Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1513 / 3959
(#) Lamboo hozzászólása Dec 7, 2011 /
 
Sziasztok
Megépítettem Ezt a villogót, de akadt vele egy kis gondom. SMD alkatrészekből van, működik is rendesen, egyet kivéve, ha 3Vos gombelemről próbálom, akkor folyamatosan világít, nem pedig villog. Ha nagyobb feszt adok neki akkor megszűnik ez a gond. Valahogy le lehetne vinni ezt a küszöbfeszültséget egy ellenállás cseréjével? Mert mindenképpen szükségem lenne rá, hogy arról az elemről menjen.
(#) tom0407 hozzászólása Dec 7, 2011 /
 
Sziasztok! Egyszerű kérdésben kérném segítségeteket. Koppanásgátlóként szeretném használni aktív hangfalamba, de nem vagyok a bekötésében biztos.

DSC03721.JPG
    
(#) Shul hozzászólása Dec 7, 2011 /
 
Sziasztok!
12V és 5V-ot szeretnék előállítani tápfesz regulátorok segítségével, (7812,7805) mivel a hálózati dugasztápom tönkrement és csak kis időre van szükségem a tápra így gondoltam elemekről táplálom (és így nem kell egyenirányítani se pufferelni)...
Sorba kötöttem két 9V-os elemet, ezek le is adnak kb 16 V-ot (nem új elemek....) de amint a 12Vos regulátor in lábára kötöm a pozitiv feszt és gnd lábára a negatívat márcsak 10V körüli értéket mérek.
Amikor megtoldottam az 'elemsort' még 4 1,5Vos elemmel 20,5 voltot mértem a tápon, de amint rákötöttem a regulátorra márcsak 10et mértem rajta, az out lábán pedig csak 5 V körül (a gnd lábhoz képest)
Rosszul kötöttem be, nem működik akksiról, mi lehet a rossz? (próbáltam az adatlap szerint kondikat rakni a lábak és a gnd közi is konkrétan in-gnd közé 100nF gnd-out közé 47µF pozitiv fele az out ágon)
(#) gammabuta válasza Shul hozzászólására (») Dec 7, 2011 / 1
 
Az is lehet, hogy valamit roszul köthetsz be ha egy ilyen egyszerű regulátorral nem működik a dolog. Szerintem pocsékolás 78-as sorozatot alkalmazni mert sok voltnyi a feszültségesése és nagy a veszteség és a melegedés.
Én már csak lowdrop regulátorokat használok, nem sokal drágább és a bemenő feszültséget elég csak 0.5-1volttal nagyobra hagyni. (pl. ceruzaelemekből 12V regulátor elé 8+1 bőven elég, de akár regulátor nélkül ugye 8db ceruzaelem is bőven elég a 12volt-hoz nem kell stabkocka, MiMH aksiknál pedig 10db sorba adja ezt. 5voltra már kell egy lowdrop 5voltos és 4db ceruzaelem vagy 5db NIHM ceruzaaksi)

Az se mindegy ám, hogy hány mA vagy amper terhelést akarsz mert a 78-asoknak mint minden regulátornak van áramkorlátja az elem vagy aksi sem bír bármennyit, sorbakötni 9voltosat ceruzaelemmel meg főként megkavarja hány mA terhelést bír az egész elempakk ki. 9Voltosak nem is bírnak sokat eleve.

Gondolom valami egyszerű berendezést még megtudsz hajtani de komolyabb teljesítményre nemlesz elég.
(#) blackdog válasza Shul hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Ez azt bizonyítja, hogy azok az elemek már elég lestapáltak.
Azonos terhelhetőségű elemeket használ és a feszültségüket ne üresen mérd meg. Ha üresen mérsz 8V kimenő feszt az koránt sem biztos, hogy terhelve is 8V lesz. Sőt! Sajna még nem létezik ideális generátor.
Jobb lenne kis trafót használni egyenirányítani pufferelni. Elég drágák az elemek és ebben az elgondolásban gyorsan is fognak fogyni.
(#) Shul válasza blackdog hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Köszi a válaszokat (blackdog,gammabuta).
Összesen kb két perces használatra kellene a tápegység ezért gondoltam 'összeütöm' abból ami itthon van, de ezek szerint nem fog menni (meg már egy ideje szívok vele) úgyhogy úgy néz ki inkább 'végig viszem' és egy igényes rendes megoldást használok. (azt legalább később is fel tudom használni majd)
(#) TyeDa hozzászólása Dec 7, 2011 /
 
Sziasztok!
Mi a magyar megfelelője a "reverse recovery current"-nek, MOSFET-nél. Tudtok ajánlani neten egy szótárfélét, ahol hasonlóak megtalálhatóak. Egy frappáns magyar kifejezést szeretnék rá találni. Köszönöm.
(#) David.zsombor hozzászólása Dec 7, 2011 /
 
Sziasztok tudnátok segíteni? Ezen az adatlapon van egy kapcsolás 1. oldal : Bővebben: Link De nem tudok rájönni, hogy mekkora az R1 és az R2. Légyszives segítsetek ha tudtok. Köszönöm. És még valami: Mi a különbség a kapcsoláson a 2 féle földjelölés között?
(#) gammabuta hozzászólása Dec 7, 2011 /
 
Kérdeznék én is valamit!

Van egy kész gyári mikrofon pakkom, mikrofonnal és kisebb erősítővel egyben egy dobozkában, amiből 3 vezeték jön ki:
- föld
- jel
- táp plusz

Ehhez ugye 3 ér kellene ha el akarom vezetni messzebbre, de szeretném, ha 2db éren meg lehete oldani azaz nem kellene a táp plusznak egy újabb vezeték.
Meg lehetne oldani, hogy a jelet és a táp plusz összekötöm és valahogy mondjuk kondenzátorral valahogy leválasztom a jelet.

TV antennánál csinálnak ilyet azt tudom, hogy az erősítő tápja ugyanazona koax kábelen megy fel amin aTV jel jön le, de ez igazából valami line-in erőségű jelet ad, nem tudom le lehet-e választani és közösíteni a táppal a jelét egyszerű módon.

Arra gondoltam egy kondi lenne az egyik vezeték mindkét végén és a konditól az adott végpont felé eső rész lenne a "jel" a távolabbi pedig a táp plusz, de lehet ennél bonyolultabb kell, kísértletezni meg nem merek, nehogy elrontsam az eszközt.
Egyenáramú akkupakkról tápolom meg jelenleg (kb. 8voltról).
(#) blackdog válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
R1,R2 az 5. és 13. oldalon a válasz.
A GND meg jelölési hiba szerintem.
(#) proli007 válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Hello!
Pedig az adatlap 13.oldal alján le van vezetve a dolog.
R1=R2*((Vout/Vfb)-1) ahol a Vout a kimenti feszültség, a Vfb pedig a belső referencia feszültség, ami adatlap szerint 500mV körüli.
üdv! proli007
(#) David.zsombor válasza proli007 hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Szóval kiválasztok egy tetszőleges de ésszerű értékű ellenállást aztán kiszámolom hogy ehhez képest a másiknak mekkorának kell lennie ha én pl. 5V ot akarok. Még annyi kérdésem lenne (sajna még nem vagyok nagy adatlapos) Hogy ugye 80-90% körüli hatásfokkal üzemel max 95 és 400 mA-t képes leadni?
(#) proli007 válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Hello!
Ez egy Step-Up konverter. Vagy is növeli a feszültséget. Egy adott teljesítmény mellett, így a bementi árama nagyobb mint a kimeneti. Amit te 400mA-nak nézel, az a tekercsen átfolyó áram határolási értéke. Az első oldal alján van a grafikon, ami a hatásfokot mutatja. Ebből az látható, hogy akkor 90% a hatásfok, ha a kimeneti feszültség 3,3V, a bemeneti minimum 2,3V és a kimenetterhelése 0,5 és 50mA között van.
üdv! proli007
(#) David.zsombor válasza proli007 hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Aha. És mennyit lehet vajon max kiszedni belőle 5V on 1.5v bemenettel?
(#) proli007 válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Hello!
Szépen megnézed a 6. oldaltól a grafikonokat, (főleg a 11-es ábrát) és kitalálod..
üdv! proli007
(#) Dániel X hozzászólása Dec 7, 2011 /
 
Üdv!
A rajzolás és tervezést megkönnyítendő készítek egy kis táblácskát a leggyakrabban használt alkatrészméretekről és tokozásokról. Valakinek ötlete hogy mit érdemes vagy mi az ami még gyakran használatos?
(#) Akashi válasza Dániel X hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Én az 5*20-as biztosítékfoglalatot is beletenném, a nagy fehér 5w-os ellenállást, és pár diódahidat. Táp/végfok tervezésnél jól jöhet.
(#) gmatyas hozzászólása Dec 7, 2011 /
 
Üdv. mindenkinek!

Egy szakmai jellegű kérdésem lenne. Rengeteg embert megkérdeztem, de senki se tudott olyan megoldást, ami költséghatékony és nem túl bonyolult a megvalósítása. Remélem itt tud valaki segíteni.

Egy futófényt szeretnék készíteni. Van egy 7 karakterből álló szövegem, amit 88 db. LEDből formázok meg. A karaktereket külön szeretném villogtatni, mégpedig úgy, hogy egymás után villanjanak fel, de ne aludjon ki az előző! Mikor az utolsó betű is felgyullad, akkor szeretném, hogy maradjon úgy az áramkör 10 secig, majd aludjon ki az egész. Tápnak 4 db. AAA elemet szántam.

Tudom, hogy PIC-el meg lehet csinálni, de nem tudok PIC-et programozni, nincs hozzá programozóm, semmilyen eszközöm. Ha esetleg valaki tud, írjon egy üzenetet kérem! Vagy ha létezik más, olcsóbb, egyszerűbb alternatív megoldás, akkor inkább azzal valósítanám meg. Köszönöm a segítséget előre is!
(#) qvasz2 válasza Dániel X hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Ez nagyon szép, csak miért ide teszed, amikor van helye?!
Bővebben: Link
(#) qvasz2 válasza gmatyas hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Idézet:
„költséghatékony és nem túl bonyolult”

Ez csak kontrollerrel lehetséges. Kontroller nélkül egy alakatrész-temető lesz belőle.
A 88 LED ceruzaelemről? Ezt picit gondold még át!
És végül, ha meg akarod csináltatni valakivel, akkor az apróban van a helye, nem itt!!
(#) nedudgi válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Idézet:
„Kontroller nélkül egy alakatrész-temető lesz belőle.”
Nem feltétlenül. A szövegtől függően talán egy combos EPROMMAL, oszcillátorral és bináris számlálóval is kivitelezhető a dolog. Csak valaki számolja már ki az EPROM tartalmát, bár a kontroller sem sokkal egyszerűbb.
(#) Flatlander hozzászólása Dec 8, 2011 /
 
Sziasztok!

Már kicsit kieestem a dolgokból megtudná mondani valaki mennyi az ac és az egyenirányított pufferelt dc közötti váltószám?
(#) Rudyka hozzászólása Dec 8, 2011 /
 
Sziasztok!
Régen foglalkoztam elektronikával, de az régen volt.
Szeretnék egy olyan áramkört, aminek ha a bemenetére magas jelet adok, akkor a kimenetén rövid időre (~1s) magas jelszint jön ki, majd alacsony szint, ha a bemenetéről leveszem a magas jelet, akkor a kimeneten magas szint jön ki (~1s) , majd alacsony.
Tehát minden bemenet változásra adjon egy impulzust.
Mivel érdemes ezt megoldani? Köszi!
(#) ujfalusi válasza Flatlander hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Az eredmény 1.41
(#) szinten hozzászólása Dec 8, 2011 /
 
Üdv. Korábban kerestem kenwood ka-880sd kapcsolását. Nos google 1. Találat... Ezért elnézést. Azonban lenne egy új kérdés. Mivel a vég- és előfok még működőképes (TA2030. TA2040 hibrid ic) ezért ezt szeretnčm ůjjáépíteni. Google 4órás böngészése után gondoltam megkérdem itt hátha tud ebben segíteni vki.
Az erősítő komplett kapcsolása megvan azonban én nem tudom kivenni az erősítőrčszt. Annyi lenne hogy a 2 végfok részt összerakni hangszínszab. nem lényeg hangerőszabályzás kell. Minden eredeti alkatrész megvan. Ha ehez valaki tud kapcsolást vagy segítséget nyújtani megköszönném. Nem feltétlenül kell az eredeti kapcsolásnál maradni. Minden ötletet szivesen fogadok és előre is köszönöm.

Az eredeti kapcsolási rajz: Bővebben: Link
(#) bensepeter hozzászólása Dec 8, 2011 /
 
hello! Nem találtam ilyen témát ezért pedig nem akartam nyitni egyet. Számítógépben szeretnék kinyírni egy lan kártyát vagy pedig a rutert. Következők az ötleteim, melyik lenne a hatásosabb. Arra gondoltam hogy van egy régi nyomtatom aminek a tápja 30v-os és ezt bedugnám egy rövid időre a ruter adapterének helyére. Elég lehet-e?
A másik meg az hogy a csatiját lebontom neki és bekötném egy csati aljzatba és rövid időre beledugnám a lan kábel végét. Tönkre tenné a lan kártyát? Előre is köszönöm a választ.
(#) Akashi válasza bensepeter hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Biztos azért nem találtál ilyen témát mert eléggé ritka dolog az ilyen

* Törölve, nem kötelező mindenre választ adni !
(#) bensepeter válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Hello! Ez *
(#) zolika60 válasza bensepeter hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Akkor mennyivel vagy különb nála?
(#) akosnagy válasza akosnagy hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Tudom, hogy ez így nagyon nehéz, kérem segítsen valaki.

Lehetséges, hogy forrasztás közben szétcsaptam valamelyik alkatrészt? A tehetségem megvan hozzá
Esetleg valakinek bármiylen tipp, hogy mi lehet rossz, mit ellenőrizzek? És nagyon kezdő lévén, kérem a hogyant is
Következő: »»   1513 / 3959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem