Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elméleti elektronika (kérdések)
Lapozás: OK   7 / 20
(#) ekkold válasza szucsip hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Már elég rég volt, méregettem párféle vasmagot, hogy hogyan csökken a vasmagra készített tekercs induktivitása a gerjesztés növelésekor.
A sárga vasmag ha jól emlékszem nem hirtelen telített be, hanem fokozatosan csökent az induktivitás a gerjesztés növelésekor. Ennek a görbének egy féligmeddig saccolt hajlási pontja lehetett 300...350A
körül, de ezt a PC tápban alkalmazott menetszámok is nagyjából alátámasztják.
(#) ekkold válasza szucsip hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Szerintem a rezonanciával történő induktivitásmérés a pontosabb (főként akkor ha ez a tényleges felhasználáskori üzemi frekvencia környékén van).
Azonban az induktivitás gerjesztésfüggő, és kicsit frekvenciafüggő is. Mint ahogy a vasmag vesztesége is.
Idézet:
„Miért nem jó AC gerjesztésre a sárga vasmag? Túlságosan söntöli az induktivitást a hiszterézis/örvényáramú veszteség?”

Igen és ez (ha nem veszik figyelkembe akkor) mérési hibát is okozhat.

Idézet:
„Eddig úgy hittem, hogy DC felhasználásra minden mag gyengébben produkál, mint AC -ra.”

Az attól függ, hogy milyen. Pl. egy légrés nélküli ferrit könnyen telítésbe megy, ha DC áram folyik rajta, de ha ugyanezt a vasat légréssel használjuk, akkor egészen másképp fog viselkedni. A vasmag telítődése pedig nem feltétlenül káros jelenség (ez attól függ mire akarjuk használni). Bizonyos áramkörökben pont ezt a tulajdonsgát használjuk ki a vasmagos tekercsnek/trafónak.
(#) szucsip válasza ekkold hozzászólására (») Dec 22, 2011 /

Köszönöm!

Azt tudtam, hogy változik az induktivitás a frekvencia függvényében is (kiszélesedik a hiszterézishurok). A gerjesztőáram most kb. 100mA eff volt a teljes magra nézve.

Ugye jól tudom, hogy ez a mag nem ferrit, hanem porvas...? Légrést nem akarok használni, nem tudom megmunkálni a vasat olyan szépen, másrészt nem akarok rádiós kalóz lenni. Így is kicsi az AL érték.

Még egy érdekes kérdés: Ha nagy DC sokk éri a magot, akkor ugye felmágneseződik egyik irányba. Kérdés, hogy ha magára hagyjuk, akkor mekkora mágnesség marad benne. Lesz-e az még folytótekercs, vagy érdemes-e ilyenkor fordítva bekötni/lemágnesezni.
(#) ekkold válasza szucsip hozzászólására (») Dec 22, 2011 /

Valamennyi mágnesezettség biztosan visszamarad (hiszen ezért van a mágnesezési görbének hiszterézise), de szerintem ez a ferrit és a porvasmagok esetében nem jelentős. Persze megint attól függ mire akarjuk használni.
Tehát fojtótekercs, és trafó esetén nem jelentős, de pl egy hall érzékelős árammérő esetén, a nulla környékén, jelentős nagyságú mérési hibát visz be.
(#) Massawa válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Szerintem ma már inkább digitálisan vezérelt potik vannak, DCP.

Pl.DCP
(#) nagy_david1 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Igen ezt a megoldást is tudom de nekem analóg jellel kéne vezérelnem és ez megint elég nyakatekert ötlet lenne ha az analóg jelem digitálissá alakítanám majd vissza.
Miért nem létezik olyan optó amelyiknek a vevő része egy fotoellenállás?
(#) reloop válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Szia! Erre gondolsz? Van ezzel hangerő szabályzás is a neten, szólj ha nem találod.
(#) Massawa válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Van, illetve volt olyan is, csak ma már igen nehéz hozzáférni.
(sokkal egyszerübb összerakni egy fotoellenállásból meg egy megfelelö fényforrásból - valoszinüleg a LED ma a nyerö, habár korábban még az izzo karasztikája is ki volt használva.....
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Passive-Attenuator Erre gondoltam
(#) pucuka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

A differenciál erősítőnek az erősítése függ az áramától. Ha a diff erősítő áramát előállító áramgenerátor áramát szabályzod, előállt a kívánt áramköröd. Integrált erősítőkben is így szabályoznak.
Lehet még PIN diódával is szabályozható osztót csinálni, az RF technikában használják is, de a hangtechnikában nem tudom hogy válna be.
(#) nagy_david1 válasza reloop hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Szia!

Igen mint látom létezik az áhított alkatrész de sehol sem találom azoknál a cégeknél ahonnan rendelni szoktam. A farnell-től pedig ennyiért nem rendelek. Lehet marad a készítés bár nem akartam "taknyolni". Magyarul ugyan ott tartok mint két napja vagyis én kell összetegyem az alkatrészem is eredeti meglátásom szerint Köszönöm mindenkinek a segítséget. További kellemes ünnepeket.
(#) nagy_david1 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Ezt ki fogom tanulmányozni holnap Mivel az opamp szimmetrikus tápról üzemel ezért gondolom a szimmetrikusság fent tartása érdekében mindkét tápáram nagyságát egyformán kell korlátozni. Köszönöm.
(#) nagy_david1 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Félreértettem valamit szerintem. Hol kell az áramot korlátoznom? Pl. egy egyszerű invertáló vagy nem invertáló opamp alkalmazásnál. Akármivel próbálkozok a jelalakom torzulni kezd.
Amúgy előkerült a fiókból a fotoellenállás és led. Vajon a szín mindegy a fotoellenállásoknál?
(#) Massawa válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Többnyire igen, mert a normális fotoellenállás a látható fényre reagál. Eddig általában piros LED-del csináltam, és az müködött. (A többit nem is probáltam, nem volt miért.... )
(#) ekkold hozzászólása Dec 30, 2011 /

Ne vicceljetek már, azért ritka a fotoellenállás kimenetű optó, mert létezik FET kimenetű optó!! Ezeknek szintén az ellenállása változik a LED meghajtásának függvényében. Ráadásul szimmetrikus felépítésú is, tehát mindkét polaritású feszültségre azonos ellenállást mutat, és viszonylag lineáris is, bár kisebb feszültségtartományra jó mint a fotoellenállás.
A lomexben olcsón kapható párféle tipus, máshol pedig viszonylag nagy választék is van belőle...
(#) nagy_david1 válasza ekkold hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Én eddig a szimpla Fet-es verziót próbáltam csak amit a neten ajánlanak de nálam bizonyos tartományokban a jel torzult pedig azt írták szimmetrikus felépítésű mint az ellenállás.

u.i: Megkaptam a H11F... szériát valóban de itt Romániába senki se forgalmazza.
(#) pucuka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Ez a módszer csak olyan op amp nél használható, ahol az áramgenerátor/tükör hozzáférhető. Pl. szorzó áramkörök, MC1496, de van direkt IC ilyen, amely erősítés szabályzással rendelkezik, MC1490 amely 60 dB átfogást tud.
(#) nagy_david1 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Én is találtam egyet amit majd meg fogok rendelni. Remélem azt fogja nyújtani amire számítok.

datasheet.pdf

(#) pucuka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Azért van választék. Nézz körül a Texas választékában is. TLV xxx, vagy valami ilyesmi. Az adatokat gondosan tanulmányozd, mert egyszerűen ritkán hasonlíthatók össze.
(#) illesoszkar hozzászólása Jan 9, 2012 /

Lehet nem jól tudom .e,ha magasabb a frekvencia akkor kisebb menetszám kell a tekercsből.E z a trafónál is igaz ? mert ha igen akkor miért nem lehet úgy trafót készíteni,hogy felvinni a be tápot közép vagy nagy frekvenciára.és akkor talán l5-20 menet primer és a fordított aránynak megfelelő szekundert tekerni.akkor nem kellene annyi huzal és vasmag.Lehet, hogy marhaságot kérdezek.de szerintem kivitelezhető.az ebben jártas fiúk véleményét kérném
(#) eSDi válasza illesoszkar hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Üdv!
Semmi butaságot nem írtál, de már réges-rég kitalálták. Így működnek a kapcsolóüzemű tápegységek.
(#) illesoszkar válasza eSDi hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Akkor miért nem lehet igy hegesztőt csinálni ?
(#) eSDi válasza illesoszkar hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Olyan is létezik már, és inverteres hegesztőnek hívják.
(#) frici.hu hozzászólása Jan 19, 2012 /

Adott egy 12V-os inverter 8db IRFZ44A fet-tel, 60V-ot szeretnék belőle kivenni, táplálás akkuról, szabályzás megoldva, csupán a kivehető teljesítmény érdekelne!
Köszi!
(#) Moderátor hozzászólása frici.hu hozzászólására (») Jan 20, 2012

A "Moderációt kérek" link nem a figyelemfelhívás legoptimálisabb eszköze, különösen nem sorozatban, értelmezhető indok nélkül.
Légy szíves befejezni a folytonos kattintgatását.
(#) frici.hu válasza (») Jan 20, 2012 /

Köszönöm észrevételed! Bár úgy néz ki mégis az... Így legalább meg tudom kérdezni, miért is kellett a feltett kérdésem "kidobni" ide!?
(#) zolika60 válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Kidobva nincs. Ha valaki akar itt is válaszol. Ha meg ezzel kapcsolatban kérdésed van feltehetted volna a kérelemben is.
(#) frici.hu válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Köszi. Konkrétabban?
(#) frici.hu válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Valószinüleg nem tudtm ki a moderátor! Konkrétan tényleg nem..
(#) frici.hu válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Esetleg a kérdésemre válasz? Mármint a teljesítmény leadás kérdésre...
Következő: »»   7 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem