Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1287 / 2208
(#) hangszoros válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 8, 2011
Nekem is vadászhatnál néhány egyébb tipust, ha már így beindulsz.
Lista priviben mehet?
(#) FordPrefect válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 8, 2011
Idézet:
„Az E130 jó választás, az audofilek még nem kapták fel, és nem is fogják. Miért? Mert korlátozott az utánpótlás.”
(#) FordPrefect válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 8, 2011
Nagyon bonyolult a műszer? Esetleg publikus?
(#) NHGY válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 8, 2011
Ez viszont PP...

807-et a kínaiak ma is gyártanak (az ára árfolyamfüggő), de található még bőven a szintén jó hangú G807-ből is.
FordPrefect-nek pedig igaza van, addig kell venni amíg van, mert a mai drágának tartott ár holnap már olcsó lenne...
(#) mark.budai válasza NHGY hozzászólására (») Dec 8, 2011
60W? Ezzel a csővel simán lehet egy 100W-os PP-t építeni..
(#) hangszoros válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 8, 2011
Rácsáramos üzemben a 807-el több tipus magyar erősítő is készült 80 Wattra. Sorozatban.
(#) hangszoros válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 8, 2011
Nem bonyolult, de a sok adapter a 4 mérendő bedugásához munkás. Úgyse csinálnád meg.
Valahová raktam fel képeket róla. De hová? Talán az Indexbe? Ha meglelem, felrakom ide.
(#) ticseboy hozzászólása Dec 8, 2011
6n36c-vel építkezett már valaki? Érdemes foglalkozni vele, vagy esetleg érdekel valakit 4 db?
E130L meg mintha rémlene, hogy láttam egy ismerősömnél újakat, szombaton megkérdezem ha elérem.
(#) mpityu65 hozzászólása Dec 8, 2011
Sziasztok!
Elkészült az első saját készítésű kimenőtrafóm !
Képkimenő vasra, sec 16x158 prim 2x 30, 4-2-8-2-4 osztással ecl86 csőhöz. Hangja a Vidi kimenőhöz képest nem rossz, lényegesen több a mélye.
Megérte elkunyizni azt a tekerőt.
(#) mpityu65 válasza mpityu65 hozzászólására (») Dec 8, 2011
Bocs!
az osztást kicsit elírtam 4-1-8-1-4
(#) bakos13gab válasza NHGY hozzászólására (») Dec 8, 2011
Ez így igaz. De én abból indulok ki, ha hogy ha már nagyon drágák lesznek ezek a "NOS" csövek és csövest akarok hallgatni, akkor 20000ért kapok újonnan gyártott EL34 kvartettet stb. stb. Szóval lehet itt mondani, hogy a régi az azért jó, mert még régi, de a realitáson határt szab a ma gyártott csövek ára. Ugye kinek mi a rizikó, veszek 6000-10000ért ki tudja milyen csövet, vagy 20000-ért tuti biztosan vadi újat (ami meg úgy szól, ahogy).
(#) MrBrown válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 8, 2011
Nem vadászok én semmre csak láttam a "PL509-es bácsinál" múltkor jónéhányat és beindult a fantáziám.
A 807-eknél is az volt a stratégiám hogy néhány hétig néztem a börzéken vettem is az említett bácsitól 800/db áron két garnitúrát de nem esküdnék meg rá (vele ellentétben :rolleyes hogy újak így az ebayen vettem három garnitúra garantáltan újat-szépet-egyformát 1200/db áron szállítással együtt.
(#) bakos13gab válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 9, 2011
Lehet, hogy lehet, csak szerintem nem érdemes. Nekem van egy két AV760/c-m. Rácsáram mentesen is tökéletesen szól, kiad 50-60W-ot. Ebben a konstrukcióban a csövek úgyis maximumra vannak hajtva a 900V-os anódfeszültséggel, nem gyilkolnám őket rácsáramos üzemben.
(#) hangszoros válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 9, 2011
Hát igen. Szerencsétlen konstrukció a 760-as. Nem volt a megbízhatóságról híres. A hangját nem is emlitve.
(#) bakos13gab válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 9, 2011
A hangjával nincs semmi gond, de nyilván igényli az átépítést, mint majdnem mindegyik ilyen erősítő. Jól megtekert kimenővel kiváló hangja van. Nyilván felmerül a kérdés, hogy ha a hálózati trafón kívűl már szinte mindent kicseréltem benne, akkor van-e értelme egyáltalán 760-ról beszélni...
(#) mark.budai válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 9, 2011
Nem a 807-re, hanem az E130L-re gondoltam. SE-ben is tud 13W-ot, PP-ben tudnia kell 100-at is.
(#) bakos13gab válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 9, 2011
Akkor elnézést, azt csak hírből (innen) ismerem.

Más: számolt már valaki GU17 PP illesztést? Van egy rajzom 5,5K-ra. Igazából az érdekelne, hogy PPP-ben mi kell neki, mármint, hogy egy cső elektródarendszerét párhuzamosítva.
(#) saraha hozzászólása Dec 10, 2011
Üdv.
Az ügyben érdeklődnék,hogy a csövek váltakozó feszültségű fűtése mellett mennyire kritikus a feszültség érték.Úgy értem,hogy nem okoz-e gondot pl.:a túlzott hálózati fesz. ingadozás?Mert ez a szekunder oldalban több volt esést is eredményezhet.Ilyen esetben nem volna jobb egy stabilizált egyenáramú fűtés?
(#) sturbi válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 10, 2011
Nyilván ugyanolyan feszültség és áram viszonyokat feltételezve fele lehet a terhelő impedancia (mert a meghajtás belső ellenállásai párhuzamosan kötődnek). A leadott teljesítmény ezesetben kb. duplája lesz.
(#) sturbi válasza saraha hozzászólására (») Dec 10, 2011
Igazából minden további nélkül lehet stabilizálni a fűtést (bár a "rossz nyelvek" elleneznek minden bonyolítást a fűtéskörben is). A fűtés teljesítményfelvétele nagymértékben befolyásolja a csőből kivehető áramot, ebből a szempontból teljesítmény csöveknél is indokolt lehet a fűtéseket valamilyen módon stabilan tartani, azonban egyenáramú stabilizátor használata a nagy áramok miatt (végcsöveknél) problémás lehet (nagy hűtőbordák). Különösen triódás kapcsolásokban érdemes lehet az összes feszültség (fűtés, anód, rácselőfesz) stabilizálása (a nagy egymásra hatások miatt), pentódás kapcsolásoknál inkább csak a segédrács stabilan tartása fontos, de a fűtés teljesítmény felvétele itt is komolyan tudja befolyásolni a kapott eredményt (úgy értem hangilag is, mert korántsem mindegy menyi termikus elektron nyomorog a katód körül). Élettartam szempontjából, ha nincs nagyon aláfűtve a cső, nem tul kritikus a fűtőfeszültség. Szerintem (és ebben saját tapasztalat is van), a bonyolultabb, műszakilag korrekt táplálás (beleértve a fűtést is) sokkal inkább javulást eredményez az erősítő tulajdonságaiban, mint romlást (félvezetős tápmegoldásoknál is).
(#) CIROKL válasza saraha hozzászólására (») Dec 10, 2011
Ahová szánod ott gyakorlatilag nincs jelentősége a hálózati feszültség ingadozásnak mert a trafó szekunder oldalán nem sok változás lesz , tegyük fel egy 6,3 Volt os feszültségnél .
A cső majdnem hogy annyit fog felvenni ami neki éppen kell , azt megmérheted esetleg hogy mekkora az áramfelvétele és az adatlapon lévővel összeveted .
Gyakorlatilag nincs szükség a stabil fűtésre a hibridnél sem de ha ez megnyugtat teszel egy próbát és eldöntöd a végén mi maradjon ?
Szerintem ha a szekunderet egy kicsit fölpiszkálod mondjuk 1-2 volt -al és simán egy soros ellenállást beiktatsz az fogja kompenzálni neked a feszültség ingadozást a legjobban , De az további alkatrész és még ráádásul melegedik is , szóval én nem tenném egyiket sem bár szoktam kényszerből !
(#) saraha válasza sturbi hozzászólására (») Dec 10, 2011
Köszönöm.Igazából ez lenne a téli projekt szóval nem végcsö fűtést kéne stabilizálni.
Akkor csinálok neki inkább valami stabil egyentápot.
(#) pjg válasza saraha hozzászólására (») Dec 10, 2011
Az elmúlt 105 évben nem sok helyen stabilizálták az elektroncsövek fűtőfeszültségét. Nyilván nem volt rá szükség.
(#) saraha válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 10, 2011
Nagyja részt itthon hallgatom a cuccaimat és nálunk igen jelentős a hálózati ingadozás!(A hálózatfejlesztés teljes hiánya miatt gondolom a nagy terhelésre való tekintettel igen csak eltolódik a nullpont,csillagpont 180-260VAC.Hiába szóltam az EON-nak b@@@nak rá)400/230 leválasztót használok na, de mindenhová nem tehetek trafót.Sajnos ez az összes feszültség értékre kihat úgyhogy lehet ebbe is egy ilyen Flyback tápot teszek aztán le van a gond az egészről, még nem tudom.
(#) saraha válasza pjg hozzászólására (») Dec 10, 2011
Lehet, nem tudom nem értek hozzá,én csak szeretek forrasztgatni...,de mondjuk 1928-ban nem is volt LM317 ezért nem is volt rá szükség Mindenesetre próbálkozom majd ezzel-azzal.
(#) sturbi válasza saraha hozzászólására (») Dec 10, 2011
Szerintem ebben a kapcsolásban érdemes stabilizálni a fűtéseket is. A három csőnek (sztereoban) nincs tul nagy áramfelvétele (6,3 V-ról kb. 1A), ennyi módosítással csak nyerhetsz, az esetleges brumm problémákat is kiküszöbölné a csöves résznél.
(#) saraha válasza sturbi hozzászólására (») Dec 10, 2011
Az lesz igen, sajnos ebben a kapcsolásban el van pazarolva úgymond az ECC88 egyik csőfele,de azért én nem fogok új nyákot tervezni.Annyi öröm azért van az ürömben,hogy ha a fűtésen kívül romlik el a cső akkor csak átdrótozom
(#) pucuka válasza saraha hozzászólására (») Dec 10, 2011
Ha sztereót építesz (gondolom) akkor máris nincs elpazarolva az ECC88 másik fele. A fűtésről pedig csak annyit, hogy a cső paramétereket eleve +- 10 % ra adják meg, úgyhogy a fűtőfeszültség változásának nincs nagy jelentősége, különösen kisjelű csöveknél. (a katód körül mindíg tolong elegendő elektron, hacsak nincsenek extrém körülmények. Ezért nem szokták a csövek feszültségeit különösebben stabilizálni. Persze, ha valamit határon járatnak, mint pl. a végcsöveket szokás, ott azért nem árt. De ott sem a fűtés a lényeg, a katód alá, fölé fűtése csak az élettartamát befolyásolja, de a szükséges katódáramot le fogja tudni adni
(#) saraha válasza pucuka hozzászólására (») Dec 10, 2011
Szia pucuka.Méréseim szerint a 10% bele is férne talán...
Idézet:
„Ha sztereót építesz (gondolom) akkor máris nincs elpazarolva az ECC88 másik fele.”

Sajnos el van, mert az ajánlott nyákkal építem meg.Az átdrótozás meg csak vicc...mindegy nem bánom.Hibrid
(#) bakos13gab válasza sturbi hozzászólására (») Dec 10, 2011
Elsősorban nem a fele érdekelt. A kérdés inkább az 5K5-ös illesztés hiteles mivoltára irányult.
Következő: »»   1287 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem