont csak a Q kimentet lehet használni, mert a Q-negált Reset alatt, kapcsolgat az órajellel. Ha kell a Q-negált is, azt a Q utáni inverterrel képezheted.
- A Reset idő, 1k/22p túl rövid. mindössze kb. 22ns. Ide pld. egy 1µF és 10kohm sokkal értelmesebb, az kb. 10ms időt ad. A 32768 freki periódus ideje, kb 30us. Ez alatt a kvarc 327 periódust ír le, vagy is van ideje "belibegni". Egy PIC RESET áramkörében van egy 10 bites számlánc van külön erre a célra beépítve, vagy is 1024 kvarc ütem után engedi a proci működését, hogy az órajel ekkor már biztosan stabil legyen.
- Az időt azért is növelni kell, mert itt az 1k/22p integráló tagot alkot. És így nem mindegy a tápfeszültség felfutási sebessége. Vagy is a kis időállandójú tag csak követi a tápfeszültség felfutását, késleltetést szinte nem okoz.
üdv! proli007
(#) erdgab válasza granpa hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Köszönöm,megkeresem.
(#) p100 hozzászólása Nov 22, 2011 /

Sziasztok! Adott egy ultrahangos közelítés-érzékelő kapcsolás (Conrad-os), ahol, ha egy tárgy 10-80 cm-re megközelíti a kapcsolást, akkor világítani kezd egy LED. Nos, én ezt a kapcsolást szeretném oly módon átalakítani, hogy a LED helyett egy 220V-os izzót hajtson meg a kapcsolás, vagy működtessen egy hangszórót (pl. sípoló hang).

A garázyomba szeretném alkalmazni, hogy betolatáskor ne tolassak neki az autó mögötti szerzsámos polcnak, s ehhez nem biztos, hogy elég, ha egy LED világít, mert észre sem venném

Megoldható az átalakítás, s ha igen, hogyan?
(#) Akashi válasza p100 hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Kapcsolási rajz jó lenne, ha lenne, hogy lássuk miről is van szó.
Én tennék bele nagyfényerejű ledet, amennyit az áramkör enged.(vagy tranzisztorral kapcsolnám őket)
(#) forma1 válasza gkari hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Leöltöttem a könyvet és nem tudtam meg a kérdésemet. Csakis hangminőségileg milyen különbségek vannak a fordulatok között? a 45-ös pl. ugyanúgy szól mint a 33-as? A 78-as meg a legrosszabbúl, és a 16 lett volna a legjobb ha tényleg lett volna?
(#) bbalazs_ válasza p100 hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Led helyere tegyel egy szilardtest-relet. Az kozvetlenul kapcsolhat 230-as izzot. Es pont ledes bemenete van.
(#) Action2K válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Drága. Optotriak bőven elég oda, s az is LED-es bemenetű.
(#) forma1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

köszi, akkor az befolyásolja a minőséget hogy milyen jelzés van a lemezen? Van ilyen is a lemezeken hogy SLPM meg szám, ez mit jelent? Milyen minőségi jelölés van, milyen az átvitele egy lemeznek? Vagy csak a pickup határozza meg?
(#) Action2K válasza forma1 hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Az SLMP és szám egy egyedi azonosító. Írd be a gugliba az egészet s meglátod.
(#) pucuka válasza forma1 hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

A lemezgyártók igyekeztek mindent rátenni a lemezre, amit csak az előállításkori technológia lehetővé tett. A lejátszó minősége alapvetően befolyásolja a végeredmény minőségét. Lényeges a lejátszó futóművének minősége, a lejátszó kar kivitele, kiegyensúlyozhatósága,a lejátszó betét kivitele, minősége, (pick up) a tű kivitele, és nem utolsó sorban a lemez, és a tű elhasználtsága. Az ezek után következő erősítő fokozatok csak többé kevésbé ronthatnak a minőségen. A lemez fordulatnak csak annyi köze van a minőséghez, hogy a jobb lejátszó szerkezetek, (gramafonok) lehetővé tették a fordulatszám csökkentését, a hordozó barázdák sűrűségének növelését, és ezzel a játékidő növelését. Igy vált lehetővé az albumok kiadása, ahol már több szám fért egy oldalra, minőség romlás nélkül.
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 22, 2011 / 1

Hello!
Attól tartok, ha minden minőségre kiható kérdésre válaszolni fogsz, akkor ebből könyv lesz..
üdv! proli007
(#) zoli1000 hozzászólása Nov 22, 2011 /

Sziasztok. Kérlek,segítsetek!Alternativ kapcsolót szereltem fel,2 fogyasztóval. Működik,de az izzók csak pislákolnak. Mi lehet ennek az oka?A kötéseket ujra ellenőriztem,stabilak erősek.A lámpákban a foglalatok újak,a kapcsolók szintén.Mivel nem vagyok szakember,így az elektromos betáplálást konnektorról oldottam meg,amin semmi más fogyasztó nincs.
(#) Balaa16 válasza zoli1000 hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Szia!
Nem lehetséges, hogy sorba kötötted a két izzót? A villanyszerelés topicba kellett volna feltenni a kérdésed. De nem baj, új vagy, valamikor belőlem is elegük volt a modiknak. (igaz? )
Üdv! Balázs
(#) forma1 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Köszi, én azt hittem hogy a fordulattól sokkal jobban függ (pl. videónál LP felvétel).
(#) Action2K válasza forma1 hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Függ tőle az átviteli frekvencia, de ez a hallható tartományban nem változik jelentősen, úgy mint a videónál.
(#) rob105 válasza Frankye hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Na végre sikerült feltöltenem erről a ledes lámpáról egy képet!!Na az a kis fekete téglalap alakúról beszéltünk!!Mi lehet az??
(#) gkari válasza forma1 hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Töltsd le ugyanonnan a "Hangtechnika amatőröknek" c. könyvet, ott is sok hasznos tudomány van! E fórumon több "lemezjátszó"-s topic is van, azokat is olvasgasd!
(#) forma1 hozzászólása Nov 22, 2011 /

Köszi mindenkinek, a kömyvet meg már le is töltöttem (meg még jópárat, rengeteg hasznos dolog van ott) csak még nem olvastam bele
(#) Akashi válasza zoli1000 hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Szia.
Itt egy rajz. A második fogyasztót úgy kösd be ahogy a szaggatott vonal jelzi.
(#) sastas01 hozzászólása Nov 22, 2011 /

Az létezik hogy túl meleg egy páka? Most(1 hónapja) vettem boltban/előtte fater pákáját nyúztam/. Valami 30W-os varázsbot. Ma próbálgattam ki amit csináltam pár napja és azt tapasztaltam hogy a tranyók(4 ből 3) átmentek vezetőbe. Megnéztem a nyákon nincsen ónhíd sem hasonló rettenetek.

Másik kérdés: Az létezik, hogy egy multiméter negatív(igen tényleg)-ban jelzi ki az ellenállást? Megj.: a fent említett panelről van szó. Viszont én sehogy sem tudok kilegózni -345kohm-ot 1M,150k,100k és 10kohmosokból. Nemhogy negatívba.
(#) bbalazs_ válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Irigylem a turelmedet, en ha valamit csinalok, AZONNAL ki akarom probalni.

Minden lehetseges. De ha beforrasztas kozben nem vetted eszre, hogy egetne az ont, akkor szerintem nem az a hiba. Persze, ha tul sokaig melegitetted...de ezt nem tudjuk innen megitelni. Esetleg nem jol kototted be vagy tulfeszt kaptak.

A multimeteren akkor szokott hulyesegeket csinalni ha:
1. gyenge az elem
2. a forgokapcsolo nem erintkezik jol
3. Valami nagyfrekis dolgot mersz vele
4. nem jo allasban van - ez neha nem egyertelmu, kulonosen 2. esettel kapcsolodik
(#) bbalazs_ válasza rob105 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Valoszinuleg DC-DC atalakito, aramgeneratorral.
De amig nem latjuk nyitva, addig elvileg barmi lehet
(#) qvasz2 válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Negatív ellenállást akkor mér a multi (ha amúgy nem hibás még), ha olyan panelen méricskélsz, ahol egy elkó is van, és a benne maradt feszültség zavarja meg a multit. (Arra nem is gondolok, hogy tápfeszültség alatt lévő panelen akarsz ellenállást mérni!!) Ha csak az ellenállást méred (kiforrasztva) és úgy mutat negatívot, akkor az a multi valószínűleg rossz!
Következő: »»   1502 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem