Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Köszönöm szépen a segítséget! Akkor U2=U1/a ha a=N1/N2 .
Sziasztok!
Egy apró, 7kV-os trafót mire lehetne használni? üdv.sun
Jut eszembe: a vezetéket nem átmérőben, hanem keresztmetszetben szokás megadni (négyzetmiliméterben, húúú,ellemkeztem a helyesírási szabályokkal). A= r négyzetszer pí, vagy d négyzetszer pí per 4.
Azt nem írtad, hogy az "apró" az liga kocka margarin méretű. Akkor inkább mikrohullámú sütő trafója.
Valami ipari ionizátorban volt (talán simco gyártmány).
akkor az "a" az a vezeték keresztmetszete?
![]()
Igen az a kersztmetszet.
Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy hogyan lehet szétszedni egy biztonsági transzformátort?Állitólag ha meleg vizbe teszük akkor a ragasztó anyag feloldódik.Volt már valakinek ehez tapasztalata?
Ha impregnálva van nem fog feloldódni. Sok türelemmel és kalapálással szét lehet szedni. Egy vékony erős acél lemezzel legalább egy lemezt ki kell kínlódni.
Csak az a baj hogy behajlana ha kalapálnám erösen fogja a ragasztó a belsejében.
A vékony erős acél lemezt a trafó két lemeze közé kell beerőszakolni, hogy szétváljon a többitől. Nem egyszerű. Nekem már többször sikerült. Persze kitartás és türelem kell hozzá.
Szia! Ahhoz, hogy a hőbiztosítékot kicseréld, nem kell a trafót lemezeire szétszedni. A hőbiztosítékot kitapintod, hogy melyik oldalon van a szigetelő anyag alatt és szó szerint ki kell műteni. A csere után könnyen bezárható a szigetelőn ejtett vágás.
Sajnos az a baj,hogy a szekunder alatt van és igy muszáj megbontani a tarfót.
Nem osztom a nézeted, a táp ellátás nem okozhat működési rendellenességet. A legjobb legegyszerűbb a gyári trafó. De ugyan olyan paraméterekkel "után gyártott" szabványnak megfelelő, beépíthető.
Köszi a részletes leírást, kicsit meghúztam, de nem lett sokkal jobb. Erősítőben használtam fel, de nem megy át a hangszórókra, szóval esetemben elhanyagolható.
Üdv! Lenne egy kérdésem. Tegnap szükségem lett volna 5-6 voltnyi feszültségre. Kaptam az alkalmon és egy régi junoszt trafót kilemezeltem, és a szekunder oldalról mindkét tekercsen letekertem 1 sort (az egész szekunder oldal 2 sorból áll). Természetesen a primer oldalhoz egyáltalán nem nyúltam és a megmaradt tekercset is újrapapíroztam. Ezután visszalemezeltem összeraktam és a dolog bevált mert 5.9 voltot mértem a kapcsain.. Viszont mivel az egész valami viasz szerű cuccba volt öntve, a végén 2 vagy 3 lemez nem fért be sehogy sem... és itt jön a probléma a trafó szinte 1 perc alatt felmelegszik pedig a primér oldal érintetlen és a szekundert is gondosan leszigeteltem. A tekercsvéget csőbe húzva viszont át kellett vezetni az egész tekercs felett hogy a kivezetés az eredeti helyére kerüljön. Mi lehet a kiváltó ok? ez az átvezetés, a kimaradt lemezek vagy valami más? Bevallom őszintén trafótekeréssel sosem foglalkoztam csak elméletben így tanácstalan vagyok. Egyébként találtam ezután 6v-os trafót de mégis érdekelne mi a gubanc.
Sziasztok!
2 darab szünetmentes tápegységből származó transzformátor van elöttem (nem tudom a tápok tipusát) , de a rajtuk lévő feliratból nem tudom beazonosítani őket. Az egyik: 430-2051,1 Class 130(b) Z150H LEI-4 E154515 A másik: 430-4002 EIA-549-9121 CLASS 130 B MEXICO Ha minden igaz, akkor a class 130B valami hőállósági szabvány érték. Tudnátok segíteni, hogy hogyan lehetne kideríteni a vezetékezését? Előre is köszi!
Szia!
A képen baloldali transzformátor jó ismerősöm, sokat felhasználtam belőle. A kép tetején lévő 4-es csatlakozóba két primer tekercs megy, az alsó fehér-fekete-sárga egy középleágazásos nagy teljesitményű szekunder,a maradék kettő egy kisebb teljesitményű szekunder. Remek akkutöltőt lehet épiteni belőle ![]() üdv: hp
Sziasztok!
A trafók primer és szekunder tekerési irányának meg kel egyezni vagy ellentétesnek kell lennie ?
Üdv!
Légy szíves, ha tudod a pontos értékeket a szekunder tekercseknek küld el. A primer gondolom a 230 és 110 V közötti váltathatóság miatt alakult így. Én egy egyszerű labor táphoz keresek transzformátor és ezeket találtam első körben. Köszi
Jól kötötted össze a primer tekercseket? Ha felcserélődött a kivezetése (soros kötés k/v), az okozhat problémát
Szia!
Labortáphoz kevés lesz ,ha nem elég a kb.0-20V-ig szabályozható verzió... A többit küldöm üzenetként. üdv:hp
Elképzelhető hogy maga az egész tekercs fordítva került be és azok az oldalai amik belül voltak kívülre estek. Ámbár a tekercseket minden verzióban összekötöttem és ugyan az az eredmény. Nem sok tapasztalatom van trafók terén de összességében az kb 3mm vastag amit nem bírtam sehogy betenni a pakkba. Az egész trafó gerjedt és minden létező vastárgyat odarepített kis túlzással. És ha jól tudom az elégtelen vasazás is okozhat ilyen problémát de javíts ki ha tévedek mindenesetre a szekundert letekertem aztán majd lesz vele valami. Kösz a tippet.
Sziasztok!
Lehet hogy nem ez a leg megelelőbb topik, de hátha. Egy örökölt Pacsirta (AR 612) rádió restaurálásába fogtam, és sajnos járt benne egy egér, aki belekóstolt a kimenő trafóba is, de annyira hogy a vékony primer huzalt is átrágta. Valakinek van infója ezen trafó menetszámairól? Vagy esetleg egy eladó ép trafónak is örülnék...
Ebben a topicban szerintem előbb számíthatsz segítségre.
Sziasztok!
Van egy trafóm,aminek a primer oldalán van egy piros, egy barna, egy fehér és egy kék kábel.Hogyan kössem a hálózatra? Kék fehér és piros barna együtt? ![]()
Első ránézésre ez a szekunder. Multiméter ellenállás mérés, A nagyobb ellen állásúak tartoznak a primerhez. Adat tábla ha van többet elárulna, vagy miből lett kivéve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |