Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-ek léptetése, vezérlése

Témaindító: Router, idő: Feb 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 18
(#) reloop válasza Tetye hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Kicsit javítottam a rajzon. A diódák valóban hiányoztak az elejéről. Az ellenállásértékeket csak az áttekinthetőség miatt jelöltem.
(#) Tetye válasza reloop hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Az nem baj a a 16 os zéner helyett sorba teszek egy 6,8 és egy 9,1 est?
(#) proba válasza Tetye hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Egy pici probléma,a megadott színkódok egyébként sem jelzik mi hiányzik.Ha az is fontos hogy mi hiányzik ,esetleg lehet olyat ,hogy a közöst -15V -ra zöld egy ellenállás a testre a piros meg egy 18V zener + ellenállás a +15V -ra
Ekkor a narancs szín az üzem ha valamelyik táp hiányzik akkor a másik oldali led fog világítani.(zavaró a zöld világít,ha a + táp hiányzik)
(#) reloop válasza Tetye hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Természetesen megfelel, hiszen csak annyi a feladata, hogy fél táp esetén a zöld lednek még ne legyen meg a nyitófeszültsége.

Értem. Köszönöm szépen!
(#) proli007 válasza reloop hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Hello!
Igazából a T2 és a kollektor ellenállása felesleges, mert Piros mehet párhuzamosan is a T1-el..
üdv! proli007
(#) reloop válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Üdv! Volt ilyen gondolatom. A T2-t azért került bele, hogy normál üzemben ne folyjon a piros led árama. Az észrevétel minden esetre jogos.

Össze is raktam működik is. 2db BC546 , 2db 1N4148, 2db 100K, 1-1db 9,1 és 6,8 as zéner sorban, 1k helyett 2k-t tettem hogy kisebb legyen a fogyasztása, mert 6 db tl074 et kell hajtania, egy 3utas aktív hangváltóban és sajnos nincs, csak 500mA trafóm abból került bele 2db 12v500mA/db de érdekes hogy 17VDC van egyenirányítás pufferelés után a stab. ic-n. De tökéletes. Az amúgy nem fontos, hogy melyik csak tudjam ha lekókad a táp.
Köszi Nektek!
(#) oroszbence hozzászólása Feb 8, 2012 /

sziasztok
(nem vagyok elektromos zseni) vagyis láma nyelven kérném.

Adva van 20 10mm-es DIP led ezeket szeretném számítógép tápról müködtetni molex csatlakozóval.

hogy kell egy ilyet kivitelezni?
(#) Tetye válasza oroszbence hozzászólására (») Feb 8, 2012 / 1

Helló!
Fogod őket, 4-esével és egy előtét ellenállással sorba kötöd, majd a "-" ot a fekete vezetékre a "+"ot a citrom sárgára kötöd. Az ellenállást pedig így:Bővebben: Link tudod kiszámolni hogy mekkora kell.

Helyes írás!
(#) oroszbence válasza Tetye hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

mekora ezeknek a ledeknek a nyitó feszültsége? és mekora az áram erőség?
(#) Tetye válasza oroszbence hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Mondat eleje nagybetű, és -el, hát -al, hogy -al, nem kezdünk mondatot.

Azt neked kell tudni hogy milyen LED -ed van.

A tápomból kijövő 12voltnak menyi az áram erőssége?
(#) Tetye válasza oroszbence hozzászólására (») Feb 8, 2012 / 1

Ez a tápod teljesítményétől függ, szintén egy olyan adat amit te látsz ha megnézed. Nekem 2*18A-t tud 12V-on a tápom. De egy sima "mezei" LED neked 3V 20mA elmegy ez neked is bőven elég lesz szerintem.
Próbáld ki.

A program szerint túl alacsony a tápfeszültség.
A ledek nyitófeszültsége 3.2-3.3 Volt
(#) Tetye válasza oroszbence hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Ha 2,9v-al számolod akkor 20R-t kapsz. Ha neked 3.3V a nyitó fesz. akkor 3-asával kösd sorba és tegyél 100R-ot.
(#) oroszbence hozzászólása Feb 8, 2012 /

Ha meg vannak a kisebb csoportok akkor azokat hyogy kötöm a tápra odáig értem hogy a "-" ot a fekete vezetékre a "+"ot a citrom sárgára kötöm. ezt egy darabbal el is tudom játszani de hogy kötöm rá a többit?
(#) rolie válasza oroszbence hozzászólására (») Feb 8, 2012 / 1

Szia!
Ugyanúgy kell kötnöd őket a vezetékekre, tehát a kis csoportokat párhuzamosan. Ilyen módon, csak természetesen az általad kiszámolt ellenállás-értékkel. PC tápra jó sok ilyen "ágat" ráköthetsz.
(#) djuri hozzászólása Feb 10, 2012 /

Lenne valakinek ötlete egy működő kapcsolásra? én három ledet szeretnék egymás után léptetni, úgy hogy az előző ledek égve maradnak és nulláról indul tehát bekapcsoláskor egyik sem világít. a 4017-es kapcsolások nem működnek megbízhatóan.köszönöm.
(#) toma3757 hozzászólása Feb 10, 2012 /

Üdv!
Számítógépházban van 12db kék ledem, 3assával sorba kötve, és 620 ohmos előtét ellenállás 3 ledenként.

Ezeket szeretném ritmusra vezérelni, a hangkártya kimenetről. Tehát ha zenét hallgatok, akkor ezek a zene ritmusára villogjanak, ha nem hallagatok zenét akkor simán világítsanak.Jelenleg a molex csatlakozó 12 voltos ágáról kapja az áramot.

Ezt hogyan tudnám megoldani? Nem vagyok túl jártas a témában. Remélem érthetően leírtam

Köszönöm!
(#) rolie válasza toma3757 hozzászólására (») Feb 10, 2012 / 1

Szia!
Ez a topic kell neked!
(#) white_ful hozzászólása Feb 15, 2012 /

Az alábbi LED-es vezérlésben kérném a segítségeteket. A +12V-os impulzusra induljon el az alábbi ciklus

Felvillan egy LED 0,5s időre 1sec múlva
világít egy led 15sec-re
utána
világít 15sec-re
utána
világít 15sec-re
ciklus vége
Ciklus csak akkor ismétlődik, ha újabb bejövő impulzus ismétlődik.
15sec nem fix jó lenne ezt állítani 10-20sec között.
Bármilyen ötletet szívesen fogadok. Én 555 IC-vel ill egy számláló 4017-el gondolom kivitelezni, de tovább sajnos nem tudok jutni.

Köszönöm előre is a segítségeteket!
(#) oroszbence hozzászólása Feb 18, 2012 /

mit jelent a Typ: 2.8V ?
(#) kadarist válasza oroszbence hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Tipikus, leggyakoribb.
(#) oroszbence hozzászólása Feb 18, 2012 /

szükségem lenne ellenállásra ledek elé ennek valami speciális dolognak kell leni vagy ez is megfelelő? ez a 120R azt jelenti hogy 120ohm-os ?
(#) mico hozzászólása Feb 18, 2012 /

Egy ilyen kapcsolást szeretnék meg építeni ha valaki tudna segíteni 6db 220 lámpát kellene vezérelni.

Bővebben: Link
(#) reloop válasza oroszbence hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

A 120R valóban 120 ohm. A hőleadási képességét (W) is figyelembe kell venni. Ez akkor számottevő, ha több párhuzamos ledhez használod az előtét ellenállást. A rajta keletkező hő (P=R*I*I) ne legyen több a tűrés harmadánál.
(#) oroszbence hozzászólása Feb 21, 2012 /

A kapcsolási rajz amit feltöltöttem helyes ?
(#) reloop válasza oroszbence hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

Igen.
(#) rolie válasza oroszbence hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

Szia!
Függ a ledek típusától (színétől), pontosabban a nyitófeszültségüktől (20 mA áram esetén). Ha megvan az adatlap, abból kiolvashatod. Fehér vagy kék ledhez jó lehet, a biztonság kedvéért mérnék áramot majd. Lehetséges, hogy 150 Ohm-ra kell cserélned az ellenállásokat (ha az áram nagyobb 20mA-nél).
Következő: »»   9 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem