Fórum témák
» Több friss téma |
Kicsit javítottam a rajzon. A diódák valóban hiányoztak az elejéről. Az ellenállásértékeket csak az áttekinthetőség miatt jelöltem.
Az nem baj a a 16 os zéner helyett sorba teszek egy 6,8 és egy 9,1 est?
Egy pici probléma,a megadott színkódok egyébként sem jelzik mi hiányzik.Ha az is fontos hogy mi hiányzik ,esetleg lehet olyat ,hogy a közöst -15V -ra zöld egy ellenállás a testre a piros meg egy 18V zener + ellenállás a +15V -ra
Ekkor a narancs szín az üzem ha valamelyik táp hiányzik akkor a másik oldali led fog világítani.(zavaró a zöld világít,ha a + táp hiányzik)
Természetesen megfelel, hiszen csak annyi a feladata, hogy fél táp esetén a zöld lednek még ne legyen meg a nyitófeszültsége.
Hello!
Igazából a T2 és a kollektor ellenállása felesleges, mert Piros mehet párhuzamosan is a T1-el.. üdv! proli007
Üdv! Volt ilyen gondolatom. A T2-t azért került bele, hogy normál üzemben ne folyjon a piros led árama. Az észrevétel minden esetre jogos.
Össze is raktam működik is. 2db BC546 , 2db 1N4148, 2db 100K, 1-1db 9,1 és 6,8 as zéner sorban, 1k helyett 2k-t tettem hogy kisebb legyen a fogyasztása, mert 6 db tl074 et kell hajtania, egy 3utas aktív hangváltóban és sajnos nincs, csak 500mA trafóm abból került bele 2db 12v500mA/db de érdekes hogy 17VDC van egyenirányítás pufferelés után a stab. ic-n. De tökéletes. Az amúgy nem fontos, hogy melyik csak tudjam ha lekókad a táp.
Köszi Nektek!
sziasztok
(nem vagyok elektromos zseni) vagyis láma nyelven kérném. Adva van 20 10mm-es DIP led ezeket szeretném számítógép tápról müködtetni molex csatlakozóval. hogy kell egy ilyet kivitelezni?
Helló!
Fogod őket, 4-esével és egy előtét ellenállással sorba kötöd, majd a "-" ot a fekete vezetékre a "+"ot a citrom sárgára kötöd. Az ellenállást pedig így:Bővebben: Link tudod kiszámolni hogy mekkora kell. Helyes írás!
mekora ezeknek a ledeknek a nyitó feszültsége? és mekora az áram erőség?
Mondat eleje nagybetű, és -el, hát -al, hogy -al, nem kezdünk mondatot.
Azt neked kell tudni hogy milyen LED -ed van.
A tápomból kijövő 12voltnak menyi az áram erőssége?
Ez a tápod teljesítményétől függ, szintén egy olyan adat amit te látsz ha megnézed. Nekem 2*18A-t tud 12V-on a tápom. De egy sima "mezei" LED neked 3V 20mA elmegy ez neked is bőven elég lesz szerintem.
Próbáld ki.
A program szerint túl alacsony a tápfeszültség.
A ledek nyitófeszültsége 3.2-3.3 Volt
Ha 2,9v-al számolod akkor 20R-t kapsz. Ha neked 3.3V a nyitó fesz. akkor 3-asával kösd sorba és tegyél 100R-ot.
Ha meg vannak a kisebb csoportok akkor azokat hyogy kötöm a tápra odáig értem hogy a "-" ot a fekete vezetékre a "+"ot a citrom sárgára kötöm. ezt egy darabbal el is tudom játszani de hogy kötöm rá a többit?
Szia!
Ugyanúgy kell kötnöd őket a vezetékekre, tehát a kis csoportokat párhuzamosan. Ilyen módon, csak természetesen az általad kiszámolt ellenállás-értékkel. PC tápra jó sok ilyen "ágat" ráköthetsz.
Lenne valakinek ötlete egy működő kapcsolásra? én három ledet szeretnék egymás után léptetni, úgy hogy az előző ledek égve maradnak és nulláról indul tehát bekapcsoláskor egyik sem világít. a 4017-es kapcsolások nem működnek megbízhatóan.köszönöm.
Üdv!
Számítógépházban van 12db kék ledem, 3assával sorba kötve, és 620 ohmos előtét ellenállás 3 ledenként. Ezeket szeretném ritmusra vezérelni, a hangkártya kimenetről. Tehát ha zenét hallgatok, akkor ezek a zene ritmusára villogjanak, ha nem hallagatok zenét akkor simán világítsanak.Jelenleg a molex csatlakozó 12 voltos ágáról kapja az áramot. Ezt hogyan tudnám megoldani? Nem vagyok túl jártas a témában. Remélem érthetően leírtam Köszönöm!
Az alábbi LED-es vezérlésben kérném a segítségeteket. A +12V-os impulzusra induljon el az alábbi ciklus
Felvillan egy LED 0,5s időre 1sec múlva világít egy led 15sec-re utána világít 15sec-re utána világít 15sec-re ciklus vége Ciklus csak akkor ismétlődik, ha újabb bejövő impulzus ismétlődik. 15sec nem fix jó lenne ezt állítani 10-20sec között. Bármilyen ötletet szívesen fogadok. Én 555 IC-vel ill egy számláló 4017-el gondolom kivitelezni, de tovább sajnos nem tudok jutni. Köszönöm előre is a segítségeteket!
mit jelent a Typ: 2.8V ?
Tipikus, leggyakoribb.
szükségem lenne ellenállásra ledek elé ennek valami speciális dolognak kell leni vagy ez is megfelelő? ez a 120R azt jelenti hogy 120ohm-os ?
Egy ilyen kapcsolást szeretnék meg építeni ha valaki tudna segíteni 6db 220 lámpát kellene vezérelni.
Bővebben: Link
A 120R valóban 120 ohm. A hőleadási képességét (W) is figyelembe kell venni. Ez akkor számottevő, ha több párhuzamos ledhez használod az előtét ellenállást. A rajta keletkező hő (P=R*I*I) ne legyen több a tűrés harmadánál.
A kapcsolási rajz amit feltöltöttem helyes ?
Igen.
Szia!
Függ a ledek típusától (színétől), pontosabban a nyitófeszültségüktől (20 mA áram esetén). Ha megvan az adatlap, abból kiolvashatod. Fehér vagy kék ledhez jó lehet, a biztonság kedvéért mérnék áramot majd. Lehetséges, hogy 150 Ohm-ra kell cserélned az ellenállásokat (ha az áram nagyobb 20mA-nél). |
Bejelentkezés
Hirdetés |