Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Azt már kitárgyaltuk, hogy ezek a kémiai ónozók
1:nagyon vékonyak 2:nem mindenki tudja forrasztani 3:esetenként elszineződnek 4:Ott is áztatni kell, utána lemosni, alaposan szárazra törölni, az sem sokkal gyorsabb mint ez a módszer. Viszont az biztos, hogy az olvadáspontja magasabb mint a sima ónnak, mégsem aggódik senki a különböző ötvözetek olvadás és dermedési hőfokai miatt. Próbálgatjuk majd, bent van a a jó nyák a cnc alatt, a furatokat majd holnap megkapja, utána fogok ónozni, addig minek?
Rákérdeztem az metaloglobus-nál. Ebben csak ón, bizmut, és ólom van, és 94 fok körül van az olvadáspontja. Még egyszer rákérdeztem, hogy biztos nincs benne kadminum, és mondta a csaj hogy van olyan is, de ez z OP94 ez csak ezt a 3 összetevőt tartalmazza.
Uraim! Kérem, hogy az OFF-topic hozzászólásokat (kinek, mi nem tetszik, ki kivel személyeskedik, stb.) a továbbiakban hanyagoljátok!
Köszönöm.
Na. Ugyan nem sikerült a furat meg a maró állományt teljesen origóbol indítani , így a furatok kicsit elmásztak (de legalább egységesen ), meg közben kiderült, hogy gombokat másik portra kéne rakni, tehát egy tök új verzió lesz, de ha már kimartam gondoltam jó lesz ónozó kísérletnek.
Tehát a panel már ki volt fúrva. Úgyis meg akartam nézni, telirezesnél mit csinál. (ez persze nem az, csak a maró így alakítja ki a vezetősávokat) Kettévágtam a pogácsát (nem sikerült pont de egész jó közelítéssel) és 13 gramm fűrészport (amit gondosan összegyűjtöttem fűrészelés közben) beleraktam a konzervdobozba (ezt elküldöm a 179 grammos mellé, akkor cirka fele fele lesz). Ráöntöttem a forrásban lévő vizet, és bizony nem olvadt el, fel kellett raknom a gázra, és forralni még egy kicsit hogy elolvadjon. Beraktam a nyákot (utána raktam csak bele a citromsavat, kicsit meg is ijedtem, de nem lett gond), és az ón nagy része egy nagy placsniba állt össze. Egy hurkapálcára felraktam egy olyan szivacsot amibe az ic-ket szokták szúrni (fekete, sűrű és aránylag kemény). A panel egyik sarkát beleraktam az ónplacsniba, majd onnan kivéve a víz egy olyan részén ahol nem volt ón, a szivaccsal szétkentem a nyákon. (Száz fokon hígabb mint a méz) Itt valószínűleg két edényt kell majd használni, hogy a szétkenés után a, a maradék ónt anélkül lehessen "lesöpörni, letolni, leszivacsolni", hogy félni kelljen attól, hogy megint rámegy az ónplacsniból valami. Szerintem az eredmény igen erősen hasonlít a tüziónozásra, még egy kicsit csiszálhattam volna, de este 9-kor az embernek nem feltétlenül ehhez van kedve. Pozitívumok: Tehát 95 fokon olvad (nem 70-en). Mérgező kadmiumot nem tartalmaz. Baromi jól forrasztható. Szép felületet ad. Lukakba nem ragad bele (0.8-as furatok) 1 gramm elég egy panelra. Nagyságrendekkel vastagabb a réteg mint egy kémiai ónozásnál. Negatívumok: 95 fokon már megolvad. Nehéz beszerezni (8-tól 14-ig vannak nyitva hétfőtől csütörtökig, és hogy sikerüljön kipihenni ezt a kemény 6 órás munkaidőt, ezért pénteken belehúznak és 8-12-ig 4 órával kompenzálják azt a rengeteg napi 6 órát.) Ólmot tartalmaz, tehát nyalogatni nem érdemes.
Szia!
Szép, szép, de mire jó ez? Amaz a galvánónozás nem volt jobb??? Csúnya is, egyenletlen...
A galvánónozást nem lehet maratás után csinálni.
Maratás előtt telibe ónozhatod a panelt, vagy csak a vezetősávokat de akkor az plusz egy fóliázás előhívás, lemosás, ennyiért egy akkora placsni ónanódot sem kapsz, hogy egy egy 50*150mm-es panelt beónozz, nem kell hozzá áram, nem kell hozzá ónozó lötyi (ami elég büdös egyébként), nem kell hozzá ónozó tartály, (egy edény ami magas, keskeny, de két oldalon (két oldalas paneleknél) még be kell férni az ónanódoknak is) , nem kell azt a lötyit tárolni, fele annyi dő alatt megvan mint az áramos ónozás. Azért mert van rajta itt ott egy pár pötty, az nem egyenetlenség, hanem türelmetlenség. Azt ha leszivacsoltam volna akkor mit hoznál fel hibának? Nézd a nagy részét, és ez egy telifóliás panel. Képzeld el ezt nem telirezesnél, ahol a vezetősávokról röhögve letolod az ónt (bár valószínűleg itt már pofával bele kell fektetni az edény alján összegyűlt ónba. Próbálj két 200*300*10mm-es ónanódot szerezni, és mikor mondják az árát, akkor vegyél egy lapátot és kapard fel a padlóról az álladat. Ez meg 6500 forint folt és nagyon sok panelra elég még így is hogy kettévágtuk. Láttál te már egyáltalán tüziónozott panelt? Az sem sokkal egyenletesebb ám. Ja mennyibe is kerül egy üveg kémiai ónozó?
Na ez már azt lehet mondani , hogy két fokkal jobb lett , , nekem van egy két ötletem ,mitől lesz olyan szép fényes remélhetőleg , akkor nem fogják rá azt mondani , hogy csúnya , azt viszont nem tudom , hogy a lötstop nál lehet elég lesz csak a forrpontokat ónozni , és akkor még kevesebb fogy belőle.Eddig amit láttam nekem bejön 1x rű , gyors , és megint csak azt tudom mondani , hogy otthoni körülmények között oldható meg a feladat ,és viszonylag kis ráfordítással .
Be kell valljam, hogy meggyőztetek. Olcsóbb, mint galvánónozásra beruházni. Lehet szerzek én is valahonnan. Pláne, hogy le van "söpörve" a nyák, így végképp nem kell tartani az alacsony olvadásponttól.
Azért arra figyelni kell, hogy ez csak a lötstop után mehet fel a forrszemekre, mert különben a 110 fokos beégetésnél leolvadna, a 160 fokos besütésnél meg felforrna. De lötstopposnál úgy is csak a forrszemeket kell ónozni, a többit védi a lötstop.
Még tegnap eszembe (jó az már ma volt) jutott, hogy van aki itt ónozza, meg ónszívó hálózza a nyákjait, arról pár ilyen nagyfelbontású képet berakhatnátok, az mennyire lesz egyenletes. Főleg a teliréz résznél.
Képet nem tudok most feltenni, de nem lesz az sem sokkal jobb. Kb. ugyan ilyet lehet vele csinálni.
(A "pöttyök" java része, különösen azok, amelyek a forrszemeknél és a vezető sávokon vannak, pedig "eltűnnek" a forrasztás során.) Csak egy felvetés: Azt írod, hogy a beégetéseknél "leolvadna" a felvitt réteg a panelről a lötstop felvitelénél. A "sima" ón viszont kémiailag "egybeolvad" a rézzel, szóval az nem olvad le. Ez nem alkot kémiai kötést a rézréteggel? Esetleg egy próbát - ha tudsz - tehetnél vele, hogy valóban leolvad-e, nekem az az érzésem, hogy nem.
Melegítsd fel a nyákodat az ón olvadása fölé, és meglátod hogy leolvad. Nem csöpög le, de ha húzol rá egy lötstopp fóliát, akkor felforr a lötstopp alatt és szétnyomja a lötstoppot. Ha most ebbe beleraksz egy gumihengereken átnyomást (laminálást) csak kérdés, hogy mennyi marad a gumihengeren. Mindegy egyébként, mert ha ez az utolsó fázis akkor működik, csak tényleg ez legyen az utolsó.
Én is használtam, illetve ha kérnek rakok rá ingyen, de van aki nem tudja forrasztani. Ezt biztos tudja
Én nem értem, Attila86-nak miért nem oxidál a kémiai ónja. Nekem mindig oxidál, ezért ónozás után lekenem gyantával és tökéletesen forrasztható...
Üdv!
Na ugye , akkor hol itt a trükk kinek oxidál , és kinek nem , de miért is ?
Szerintem semmi különös mivel nincs rajta olyan vastag réteg .Forrasztásnál meg amúgy is keveredik a két anyag , és sokkal jobban forrasztható Gulasoft leírta egy párszor már.
Persze, WC papírral átmegyek rajta...
Eleve nem 400 fokos pákahegyet nyomsz neki, hanem csak annyit amennyi az ónod olvadási foka (ónja válogatja, 200-300) fok. Ezzel az alkatrészt is kíméled és a jelenség az, hogy tizedmásodperc alatt cseppfolyós lesz az a vékony réteg ami a nyákon van, nekinyomod a bumszli ónodat, ami ezen a cseppfolyós rétegen hirtelen szétfut, és mintegy tízszeresen "felhigítja, besűríti" (mindenki a szája íze szerint válassz ki melyik tetszik neki) a nyákra felvitt tized mm vastag ónréteget, és letéphetetlenül összeforranak.
Amúgy nézegetek itt most gyári lötstopos nyákokat , és ezeken is rendszerint ,csak a forrszemek vannak ónozva na most ha lötstop levakar alatta nincs ónozás , és forrasztani is nagyon nehezen lehet csak szóval szerintem elég lesz a forrszemeket ónozni.
Csapvíz alatt rendesen le kell mosni, akkor sokáig szép marad, és rendesen is lehet forrasztani. Ha nem mosod le rendesen, akkor marad a nyákon egy kis kénsav és az színezi meg az ónozást.
Azt azért csinálják, mert a hullámforrasztásnál meg kemencés pasztás forrasztásnál a lötstopp alatt lévő ón megolvadna, szétszedve ezzel a a lötstoppot, és a nyákgyártó nem tudja, hogy Te a nyákot milyen technikával csinálod készre, ezért csak a forrszemeket ónozza. (vagy az egészet, de a végén löt előtt leszedi az ónt a nem forrszemes részekről.
Hát ja én úgy vagyok vele , hogy minek az egészet ónozni , ha telibe ónoznám is tuti csak 1 - 2 darabot talán.
Jövő hétre öntik le az anyagomat, kb. 200g-ot még át tudok adni majd, ha érdekel valakit..
Úgy tűnik, már le is foglalták, ha mégis maradna még, akkor jelezni fogom.
Úgy, hogy a forrasztóállomásomon lehet hőfokot állítani. Olyan ónt hozz, ami 180 fokon olvad. Keress kicsit a neten.
Sokféle ón van és sokféle páka. Ha nem melegedik a panel, akkor 100 fokos pákával is lehet forrasztani, ezzel az emlegetett speckó ónnal.
Pl. ilyet hozz:
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |