Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm a tanácsot. Megpróbálok beszerezni egy megfelelő IC-t.
Szép Estét Mindenkinek!
Lehetséges, hogy van ilyen topic, de nézzétek el átfutva a kínálatot nem találtam. Ezért hát: Adva van egy régi típusú közép- és hosszú hullámon működő autórádió. Mit lehet vele tenni, hogy "fogadjon" fm transzmittert? Köszönöm a válaszokat
Hello!
Szerzel egy FM rádiót.. Mert a frekvencia tartománya és a modulációja között, ég és föld különbség van. Mint ahogy az oroszlán is macska, csak kicsit nagyobb.. üdv! proli007
Sziasztok!
Van egy lowdrop 12Volt feszstabom (LM2940CT-12) és azt szeretném megtudni, hogy ezt használhatnám-e akkupakk töltésére anélkül, hogy teszek a kimenetre védő diódát. Azt írják adatlapján, hogy van benne "Reverse battery protection", gondolom ez azt jelentené, hogy a kimenetére köthetek akkupakkot közvetlen, vagy talén nem ezt jelentené és csak kell egy dióda? Elvileg áramkorlátos mint minden ilyen stabkocka, tehát a túl nagy töltőáramtól sem kellene tartanom és kapóraj önne ha ezzel tölthetnék 12V ólomaksiról NiMH akkupakkot ilyen egyszerűen, persze időzítőről én gondoskodnék.
Ez estben a tápegység egy 7805-ös TO-220-as tokozásban, de majd egy TS2576CZ5-5V (TSC) RoHS FIX 5V 3A STEP-DOWN VOLT.REG. (TO-220-5) lesz a helyén, hogy kisebb legyen a veszteség. Az utóbbinak 77% a hatásfoka. Esetleg az LM2594 80%-os és még megfizethető.
Van egy dilemmám....
Ugye ha egy vezetőn áramot vezetünk át, körülötte mágneses tér keletkezik,és ennek a polaritása az áram irányától függ. Namármost.. mi van ha a mellékelt kép alapján állítunk össze egy áramkört. Működni fog, az izzók világítanak. De mi van a vastag vezeték mágnesességével? Most melyik az észak és melyik a déli pólus? Az áram egyenesen arányos a mágneses tér erejével. ..és fordítva is.. Ezek szerint a vastag vonalon jelzett vezetékszakaszon milyen áram halad?
Egyforma feszültség és egyforma izzók esetén semmilyen áram nem folyik rajta, nyugodtan ki lehet onnan venni. (Mágneses tere sem lesz.)
NiMH töltésénel a töltés végét feszültségugrás jelenti. Azt nem nagyon lehet észrevenni ilyen használat mellett. Ha meg a töltési időt figyeled, akkor elég egy ellenállás/dióda kombó is helyette, az olcsóbb.
Hello!
- Az LDO stabilizátorokat a telepes táplálás miatt fejlesztették ki. Vagy is a fordított polaritás védelem nem a kimenetére, hanem a bemenetére vonatkozik. De ez az adatlapjából ki is derül ha értelmezed a paraméter megnevezését. "Reverse Polarity DC Input Voltage" - A kimeneten elhelyezett soros diódával, nem lehet megvédeni a készüléket attól ha a kimenetére fordítva teszed rá az aksit. (Nézd csak meg, hogy ekkor is nyitóirányban van a dióda.) A kimeneti dióda, igazából attól véd, ha az aksi rajta van, és nincs betápláló feszültség, hogy az áramkör visszafelé ne merítse le az aksit. - A belső áramkorlát tipikus értéke adatlap szerint 1,9A. Azt cseppet soknak tartom NiMh aksi esetén, persze ez az aksi kapacitásától is függhet.. üdv! proli007
Hello!
"Most melyik az észak és melyik a déli pólus?" Ez nem lehet így értelmezni, ahogy lerajzoltad. Mert a kialakult mágneses tér az áram irányára merőleges. Vagy is a vezetőkörül körkörösen haladnak az erővonalak. Ennek irányát a dugóhúzó szabály mondja meg. Tehát az erővonalak haladási iránya mentén alakulna ki a két pólus, ha az erővonalak valamin áthaladnak. Például, ha egy iránytűt a vonalak útjába párhuzamosan teszel, az megmutatja, a pólusok irányát. Fogalomtárból: "Mágneses pólus Azokat a helyeket, ahol az erővonalak kötegben kilépnek északi pólusnak, ahol belépnek, déli pólusnak nevezzük. Egy többvezetős rendszer eredő mágneses terét az egyes vezetők mágneses terének összegzéséből kapjuk." "Mágneses tér A mozgásban lévő villamos töltéshordozók (áram) körüli teret mágneses térnek nevezzük, és erővonalakkal ábrázoljuk. A tőlünk elfolyó áram a vezető körül az óramutató járásával egyirányú erővonalakat hoz létre. (Jobbcsavar, vagy dugóhúzó szabály.) A mágneses erővonalak önmagukban zárt vonalak. A tér annál erősebb minél nagyobb az erővonalak sűrűsége." üdv! proli007
Köszönöm.
Tudom, hogy kissé bugyuta kérdés volt. Csak elmélkedtem..Pl. ilyeneken: A vezetőben az elektromosságot úgy kell elképzelni, hogy ha a vezető egyik oldalán belép egy elektron, a vezető másik oldalán kilök egyet. Ez a lökdösődés a fény sebességével halad. Namármost, mi van ha egy vezetőn váltóáram halad keresztül, de olyan magas frekvencián, hogy nem ér végig a "lökdösődés". Valahol találkozni fognak. Nem tudom érthető-e. Pl. 10Ghz váltóáram mit csinál egy 3cm-es vezetékszakaszon?
Volt olyan is ami sok mindenki hasznára vált , és még is töröltétek , akkor most mis is van ???Lassan már úgy veszem észre bármit írok , vagy hozzá szólok témákhoz állandóan csak én vagyok csesztetve , ha van kalapja azért ha nincs akkor meg azért , az információ az mindenkinek jól jön főleg ha hasznára válik , de úgy látom van itt egy klikk , és teljesen mindegy , de ha nekik nem tetszik , akkor az lehet bármilyen jó ötlet is,akkor is le leszek hurrogva , meg figyelmeztetés hegyek , és csak nekem , mert azért látok én másnál is hibát nem is keveset , és ők nem részesülnek semmilyen formában , hogy esetleg tiltva legyenek , vagy figyelmeztetésben részesüljenek.Szóval illene magyarázatot adni hogy mi is folyik itt , vagy esetleg vannak olyanok akik nem számít , hogy mit s hogyan tesznek , mert akkor csak szóljatok , és már itt sem vagyok.
Elolvastam ez köztudott majd minden ilyen jellegű fórum séma szövege , a másik inkább már az oldalra jellemző , és kíváncsi lennék , hogy aki el is olvasta , és egy pár éve regisztrált tag tuti, hogy nem emlékszik minden mondatára , így egyértelmű , hogy mindenki vét hibát így én is , a bajom csak az, hogy senki más nem kap figyelmeztetést , csak én mindig , ha képet töltök fel azért, ha kis betűvel kezdődik a mondat azért , bár megjegyzem, ha ínteligensebb lenne az oldal , akkor nekem nem kellene ilyen dolgokkal foglalkoznom , hogy a mondat nagy betűvel kezdődjön , mert az oldal tudná automatice, mivel más nem is lehetne a mondat eleje csak nagy betű , de ez csak egy volt a sok közül , ha már a helyes írás így van , akkor lehetne az is automatikus .Sokszor a beszélgetések folyamán az emberek úgy is sodrodnak az árral , és PL csak arra fognak figyelni , hogy boncolgassanak egy feldobott témát , és annyira bele mélyül mindenki , vagy , mert keresi a megoldást , vagy mert újabb ötletei vannak , hogy nem biztos ,, hogy oda tudunk figyelni minden alkalommal , speciel ezt én nem tudom garantálni , de szerintem a többiek sem.Ez szerény véleményem volt ,az aranyból is elcseppen mégsem tör ki a csete paté na csak ennyit szerettem volna , ha ezek után mégis nem tetszek valakinek valamiért nyugodtam tiltsatok le , legalább tudni fogom miért kapom, hisz én kértem , ja és köszöntem a kioktatást.
Szerintem a legtöbb embernek ráállt a kezére shift és az írásjelek használata. Nem kell át alakítani az oldalt, hogy nagybetűvel kezdődjenek a mondatok. Néha el se tudom olvasni, hogy mit írsz. Mondjuk engem csak a vessző, meg a pont hiánya zavar.
Akár most téged is személyeskedésért lehetne figyelmeztetni lazán , mert ha neked írná valaki ezt amit te nekem , akkor gondolom neked se esne jól. De egyébként erre csak azt szokták mondani én megtanultam írni te meg tanulj meg olvasni ennyi, és ezzel én be is fejeztem
Ez szerintem nem személyeskedés. Csak zavar a mondatjelek hiánya. Rám is szóltak néha-néha, de azután megpróbáltam betartani amit kell. Viszont, hogy valami neked tetszőt is írjak, én sem értem, hogy miért gond, hogy árakat írunk. Ha nem írjuk, minden második hsz. egy árral kapcsolatos kérdés lesz.
Valaki el tudna kuldeni a Sanyo Ja 377 es kapcsolasi rajzat?
Én is olvasom elég sok topikot attól, hogy nem vagyok jelen és van egy-kettő amiben már napok óta veszekedés megy, vagy fegyelmezés.. És magáról a témáról már nincs is szó egy ideje, ami kicsit zavaró! És igen, engem is nagyon zavarnak mikor nincsenek ékezetek, van mikor egy mondatot kétszer kell elolvasnom, hogy megértsem.
"Én is olvasom elég sok topikot""És igen, engem is nagyon zavarnak"
Én Pl ezt sem értem hogy lehet így fogalmazni nem is bánti a fülemet csak hasogati már bocsi. Egy mondaton belül saját magad egyes szám többes személybe helyezed ez mi hát ez . Előbb magunk körül nézzünk szét mielőtt mást kritizálunk , mert a helyes írás ellenőrző nem tanít meg fogalmazni azt neked kell tudnod.
*Javitanam az elozo hozzaszolasomat,Eloszor is, Sziasztok,Sanyo Ja 377 es erositonek keresek kapcsolasi rajzot,de eddig nem volt szerencsem de ha valakinek megis megvan az megtenne e hogy csatolja?,elore is koszonom.
Kedveskéim! Olyan embert keresek, aki jártas a digitális technológiák javításában (pl. MIDI vezérlők, fényvezérlők, USB hangkártyák stb.) szakszerű profi javításában. Hosszútávú, biztos megélhetés budapesti helyszín. Érdeklődni CV-vel mailben: david.feher.84@gmail.com
Sziasztok
Nem igazán értek angolul szóval az adatlapból nem sok derült ki nekem ezért egy kérdéssel fordulok hozzátok: -Az 555-ös IC alacsony szintnél negatív tápfeszt ad a kimenő lábán?
Nem csak angolul nem értesz
Nem ad ki (-) tápot hanem alacsony szinten lesz 0V. Vagy legalábbis közel hozzá. De melyik részét nem értetted ebből az adatlapon?
Igazából szinte semmit, azért kérdeztem egy NPN és egy PNP tranzisztort szeretnék vele ellenütemben vezérelni...akkor ezek szerint nem alkalmas rá ez az ic?
Mit akarsz csinálni?
Amúgy minek a (-) tápfesz ehhez?
Akkor áll elő az az eset, amikor az "áram" a vezeték mellett halad, és adabszurdum el is veheted a vezetéket onnan. Ilyenkor az áram elektromágneses tér formájában halad. Ez a jelenség már jóval alacsonyabb frekvencián jelentkezik, és ezért van az, hogy a rádiófrekvenciás áramkörök működésére hatással van a környezet elektromos, és elektromágneses tulajdonságai.
Egy kis segítséget kérnék RGB LED ügyben. Hol találok olyan táblázatot vagy programot ahol százalékosan vannak megadva az egyes színek és a hozzájuk tartozó kimeneti szín? Előre is köszi!
Egy DC-DC konvertert akarok csinálni 555-ös IC-vel, mert az van otthon....nameg egy rakat ellenállás, pár darlington tranyó meg pár low esr értékű kondi...akkor ezekszerint a PNP tranyót is ki tudja nyitni?
Most hagyd abba! Van megoldás, voltam már olyan buliba ahol a hangfal gyártó szerint 133 db re képes max hangnyomáson 1 darab hangfal, na ebből volt 2 a pultnál és még 4 nagy szörnyeteg a táncparketten! bakelitről ment a muzsika, 200 an nem voltunk egy 40x80 as teremben! szomszéd teremben bakelitről ment úgyszintén egy rokon stílus, ott már igaz kevesebb dB-vel de ott csak haverral meg a djvel voltunk bent. Szavát djnek nem hallottam. Akkor hogy is van?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |