Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   36 / 107
(#) szendi001 válasza pirellit hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
A munkaidő és az agyalás több mint 11e Ft. Én vennék bele egy panelt és használnám. Egyébként relére gondoltam és is. Ki kellene zárni az érintkerő beégéseket, amire van esély. HA nem tudod melyik relé akkir mind kuka, ez mondjuk 3 e Ft ből meglehet.
Jó munkát hozzá!
(#) rolika99 hozzászólása Dec 3, 2011 /
 
Üdv,***
(#) Moderátor hozzászólása rolika99 hozzászólására (») Dec 3, 2011
 
Kedves földi! Régi tagként illene tudnod, hogy nem illik a fórumon hirdetni. Ezt a szabályzat is kimondja.
(#) rolika99 válasza (») Dec 4, 2011 /
 
Rendben.elnézést kérek.
(#) ihtiander hozzászólása Dec 7, 2011 /
 
Tisztelt fórumtagok!

Új vagyok nálatok, köszönöm a lehetőséget!
Nagyon nagy örömmel olvasom az írásokat és nagyon örülök az olyan embereknek, akik egy gépet nem csak használni szeretnének, mint az együgyü "júzer", hanem a működését is át szeretnék látni.
Én is így állok a dolgokhoz és ebben a klíma kérdésben el vagyok kicsit akadva. Kérem segítsetek!
Műszakilag pallérozott embernek érzem magam, de ezen a téren vannak hiányosságaim és főleg tapasztalatlanságom.
A problémám a következő:
Ahol lakom ott nincsen gáz. Nem is vágyom rá, fával és egyéb megújuló energiával fűtök. Ezeknek van olyan technológiai korlátjuk, hogy nehezen szabályozhatók és kézi beavatkozás nélkül nem igazán működnek.
Arra jutottam, hogy egy levegős hőszivattyúval rásegítenék a fűtésemre, sőt az átmeneti időszakban ki is váltanám azt, ameddig rentábilisnak látom az elektromos energia felhasználását a nyert energiához képest. Erre a célra vásárolnék, vagy összeépítenék egy klímaberendezést.
Ami a legfontosabb elöljáróban, hogy csak és kizárólag fűtésre szeretném használni. Tehát erre kellene a rendszert optimalizálni. Erdőszélen lakom és itt soha nincs elviselhetetlenül meleg. A meleget pedig nagyon szeretem, semmi panaszom nincs rá. Ettől, hogy én nem akarok hűteni, minden klímásnak égnek állt a haja, akikiet eddig kérdeztem és el is akadt a tudományuk...
Ha a rendszer képes úgy ellátni hűtési feladatot is, hogy az a fűtés hatásfokán egyáltalán nem ront, akkor esetleg a kánikulában 10 napra talán bekapcsolnám. De a lényeg a kb 100-150 nap fűtés megoldása.
Konkrét kérdéseim:
Az épület 60m2, most még rosszul szigetelve. Állandó 2kW bevitt hőenergiával kb 16 fok hőkülönbséget tudok elérni a kintihez viszonyítva. Mekkora teljesítményű klímát tanácsoltok erre a célra?
Ezenkívűl, arra gondoltam, hogy a beltérit nem 2m-re, hanem majdnem padlószintre tenném. Mivel a meleg levegő felfelé száll, gondolom jobb lenne a hőmérséklet eloszlása, (?) Bár itt megdőlne az, hogy a kültéri alacsonyabban legyen,mint a beltéri... A kültérit a háztetőre tudnám tenni, ami kb 3m magas, így lenne köztük kb 2,5m szintkülönbség.
Melyik hűtőközeget preferáljam, melyik dolgozik jobb paraméterekkel, ha fűtés a célom?
Inverteres klímát kerítsek, vagy on/off klímát?
Melyik gyártókat részesítsem előnyben és melyikeket kerüljem?
Hát, ezekkel a kérdésekkel kűzdök mostanában.
Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv: Ihtiander
(#) cesalaci válasza ihtiander hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Szia.
Olvasva kérdésed én fan-coil renszereket nézném át.
(#) osoer4 hozzászólása Dec 9, 2011 /
 
Kedves Fórumozók!


Jelenleg lakásfelújítást végzek, ezért gondoltam a klíma csövet is berakom a falba, ha később lesz klímám ne keljen csatornázni. Nekem 12 mm-es vegytiszta réz klímacsövem van. Ha elmenőnek és visszatérőnek is ezt rakom be az nagy probléma? Később rá lehet kötni, és nem akarja majd a klímaszerelő az egyiket vékonyabbra cserélni?
A rézcsöveknek kell valamerre lejteniük, vagy elég, ka a kondenzvíz-elvezető lejt?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel:
(#) oregbeatsuhanc válasza osoer4 hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Én is előszereltem már így a klímáinkat egyszer, és arra figyelmeztettek nálam hozzáértőbbek, hogy a csővégek hermetikusan zártak legyenek. A kétféle méretű csőnek biztosan van jelentősége, ráadásul a csatlakozások, hollanderek is különböző átmérőjű csövekre vannak méretezve.(A vákuumozás és a gázutántöltésen kívül mindent elvégeztem, és csak azért kellett végül is fizetnem. Az eladó + olyan garancia, és szerelési díjtételekkel + az általuk megjelölt egyetlen választható céggel végeztethető felszerelési feltételekkel adta el a készülékeket, hogy már nem is érdekelt, elvesztem e a garanciát vagy sem. Nekem abból az jött le, hogy a klímaszerelő lobbinak igen erőteljes az érdekérvényesítő képessége.)
(#) klimás56 válasza osoer4 hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Szia! Az egyik ne 12 mm legyen, helyette mindenképpen 6-s kell!!! A csöveknek nem kell a lejtés ,csak a cseppvízcső lejtése fontos. Acsöveket külön szigeteld !
Javasolnám a kábeleket is mindjárt betenni , szerintem egy 5x1.5 mm2 és egy 2x1mm2 MT kábel mindent megold! Ha netán inverteres géped lesz , akkor sok az ér, ha nem , akkor szükség lehet a kéteresre is.
(#) klimás56 válasza oregbeatsuhanc hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Idézet:
„abból az jött le, hogy a klímaszerelő lobbinak igen erőteljes az érdekérvényesítő képessége.)”

Nem akarnék vitatkozni, a mundér becsülete védelmében csak annyit: ha tényleg lenne erős lobbink akkor nem lehetne mindenhol klímát venni! Csak és kizárólag szakkereskedésben! Nem akarnám terhelni a fórumot mindenféle, csak a szerelőkre érvényesített, környezetvédelmi törvényekkel.
Mint régen volt a szlogen, igaz kissé bugyuta, cipőt a cipőboltból...
(#) ihtiander válasza cesalaci hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Látom, marad a kisérletezés... Az igazat megvallva, eddig egyetlen "klímás" sem tudott érdemi választ adni a kérdéseimre. Pedig beszéltem már vagy tizenöt kissebb-nagyobb céggel, magánzóval. Az is igaz, hogy amikor rákérdeztem a Carnot körfolyamatra, akkor csak ráncolták a szemöldöküket. Nem tud valaki ajánlani egy ténylegesen hozzáértő céget?
Köszönettel: Ihtiander
(#) szendi001 válasza ihtiander hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Nem a reklám helye, és én már nem dolgozom ott, de ők ki is integrálják neked, csak az óradíj is ipari... A cég nagyon régi neve York és mivel most más a nevük így nem reklám, de azért fellelhetőek, ha keresgélsz.
(#) osoer4 válasza klimás56 hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Kedves Klimás56 és Oregbeatsuhanc!

Köszönöm a válaszotokat. Ezeket figyelembe véve fogom előcsövezni a klímát.

Üdv!
(#) cesalaci válasza ihtiander hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
szia!
Kérdezted a Carnot-ot itt egy leírás:http://www.uni-miskolc.hu/~www_fiz/palasthy/184_8.pdf.
Ha tényleg ilyet akarsz akkor ezt is megnézheted:http://www.levegokazan.hu/hszivattyu-hazilag.html itt bemutatják hogyan is működik.
Üdv.:cesalaci
(#) Husk hozzászólása Dec 13, 2011 /
 
Köszönöm a válaszokat!

A gondom szerencsére nem az, hogy én nem ismerem a Carnot körfolyamatot, hanem ahogy emlegettem, a klímások többsége nem ismeri. Az a gyanúm, hogy ők csk megtanulnak egy gépies "beszerelést", a csövek összekötését, de ha bele kell egy problémába mélyedni, akkor már megáll a tudomány... Ez persze csak akkor gond, ha valamilyen különleges igény merül fel a megrendelő részéről.
Nekem most ilyen természetű a gondom, mert én csak fűteni szeretnék vele és erre kellene optimalizálni. Erre viszont nem igazán tudnak érdemben hozzászólni...
(#) Husk hozzászólása Dec 13, 2011 /
 
Mindenesetre köszönöm a linkeket cesalaci-nak, mert megnézem, elolvasom. A jó pap is holtig tanul.
(#) Husk hozzászólása Dec 13, 2011 /
 
Még valami eszembe jutott...

Ha egy "kibelezett" ipari mélyhűtő gépészetét építeném be a kazánházba, azaz a mélyhűtő elpárologtatóját a szabadtérbe és a radiátorát a beltérbe, akkor az jobban működne mint egy klíma?
Elvégre azok a gépek még a -20 C fokos levegőből is tudnak elvonni hőt.
Kérdés a rendszer hatásfoka...
Mi a véleményetek?
(#) rolika99 hozzászólása Dec 13, 2011 /
 
Üdv,mi lehet egy egyfázisú hűtőaggregát ára?
Mert a linken nem szerepel.Bővebben: Link
(#) cesalaci válasza Husk hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
szia!
Leírások szerint -20-ban tudni kellene neki 30-40 fok között.De ha van ásott kutad te vagy a nyerő,de meg nézheted a talaj kollektorrost is .A teljesítmény pedig sok minden függvénye pl. kompresszor teljesítmény,hőcserélők nagysága és a cső méretezés.Üdv
(#) Tamas4444 hozzászólása Dec 13, 2011 /
 
Tisztelt Hobbielektrosok! Van egy Fischer PTTW 09 monoblokk klímám magam szertném beszerelni, nagyjából átlátom hogyan is kell, de kérném aki szerelt már be monoblokk klímát írja le mire kell elsősorban odafigyelnem. Van-e valami sorrend amire érdemes odafigyelni. Köszönöm.
(#) oregbeatsuhanc válasza klimás56 hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Az már tényleg erős lobbi lenne. Csak úgy elképzelem ugyanezt gáz, vagy villany üzemű készülékekre. Ugyan miért ne árulhatna bármelyik műszaki árut is forgalmazó üzlet klímakészüléket?
(#) klimás56 válasza oregbeatsuhanc hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Üdv ! Csak a hatályos környezetvédelmi törvényre tudok hivatkozni, a hűtőközeg tartalom miatt!Egyébként a Lajtán túl valahogy így működik, a sarki fűszeres nem árul splitklímát...
(#) briki hozzászólása Dec 15, 2011 /
 
Találkozott már valaki olyan problémával ( GENEX ICE BLUE ), hogy nagy szélben ( ami az elmúlt héten is volt ) a beltériben visszabugyogott a levegő, mert nem volt lejtésben a kondenzvíz csöve. Az én általam szerelt cseppvíz cső lejtésben van. Tüzetesebben megvizsgálva- mert éjszaka elviselhetetlen zajjal volt- a beltéri alsó sarkában lévő gyári perforáció alsó része magasabban van, mint a gépben lévő cseppvíz elvezető gégecső. tehát eredetileg már kontrában van. A megoldás ezek szerint az lenne, ha teljesen a beltéri aljáig kivágnám a műanyagot- ideértve az alsó részénél lévő lekerekítés sarkát.
(#) szendi001 válasza briki hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Mi mindig 32-es PVC vel szereltül és ilyen esetre volt a végén szifon. Sona nem dugul el és szabványos lefolyó méret.
(#) briki válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Nekem 60X50-es kábelcsatorna van, abban nem igen fér el- 1/2"-os pvc nyomócsővel szereltem.Ha szifont raksz ún. bűzelzárónak, akkor is a szél befújhat rajta keresztül, és bugyoghat- mint néha előfordul az anyáméknál a szennyvízcsatornánál, ahol is a WC bűzelzárón - az utcai zagyszivattyú kiszívja a vizet- istentelen nagy bűzre ébredünk reggelente. Amúgy köszi a segítséget.
(#) klimás56 válasza briki hozzászólására (») Dec 16, 2011 / 1
 
Szia! Én sosem szerelek vastag csővel, én a 20-s PVC nyomót, de inkább a sima villszer csövet részesítem előnybe.
A Te csöved szabadon kilóg a falból? Javasolok egy hosszabb függőlges szakaszt !

A wc csövébe beépített légbeszívó minden ilyen problémát megold. A leírtak az emeletes házaknál is előforduló jelenséget, azaz a hosszú függőleges csőben keletkezhet akkora vákum ami a bűzelzárót akár teljesen kiűrítheti. Erre van az ún, strangszellőző kitalálva, ami alaphelyzetben zárva van, hogy a büz ne jöjjön ki és amikor depresszió alakul ki a csőben akkor levegőt enged a "sűrűje" után...
(#) szendi001 válasza klimás56 hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
20 as nyomócső jó cucc külső szerelésnél, de falba vésve nem telepítettük. A horonymaró utáni vésés elbírta.
(#) briki válasza klimás56 hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Szia! Először is köszönöm a sokadik segítő választ. Az említett klíma problémát egyszer észleltem csak, mióta beépítettem a gépet, tehát nem nagy ügy. A javaslatodra reagálva: Beltéritől vízszintesen 2 m, utána törik a cső le könyökkel 1.5m-t, majd megint egy könyök, és a falon át kimegy a szabadba kb 50 cm-t ( tehát "Z" alakban ). Gondoltam rá, ha raknék a szabadban- kint- is rá egy könyököt, majd lefelé 30 cm-t törném, talán nem kapna bele szemből annyira a csőbe a nagy szél, de a falnak ütközve a levegő talán akkor a függőleges csőbe menne bele- ami kit van- és ezzel ugyan ott lennék ahol a part szakad.
A WC problémával csak párhuzamot próbáltam vonni "szendi001" hozzászólására, miszerint bűzelzárót javasol kintre.
(#) briki válasza briki hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Miután kiszedtem a csepptálcát a beltériből, és megpróbáltam felemelve kifolyatni belőle a bent ragadt vizet- jól belefújva közben a csőbe, majd visszatéve megoldódott a probléma, zajtalan volt az elkövetkező szeles napon is. A kérdésem inkább a gyári szerelésre irányult, hogy esetleg másnak ugyan ilyen Genexesnél, vagy más gyártó termékénél is volt-e esetleg ilyen probléma, mert ennél a gépnél a kondenzvíz csövének alja kb 1cm-rel volt lentebb, mint a csőkivezetés perforáció alja
(#) KTobi válasza briki hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Gyors megoldás. Ha egy kis flakontba teszed a cső végét. 5-6centi vízoszlopon már nehezen fúj keresztül a szél. Kifele meg akadálytalan a folyás.
Következő: »»   36 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem