Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   84 / 189
(#) proli007 válasza Edm hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Hello!
És mit tegyen az a szegény 555? Vagy is, mi a feladat?
Mert azt nem tudtuk meg, csak azt, hogy a mozgásérzékelő "fordított logikájú" jelet ad ki, de ez a hiba egy invertálással megoldható.
üdv! proli007
(#) Edm válasza proli007 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Időzítő ként kellene az 55 öt használni, tehát ha az érzékelő NC-je elbont, tehát ha érzékel akkor a lámpa világítson 10 percig
(#) proli007 válasza Edm hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
Hello!
- Ehhez az 555-öt monostabil kapcsolásban kell üzemeltetni. Indítani a monostabil multit, a 2-es lábon lehet úgy, hogy a kontaktus a 2-es és a tápfeszültség között van, és egy "lehúzó ellenállás a 2-es láb és a GND között. Ekkor ha a kontaktus zárva van, a 2-es láb logikai magas szinten lesz. Ha a kontaktus nyit, akkor meg logikai alacsony szinten. Ez a lefutó él indítja az időzítést.
- De két gond is lehet. egyik, hogy a relé kontakt hibájára is indulhat az időzítés. Ezt kiküszöbölni úgy lehet, ha a lehúzó ellenállással párhuzamosan egy kondit kötsz. (Pld. egy 10kohm és 1uF)
Másik gond, hogy 10 perc késleltetésre az 555 nem igazán alkalmas. Korrekt módon leginkább csak 1percig lehet vele időzíteni. Legfeljebb úgy ahogy itt tettem. De a 2-es lábat úgy vezérelve, ahogy leírtam..

üdv! proli007
(#) Edm válasza proli007 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
Ejha köszönöm hogy ilyen részleten leírtad, így első olvasásra KICSIT BONYOLULTNAK TŰNIK, MEGPRÓBÁLKOZOM VELE, HA NEM MENNE REMÉLEM FORDULHATOK HOZZÁTOK! BOLDOG ÚJ ÉVET!
(#) Moderátor hozzászólása Edm hozzászólására (») Jan 2, 2012
 
Miért kiabálsz? (Netkiett szerint csupa nagybetűs írás = kiabálás.)
(#) Edm válasza (») Jan 3, 2012 /
 
Oh ne haragudj, csak a caps lock beragadt, de én úgy gondolom, hogy érezhető az íráson hogy nem kiabálás, nem értem miért köttök bele mindig a másikba Azért ha valami kis hibát vét :S
(#) Frankye válasza Edm hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Nem haragszom, csak felhívtam rá a figyelmedet. De ne OFF-oljuk szét a témát.
(#) acerola hozzászólása Jan 5, 2012 /
 
Néhány hete elkezdtem elektronikával foglalkozni. Összeraktam néhány kezdőknek való kapcsolást próbapanelen. Köztük volt egy sziréna kapcsolást 2 db 555-tel. Jól eljátszottunk az 5 éves fiammal. Mivel a magyar oldalakon nem találtam hasonlót, gondolom lesz olyan akinek újdonságot jelent.

Megcsináltam a Fritzing nevű programmal a nyáktervet is. A program egyébként nagyon érdekes. Alapvetően Arduinós próbapaneles projektek dokumentálására, megosztására és továbbfejlesztésére találták ki.
A próbapaneles kapcsolást felvihetjük nagyon egyszerűen a programba. Ebből tudunk kapcsolási rajzot és nyáktervet készíteni. A nyák tervezője nagyon tetszett, ezzel nagyon jól elboldogultam. Nagy kihívás volt, hogy megcsináljam a nyákot. Végül egy átkötéssel sikerült kiterítenem egy oldalasra.

Eddig jutottam a nyákot még nem próbáltam. Le tudnám gyártatni (gerbert generál a program) vagy otthon elkészíteni. Egyikben sincs gyakorlatom. De ha valaki meg akarja csinálni otthon mellékelem a tervet PDF-ben.

A kapcsolásról:
Két trimmer ellenállással lehet a sziréna magasságát és a sziréna periódusát állítani. Találtam még hasonló kapcsolásokat úgyhogy kicsit tovább variálgattam a próbapanelen.

3 verziót próbáltam ki.
- Az alap verzióban a második IC 5-ös lába az első IC 6-os lábára van kapcsolva. Ezzel hagyományos fokozatosan változó sziréna hangot kapunk.
- A következő verzióban az 5-ös láb a 6. helyett a 3-mas lábra van rákötve. Ezzel egytónusú szagattott hangot kapunk.
- Végül az utolsó verzióban egy 10k-s ellenálláson keresztül kötjük be a 3-mas lábat. Ilyenkor két tónutú hangot kapunk. egy bimbam csengőhöz hasonlóan.

A kapcsolási rajzon és a nyákterven a piros és a kék kapcsolókkal (jumperekkel) lehet állítani ezt a viselkedést. A kék kapcsoló értelem szerűen csak a piros kapcsoló egyik állásában van hatással az áramkörre.

A nyákterv fent van tükrözve és tükrözés nélkül is.

Jó próbálgatást és utánépítést.
(#) poros válasza acerola hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Szia. Köszönjük a kapcsolást .Nem akarlak elkeseríteni de itt Bővebben: Link már 2008 ban foglalkoztak a kapcsolással. De maga a kapcsolás ennél sokkal régebbi. Ha nem találtál hazai oldalakon ilyent ,akkor nem jó helyen kerested. :yes:
(#) acerola válasza poros hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Mivel rengeteg verziót találtam a neten ezért sejtettem, hogy nem újdonság. Kezdőként csak azt tudom felfogni a rengeteg információból, ami a kapcsolási rajzok rovatban van itt vagy más oldalakon. Igazából oda lenne jó feltenni valahogy cikk formájában. A kezdők talán ott érik el legjobban.
De azért jó lenne ha előbb mások is átnéznék. hátha nem gondoltam olyanra, ami másoknak egyértelmű.

Egyébként az én verziómban három féle kapcsolás van. Ezért kicsit különbözik az idézettől, de persze alapvetően ugyan az.

Egy példányban hol tudnám olcsón legyártatni a nyákot? (kb. 19 cm2)
(#) acerola válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Köszi, de az aprók között most nem találtam gyártást.
(#) poros válasza acerola hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Te magad is kereshetsz valakit nyák készítéssel az apróhirdetés rovatban. Az NE555 igen sok kapcsolásban használható. Nálam is mindig van 10-20 db a fiókban.
(#) warez hozzászólása Jan 8, 2012 /
 
Üdv.

Olyan kapcsolásra volna szükségem 555-ös ic-vel ami egy miniatűr digitális kamerát kapcsolgatna fényképezés céljából ( Time lapse felvételt szeretnék készíteni ). A kamera egy a vaterán is kapható kis méretű sd kártyás kulcstartó kamera. Ezt szeretném min. 3 - max. 60 másodpercenként kapcsolni. A szükséges tápfeszültséget mobiltelefon aksiról gondoltam megvalósítani. Az eszköz kültérben működne.
(#) David.zsombor válasza warez hozzászólására (») Jan 8, 2012 /
 
555 Kimenetére tranzisztor megnézed hogy van bekötve a kapcsoló és úgy kötöd be a lábait
(#) acerola válasza acerola hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Megépítettem a szirénát aminek a rajzát és a nyáktervét korábban feltettem. Ez volt az első terv és nyák amit készítettem. Majdnem jól működött elsőre, csak a polaritás feliratot cseréltem fel elsőre. Ha valaki meg szeretné csinálni felrakom a módosított nyáktervet.
A beültetési oldalt is megcsináltam vasalással. Mindjárt felteszem az eredményt videóval a "ki mit épített" topicba
(#) acerola válasza acerola hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Az elkészült sziréna.
(#) janimester hozzászólása Jan 15, 2012 /
 
Üdv. Aki tudna egy 555-ös kb. 2-60sec-ig állítható bekapcsolást késleltető kapcsolást azt nagyon megköszönném. Agyba főbe kerestem már de használhatót eddig még nem találtam.És ha lehet ne olyan linket adjatok ahol vanegy tucat kapcsolás hanem konkrétan egy működő kapcsolást szeretnék, köszöntem.
(#) warez válasza David.zsombor hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
És a kapcsolási időt, hogy tudom megváltoztatni. Ezzel a kalkulátorral számoltatva nekem a T1 időnek kellene lennie a két kép közötti időnek, a T2 pedig a fényképező kapcsolási ideje. Mert a készülék 3 másodperces gomblenyomás után videó felvétel módba kapcsol.
(#) attila1 hozzászólása Jan 16, 2012 /
 
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni.Egy haveromnak időzítő áramkört kellene csinálni.A lényeget leírom röviden...Adott egy tej-kád,amin van egy 1fázisú 250W-os keverő motor.Most ezt kellene kapcsolgatni kb.szabályos időközönként.1/4 óránként 1 percet kellene mennie a motornak,ennyi idő alatt még nem csapódik ki a tejzsír.Panelon a táp rész,az időzítő,és relé.Valamint egy olyan kapcsoló,amivel ki lehetne kerülni az időzítőt,és behúzatva tartani a relét a direkt üzemhez.Átkapcsolás után viszont elindulhatna az időzítő... Várom ötleteiteket,köszönöm!
Sajnos a boltokban kapható időzítők közül még egyet sem találtam olyat,ami akár 24órás folyamatos kapcsolgatást tudna. Üdv: Attila
(#) kadarist válasza attila1 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Szia!
Végy egy aszimmetrikus ütemadót: Bővebben: Link
De CMOS 555-el is megoldható a probléma astabil beállításban.
(#) attila1 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Üdv István! És ezzel az ütemadóval ezt a keverőmotort tökéletesen lehetne kapcsoltatni?
(#) kadarist válasza attila1 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
A leírás szerint igen, mert független be és kikapcsolási időtartamokat lehet beállítani. Persze érdemes mágneskapcsolóra bízni a motor áramának kapcsolását.
(#) attila1 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Köszönöm az infót.
Majd felhívjuk őket,hogy milyen árban van egy ilyen kapcsoló.
És 555-el is lehetne valami egyszerű kapcsolást csinálni?
(#) Inhouse válasza attila1 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
555-el több perces időzítőt nem illik már csinálni, mert nem lesz megbízható. 4060, 4051 alkalmasabb lenne, Proli007-nek van időzítő kapcsolása fenn egy rakat. Az 1 percre már jó az 555.

Üdv
Inhouse
(#) janimester hozzászólása Jan 16, 2012 /
 
Valaki az én kérdésemre választ esetleg ? :/ Egyébként erősítőhöz szeretnék egy koppanásgátlót építeni relével meg 555-el.
(#) attila1 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Köszi a tippet. Elég húzós az ára annak az ütemadónak,cirka 10ezer körül postával.Jó lenne valami olcsóbb kapcsolást keresni Üdv: Attila
(#) Inhouse válasza janimester hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
(#) naberius hozzászólása Jan 16, 2012 /
 
Sziasztok,
Korábban feltettem ezt a kérdést, de sajnos rossz, helyen. Csak most regisztráltam, ezen a fórumon felteszem újra.
Elöre is köszi a segítséget!

Szeretnék egy lámpa villogtató áramkört építeni, ami DC 24V-ról megy és két funkciója van, vagy folyamatosan világít az izzó, vagy villog.
Az oldalt böngészve sok okos dolgot tudtam meg és az alap kapcsolásokból összeraktam (elméletben) egy kapcsolást ami számomra megfelelő lehet.
Légyszi nézzétek meg működőképes-e az ötlet.
(+Ut fixen az áramkörön van, a GND vagy a GND lábon, vagy a kapcsolt GND lábon. Előbbi esetben az ák. villogtatja az izzót 1sec On / 1sec Off, utóbbi esetben folyamatosan világít az izzó)
Előre is Köszi!
(#) Inhouse válasza naberius hozzászólására (») Jan 18, 2012 / 1
 
Jónak tűnik.
A C1-el párhuzamosan nem ártana egy elkó a táptól függően. A C2 helyett meg egy 10µF-os, mivel nem kell 2 100nF párhuzamosan. R3 értékét a BD bétájából és a kapcsolni kívánt teljesítményből ki lehet számolni, az 555 300mA-t is elbír. Az időzítő tagokat nem néztem, vannak fent a neten 555 szimulátorok, le lehet ellenőrizni.

Üdv
Inhouse
(#) naberius válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Köszönöm!
Következő: »»   84 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem