Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor

Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   43 / 95
(#) reloop válasza electricnusi hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Szia! "milliméterben" -> négyzetmilliméterben.
(#) electricnusi válasza reloop hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

:yes: Négyzetmiliméterben :yes: Köszi! Siettem
(#) feccus válasza electricnusi hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

2700Ft-ért vesztegetik. súlya 3-3,5kg
(#) homedve hozzászólása Jan 9, 2012 /

Helló,

lehet nagyon buta kérdéssel fordulok hozzátok, de kicsit elbizonytalanodtam. Van egy toroid trafóm, 2-2 kivezetéssel, amely minden bizonnyal egy primer kör és egy secunder kör. A kérdésem az lenne, hogy lehet megállapítani melyik -melyik? A szerkezet ki van öntve gyantával, és semmi felirat nem utal semmire. Csupán a két pár vezeték színe és átmérője tér el. Amennyiben segít később tudok képet is csinálni.
Előre is köszi.
IGB
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Szóval most lenne egy pár kérdésem a toroid trafó lágyinditásával, mivel nem találtam ilyen topic-ot.
Bővebben: Link
A 4 db. 10ohm 5w ellenállás helyet lehet 75ohm 10w ellenállást rakni vagy nem 400w toroidnak?
(#) electricnusi válasza feccus hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

jó ár. Vedd meg.
(#) electricnusi válasza homedve hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Általában a vékonyabb a primer, a vastagabb a szekunder. ... ha ugyan hálózati trafóról van szó. Ezen felül a nagyobb menetszámhoz, kisebb keresztmetszethez tartozó tekercs ellenállása nagyobb, mint a kis menetszámú - nagy átmérőjű tekercsé. Ha lefelé transzformál (márpedig általában igen), akkor a nagyobb menetszámú tekercs a primer.
(#) homedve válasza electricnusi hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Ezek alapján akkor ha a tekercsek ellenállására rámérek akkor a primer köré nagyobb lesz? Elvileg... (?)
(#) reloop válasza homedve hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Szia! A primer minden valószínűség szerint nagyobb ellenállású, ha 220/xxV-os trafóról van szó.
Csökkenti a kockázatot, ha a próba alkalmával egy 40W-os izzón keresztül kötöd a hálózati feszültségre.
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Szia! Találtam! Sőt írtam is bele az ellenállás értékének kiszámításáról
Bővebben: Link
(#) homedve válasza reloop hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Elvileg 220/12 V 80VA de mivel semmi felirat nincs rajta kissé szkeptikus vagyok.
A kisebb keresztmetszetű kivezetéseken 32,5-t a nagyobb keresztmetszetű kivezetésen 0,7-t mértem 200 ohm méréshatárnál. Akkor rápróbálok az izzón keresztül majd ezek alapján.
(#) feccus válasza electricnusi hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Megpróbálom,ha el nem csípik előttem. Most néztem és 1mm-es drótom van csak itthon,elég lesz 2x21V és legalább 6A-hoz? A kiszemelt trafón nem tudom milyen vastag lehet a letekerendő szekunder,a képről ítélve 1mm körüllehet az is.
(#) erbe válasza feccus hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

6 A-hez duplán tekerd az 1-es huzalt. Nem ártana vastagabb, de még elfogadható. A szekunder tekercset ne tekerd be semmivel, csak lakkozd! Jobb lesz a hűtése. A trafó alapos lefogatására ügyelni kell, semmi ne koptathassa ki a zománcot.
(#) feccus válasza erbe hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Köszönöm a segítséget,ha sikeredett valami majd visszajelzek.

Az ohmikus értékek reálisak a jelzett trafóhoz.

Akkor a 32,5-ös értékű kör lesz a primer?
És persze köszönöm a válaszokat, ez lesz az első, és remélem nem az utolsó saját építésű tápom. Nem szeretném elszúrni és kórházban, esetleg még rosszabb helyen végezni, ezért inkább 4szer kérdezek és mérek, ellenőrzök, mielőtt bármit is lépek.

A megnyugtatásod kedvéért megmértem egy 50VA-es 220/12V-os trafót. Primer 34,5 ohm, szekunder 0,6 ohm. Nagy hiba nálad sem lehet. Ha mégis lenne, akkor az izzó egyszerűen világítással jelzi.
Szerk.: az izzót a későbbiekben 500mA-es biztosítékkal váltsd fel.

Nagyon köszönöm!
(#) jan007 hozzászólása Jan 24, 2012 /

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy tud-e valaki egy eladó 230V/12V 60VA toroidról? Vagy hol lehet esetleg emberi áron hozzájutni?
Köszi!
(#) erikabanhidi válasza jan007 hozzászólására (») Jan 27, 2012 / 1

A gugli neked nem barátod?? Expressen, Apród, Jófogás, vatera..... 2-3ezerért kapni! De van itt egy fórumtárs is aki ezzel foglalkozik, pár hozzászólással feljebb van a vaterás linkje.
(#) erikabanhidi válasza szamóca hozzászólására (») Jan 27, 2012 / 1

Nos a Gyöngyösiek érvényes árlistája Ezek itt át is tekerik a meglévő toroidot?
(#) Directors hozzászólása Márc 10, 2012 /

Sziasztok!

Van egy nagy toroid transzformátorom és magas a feszültsége. Ezt szeretném kisebb feszültségre tekerni. Csak a szekunder tekercsből kell letekerni?
(#) granpa válasza Directors hozzászólására (») Márc 10, 2012 /

Szia! Mennyire magas? Ha nem sokkal, lehet jobban jársz (nem kell megbontani), ha rátekersz annyi menetet sorba a primerrel(kívülre), hogy megfelelő legyen a kijövő(sec.). Mekkora teljesítményű a trafó?
(#) Directors válasza granpa hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

270VA-os a 24V-os kimenet illetve van rajta egy 30VA 20V kivezetése is.

10V szeretnék belőle egyenirányítás nélkül a 270VA részből.
(#) granpa válasza Directors hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Hány A kell a 10V-on? Sajnos bontás, de ne kapkodd el. Két külön tekercs a szekunder? (hány vég van?) Mérd ki, ha nem tudod.
(#) Directors válasza granpa hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

A lehető legtöbb A kell ha már megvan ez a trafó. Igen a szekunder két külön tekercs és nincs több.
(#) granpa válasza Directors hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

Max. 30A-t kapsz 10V-on. Sajnos bontani kell mindkét szekundert (ha nem kell a 20V, 30VA-es rész). Bontáskor számolod a meneteket, és ennek megfelelően tekerhetsz újat. A bontott anyagot újra felhasználhatod (legfeljebb pótolsz hozzá). Ha a burkoló anyag tekercselt azt is.
(#) marone hozzászólása Márc 17, 2012 /

Helló !
A nem lemezelt, hanem porvasból készült toroidokkal érdemes trafót csinálni ?
Vagy azok nem olyan jók ?
A hatásfokuk mennyivel rosszabb mint a lemezelteké ?
Kösz !
(#) granpa válasza marone hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

Szia! A "porvas" lehet ferrit (nem ugyanaz), ezek nagyfrekquenciás üzemre alkalmasak. 50Hz-en (hálózat) a porvasak zavarszűrőként használatosak. Van felirata, vagy színjelzése a vasadnak? A két üzemmód (alkalmazás) jelentősen eltér egymástól!
(#) marone válasza granpa hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

Hát ezeket zavarszűrésre használják. (induktivitás volt)
Akkor, nem érdemes ?
Következő: »»   43 / 95
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem