Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   126 / 582
(#) lukovicsek válasza papoka50 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Üdv. Kellene pontosan hogy mit is csináll a gép, inditástól.
Ja meg milyen gép?
Laci!
(#) papoka50 hozzászólása Dec 15, 2011 /
 
Ez indesit wt82-es gép. A hatoson iszoktuk indítani, felveszi a vizet kattan egyet-kettőt mintha indítaná a programot de nem indul a motor kinyomja a vizet és a program váltó elkezd körbe forogni közben a bekapcsoló kettőt villog.
(#) attila.hegedus válasza osi hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Akor tegyuk fel, hogy van egy panel es i2c portot hasznal. Osszekapcsolom a pc-vel, a pult es a panelen a program jo. A gep kifogastalanul mukodik. Milyen adatokat kell kuldenem hogy pl. Egy rele behuzon.
(#) lukovicsek válasza papoka50 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Amint olvasom szénkeféket már cserélt, meg kellene nézni hogy az uj kefék megfelelően érintkeznek a kommutátorral nincsenek e beragadva, aztán az csatit a keféét meg a mototrét meg ami rámegy a motorra nincsenek e kitágulva, oxidálódva vagy esetleg vezeték szakadás és ugyanugy a panalrészénél is meg kell nézni ha ezek rendben vannak akkor a panelen lesz a gubanc a motor hátán lévö jeledót is be lehet mérni, nincs e szakadás.

Laci!
(#) papoka50 hozzászólása Dec 15, 2011 /
 
megnéztem a panelt a bekapcsológomb alatt van egy lámpa ami világit ha bezárja az ajtót annak a fekete vezetékéről lejött a szigetelés ez a vezeték megy be kettes csatlakozóba a panalen eléggé el van oxidálódva hogy lehet cserélni ha lehet mást még nem néztem meg lehet ez a gond vagy másnak is kell lennie.
(#) lukovicsek válasza papoka50 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Meglehet pucolni aztán visszadugni de igazából a motor környékén kellene keresni a bajt vagy ami motorral kapcsolatos.

Laci!
(#) papoka50 hozzászólása Dec 15, 2011 /
 
leszedtem a burkolatot megnéztem a vezetékeket mindegyikről jön le a szigetelés a motornál minden érintkezik a szénkefék nincsenek beragadva.
(#) osi válasza attila.hegedus hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Egyrészt az elektronikán fázis v. föld van (a konektorba dugástól függően) A pc vaszleg nem értékelné ezt, tehát egy optocsatolón keresztül
kéne megvalósítani a kapcsolatot. Na és hát a dolog többi része az titok (szervizeknek sem adnak ki erről semmiféle infót, az elektronikákról annyit tudunk hogy van, azt hogy mit miért csinál az rejtély)
Meg lehetne felyteni csak kéne egy szerkezet ami rögziti a kommunikációt egy teszt v programozás során. Egyébként a HW kucs blutu-val beszélget a PDA-val. De létezik a tesztprogramnak Windows-os változat is (Angliában )
(#) p misi válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Szia! Jó! Köszönöm szépen!
(#) zolika60 válasza p misi hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Igazán nincs mit.
(#) attila.hegedus válasza osi hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
ezel semi ujat nem mondtal. Tehat ha csinalok egy optocsatolon keresztul egy pic16f84 el a bekapcsolastol kezdve kuldje az adatokat a pc re es nezni mire mit reagal.
(#) sarbun hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok mindenkinek, segítségeteket kérném egy AWT 5108-as ELBI panelhez, amin 3db ellenállás elszállt, /R36,R26,R7/ és nem tudom milyen értékűekkel kell pótolni. Kösz mindenkinek előre is .
(#) tirb hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Most veszek új mosogatógépet és mielőtt elromlik, szeretném kielemezni. Van-e esetleg valakinek tapasztalata, hogy milyen módon lehetne akár egy DI/DO modullal vagy bármilyen áramkörrel a mikrovezérlő bemeneteit és kimeneteit figyelni, arról egy programmal statisztikát, karakterisztikát feljegyezni és abból ha nem is visszafejteni, de egy hasonló algoritmust "kreállni" az újonnan telepítendő kontroller felé. Előre köszönöm a hozzáértő válaszokat.
(#) osi válasza attila.hegedus hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Nem sokra mennél vele szerintem.
A kezelő panel és az vezérlő elektronika kommunikációját lehetne rögzíteni. De az annyiból áll hogy a kezelőpanel közli az elektronikával hogy a pr választó melyik állásban van, és milyen gombok vannak még megnyomva. Aztán hogy erre az elektronika mit lép az a gép tipusától függ (programjától) Ua elektronika & ua kezelőpanel más tipus = más program ua állásban. Az elektronika meg azt közli a kezelőpanelnak hogy éppen hol tart (mosás-őblítés, centri, vagy már végzett) vagy ha valamivel gyíkja van annak a hibakódját.
(#) lsilent hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Üdv mkinek. 1 kérdéssel fordulok a kedves fórum társakhoz. Olvastam már néhány hszt de nem egyértelmű a hiba oka.

A probléma a követkető. Indesit witp82-es masina, tegnap valahol a mosás és a centrizés között föladta a dolgot. Azóta már 23x szétszedtem és összeraktam. A lényeg a motor nem akar igazán menni. Ha centizni kezdene csak búg, kézzel megforgatom, amikor indulna, nem bírom megforgatni, de ha elindul akkor megy. Bár a program végére soha nem ér el. A konduktort fölpucoltam, a szénkefét szintén. Kicsit szikrázik magasabb fordulton de nem vészes. Olyat hogy vmelyik érintkező kiállt volna a sorból, nem vettem észre. Ha motor hiba kidobom. Ha vmi más, jó lenne ötlet mert én kifogytam. Köszi.
(#) zolika60 válasza lsilent hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Motor hibának tűnik pedig. A konduktor pedig nem a villanymotorban van. Az amire te gondolsz a kommutátor. Az a gyanúm, hogy vagy a szénkefe rövid, vagy a forgórész zárlatos azért szikrázik nagyobb fordulaton.
(#) bull hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok!
AWE 2316-nál olyan hiba jelenséget tapasztalok, hogy felpörög a névleges 800 fordulat/percre cenrizéskor, a két LED ami világít centri közben, egyszer csak kialszik egy pillanatra, akkor elejti a fordulatot.. ezután lassan tekeri párat a dobot, majd kezdené ismét a centrizést.
Amiket megnéztem:
- panel a kezemben volt, égés nyomot nem láttam
- csatlakozók jól néztek ki, amik rá voltak dugva. Semmi égés nyom.
- kipucoltam az átlátszó kis tartályt, kis trutyi volt benne (bár a centrizéshez nincs sok köze..)
- szivattyú ház szép, sértetlen
- megnéztem a motorra menő 6 vezetékes stekkert, az is jónak tűnik.
- a szénkefék burkolata: bal felső jó, jobb alsó a hatos stekker mellett kissé poros (ebből ki tud hullani a por, a balosból nem), de jól néz ki.
- lefuttattam a tesztet ami a karbantartási PDF-ben volt, érdekes volt, hosszabban tartotta a 800 rpm-et. Centrizés közben villogó de ki nem alvó ledek, majd jött a pillanat, amikor kialudtak, na ott el is dobta a vezérlés az agyát. A jobb alsó (start gomb LED-je) maradt villogva, semmi más nem.
Itt is az az 5V probléma lehet? Valami közelítő hibaforrást mondjatok légyszives. Tervezem a vezérlő panel méricskélését.
(#) lsilent válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
A szénkefe tuti nem, több mint a fele megvan. De indulni nem akar. Még kézzel is nehéz rábírni, sokszor. Kommutátorra gondoltam csak nem azt írtam. Motort tuti nem veszek, hacsak nem találok, jó állapotú bontottat. De azért a vicc kategória, mert a gép alig 3 éves, és heti 1-2 alkalommal volt használva.

Ha vkinek lenne 1 hiba kiszűrésre, örülnék neki.
(#) attila.hegedus válasza osi hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
A lenyeget kihagytad. Az eepromot. Mert ott tarolja az adatokat.
(#) lukovicsek válasza bull hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Szia .
Kezdésül ki lehet cserélni a motor triak-ját a panelen, megnézheted a szénkefék állapotát kiszedve, nincs e beragadva vagy elkopva és centri közben nem e szikrázik a megengedettnél jobban, inkább a legutóbbi probléma szokott előfordulni mert zárlatos lesz a motor forgórésze, pláne ha a kissebbik fajta motor van rajta, esetleg egy kommutátor pucolást is meg lehet próbálni, mondjuk a triakot hagyhatod utóljára

Üdv. laci!
(#) Birs Alma válasza osi hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
A kondenzátort a vezérlő elektronikánál kell keresnem bban a fehér műanyag dobozban, ami a gép hátsó, alsó részében van? amiből a rengeteg drót megy ki meg be?

Máshol nem láttam kondenzátort, ezt a dobozt meg még nem tudtam levenni, mert fura fejű csavarhúzó kell hozzá, meg nem is tudom, hogy tényleg ott kell-e keresnem a kondenzátort.

Köszönöm.
(#) bull válasza lukovicsek hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Szia!
ÍÍÍjj, nagyon köszönöm a válaszod. Ezeket megnézem. Azt, hogy kicsi e a motor, miből kell látnom? kb. 12-13cm átmérőjű, emlékezet alapján. Jobb oldali szénkefénél volt por... akkor muszály leszek leszedni róla a "tejfölös" poharat.. az anyaga érzésre olyan, ami a motrot 2/3 részben burkolja, és oldalról nyitott. Állítólag ott van a TACHO jeladó is, arra is kaptam tippet, hogy vacakolhat. Igaz ez?
Levett oldal lappal izgalmas lesz a centrizés, mert nagy része van a gép merevítésben. Ha nincs fent, akkor a terhelés javát a fedélkeret veszi fel, remélem nem reped el.
(#) lukovicsek válasza bull hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Ha csak centrinél jelentkezik ez a hiba akkor a jeladót val.szinüleg kizárhatjuk, amugy rá kell könyökölni miközben centrizik, csak akkor meg nem látod, hogy szikrázik e, meg kel próbálni levett szijjal elinditani ha szerencséd van akkor igy is elindul mert van amelyik érzi, hogy nincs neki terhelés és nem fog normálisan elindulni, de előszőr szénkeféket kell nézni és kommutátort pucolni, a pucolásra a legjobb egy gipszkarton vágó szike, én így ismerem az pont közzéfér és nem rongálja.

Üdv!
(#) osi válasza Birs Alma hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Aha abban lesz.
Fáziscerka is jó. Legalábbis az enyémmel ki tudom szedni .
Torx-nak hivják 20-as v 25-ös (vagy azon a környéken valami) inbuszkulcsal is lehet próbálkozni.
(#) szacsi hozzászólása Dec 21, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene, ha tudnátok. Indesit WIE 127 tipusú mosógép FO-05 hibával leáll. Ez a szivattyú problémát jelenti. Leengedtem a vizet, kivettem a szűrőt. Nem volt vészesen szemetes, kitakarítottam. A szivattyú lapátjait megforgattam kézzel, nem tünt szorosnak, bár kb. egynegyed fordulatonként "ugrott", ahogy forgattam. Az normális?
Összeraktam, jó lett. Pár mosás után újra. aztán újra meg újra, de úgy tűnik nem mindig szivattyúzik. Megnéztem, de volt olyan mikor csak "vibrált" a motor, mintha nem tudná merre menjen. Lehet, hogy szivattyú bedöglött. Vagy dobjam ki az egészet. Már vagy 7 éves, és naponta legalább egyszer megy. Tehát nem macskásodik össze. Azt mondták a boltban ilyen intenzív használat mellett pár év után cserélni kell a mosógépet, tehát ne csodálkozzak semmin. Persze nekik minden eladó.
(#) osi válasza szacsi hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Egy szivattyú 4-6 pénz között van.
Egy mosógép 60-... (és egyre gagyibbak)
De a döntés joga a tiéd
Az ugrándozás normmális, a forgrésze egy mágnes.
(#) bull válasza szacsi hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Szia szacsi!
Ha ez megnyugtat, az előző Whirlpoolomon kb 7 éves korában tojt be a szivattyú. Szóval a tied is megszolgált. A mostani Whirlpool 3,5 éves, de már nem centriz rendesen. Most ezzel küzdök.
(#) lupko válasza zoz11 hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Sziasztok! Nekem is ugyanez a gondom. Nem szeretnék 10ezreket fizetni a vezérlőpanelért (a 8 éves aeg lavamat 42230 mosógépbe), jó lenne, ha valaki meg tudná nézni a panelt (a hiba leírása megegyezik az általam tapasztaltakkal). Én nem értek hozzá. Tudnátok valakit aki Miskolcon tudna nekem segíteni? Előre is köszi!
(#) Birs Alma válasza osi hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
A vezérlőt kivéve valóban fel volt puposodva a panelon az egyik kondenzátor, bár nem a legnagyonbb. Kicseréltem puposat is, (eredetileg 10v/680mikros volt, de csak 1000 mikrost kaptam) meg a nagyot is a biztonság kedvéért.

A mosógép újra tökéletesen működik!!!!!!
Nagyon szépen köszönöm a segítséged!!!!

Szép és sikeres 2012-es évet! Meg még sok továbbit!
(#) Defender84 hozzászólása Jan 1, 2012 /
 
Üdv mindenkinek,és sikerekben gazdag boldog új évet!

Nos az én gondom,egy 7 éves Candy c2 125 típusú mosógéppel a következő.A mosógép motorja írtózat nagy áramfelvétel mellet nem tud elindulni.Akármelyik programmal is próbálom munkára bírni,nem hajlandó rá.Szénkefe csere megvolt,kommutátor tisztítás megvolt.Ha "segítek" neki,akkor felpörgeti a dobot,és a centrifuga programnál,fel is pörögne,de mikor 1200-as fordulatszámra pörögne fel,hatalmas kék szikra(gondolom a szénkefe)na de a házban minden elhalványul(lámpa),az áramfelvétele miatt és visszalassul a gép.Magától megpróbálja háromszor felpörgetni a motort,hallani az áramfelvételét(morog) de nem tud felpörögni magától.Megpróbáltam csak simán,a dob nélkül,levettem róla az ékszíjat,de úgy sem megy neki.Talán teljes motorcsere kéne?

Remélem valakinek van valami ötlete.

Üdv: Defender
Következő: »»   126 / 582
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem