Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elméleti elektronika (kérdések)
Már elég rég volt, méregettem párféle vasmagot, hogy hogyan csökken a vasmagra készített tekercs induktivitása a gerjesztés növelésekor.
A sárga vasmag ha jól emlékszem nem hirtelen telített be, hanem fokozatosan csökent az induktivitás a gerjesztés növelésekor. Ennek a görbének egy féligmeddig saccolt hajlási pontja lehetett 300...350A körül, de ezt a PC tápban alkalmazott menetszámok is nagyjából alátámasztják.
Szerintem a rezonanciával történő induktivitásmérés a pontosabb (főként akkor ha ez a tényleges felhasználáskori üzemi frekvencia környékén van).
Azonban az induktivitás gerjesztésfüggő, és kicsit frekvenciafüggő is. Mint ahogy a vasmag vesztesége is. Idézet: „Miért nem jó AC gerjesztésre a sárga vasmag? Túlságosan söntöli az induktivitást a hiszterézis/örvényáramú veszteség?” Igen és ez (ha nem veszik figyelkembe akkor) mérési hibát is okozhat. Idézet: „Eddig úgy hittem, hogy DC felhasználásra minden mag gyengébben produkál, mint AC -ra.” Az attól függ, hogy milyen. Pl. egy légrés nélküli ferrit könnyen telítésbe megy, ha DC áram folyik rajta, de ha ugyanezt a vasat légréssel használjuk, akkor egészen másképp fog viselkedni. A vasmag telítődése pedig nem feltétlenül káros jelenség (ez attól függ mire akarjuk használni). Bizonyos áramkörökben pont ezt a tulajdonsgát használjuk ki a vasmagos tekercsnek/trafónak.
Köszönöm!
Azt tudtam, hogy változik az induktivitás a frekvencia függvényében is (kiszélesedik a hiszterézishurok). A gerjesztőáram most kb. 100mA eff volt a teljes magra nézve. Ugye jól tudom, hogy ez a mag nem ferrit, hanem porvas...? Légrést nem akarok használni, nem tudom megmunkálni a vasat olyan szépen, másrészt nem akarok rádiós kalóz lenni. Így is kicsi az AL érték. Még egy érdekes kérdés: Ha nagy DC sokk éri a magot, akkor ugye felmágneseződik egyik irányba. Kérdés, hogy ha magára hagyjuk, akkor mekkora mágnesség marad benne. Lesz-e az még folytótekercs, vagy érdemes-e ilyenkor fordítva bekötni/lemágnesezni.
Valamennyi mágnesezettség biztosan visszamarad (hiszen ezért van a mágnesezési görbének hiszterézise), de szerintem ez a ferrit és a porvasmagok esetében nem jelentős. Persze megint attól függ mire akarjuk használni.
Tehát fojtótekercs, és trafó esetén nem jelentős, de pl egy hall érzékelős árammérő esetén, a nulla környékén, jelentős nagyságú mérési hibát visz be.
Igen ezt a megoldást is tudom de nekem analóg jellel kéne vezérelnem és ez megint elég nyakatekert ötlet lenne ha az analóg jelem digitálissá alakítanám majd vissza.
Miért nem létezik olyan optó amelyiknek a vevő része egy fotoellenállás?
Szia! Erre gondolsz? Van ezzel hangerő szabályzás is a neten, szólj ha nem találod.
Van, illetve volt olyan is, csak ma már igen nehéz hozzáférni.
(sokkal egyszerübb összerakni egy fotoellenállásból meg egy megfelelö fényforrásból - valoszinüleg a LED ma a nyerö, habár korábban még az izzo karasztikája is ki volt használva.....
Passive-Attenuator Erre gondoltam
A differenciál erősítőnek az erősítése függ az áramától. Ha a diff erősítő áramát előállító áramgenerátor áramát szabályzod, előállt a kívánt áramköröd. Integrált erősítőkben is így szabályoznak.
Lehet még PIN diódával is szabályozható osztót csinálni, az RF technikában használják is, de a hangtechnikában nem tudom hogy válna be.
Szia!
Igen mint látom létezik az áhított alkatrész de sehol sem találom azoknál a cégeknél ahonnan rendelni szoktam. A farnell-től pedig ennyiért nem rendelek. Lehet marad a készítés bár nem akartam "taknyolni". Magyarul ugyan ott tartok mint két napja vagyis én kell összetegyem az alkatrészem is eredeti meglátásom szerint Köszönöm mindenkinek a segítséget. További kellemes ünnepeket.
Ezt ki fogom tanulmányozni holnap Mivel az opamp szimmetrikus tápról üzemel ezért gondolom a szimmetrikusság fent tartása érdekében mindkét tápáram nagyságát egyformán kell korlátozni. Köszönöm.
Félreértettem valamit szerintem. Hol kell az áramot korlátoznom? Pl. egy egyszerű invertáló vagy nem invertáló opamp alkalmazásnál. Akármivel próbálkozok a jelalakom torzulni kezd.
Amúgy előkerült a fiókból a fotoellenállás és led. Vajon a szín mindegy a fotoellenállásoknál?
Többnyire igen, mert a normális fotoellenállás a látható fényre reagál. Eddig általában piros LED-del csináltam, és az müködött. (A többit nem is probáltam, nem volt miért.... )
Ne vicceljetek már, azért ritka a fotoellenállás kimenetű optó, mert létezik FET kimenetű optó!! Ezeknek szintén az ellenállása változik a LED meghajtásának függvényében. Ráadásul szimmetrikus felépítésú is, tehát mindkét polaritású feszültségre azonos ellenállást mutat, és viszonylag lineáris is, bár kisebb feszültségtartományra jó mint a fotoellenállás.
A lomexben olcsón kapható párféle tipus, máshol pedig viszonylag nagy választék is van belőle...
Én eddig a szimpla Fet-es verziót próbáltam csak amit a neten ajánlanak de nálam bizonyos tartományokban a jel torzult pedig azt írták szimmetrikus felépítésű mint az ellenállás.
u.i: Megkaptam a H11F... szériát valóban de itt Romániába senki se forgalmazza.
Ez a módszer csak olyan op amp nél használható, ahol az áramgenerátor/tükör hozzáférhető. Pl. szorzó áramkörök, MC1496, de van direkt IC ilyen, amely erősítés szabályzással rendelkezik, MC1490 amely 60 dB átfogást tud.
Én is találtam egyet amit majd meg fogok rendelni. Remélem azt fogja nyújtani amire számítok.
Azért van választék. Nézz körül a Texas választékában is. TLV xxx, vagy valami ilyesmi. Az adatokat gondosan tanulmányozd, mert egyszerűen ritkán hasonlíthatók össze.
Lehet nem jól tudom .e,ha magasabb a frekvencia akkor kisebb menetszám kell a tekercsből.E z a trafónál is igaz ? mert ha igen akkor miért nem lehet úgy trafót készíteni,hogy felvinni a be tápot közép vagy nagy frekvenciára.és akkor talán l5-20 menet primer és a fordított aránynak megfelelő szekundert tekerni.akkor nem kellene annyi huzal és vasmag.Lehet, hogy marhaságot kérdezek.de szerintem kivitelezhető.az ebben jártas fiúk véleményét kérném
Üdv!
Semmi butaságot nem írtál, de már réges-rég kitalálták. Így működnek a kapcsolóüzemű tápegységek.
Akkor miért nem lehet igy hegesztőt csinálni ?
Olyan is létezik már, és inverteres hegesztőnek hívják.
Adott egy 12V-os inverter 8db IRFZ44A fet-tel, 60V-ot szeretnék belőle kivenni, táplálás akkuról, szabályzás megoldva, csupán a kivehető teljesítmény érdekelne!
Köszi!
A "Moderációt kérek" link nem a figyelemfelhívás legoptimálisabb eszköze, különösen nem sorozatban, értelmezhető indok nélkül.
Légy szíves befejezni a folytonos kattintgatását.
Köszönöm észrevételed! Bár úgy néz ki mégis az... Így legalább meg tudom kérdezni, miért is kellett a feltett kérdésem "kidobni" ide!?
Kidobva nincs. Ha valaki akar itt is válaszol. Ha meg ezzel kapcsolatban kérdésed van feltehetted volna a kérelemben is.
Valószinüleg nem tudtm ki a moderátor! Konkrétan tényleg nem..
Esetleg a kérdésemre válasz? Mármint a teljesítmény leadás kérdésre...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |