Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A tapasztalat mondatta velem.
A netről töltöttem már le mindenféle anyagot. Már a tudásnak a nagyján túl vagyok ami kell egy jó csöves megépítéséhez, úgy érzem. :hawaii:
Sziasztok !
Van valakinek valami ötlete, hogy a trafőt mivel lehetne megszabadítani a lakktól? Gubiztam egy párat és az egyikkel nem birok.
Ha a dróton a lakkot nem oldja akkor talán,.
Hát ez az amit szeretnék elkerülni mert kettő teljesen egyforma, és a 220v részét szeretném meg menteni tápnak. Össze akarnám rakni 220/220v-osnak
Azt nem írtad, hogy a drót még kell. Attól függően, hogy csak a vas van-e belakkozva, vagy az egész trafó lakkba van áztatva, két megoldás lehetséges. Ha csak a vas lakkos, akkor ecsettel felvitt kromofág segíthet. A másik esetben sajnos nincs esélye a drótoknak.
De hogy is ! vannak kivételek is .
egy előfokot lehet kimenő trafóval is építeni természetesen ha ezt szeretnénk , nem oly rég építettem egy ismerősöm kérésére egy ilyen kis PP -ét ami a kimenetén lehet szimmetrikus is meg aszimmetrikus is és trafós kimenete vagyon . Bővebben: Link
Persze, hogy lehet, de nem muszáj. Ahogy OTL végfokot is lehet, de nem muszáj.
Pár üveg kromofágra vevő lennék..
Helló !
Az ECH 81 heptóda részét lehet/érdemes előerősítőként használni ? Mert olyan idétlenül van megoldva, hogy a vezérlőrács az egyik segédrács fölött van.
No, ezért kell még egy kicsit (?) tanulgatni a csöveket. Az ECH81-es H részének ugyanis 2 (kettő) vezérlőrácsa van. Az egyik a 7. lábra, míg a másik a 2. lábra van kivezetve. Ez a cső eredeti rendeltetéséből adódóan van így, mert ez egy rádióvevő helyi oszcillátor (C) fokozata, és a keverő (H).
A H részét is szokták alkalmazni KF erősítőnek, ilyenkor a búrában található trióda szokott lenni a hang végcsövet meghajtó fokozat. A H részét általában nem szokták HF áramkörökben felhasználni, talán 1 készülékkel találkoztam, ahol ezt megtették, de ott is a korábbi változat - az ECH21-es - volt alkalmazva. Problémás még, hogy a két csőfélnek közös a katódja. Idézet: „A H részét általában nem szokták HF áramkörökben felhasználni, talán 1 készülékkel találkoztam, ahol ezt megtették, de ott is a korábbi változat - az ECH21-es - volt alkalmazva.” Ha jól emlékszem, ott is az ECH21 -es triódája volt a HF erősítő, az EBL előtt, a heptóda volt a KF erősítő. A heptóda nem igazán alkalmas HF erősítőbe az igen erős nemlineáris karakterisztikája miatt, ami a keverőben jól jön, de hangfrekvencián nem kívánatos, a belső intermodulációk miatt.
Erre az elvetemült kapcsolásra emlékeztem, ahol az egyik ECH teljes egészében a HF fokozatban dolgozott. A két trióda hajtotta a végcsöveket (és fázist fordított), míg a H része (triódába kötve) az első fokozat szerepét látta el.
Ez eléggé elvetemült kapcsolás, szerencsére nem volt dolgom vele. Nyilván nem volt valami sikeres kapcsolás, ha nem volt általános.
Igen, ez valószínű, ritkán találkoztam máshol vele. Azért régen is követtek el érdekességeket, itt egy másik "ötletparádé", itt hagyták pentódának().
És a keverő rácsot meg lógva hagyták. A fázisfordítás is jó szimmetrikus lehetett. Mindenesetre érdekes.
Szia mindenki.
Szeretném kérdezni a w? ad le! köszönöm előre .
Ezzel szerintem kár görcsölni. Régebben gondolkodtam én is ilyesmi megoldáson, ugye ezek az olcsón elérhető csövek, majdnem mindenkinek van ilyen, aki árul.
Kell szerezni 2-300Ft-ért egy 6N1P-t vagy 6N2P-t. Erre kitalált kapcsolások tucatjai elérhetőek. Nekem legalább is nincs akkora felkészültségem, tudásom, hogy ilyen "egzotikus" csövekkel próbálkozzak. Imivel pont ma beszéltük, hogy egy 6N2P cső szinte minden kisebb teljesítményű erősítőt kiszolgál, kicsit nagyobb meghajtás igényre meg ott az ECC82 vagy esetleg 6N6P és társai.
Primitív PP kérdés.
(Az első rajzon a fesz értékek nagyon nem jók, csak egy kísérleti tápról elindítva felírtam mi mennyi lenne) A két képen kétféle "ellenfázis" fokozat meghajtás van, a másodikon egy kondit "spórol a jel". Ez a "spórolós" megoldás is jó? A rácslevezetők azonossága miatt alulra betennék szintén egy 47k-t. Ha ide középre a két végcső rácslevezető aljára egy potit tennék lehet állítani brumminimumot, ha nem sikerülne egyformára a két rácslevezető eredő.
Üdv! Itt vannak a láthatóbb képek az erősítőmről. Ennél jobb képeket nemtudok csinálni de már ez mérföldekkel jobb mint az előzőek... már pár napja szépen működik. Már csak 1-2 dolog várat mint pl.: élfóliát venni meg valami szép lakkot.
Ha nem fény felé fényképeznél, akkor esetleg láthatóbb és jobb képeket is tudnál csinálni!
Hogy kissé homályos még a kép, az egy dolog, de szerintem fátyolos is. Nem kellene kicsit megpucolni a telefon kameráját?!
Mindkét kapcsolás működne, DE alacsonyfrekin a két végcső nem fog szimmetrikus vezérlést kapni, mivel mindkét rajzon eggyel több kondi van az "alsó végcső jelútjában"... Bár a "hang" nem mindig az elméleti elvárásaink szerint alakul...
http://www.scottbecker.net/tube/sheets/113/6/6P9.pdf
Itt 10k-t ír Ra-ra. A helyettesitőnek irt 6BM5-re 7k van megadva.
Természetesen anódfesz függvénye is...
Sziasztok.Kellene eggy kis segitség.Külön negativ előfesszel állitottam be a végcső áramát és a katódban lévő 1 ohmon mérek.Ha beállitom a disszipációnak megfelelő munkapontot akkor jól szól ugyan,de van zavaró brumm,ha csökkentem az előfeszt a brumm eggy pontban teljesen megszün és a hangja is tökéletes.Most,ha lemérem a katódban akkor mérésre már túl van hajtva a cső.Léhetséges ez lenne a megfelelő munkapontja és a mérésem nem stimmel?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |