Fórum témák
» Több friss téma |
Szia Zoli!Akkor netartsd visza magad - tedd föl a bonyolultabbat - bitosan precízebb-köszi.
Mit szólna az eredeti prímer 250-350Hz -hez?
4047-el+IGBT? Low Frequency Inverter Valaki már próbálta??
Nem, de kíváncsi lennék rá A frekit nem a plakettvastagsághoz szokták belőni? 0,5mm max 50hz?
Számolgatás alapján 200Hz-ra vannak tekerve(ezért a nagy üresjárati áram). Nagyobb frekin kevesebb a T.
Idézet: „A frekit nem a plakettvastagsághoz szokták belőni? 0,5mm max 50hz?” Trafólemezek hegesztve?? Szerinted Legfeljebb működik!
Próbálj rá a dologra.
Nem találtam olyan tervezőprogit amit tudnák is használni, így maradok a kockásfüzetnél .
El fog tartani egy darabig.
555-el lehet 202 Hz-t létrehozni elterjedt értékű alkatrészekből.
Tulajdonképpen hogy nagyonn frekin megy rá a 230 jobb lesz a hatásfoka? Vagy ugye 50Hz 230V hoz kb 1 menet / volt van tekerve. Ha 200Hz akkor 4 menet/Volt?
Nem, 4x-es freki, negyed menetszám. Különben 100KHz-re kellene valami 5000000000 menet? (szerintem)
Szerk: azért jó lenne, ha az alap 1,6T gerjesztéshez nem kéne csak 250/4= 62 menet Bár kétlem hogy bírná, de próba cseresznye...
Mondjuk, szerintem nem ártana az 50%-os pwm jel.
No ezért kérdezem. Csak láttam hogy itt felvetették és elkezdtem gondolkozni. Azért ez a lemezes vas nem 100KHz-ra van
Igen ha nagyobb afreki kisebb a menetszám. De mivel maradna a gyári primer így a menetszám is így a szekunderen nem kb 1 menet/V lenne hanem 4 menet. Vagy megint fordítva gondolkozok?
Mondjuk akkor már nem hegesztőnek hanem háltózati trafónak hazsnálnám tekernék neki 1,5-2-es drótből 2x30V-ot azt haddszóljon
Csak nem egy kis TDA7294 alá kellene a 3x30V? Igazából a frekit csak addig kellene növelni ilyen célra, amíg a vasmag már nem menne telítésbe, és lecsökkenne az üresjárási áram elég kicsire ahhoz, hogy ne menjen rá a gatyád, ha egy végfokba vagy bármilyen más alkalmazásba hosszan járna üresjáratba. Én először összeraknám a 220 egyenirányítást, szereznék 2db fincsi fetet vagy tranzisztort, ami bírja az áramot(esetleg pc tápba 4-6A-esek vannak, ha jól emlékszem) megcsinálnám rá a vezérlést az 555-tel, beállítanám 50%-ra a pwm-et, a frekit meg 50Hz-re alapból, és onnan kezdeném két potival a játékot a frekivel meg kitöltéssel (elmenne önálló laboratórium 2-nek). Mondjuk ennél lehet egyszerűbb lenne triakkal kisebb fél-szinuszokat ráadogatni, amitől megint lehet hogy esne a gerjesztés, csökkenne az üresjárási áram, és olcsó is lenne. Csak össze kell rakni a teszt rendszert. Arra gondoltam, hogy van hangkártyám, amin már a bemeneteket átkötöttem BNC csatira, meg vannak hozzá mérőkábeleim, annak kb 0-0,7V a mérés tartománya (szkóp programmal), erre csinálni egy 1000x-es fesz osztót, és akkor 0-700V-ig lehetne vele mérni a jeleket kb 20Hz-14KHz-ig, ami 50Hz-es dolgokat vizsgálni nem is lenne rossz. Persze ha csinál az ember egy megfelelő söntöt, akkor az azon eső feszültségből az áramot is lehetne egyből látni, és mivel egy hangkártyának sztereó a bemenete, és a kis feszültség tartományokba érzékeny is, ez is könnyen menne.
8 és 10A-es tranisztorok vannak a PC tápokba. Van egy 8-10 db-om
Hát most van egy hidam és 2 db 250W-os hangfalat hajt de szeretnék neki egy tetsvért hogy egyenként zörgessék a hangfalakat... Esetleg ilyesmi jólenne?
Bővebben: Link én ez alapján csináltam már több PWM szabályzót, csak annyit módosítottam, hogy a kimenettel először egy bc327-bc337 tranzisztor párost hajtottam, azzal pedig 8db 64A-es fetet, 13V 60A-ből pwmet csinálni meg se kottyant neki. Itt is csak annyiban változik, hogy a kimeneti jelet rá kell illeszteni a tranzisztorok bázisára vagy gatejére. Ehhez nem igazán értek, de szerintem logic level fetek kellenének oda... Ha a terhelést meg több tranzisztorra akarod eloszlatni, ha sima tranzisztor, azt hátrányosabb, mert nem szerencsés őket párhuzamosan kötni, mert a benne lévő félvezető ellenállása a hőmérséklet emelkedésével csökken, tehát amelyik tranyó jobban melegszik, az egyre-egyre nagyobb terhelést fog kapni, és nem oszlik meg egyenletesen az áram. FET-eknél meg a gate ellenállása a tranzisztor hőmérsékletének emelkedésére nő, tehát több fet között jobban megoszlik a terhelés. Egyébként a linkelt kapcsolás oldalán kicsit lentebb ott a képlet, hogy a frekvencia hogy változtatható, milyen r-c tagok kellenek, ott kell az r tag helyére egy megfelelő potit választani, és akkor a freki és a kitöltés is szabályozható lesz.
Hát mondjuk a 8A-es tranyó olyan erősen egy próba idejéig meg üresbe nem fog melegedni. De akár egy tranyó is elbírja és akkor n incs gond hogy másképp melegszik. Próbára jó és ha beválik akkor terheléshez meg kap egy bordát. Elkezdem 55Hz-től nővlni nézem a felvett áramot nomeg hallgatok nem-e akar kiszabadulni a füst amivel ezek működnek
Okés, az eredményeket majd szépen jegyzeteld és írd meg. Párhuzamosítást csak azért mondtam, mert hogy hegesztő trafó topikba vagyunk, és 10-16A-hoz (ami bekapcsoláskor lehet sokkal nagyobb csúcs is) kellhet párhuzamosítani. Elvileg ha ugyan akkora effektív feszültségű négyszög jelet adsz rá, mint amilyet szinuszba kapott, akkor a gerjesztés kb 10%-kal kevesebb lesz, (mert a képletbe nem 4,4 kell, hanem csak 4 négyszögjelnél) csak arra vigyázz, hogy 230*gyök2= 325V egyenirányítás után, 50Hz-es 50%-os pwm jele nem egyenlő a 230-as szinusz gerjesztésével! Egy 230V DC-ből képzett 50Hz-es 50%-os kitöltésű jel lenne 10%-kal kisebb gerjesztéssel, mint a hálózati feszültség, szóval 325V DC-vel csak max 30%-os körüli időkitöltéssel kezdj 50Hzen.
Látom megindult a fantázia.
CD4047-el gondolám a dolgot mivel 2db ellenütemű kimenete van és 50%-os kitöltésivel dolgozik. Amúgy COlenne ha nagy lenne. Prímer és szekunder lebontva, ujratekerve lenne. Természetesen először ki kell számolni menyi és milyen vastag madzag fér rá,utánna a menetekhez a frekit. A frekit azért kell emelní hogy kevesebb menet kelljen. Mivel ua.menetszám nagyobb freki=kisebb gerjesztés ami kisebb nyugalmi áramot eredményez. Nem új az ötlet, gondoljatok a csöves erősítők kimenőtrafójára csak ott a freki állandóan változik . Kedves peter1995, ez a dolog szerintem nem járható út az erősítők tápellátásában mivel nagyon-nagyon meg kellene szűrni az előállított tápfeszt! 200-400Hz-t nem biztos hogy nem hallanál a kimeneten ha meg van terhelve, és elég kellemetlen alacsony hangerőnél is. Javaslom építs egy rezonáns tápot amit itt a cikkek között is találsz. Üdv
Szerintem egyenirányított négyszögjel szűrése könnyebb, és kevesebb kondival megoldható, mint a szinusz jelé!
Hidd el, meghallod a kimeneten még 30000 mikro-val is.
Az én végfokomba 136000µF van Azért próbálkozni lehet... Vagy te már próbáltad?
Hát ha nem is erősítőbe de egy erős trafó mindig jól jön. Nekem sima gyári primerrel is volt már egy trafó hegesztő. Csak néha a 10A-es biztit indításnál leküldi
Próba képpen v.mikor régebben egyet már összedobtam, csak a nem megfelelő terhelésre méretezés miatt füstbement a dolog.
Amúgy 15-20percig bírta, addíg szépen lehetett hallani a kimeneten a 400Hz-t. Ez egy tranzisztoros erősítő volt, a típusra nem emléxem. Az ujratekert prímer zárlatos lett és ez okozta a halálát.(ez nem mikrotrafó volt)
Hát azért azt lássuk be hogy a gyári primer nem egy folyamatos üezmhez kitalált dolog...
50Hz-n nem! De ha kiszámolod 150Hz-körül egész türhető. Amúgy AWI-hegesztőm trafója mikrotrafó. A gyári prímerrel, lágyindítással, majdnem4-taktos vezérléssel, nagyfeszgyújtás készül. A szekunder 4db 1,5nmm-es réz. Még nagyon szét van...
Hát ha 150 Hz-en megy gondolom a nyugalmi felvétel is sokkal jobb lenne és a melegedés is fékeződne...
Akksitöltőként nem vett fel az akku 1A-t és fél óra után nem bírta a kezem atrafót aktív hűtés mellett se.
A buki a dologban a H-híd. Kell 4dbIGBT, subner kör,és meghajtó az igbt-nek. Ez már pazarlás! Mikrotrafóbó azért építkezik az ember mert occó...
Valakinek költséghatékonyabb megoldása a freki növelésre??
Van egy ötletem a freki növelésre de lehet hogy nemjó.
Ugye a trafónak váltóáram kell aminek frekije van. De hogy az elektronikánk szaggatja ezt x frekin ahhoz az egyenáram kell legyen amit szaggat ugye? Mert he lehet 50Hz váltó is akor optó+triak. Idézet: „Mert he lehet 50Hz váltó is akor optó+triak.” Ok-ok de hogyan kapcsol ki? És hogyan növeli a frekit?
Hát astabil multi adja a jelet at optóra és egy triak kapcsolja a 230at. És egy optótriak nem is sok pénz az optó pár fillér 16A-os triak 350.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |